Wednesday, January 29, 2014

Plovas ir Baklava - truputis šilumos iš tolimų kraštų.


Kažkada senai skaičiau vieną knygą, kurioje buvo skyrius apie žmonių nemirtingumą. Tada labai skeptiškai įvertinau tai, kas ten parašyta. Taip, tai buvo dar vienas požiūris į amžinai  mums rūpinčią temą. Dabar nesu tokia skeptiška, nes kasdien matau savo nemirtingumą ir tai verčia susimąstyti. Taip, aš kalbu apie vaikus. Žmonės sąmoningai ir nesąmoningai stengiasi pratęsti SAVE. Kažkas stengiasi įsiamžinti darbais. Mes žinome kas buvo Kopernikas, Niutonas, Nobelis, Flemingas, ar S. Jobsas, ir tuo pat metu mes nieko nežinome apie jų vaikus:) bet į istoriją įrašytas vardas - tai nėra nemirtingumas.
Žmogaus darbo vaisius gali pakeisti kažkieno gyvenimą, gali jį išgelbėti, gali skambėti per amžius. Tai, kad žmogus yra nemirtingas savo darbu,  iš esmės yra tik posakis. Nes darbas jį įamžina, bet nesuteikia nemirtingumo. Mumyse gyvena mūsų protėviai, mūsų vaikuose gyvensime mes. Mano nemirtingumas turi mėlynas akis, bet dažnai jose matau savo tėvą ir senelę (mamos mamą). Ir aš kasdien mokausi, kad jis - tai ne aš ir turi savo gyvenimą bei nuomonę :) ...nors tai ir mano nemirtingumas. 

Praeitą savaitę visai netyčia suradau naują turkiškų maisto prekių parduotuvę Ogmios miestelyje, Šeimos aukštėje 8. Buvau Assorti parduotuvėje ir viena moteris ieškojo tos parduotuvės. Tiesa pasakius, iš pradžių pagalvojau, kad ji kalba apie Eastanbul parduotuvę Ibrahime, bet ji tvirtino, jog yra dar viena..Taip mes kartu ir suradome Turkishopa. Ji yra tikrai mažesne nei Eastanbulo parduotuvė, bet čia suradau visko, ko man reikia - ayrano, natuūralaus jogurto, šviežios filo tešlos, skrudintų avinžirnių, granatų sirupo,  ryžių, skirtų plovui, alyvuogių. Kaip tik labai gerai susiklostė, nes labai tingėjau specialiai važiuoti iki Ibrahimo į Eastanbulą. Pagaminsiu turkišką plovą su vermišeliais, džiovintais vaisiais ir avinžirniais. Tai yra turkiškas gatvės maistas. Jį galima nusipirkti Stambule  priešpiečiams arba pietums.  Jį dažnai siūlo kartu su kepta arba virta vištienos krutinėle.



Plovas su vermišeliais, avinžirniais, abrikosais ir riešutais.



  • 2 svogūnai, perpjauti per pusę ir supjaustyti griežinėliais
  • 20 g. sviesto (geriausiai, jei tai būtų ghee sviestas)
  • 80 g. vermišelių
  • 100 g. virtų avinžirnių (užmerkite vandenyje nakčiai, nukoškite, įpilkite vandens ir žiupsnį sodos, užvirkite ir virkite ant mažos ugnies)
  • 80 g. džiovintų abrikosų, susmulkintų
  • 300 g. plovui skirtų ryžių (pirkau naujoje turkiško maisto parduotuvėje TURKIShop)
  • 600 ml. daržovių sultinio
  • 40 g. moliūgų seklų
  • 40 g. migdolų drožlių
  • druska, pipirai
  • 2-3 agurkai
  • keletą šaukštų natūralaus jogurto



Ryžius nuplaukite ir gerai nukoškite. Puode ištirpinkite sviestą ir pakepinkite porą minučių

svogūnus. Įdėkite vermišelius ir maišant pakepinkite juos keletą minučių, kol jie truputį apskrus. Įdėkite avinžirnius, abrikosus, ryžius ir gerai išmaišykite. Ryžiai būtinai turi pasidengti sviestu. Įpilkite sultinį ir užvirkite. Paragaukite, jei reikia pasūdykite. Uždenkite puodą ir virkite ant silpnos ugnies 15-20 min. (NEMAIŠYTI). Kartas nuo karto užmeskite akį, galbūt reikės papildomai įpilti samtį skysčio. Keptuvėje pakepinkite migdolų sėklas ir riešutus.  Kai ryžiai išvirs, išjunkite viryklę. Įdėkite riešutus ir išmaišykite. Užklokite puodą švariu virtuviniu rankšluosčiu ir uždėkite dangtį. Palikite taip pastovėti 10 min. 


Agurkus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kaip jums patinka. Aš tarkuoju su Mando chef pjaustykle.  Sudėkite į salotų dubenį agurkus ir užliekite ant viršaus jogurtą. Maišyti nėra būtina. Labai skanu jausti atskirus - agurko ir jogurto skonius.
Pateikite plovą kartu su agurkais su jogurtu. Skanaus.  



