Saturday, November 30, 2013

Šeštadienis su Moliūgo ir Maskarpone sūrio pyragu su Tonka pupelėmis ir Romu bei Juodo alaus šokoladiniu tortu su avietėm ir šokoladiniu ganašu

Tobulas rytas? Tobulas savaitgalio rytas dabar man - ne pusryčiai į lovą, ne. Dabar mano tobulas rytas - kai mažius pamiega ilgiau ir aš IRGI galiu išgėliau pamiegoti. Šiandien būtent toks rytas:) Miegojom iki pusės dešimtos!

Vakar, nors ir vėlai, bet buvo taurė vyno prie židinio. Bulkutę pasilikau rytui, nes žinojau, kad ties viena šviežiai kepta bulkute bus labai sunku sustoti. Mėgavausi tyla aplinkui, o dar labiau tyla galvoje. Jokių minčių, jokių... na galima, aišku, pafilosofuoti, kad tik mirus galima tokia būsena kaip "jokių minčių" ir tai mes neesam dėl to užtikrinti. Kai nėra minčių atsiranda vietos emocijoms. Kadangi žmogus vientisa būtybė, tai aišku, jog mintys ir emocijos yra susijusios, bet būna gera kai mintys užleidžia savo vietą emocijoms. Kai gali tiesiog mėgautis vyno skoniu, židinio šiluma, tamsa už lango ir šešėliais nuo ugnies..

Prie kavos ir bulkutes su mėlynių džemu atidūrė ir naujas numeris Bon Appetit magazine. Labai skanus žurnalas, jau pora metų džiaugiuosi juo. Gražios ir apetitą keliančios nuotraukos, įdomūs straipsniai, geri receptai...tik va viena bėda, dabar santykis reklama/receptai pasiekė, man jau atrodo,  kritinę ribą - 70/30 procentų. 
Šitame numeryje jau atkeliavo kalėdinių sausainių receptai, reikės kažką būtinai išbandyti.



Kolei pusryčiavom virtuvėje, pasklido juodos duonos kvapas. Šiandien jaukumas kvepėjo kepama juoda duona. Trūko tik pečiaus ir malkų spragsėjimo  garso. Savaitgaliais laikas man bėga labai greitai, o taip norisi neskubėti ir viską daryti LĖTAI. 

Turiu daug silpnybių...batai, knygos, indai, maistas....PRIESKONIAI. Todėl stengiuosi kuo rečiau užsukti į prieskonių parduotuves, nes bėda bėdute, visko reikia...reikia... reikia...
Viena tokia bėdų vieta yra Gourmet studio. Praeitą savaitę "važiavau pro šalį" taip sakant...:D

Vienas iš mano pirkinių buvo Tonka pupeles. Tonka yra svečias iš Pietų Amerikos, kur išauga vaisiaus viduje ant medžio. Dėl savo malonumą suteikiančio kvapo naudojama kulinarijoje, parfumerijos pramonėje ir net tabako gamyboje. Jos kvapas tai visa puokštė- vanilė, cinamonas, gvazdikas ir migdolas. Tiesa, parduotuvėje man pasakė, kad ją reikia naudoti taip pat kaip ir vanilės ankštį - perpjauni ir seklytes išgramdai :D Labai tikiuosi, kad mergaitė neužsiraus ant kokio kulinaro žurnalisto, kuris jai pridarys gėdos viešumoje....Tonka yra tarkuojama kaip ir muskato riešutas, nėra ten jokių seklyčių ;)

Šiandienos desertas - Moliūgo ir Maskarpone sūrio pyragas su Tonka pupelėmis ir Romu.


Moliūgo ir Mascarpone sūrio pyragas su Tonka pupelėmis


  • 6 kiaušiniai (baltymai atskirti nuo tryniu)
  • 240g moliūgo piure (moliūgą išplauti, perpjauti per pusę, išvalyti vidų, dėti vidum į apačią ant kepimo skardos ir kepti karštoje (200C) orkaitėje apie valandą kolei iškeps (suminkštės). Laikas priklauso nuo moliūgo dydžio. Su šaukštu išgriebti minkštumą į kiauraindį ir leisti nuvarvėti skysčiui. Piure turi būti "sausa", bulvių košės konsistencijos.
  • 140 g. cukraus (būtų gerai - cukraus pudros)
  • 115 g. maskarpone sūrio
  • 4 v. šaukštai pieno
  • 2 v. šaukštai romo
  • 1 tonkos pupelė sutarkuota
  • 50g. sviesto (aš naudoju Ghee)
  • 65g. miltų pyragams (arba 50 g paprastu kvietinių miltų + 15g krakmolo)
  • žiupsnis druskos
  • pusė arb. šaukštelio citrinos sulčių