Originaliame recepte siūloma naudoti pistaciju riešutus, aš juos pakeičiau moliūgų sėklomis ir migdolų drožlėmis. Jūs galite naudoti riešutus, kuriuos mėgstate :)



Baklava - tai maži sluoksniuotos filo tešlos pyragaičiai, mirkyti saldžiame ir kvapniame sirupe. Tai Osmanų imperijos palikimas, BET ji (baklava) yra būdinga ir vidurio bei pietvakarių Azijai. 
Dažniausiai baklavos įdarui yra naudojami įvairus riešutai (prabangiausia yra su pistacijomis) bet įdarui tinka ir apelsinai su maskarpone sūriu arba abrikosai.
Tai labai, labai na labai saldus desertas. Tikrajai baklavai negailima nei sviesto nei cukraus, nei prieskonių. Filo tešlos sluoksniai yra gausiai  patepami išlydytu sviestu ir vėliau viskas tiesiog skęsta saldžiame sirupe. Todėl silpnų nervų žmonėms nerekomenduoju :D Nors ne, kaip tik rekomenduoju, nes nervus irgi kartas nuo karto reikia sutepti :)





Baklava ( persų Baghlava)



  • 200 g. sviesto
  • 120 g.  balto cukraus
  • 50 g. melasos cukraus
  • 300 g. migdolų
  • 2 a. š. malto kardamono
  • 12 lapų filo tešlos
  • sirupas:
    •  300 g. rudo cukraus
    • 150 g. vandens
    • 1 v.š. citrinų sulčių

Pagaminame sirupą.

Thermomiksas:
Į thermomikso indą įberiame rudą cukrų ir įpilame vandenį. Verdame apie 10 min. reversas 1 gr. 100 C. ir 5 min. reversas Varoma be dangtelio, kol sirupas sutirštės. Leidžiame pastovėti 5 min. ir įpilame šaukštą citrinos sulčių, maišome 10 sek. 3 gr. Perpilame į kitą indą.

Be thermomikso:
Į puodą įberiame rudą cukrų ir įpilame vandenį, sumaišome. Užverdame skystį  ir  verdame, kartas nuo karto maišant, ant mažos ugnies apie 10 min., kol sirupas sutirštės. Leidžiame pastovėti 5 min. tada įpilame šaukštą citrinos sulčių ir sumaišome viską. 

Ištirpiname sviestą. 

Paruošiame įdarą. 

Thermomiksas:
Į thermomikso indą suberiame riešutus ir malame 6 gr. Išimame sumaltus riešutus ir  įberiame baltą ir melasos cukų, malame 10 g. 10 sek. Malti cukraus nebūtina, tiesiog melasos cukrus yra minkštesnis ir "drėgnesnis" ir taip yra lengviau jį sujungti su kitais ingredientais. Dubenyje sumaišome cukrų, riešutus ir maltą kardamoną.

Tupperware:
Suberiame riešutus į Exta chefą arba ir į didelį turbo chefą (su turbo chefu reikėtų padalinti riešutus per pusę ir daryti per du kartus) ir malame su peiliukais. Įberiame melasos cukrų ir dar porą kartų prasukame su peiliukais. Dubenyje sumaišome baltą cukrų, maltus riešutus su melasos cukrumi ir malta kardamona.

Jei turite namuose šaukštą, šakutę ir peilį:
Riešutus galima sukapoti peiliu (taip, kaip kapojame prieskonines žoles). Su šaukštu sumaišyti cukrų, riešutus ir maltą kardamoną.

Stačiakampę kepimo formą (maždaug 28 cm*18 cm) patepkite sviestu. NENAUDOKITE silikoninės formos, nes baklava reikės supjaustyti prieš kepimą. Silikoninėje formoje to padaryti neįmanoma... tiesiog ją sugadinsite.
Atidarykite filo tešlos pakelį, išimkite lapus ir uždenkite juos drėgnu (ne šlapiu) rankšluosčiu tam, kad filo lapai greitai neišdžiūtų (o džiūna jie, patikėkit, labai greitai).

Ant kočiojimo kilimėlio padėkite vieną filo tešlos lapą (likusius vėl uždenkite drėgnu rankšluosčiu) ir su teptuku patepkite jį išlydytu sviestu. Sulenkite jį per puse ir įdėkite į kepimo formą (išeis du sluoksniai filo tešlos). Patepkite viršų išlydytu sviestu. Paimkite antrą lapą ir patepkite lydytu sviestu, perlenkite per pusę ir įdėkite į kepimo formą ant ten jau esančio (bus jau 4 sluoksniai), patepkite viršų sviestu. Pakartokite dar su 4 lapais. (iš viso 6 filo tešlos lapai). Lapai turi gražiai tilpti į kepimo formą, jei jie neatitinka jos, tai su aštriu peiliu nupjaukite, kas yra nereikalinga (kas netelpa). Įdėkite įdarą ir tolygiai jį paskirstykite. Paimkite dar viena lapą filo tešlos, patepkite lydytu sviestu, sulenkite, patepkite vieną pusę sviestu ir pateptąja puse dėkite ant įdaro, patepkite viršų....taip pakartokite su likusiais filo lapais. Iš viso išeis 12 (6 lapai perlenkti) sluoksnių apačioje ir 12 sluoksnių - viršuje. (12 filo tešlos lapų perlenktų per pusę - bus 24 sluoksniai). Tik dėkite lapus lengvai, nespauskite jų.  Paimkite aštrų peilį ir atsargiai
supjaustykite baklavą kvadratais arba rombais (pjauti reikia įstrižai kepimo formos). Patikrinkite ar pjūviai eina per visą baklavą iki dugno.  Užlašinkite porą lašų vandens (arba užpurškite su vandens purkštuku) ant baklavos ir pašaukite ją į orkaitę. Kepkite 15 min.Tada patikrinkite, ar viršus nekepa per greitai, jei matote kad viršus ruduoja, tai uždenkite baklvą su folija ir tada grąžinkite į orkaitę, kepkite dar 15-20 min. 

Baklava turi būti gražios tamsiai auksinės spalvos. Išimkite ją iš orkaitės ir IŠ KARTO apšlakstykite/užpilkite sirupu. Sunaudokite visa sirupą. Palikte baklavą atvėsti ir sugerti sirupo.
Kai atvės, skanaukite ir kitus vaišinkite:) baklavą negalima vienam valgyti :) Reikia dalintis džiaugsmu:) (ir kalorijomis) 








Ką galima padaryti kitaip


  • originaliam recepte yra 6 filo tešlos lapai, aš naudojau daugiau (dvigubai), nes man taip skaniau. Mėgstu, kai baklava turi daugiau sluoksnių.
  • originaliame recepte sirupas yra su rožių vandeniu (2 v.š. šaukštai, pilti kartu su citrinų sultimis) Mano šeima nelabai mėgsta rožių vandenį, todėl aš labai retai jį naudoju. Kadangi naudojau rudą cukrų, tai jis suteikė baklavai karamelės skonį ir kvapą.
  • Originaliame recepte naudojamas paprastas baltas cukrus. Aš dalį jo pakeičiau melasos cukrumi. Pasiteisino 100 proc. 
  • galima papuošti džiovintais rožių lapeliais ir smulkintais pistacijų riešutais (tiesiog neturėjau jų namuose šį kartą).
  • Galima įdarą padalinti į dvį dalis ir dėti kas 4 filo tešlos lapai ( 4 lapai - įdaras - 4 lapai - įdaras - 4 lapai) 
SKANAUS.

Labiausiai man patiko mano dėdė, kuris paragavęs baklavą, konstatavo faktą  - ji labai, saldi.... ir  sustojęs minutei, paprašė dar :) negaliu nesišypsoti. 

Įkvėpimas - S. Rowe "Purple Citrus and Sweet Perfume"; Greg and Lucy Malouf  "Saraban"

Sunday, January 26, 2014

Lėtai keptos vištienos kojelės ir varškės apkepas "Творожная запеканка"


Įdomu, kada žmonės suvokia savo žodžio galią ir kada apie tai pamiršta? Mažius, berods, tai pradeda suvokti ir labai stengiasi kalbėti. Kol kas tai - tik padriki žodžiai, nors aišku, jei sujungti viską, ką jis sako bet aš nesuprantu, būtų sakinių sakiniai.... Populiariausias žodelis dabar yra NE. Ooooo... jis juo tiesiog mėgaujasi. JIS GALI PASAKYTI NE. Gali išreikšti savo nuomonę ir ne tik "duok" ar " dar" bet ir "NE". Galbūt Taip ir Ne ir yra galingiausi žodžiai? :) Bent jau žiūrint į mažių peršasi tokia išvada. Jam nereikia klausimo, kad pasakyti taip arba ne. Jis taip tiesiog reaguoja į aplinką. Bet jai jau paklausi jo ko nors:) tada jis su ypatingu malonumu ištaria savo NE. Mažas maištininkas nesupranta kol kas atsakomybės už savo NE. Todėl mama kartais jį išduria:) Svarbiausia tinkamu laiku paklausti :)
"ar žiūrėsi multiką?"
"NE"
"ne? "
"NE"
" Tai puiku:) tada eik žaisti"
Tada aišku jis suirzta, kad gavosi ne visai taip, kaip jis norėtų ir bando pagauti mamą su savo -  " Šypsokis, žiūrėk į akis, duok mamai bučkį" arba "ištark tuos žodžius, kurios mama visą dieną kartojo ir prašė pasakyti, šypsokis ir duok mamai bučki" Na... sakykim galų gale laimi taika ir  draugyste :D

Laikas eina:) Jau reikia kepti vištieną, jei noriu ją pateikti vakarienei :) Šiandien nusprendžiau pagaminti lėtai keptas vištienos kojeles su kukurūzų koše. Kodėl lėtai keptos ? Nes keps pusantros valandos žemoje temperatūroje. O tiek sugaišti - tikrai verta :)  Kojelės bus minkštos ir sultingos, tiesiog gardžios. 