Taigi...šitame recepte susitinka dvi aukštosios technologijos :D kalbu apie virtuvės pagalbininkus - mano "kairę" ir "dešnę" rankas :) - Thermomiksa ir Tupperware ;) Ar galima be ju? Galima:) Bet dabar man reikėtų pamiklinti smegenėles, kad padaryti kažką be jų...kaip ir nuvažiuoti kažkur su žemėlapiu ant kelių be GPS :)

Sūrį, pieną ir sviestą dedam į thermomiksą ir kaitinam 2-3 min. šaukštelis. 37C. Kol sviestas ištirps, sūris suminkštės ir viskas susijungs į vientisą masę. (tą patį, manau, galima pasiekti naudojant mikrobangę - TIK NEPERKAITINKIT, arba karšto vandens vonelėje)
Maišant 2 gr. imaišom romą, tonka ir po vieną trynius. (apie 2min.) Greiti galima padidinti iki 3, bet ne aukščiau. (tą patį galima padaryti su plakimo šluotele atsargiai maišant).
Padidinam greitį iki 3- 3.5 ir po truputį beriam miltus. Išmaišom viską iki vientisos masės be gumuliukų.


Speedy chefe išplakam baltymus su žiupnsiu druskos ir citrinos smiltimis iki standžių putų. Po truputį beriam cukraus pudrą ir plakam iki cukrus "ištirps". (ta patį galima padaryti su mikseriu)
Atsargiai, dalimis įmaišome baltymus į moliūgo masę. Tešla turėtų būti vientisa, be jokių gumuliukų.
Įkaitinam orkaitę iki 165 C (be ventiliatoriaus). Apvalią kepimo formą (23 cm diametro) išklojam kepimo popieriumi (kad lengviau būtų, popierių gerai suglamžykite ir išlyginkite). Tešla keliauja į formą o forma į orkaitę valandai. Ar pyragas iškepęs tikrinam pirštu - lengvai paspaudus pyrago viršų ir paleidus, pyragas turi grįžti į savo vietą (atšokti atgal). 




Kolei pyragas kepa, geras laikas sutvarkyti maža betvarkę virtuvėje, sudėti savo ir mažiaus žaislus į vietą:) bei pas-praginti kukurūzus :)
Šiandien pas mus pirties diena, todėl spragėsiai bus sūrūs prie alaus, o pyragas prie arbatos, desertui, po avienos šašlyko ir keptų baklažanų su česnakiniu padažu.




Šašlykų kepimas yra pas mus tik vyriškas reikalas,todėl aš ten net nebandau kišti savo trigrašio:) o tuo labiau prie avienos šašlyko. Mano tėtis iškepa tokius avienos šašlykus, kad bent jau aš valgau juos be jokiu padažų, garnyrų ir salotų :D nes labai labai SKANU :) Juos net mažius mielai griaužia pasiėmęs už kauliuko... su priedainiu - niam niam niam niam niam. 


Pyragą atvėsinti kepimo formoje. Galima papuošti plakta grietinėle arba mėgstamu džemu ar uogiene. Šį kartą aš apsiribojau cukraus pudra ir maltu cinamonu.







Rytojui man reikės dar vieno deserto, nes ateis draugės kavos ir pyrago. Neplanavau vakare nieko daryti, o jau tikrai neplanavau nieko kepti, bet kadangi po pirties liko alaus ir turiu tonka :D tai, išeis visai skanus tamsaus alaus šokoladinis pyragas su avietėm ir šokoladiniu užpilu. Skamba labai lipniai ir saldžiai? Bet taip nebus, patikėkit.

Juodo alaus šokoladinis tortas su avietėm ir šokoladiniu ganasu

  • 250 g juodo alaus
  • 250 g sviesto
  • 400 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 150 g grietinės
  • 2,5 arb. šaukštelio sodos
  • 70 g. kakavos
  • 280 g miltų
  • 1 tonka pupelė, susmulkinta
  • pora saujų aviečių
šokoladiniam ganašui reikės
  • 150 g juodo šokolado, sulaužyto mažais gabaliukais
  • 150 g grietinėlės
  • 1 arb. s. sviesto


Įpilti alų ir sudėti kubeliais supjaustytą sviestą į thermomiksą ir šildyti 3 min. 80C greitis 1.
Įdėti kakavą, cukrų, grietinę, kiaušinius ir tonką į thermomiksą ir maišyti 20 sek, greitis 3.