Lėtai keptos vištienos kojelės su kukurūzų koše



  • 2 v.š. sviesto
  • 3 v.š. raudono kario pastos
  • 1 a.š. maltos, džiovintos kalendros
  • 1 a.š. malto, džiovinto raudonėlio
  • druska ir pipirai
  • 12 vištienos kojelių
  • 1 citrina, supjaustyta skiltelėmis
  • 1 stiklinė kukurūzų košės
  • 1,5 stiklinės pieno
  • 2 stiklinės vandens
  • druska
  • 2 v.š. sviesto
  • 1-2 stiklinės konservuotų kukurūzų (nusunktų)

Vištos kojeles išplaukite ir nusausinkite. Dubenyje sumaišykite druską, pipirus, kalendrą, raudonėlį ir raudono kario pastą. Jei mišinys gausis labai tirštas, tai įmaišykite porą šaukštų alyvuogių arba sezamo aliejaus. Įtrinkite vištos kojeles paruoštu prieskonių mišiniu. Gerai įmasažuokite prieskonius į vištieną. Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Kepimo skardą patepkite sviestu ir sudėkite į ją vištos kojeles. Jos turi gulėti nesuglaustos, viena šalia kitos. Uždenkite kepimo skardą folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 valandą. Tada atidenkite ir kepkite dar 20-25 min., kol jos gerai iškeps. Įjunkite grilio funkciją ir perkelkite skardą su vištiena aukščiau. Paskrudinkite jas 2-4 min., kol gražiai apskurs. Nesudeginkite, nes kojelės gan greitai apskrus. 
Kol kepa vištiena, išvirkite kukurūzų košę. Užvirinkite puode pieną su vandeniu. Pasūdykite ir įberkite košę. Išmaišykite ir pavirkite 2-3 min. Išjunkite viryklę, įdėkite vieną šaukštą sviesto ir gerai išmaišykite,  uždenkite su dangčiu ir palikite pastovėti 3 min. Kukurūzų košės yra daug rūšių, todėl geriausia vadovautis virimo instrukcija ant košės pakelio. 
Įkaitinkite keptuvę ir išlydykite šaukštą sviesto. Pakepinkite kukurūzus, kol gražiai paskrus. Sumaišykite kukurūzus ir košę. 
Pateikite keptas vištienos kojeles su koše ir citrinų skiltelėmis. Labai skanu pagardinti vištieną citrinos sultimis. Skanaus :)





Lėtai kepta mėsa yra labai švelni ir sultinga, todėl tikrai verta tiek laukti :) sakau "tiek", nes šiaip juk galima ir dvigubai greičiau jas iškepti  aukštoje temperatūroje. 







Ar gaminant klausotės muzikos? :) Šiandien užkabino M. Mikutavičiaus - Degančios Rankos, tai nusprendžiau tęsti. Gera nuotaika garantuota. 

Mano tėtis labai mėgsta varškės apkepą. O dar jis mėgsta, kad jis būtų su DAUG razinų:)  Visada, kai iškepu varškes apkepą, girdžiu  - o kur razinos?:D (suprask, jų turi būti minimum 3 kart tiek, kiek yra dabar...) Tiesa pasakius aš labai nemėgstu razinų varškės apkepe ir jei ne tėtis, iš viso jų nedėčiau. Mažos smulkmenos..kurias mes darome dėl kitų. Smulkmenos, kurių galbūt jie nepastebi, kai kuriu galbūt nepastebime mes...



Varškės apkepas "Творожная запеканка"


  • 1kg. varškės
  • 6 kiaušiniai
  • sviestas kepimo formai patepti
  • 120 g. cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 6 v.š. manų košės
  • 250 g. pieno, grietinėles arba grietinės. (aš naudoju tai, ką turiu šaldytuve, ši kartą naudojau grietinę)
  • 50 g. razinų
  • 50 g. džiovintų abrikosų, supjaustytų smulkiai
  • 3-5 v.š. grietinės apkepui patepti


Manų kruopas sumaišykite su grietine (250 g.) ir palikite išbrinkti 30 min. Džiovintus vaisius užpilkite verdančiu vandeniu, palikite  5 minutėms ir nupilkite vandenį. Jei turite super ekologiškus džiovintus vaisius tai galite to nedaryti, o visus kitus džiovintus vaisius reiktu "nuplauti" t. y. nupilti pirmą (bent jau pirmą) vandenį. Negadinsiu apetito ir nepasakosiu kuo juos apdoroja pardavėjai....
Taigi užpilkite džiovintus vaisius ir irgi palikite 30 min. išbrinkti. Aš tai darau su servofiksu. Vaisiai išbrinksta daug greičiau. Po pusvalandžio nupilkite vandenį.

Thermomiksas

Sudėkite į thermomiksą varškę, druską, cukrų, kiaušinius,  išbrinkusią manų košę ir maišykite 1-2 min. gr. 4-6. padedant mentele, kol masė taps vientisa. Jei tešla pasirodys jums per tiršta ir labai sunkiai maišysis, tai įpilkite šlakelį pieno. Įdėkite džiovintus vaisius ir įmaišykite juos į tešlą su mentele. 





Tupperware
Jei kepsite mažesnį apkepą - pusė mano nurodyto kiekio. Tokiu atveju viską puikiai galima sumaišyti su ekstra chefu. Sudėkite į ekstra chefą varškę, druską, cukrų, kiaušinius,  išbrinkusią manų košę ir maišykite su peiliukais, kol masė taps vientisa.  Jei tešla pasirodys jums per tiršta ir labai sunkiai maišysis, tai įpilkite šlakelį pieno. Jei norite, kad apkepas būtų švelnesnis, tai galite dabar įdėti Ektrą chefo plakimo šluotelę ir trumpai viską suplakti.  Įdėkite džiovintus vaisius ir įmaišykite juos su mentele į tešlą. 

Paprastai.
Čia yra recepto aprašymas ir video, kaip pagaminti apkepo tešlą.

Patepkite kepimo formą sviestu. Įdėkite tešlą į kepimo formą  ir išlyginkite paviršių. Su šaukštu patepkite apkepą plonu sluoksniu grietinės. Kepkite valandą 180 C temperatūroje. Išjunkite orkaitę ir, jei galite, tai neatidarinėkite durelių :) tiesiog palikite apkepą atvėsti orkaitėje. Jei tam nėra laiko, :) tada palikite jį orkaitėje bent pusvalandžiui :).
Pateikite su plakta grietine, grietinėle ar uogiene. Mes dažniausiai valgome su plakta grietinėle, bet ši karta nusprendžiau išplakti grietinę su cukraus pudra... Tiesa pasakius, anksčiau man tai buvo šioks toks iššūkis :) nes... na, man neišeidavo puri, lengva, tiršta masė :) mano plakta grietinė labiau buvo panaši į sriubą :D

Šį kartą plakiau su rankiniu mikseriu, savo speedy chefu ir :) O DIEVE:) IŠĖJO :)






Tiesa pasakius, su plakta grietine man skaniau nei su grietinėle. Nors šitą apkepą aš galiu ir be nieko valgyti, nes jis man - labai skanus :) Mano mažas ragautojas jį įvertino irgi teigiamai :) sukirto visa gabaliuką vakarienei :)




Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2008; Thermomikso knyga "Klasika v sovremennoj obrabotke"; puslapis Готовим дома

Friday, January 24, 2014

Šaldytuvo revizija. Gelbėjame obuolius, baltymus ir mėlynes. Bus Obuolių šarlotė, migdolų pyragaičiai ir skani traški duonelė.

Aš labai nemėgstu išmetinėti maisto. Tiesiog ranka nekyla.. ir ne todėl, kad Afrikoje vaikai badauja...ne (nors gal turėčiau ir apie tai galvoti), o todėl, kad kiekvieną kartą nuėjus į parduotuvę pieno, sviesto ir kiaušinių, prie kasos supranti, kad perki visą karvę... manau suprantate, ką turiu omeny. 
Todėl kai kažką gaminu ir lieka maisto produktų, pvz. kiaušinio baltymų ar maskarpone sūrio sudedu į savo nuostabiuosius indelius :D užrašau datą ir padedu į šaldytuvą. Man patinka amerikiečių receptų knygos ir blogai :) nes ten visada pasiūlo kelis būdus panaudoti maisto produktų likučius ir parašo jų galiojimo laiką šaldytuve ar šaldiklyje. Dabar prisiminiau viena filmą apie žydą šeimą - mama kasdien siųsdavo sūnų į maisto parduotuvę  su tiksliu sąrašu ką nupirkti - 40 g. sviesto, 300 ml. pieno, 50 g. dešros, 30 g. sūrio... Sūnus jos paklausė, kodėl jie neapsiperka "kaip žmonės" vieną ar du kartus per savaitę? Kodėl jis kasdien turi eiti į parduotuvę pirkti tų pačių produktų? Mama laaaabai emocionaliai jam paaiškino - šiandien man reikia tik 40 g. sviesto ir 50 g. dešros.... o rytoj man gal nereikės sviesto, rytoj gali daug kas nutikti ir kas tada? produktai suges...tai būtų produktų švaistymas....:D
Neprisimenu nei filmo pavadinimo, ne kas buvo toliau...bet šita ištrauka įstrigo :)
Šiandien padariau reviziją šaldytuve, reikia panaudoti kiaušinio baltymus, atšaldytas mėlynes. Impulsyviai buvau nupirktus porą kilogramų lietuviškų obuolių...
Šarlotė bus labai lengva, daug obuolių ir mažai tešlos. Pateiksiu su naminiais grietinėlės ledais, kurių dar yra šaldiklyje. Manau pyragas dings akimirksniu :)
Migdolų pyragaičiai su mėlynėmis, manau, bus puikus atsarginis variantas :) na jei kas:) jei užsuks šeima arba draugai :D jei vakare norėsis kažko tokio... na tokio...saldaus :)
O traškią duonelę jau senai žadėjau iškepti, nes tai puikus atsakymas į klausimą - ar yra namuose kažkas valgomo? :) (vertimas į žmonių kalbą - noriu ką nors pakramtyti)

Tešlą obuolių šarlotei gaminsiu su thermomiksu, bet jūs galite tą patį padaryti  su savo turimu mikseriu, tik tada naudokite cukraus pudrą, o ne paprastą cukrų. 