Įberti miltus ir sodą ir vėl maišyti 20 sek, greitis 3 iki vientisos masės.
Iškloti kepimo popieriumi 23 cm diametro apvalią kepimo formą  ir įpilti į ją tešlą (tešlos konsistencija bus skystoka) 
Kepti 45-55 min. 180 C. Patikrinti su mediniu iešmuku ar jau iškepęs - jis gali būti ne visai sausas ir aplipęs trupiniais, bet ne šlapias nuo tešlos. Neperdžiovinkite pyrago orkaitėje. Išėmę iš orkaitės leiskite jam pailsėti kepimo formoje dar 10-15 min. ir tada išimkite jį atvėsti ant grotelių.
Viską galima padaryti ir be thermomikso -  pyrago receptas be thermomikso
Dabar neturiu šviežių aviečių, tai teks keliauti iki šaldyklio ;) Sumetu pora saujų aviečių į servofiksą (tiesiog neturiu dabar laisvo kiauraindžio) ir palieku iki ryto atitirpti. 

Puošiu savo pyragą rytoj, nes jam reikia visų pirma visiškai ataušti, visų antra - avietės turi atšilti iki kambario temperatūros ir visų trečia - noriu jau miegoti :) Bet kaip pagaminti ganaša parašysiu dabar, o nuotraukas liksiu skolinga. :)

Sudėti visus ganašo ingredientus į thermomiksą ir kaitinti 3 min 37C, greitis 2
Su mentele sustumti turinį nuo senelių į apačią ir vėl kaitinti 3 min. 37 C, greitis 2, kol šokoladas ištirps ir pasidarys vientisa masė.
Pilti ant aviečių, kuriomis papuošime pyragą. 






Friday, November 29, 2013

Penktadienis - sepijos raudono vyno padaže, bulkutes ir juoda duona

Mane dažnai drauges klausinėja, kodėl aš nerašau savo Blogo...aš vis nusišypsau ir kažką atsakau (kaip ir į mandagius komplimentus iš serijos  - kada atidarysi savo restoraną).
Vakar vėlai vakare skaičiau/varčiau vieną kulinarinį lietuviška blogą ir eilinį kartą pagalvojau - aš taip negalėčiau... ;)

Viskas gražiai parašyta, superinės nuotraukos, viskas nuoseklu, gražu, švaru, su kableliais, nosinėm, be daugtaškių. Gražus rašinėlis,  na jei imti visą blogą, tai tada knyga:) 


Ar kada pastebite savo mintis? ar jūsų mintis panašios į rašinėlį? Mano tikrai ne. Mano mintys veja viena kitą, persipina ir būna visai ne į temą....
"Kaip gerai, kad mažius miega dar..." "hmmm, nepamenu ar sūdžiau sriubą?" "Man  tikrai, tikrai reikia tų batų..." "na, kada aš sutvarkysiu namus?" "reikėjo vakar visgi pažiūrėti sepijų receptus..." "viskas - šiandien po šeštos valandos vakaro nevalgau!!" "aš už taiką pasaulyje"  ir jos būna visos kartu:) tikrai ne viena po kitos ir ne visos išplėsta forma. Taip, gal reikėtų imti tik svarbiausias? :) Bet toliau jau sektų rašinėlis...:)
Jei jau kažką ir rašysiu, tai rašysiu viską ir apie viską, chaotiškai, nes aš ir esu chaotiška...
I profilį įdėjau nuotrauką savęs tokios, kokią prisimenu ir norėčiau matyti:) O čia, čia esu tikra aš dabar :)
Pradėsim nuo bulkučių. Prašom susipažinti - čia Ponas Raugas. Ponas jau iš ryto buvo išimtas iš šaldytuvo ir jau kelias valandas laukia  veiksmo. Manau, kad jau jis atsigavo ir jo kūnas yra normalios kambario temperatūros.



Taigi bulkutėms reikės:

  • 200 g. raugo
  • 500 g. miltų (būtų idealu, jei miltų baltymų kiekis būtų ne mažiau 12 proc.)
  • 40 g. sviesto 
  • 25 g. cukraus
  • 10 g. druskos
  • 10-15 g. šveižių mielių
  • 270 g. vandens kambario temperaturos


Užminkom tešlą, suformuojam iš jos kamuolį ir paliekam uždengtą dubenyje pusvalandžiui. 

Tuo tarpu.. paruošiam sepijas.