Obuolių Šarlotė


  • 200 g. cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g. miltų
  • 20 g. minkšto sviesto
  • 800 g. nuvalytų ir supjaustytų obuolių
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 a.š. malto cinamono

Sudėkite cukrų į thermomikso indą ir uždenkite jį maistine plėvele. Ant viršaus uždėkite dangtį ir sumalkite cukrų 20 sek. 10 gr. Dėka plėvelės dangtis liks švarus ir nereikės nuo jo valyti cukraus pudros.

Uždėkite ant peilių plakimo drugelį ir įdėkite kiaušinius. Plakite 1 min. 4 gr.
Įberkite miltus ir maišykite 1 min. 3 gr.
Kepimo formą patepkite sviestu (jei naudojate silikoninę kepimo formą, ją irgi patepkite, nes pyrago sudėtyje nėra riebalų ir pyragas prilips prie formos).

Sumaišykite obuolius, cukrų ir cinamoną. Įdėkite obuolius į
kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Užpilkite ant viršaus tešlą.  Iš pradžių gali atrodyti, kad tešlos yra per mažai, bet taip turi būti. Šis pyragas taip ir sumanytas - daug obuolių ir mažai tešlos :) Bet jūs galite padvigubinti tešlos porciją. (tokiu atveju kepkite apie 50 min.)
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C ir pašaukite šarlotę į vidų. Kepkite 30-40 min.
Pateikite karštą su ledais, arba plakta grietinėle. Pas mane šaldytuve kaip tik buvo naminių grietinėlės ledų :) Kaip ir maniau, pyragas tiesiog ištirpo akyse :) puikus desertas po sočios vakarienės. :)





Migdolų pyragaičiai su mielinėmis


  • 170 g. sviesto
  • 1,25 stiklinės migdolų drožlių
  • 0,5 stiklinės miltų
  • 1,5 stiklinės cukraus
  • 0,5 a. š. druskos
  • 5 baltymai, lengvai suplakti su plakimo šluotele
  • 0,5 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1 stiklinė mielinių. Aš naudoju šaldytas (atšaldytas).
Sviestą ištirpinkite  ir leiskite atvėsti.
Įdėkite cukrų į thermomiksa ir sumalkite 20 sek. 9-10 gr. Perdėkite jį į kitą dubenį. Migdolų drožles sudėkite į thermomiksą ir sumalkite iki miltų. (6 gr. apie 10 sek.) Įberkite miltus ir prasukite kartu su maltais migdolais 10 sek. 5 gr. tam, kad miltai susimaišytų  ir taptų puresni. Perberkite miltų mišinį į didesnį dubenį ir sumaišykite su cukrumi, druska, baltymais ir vanilės ekstraktu. Įpilkite sviestą ir gerai išmaišykite. Įdėkite mėlynes ir atsargai, nesutrinant jas įmaišykite į tešlą.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Patepkite sviestu mažų pyragaičių arba keksiukų formeles. Įdėkite tešlą į kepimo formeles (užpildykite truputį daugiau nei pusę formos) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15-20 min. (priklauso nuo formų dydžio). Išimkite iš orkaitės ir leiskite pyragaičiams atvėsti kepimo formoje 10 min. Tada išimkite ir pyragaičius toliau vėsinkite ant grotelių. Galima, be abejo, valgyti ir šiltus (ypač su ledais) bet man skaniau kai jie šalti. 








Iš tikrųjų tai pirmas kartas, kai man pavyko nufotografuoti šita duonelę. Kiek kartų kepiau, tai kol susiruošiu padaryti nuotrauką, tai jau žiūrėk ir nėra ką fotografuoti...:D 




Traški duonelė



  • 100 g. pieno
  • 90 g. minkšto sviesto
  • 10 g. saulegražų arba alyvuogių aliejaus
  • 210 g. miltų
  • 1 a. š. druskos
  • 1 v. š. moliūgų sėklų
  • 1 v. š. aguonų
  • 1 a. š. rožinių pipirų
  • 1 v. š. saulegražų sėklų

Thermomiksas.
Sudėkite į thermomiksą miltus, sviestą, druską, įpilkite  aliejų ir pieną ir minkykite 1-2 min. minkymo programa. Tešla bus minkšta ir elastinga. Išimkite ją ir padėkite ant kočiojimo kilimėlio. Išvalykite ir nusausinkite thermomiką. Suberkite saulėgrąžas, pipirus, moliūgų sėklas, aguonas ir sumalkite 6 gr. 2-4 sek. 

Tupperware
Sudėkite į ekstrą chefą  miltus, sviestą, druską, įpilkite aliejų, pieną ir sumaišykite viską su peiliukais į vientisą masę. Kai  peiliukai jau sunkiai suksis, išimkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir porą minučių ją paminkykite. Tešla gali pasirodyti lipni, bet nepasiduokite pagundai ir neberkite daugiau miltų. Po poros minučių minkymo jį taps minkšta, elastinga ir nelipni :) Sudėkite į mažą turbo chefa aguonas, pipirus, saulėgrąžas ir moliūgų sėklas ir sumalkite. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. 