Sepijos raudono vyno padaže su perliniu kuskusu


  • 1000 g. šaldytų ir atitirpintų sepijų, supjaustytų juostelėmis
  • vienos paprikos išvalytos ir supjaustytos kubeliais
  • gabaliuko porų (supjaustytų)
  • vieno svoguno ir 3 skiltelių česnako (susmulkintų)
  • 3 lauro lapų
  • 200 g. raudono sauso vyno
  • 125 g. perlinio kuskuso
  • 1 a.š. cukraus
  • 2 a.š. aguonų
  • 10 vnt. juodų pipiriukų (sutraiškytų)
  • 5 vnt. kvapniųjų pipirų (sutraiškytų)
  • pusę šaukštelio druskos
  • pusantro valg. šaukšto pamidorų pastos.



Visus ingridientus išskyrus  perlines kruopas išmaišom kartu, sudedam į kepimo formą (išteptą aliejum) uždengiam dangčiu ir pašaunam į įkaitintą iki 220 C orkaitę ( be ventiliatoriaus).




Troškinam 50 min. Tada paragaujam sepijų - jos turi būti jau minkštos.  Padažo turėtų būti pakankamai pagaminti kuskusui. Jei troškinant padažo labai sumažėjo, reikėtų dapilti vandens. Įberiam perlines kruopas, išmaišom, uždengiam ir atgal į orkaitę 15 min.


Tuo tarpu grįžtam prie bulkučių :) Prabėgus pusvalandžiui dar kartą apminkom tešlą ir suformuojam bulkutes. Tešlą reikėtu plėšyti, o ne pjaustyti. Man gaunasi 9 bulkutės po 120-130 g. 
 Suformuojame bulkutes ir sudedam jas ant silikoninio kilimėlio į kepimo skardą. Padarom įkirpimą ar įpjovimą viršuje, uždengiam maistine plėvele ir paliekam dar pakilti 15 min




Mano sepijos radono vyno padaže su kuskusu ką tik atkeliavo iš orkaitės. Idomu, ar bus kada sukurta technologija, kuri perteiktų kvapą taip, kaip foto perteikia vaizdą? :) Būtų smagu pasidalinti ne tik vaizdu, bet ir kvapu. Nuostabiai kvepiantis troškinukas!!!


Kur mano didysis šaukštas?!



As labai mėgstu perlinį kuskusą dėl jo ypatingo skonio. Jį valgyti ne tik skanu bet ir malonu, o šitam troškinuke jis tiesiog tobulai dera su sepijom. 

Vakarienė jau laukia, o kad orkaitė neliūdėtų, pašaunam į ją bulkutes:) 200 C. - 20min. (be ventiliatoriaus)


LEISKITE BULKUTĖMS ATVĖSTI ANT GROTELIŲ. Taip, taip, žinau, kad kvepia dieviškai ir, kad norisi labai irgi žinau...o ta traški plona plutelė...mmmmm :) BET valgyti karštas bulkutes ar duoną yra nesveika. Sugadinsite sau skrandį! Aš palauksiu kolei nudirbsiu visus darbus darbelius, o mažius miegos:) Užkursiu židinį, įsipilsiu sau raudono vyno taurę... atlaušiu tos mano bulkutės :D Ojj, taigi žadėjau po 18 val. nevalgyti...bet gal čia nuo rytojaus? :D

Dar liko juoda duona su raugu užminkyti, kad rytoj iš ryto iškepčiau kepaliuką savaitgaliui.

 Juoda duona

  • 300 g. rupių ruginių miltų
  • 300 g. kvietinių miltų
  • 200-250 g. raugo (nuotraukoje jis matosi)
  • 500-600 ml. vandens
  • 1 a.š. druskos
  • 80 g. cukraus
  • 2 v. š su kaupu arba 1/4 stiklinės sezamo sėklų
  • 2 v. š. su kaupu arba 1/4 stiklinės  saulėgražų
  • 2 v. š. su kaupu arba 1/4 stiklinės lino sėmenų
  • 1 v. s. su kaupu kmynų
  • 2 v. s. su kaupu arba 1/4 stiklinės  ruginio salyklo




Tešlą galima išminkyti įvairiai. Bandžiau su virtuvės kombainu, mikseriu, su šaukštu, bet žinokit, geriausiai tai su rankom. Geras jausmas yra minkyti juodą duoną. Kažkas šviesaus viduje atsiranda, šiluma :)


Atidalinu raugą kitam kartui, įdedu į stiklainį, užsuku - ir į šaldytuvą. Tešlą į kepimo formą, kad pakiltų per nakti:) rytoj kepsiu...