Padalinkite tešlą į dvi dalis. Padėkite vieną dalį ant kepimo kilimėlio ir iškočiokite su kočėlu  kaip įmanoma ploniau. Pabarstykite sėklų mišiniu ir dar kartą prakočiokite su kočėlu, kad sėklos "priliptų" prie tešlos. Padėkite kepimo kilimėlį ant kepimo skados arba grotelių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15-20 min., kol duonos paplotėlis taps gražios tamsiai auksines spalvos. 
Pakartokite viską su likusia tešla.
Leiskite atvėsti ant grotelių. Sulaužykite duonos paplotelį taip, kaip jums patinka ir pateikite. 





Duonelė gali būti saldi arba sūri. Priklauso nuo jūsų nuotaikos:) Galite pabarstyti pvz. rudu cukrum su cinamonu ir aguonom ar riešutais - bus saldi duonelė, kuri patiks vaikučiams.
Jei pabarstysite su tarkuotu parmenzanu arba džiugu, arba tiesiog rupiai malta himalajų druska - bus puikus užkandis prie alaus (jei be druskos - tai prie vyno).
Skanaus :)








Ikvėpimas: Therrmomix knyga " Klasika v sovremennoj obratotke"; Thermomix knyga "The best of our Recipe Communities; Seriouseats.com


Monday, January 20, 2014

Greitas naminis maistas. Indiška duona su keptomis krevetėmis ir gaiviomis salotomis bei grietinėles ledai.

Savaites dienos bėga maratoną matyt, nes tik buvo pirmadienio rytas o jau sekmadienio vakaras. Pasiilgau tu geru senu laiku kai laikas ėjo lietai, kai laukdavau savaitgalių, atostogų, švenčių ... bet taip turbūt būna tik mokykloje. Vėliau... vėliau laikas pavirsta smėliu, tau atrodo kad turi  jo daug daug, bet kai paimi saują tai pamatai kaip greitai jis bira, kaip bėga pro pirštus.  Galbūt todėl man ir patinka smėlio laikrodžiai, nes jie puikia pavaizduoja laiko tėkmę.

Galbūt todėl kad laikas taip greitai lekia, mes irgi pradedame skubėti, bėgti... Greitos mašinos, traukiniai, skubios siuntos, elektroniniai laiškai, mobilus telefonai, greiti atsiskaitymai, greitos kasos maisto parduotuvėje,  greiti kreditai, mikrobangų krosnele, greitas maistas.
Pasakykite man, o kur mes vėluojame?
Greitą maistą sugalvojome ne mes:) Jis jau buvo Senovės Romoje, Azijoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Jis buvo sukurtas pasistiprinti "kelyje", rankomis, greitai :)  mniam, mniam ir viskas.
Jus visada kelyje? :D aš dėja negaliu taip pasakyti ir taip pateisinti greito maisto buvimą mano racione. Todėl galiu bent pasistengti kad jis būtų sveikas.







Indiška duona


  • 500g. miltų
  • 240g. vandens
  • 60g. saulėgrąžų aliejaus
  • 0,5 a.š. druskos

Thermimoksas
Sudėkite visus ingredientus į thermomiksą ir įjunkite -  2min. minkymo programa. Išimkite tešlą iš thermomikso ant kočiojimo kilimėlio ir suformuokite iš jos kamuolį. Paimkite didesnį dubenį, apverskite jį  ir uždenkite su juo tešlą.  Palikite ją 10 min. pailsėti.



Tupperware
Sudėkite visus ingredientus į dubenį, uždarykite jį sandariai ir energingai papurtykite vieną minutę tam, kad visi ingredientai susijungtu. Atidarykite dangtį ir išimkite tešlą iš dubens ant kočiojimo kilimėlio. Pora minučių minkykite tešlą, kol ji taps glotni.  Minkyti ją bus lengva, nes sudėtyje yra aliejaus. Suformuokite iš jos kamuolį ir įdėkite jį į dubenį kuriame maišėte tešlą. Uždarykite jį su dangčių ir leiskite tešlai pailsėti 10 min. 

Padalinkite tešlą į 16 lygių dalių (maždaug 50g. kiekviena). Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais (truputi) ir iškočiokite plonus apvalius "blynus".  Įkaitinkite  2 keptuves  ir kepkite duonelę be riebalų. Iš pradžių iš vienos pusės, veliau iš kitos. Jei kepant duona  išsipus arba atsiras oro burbulai, švelniai juos prispauskite su šaukštu. Pakartokite su likusia duona.





Keptos krevetės:


  • 500g. atšaldytu krevečių
  • druska ir pipirai
  • 2-3v. š. šviežiu arba šaldytu krapų
  • 3-4 skilteles česnako
  • 20-40 g. sviesto

Česnakus nuvalome ir susmulkiname kartu su krapai. Į dubenį sudedame krevetes, česnaką, druską ir pipirus (pagal skoni). Uždarome sandariai su dangčiu ir gerai papurtome, kad viskas susimaišytu. Įkaitiname keptuvę ir išlydome sviestą. Sudedame krevetes į keptuve ir kepame. Kai krevečių sultys išgaruos ir jos truputi apskrus, išjungiame keptuvę ir perdedame krevetes į dubenelį.


Gaivios salotos:


  • 2 avokado
  • 2-3 pomidorai
  • 3-4 agurkai (trumpi)
  • salotų lapai (naudokite jums patinkančias salotas)
  • 2 a.š. aguonų
  • žiupsnis kajeno pipiru
  • 120 ml. aliejaus
  • 2v.š. rudo cukraus
  • 60ml ryžių acto
  • druska
  • sauja šviežiu supjaustytu arba pora šaukštu šaldytu petražolių

Salotų lapus gerai išplauname šaltame vandenyje ir išdžioviname  salotų centrifugoje. 
Agurkus ir pomidorus išplauname ir supjaustome gabaliukais arba kubeliais. Avokadą perpjauname gražiai per puse, išimame kauliuką ir neišimant iš žievės supjaustome  peiliu juostelėmis išilgai ir skersai (išeis kubeliai) ir su šaukštu gražiai išimame. Salotų lapus supjaustome arba suplėšome, kaip kam labiau patinka. Sudedame viską į dubenį. 

Paruošiame padažą. Sudedame aguonas, aliejų, actą, cukrų, druską, pipirus į greitkratį. Uždarome ir suplakame keleta kartu, kad visi ingredientai susijungtu. Užpilame salotas padažų ir pabarstome petražolėmis, viską sumaišome. 

Iš-tikrųjų krevetės ir salotas pagaminau kol duonos tešla ilsėjosi savo 10min. Beliko tik iškepti keptuvėje indišką duonelę ir viską kartu pateikti. Duonele kepa tikrai greitai:) todėl neužilgo jau negalime kalbėti:) nes su pilna burna kalbėti kaip ir nemandagu :D todėl linkiu jums skanaus.




Beja, valgyti būtinai reikia rankomis, taip d a u g  skaniau. Padėkite ant duoneles porą šaukštų salotų ir šaukštą krevečių ir susukite arba sulenkite, kaip jums patogiau. 


Mama pasakojo, kad vaikystėje jai ledai buvo skaniausi žiemą. Pakeliui namo iš mokyklos nusipirkdavo ledų vafliniame puodelyje ir mėgaudavosi jų skoniu. Galbūt vaikystėje ledai skanus visada ir visur? Net šaltą žiemą lauke? Nes anksčiau žibučių  miške žmonės, gruodžio mėnesį, nerinkdavo, tai žiema būdavo ž i e m a. 
Nežinau, ar dabar vaikai valgo sniegą...?:D bet mes tai tikrai valgydavome:) ir gausiai:) tai gal iš tiesu ledai žiema skaniausi, ypač gryname ore :)




Naminiai grietinėles ledai


  • 200 g. cukraus
  • 50 g. vandens
  • 8 triniai
  • 35 g. Grand Marnier arba brendžio
  • 20g. cukraus pudros
  • Vanilės ankštis arba 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1000 g šaltos grietinėles 35 proc.
Vandenį ir cukrų įdekite į thermomiksą ir  verkite 4min. Varoma 1gr.
Perpilkite sirupą į dubenį ir įstatykite į didesnį dubenį su šaltu vandeniu tam kad sirupas greičiau atvėstu. Jo temperatūra turi nukristi iki kambario temperatūros.

Į thermomiksą įdekite plakimo drugelį  ir supilkite trinius. Uždarykite  dangtį ir įjunkite 3,5gr. 4min. Per skylutę dangtyje lietai pilkite sirupą ant besisukančiu peiliu. Triniu masė turi patrigubėti ir tapti lengva ir puri. Įpilti Grand Marnier ir plakti 10 sek. 3,5gr.
Perpilti viską į kitą dubenį ir išplauti bei gerai nusausinti thermomikso indą ir drugelį. Jei naudojate vanilės ankštį, perpjaukite ją per pusė ir su peiliu išimkite seklytes. Įdekite į thermomiksą  cukrų ir vanilės seklitės arba vanilės ekstraktą ir sumalkite 15sek. 9gr.
Įdekite drugelį ir supilkite šaltą grietinėlę. Plakite 2-4min. 4 gr. Pradekite plakti nuo 2gr. ir lėtai kilkite iki 4gr. Sustokite kai tik grietinėle sustandėjo, bet dar ne pilnai susiplakė (konsistencija standi bet ne kieta). NEPERPLAKITE GRIETINĖLES nes veliau ji atsisluoksniuos ir leidai bus neskanus.
Įmaišykite trinių masę į plaktą grietinėlę 1min. 2gr. 

Perdėkite ledus į šaldymo indelį, uždarykite ir įdėkite į šaldyklį nakčiai. Išimkite ledus iš šaldytuvo 10min. iki pateikimo. Ledu šaukštą įkiškite trumpam į karšto vandens puodelį. Bus lengviau ir patogiau kabinti ledus iš šaldymo dėžutes.




Visada gaminu didelę ledų dėžutę, kad užtektu ilgesniam laikui. Nes tai tikrai greitas ir skanus desertas:) na pabandykit pasiūlyti kam NAMINIŲ ledų:) patys pamatysite :)
Ypač jei pasiūlysite jų prie šilto obuoliu pyrago :) bet apie tai vėliau :)


Įkvėpimas - "The Best of our recipe communities" Thermomix Vorwerk ir "Kelionės su Thermomiksu" Thermomix Vorwerk knygos