Thursday, April 28, 2016

Sūrio pyragas su slyvomis ir figomis pagal Ch. Michalak





Tai dar vienas Ch. Michalak receptas. Manau jau kaip ir aišku, kad jis mane labai žavi. Todėl nepraleidžiu progos kažką pagaminti pagal jo receptus.
Tai gan lengvai pagaminamas sūrio pyragas su figomis ir slyvomis. Kai kepiau, šviežių figų neradau pirkti tai naudojau pusiau džiovintas (yra gardugardu.lt). Oiii kaip aš mėgstu figas, kitą kartą, manau, naudosiu šviežias, turėtų būti dar skaniau. 
Tai vienas iš Michalak kūrinių  - "pagaminau ir valgau" :-) o aš jį gaminau iš vakaro, todėl šiek tiek pergyvenau dėl sūrio įdaro, todėl įdėjau šiek šiek želatinos. Bet dabar galvoju, kad gal ir taip viskas būtų gerai. 







Sūrio pyragas su slyvomis ir figomis pagal Ch.  Michalak





Sūrio įdaras:


  • 125 g philadelphia sūrio
  • 125 g  varškės sūrio almette
  • 250 g grietinėlės 35 %
  • 70 g kondensuoto saldinto pieno
  • 1 vanilės ankštis
  • 1 lapas auksinės želatinos (2,5 g želatinos) (pasirinktinai) +50 g grietinėlės


Pagrindas:

  • 500 g speculoos sausainių
  • 200 g sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė


Vaisių įdarui ir papuošimui:

  • 6 didelės raudonos slyvos
  • 6 figos (aš naudojau pusiau džiovintas 10 figų)
  • 200 ml juodo alaus, jei naudojate šviežias figas, tada pakaks 150 ml alaus
  • 2 v.š. medaus
  • 4 anyžiaus žvaigždės 
  • cukraus pudra pabarstymui





Paruoškite apvalų 20 cm diametro kepimo žiedą arba formą (4,5 cm aukščio). Dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus acetato juosta. 
Sausainius sumalkite iki trupinių konsistencijos.  Dalį (porą saujų) atidėkite į šalį, jais padengsite pyrago viršų. Sviestą išlydykite ir sumaišykite su citrinų žievele. Dalimis pilkite sviestą į sausainių trupinius ir maišykite. Jums galbūt neprireiks viso sviesto. Sausainių konsistencija turi būti kaip labai šlapio smėlio, suspaudus į kumštį jis turi laikyti formą.  Įdėkite sausainių masę į formą ir suformuokite dugną ir šonus. Į pagalbą galite pasitelkti šaukštą. 
Įdėkite formą į šaldiklį sustingti.

5 slyvas (vieną palikite papuošimui) perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir supjaustykite skiltelėmis ir tada perpjaukite jas pusiau. Karamelizuokite šaukštą medaus keptuvėje ir įberkite slyvas ir 2 anyžiaus žvaigždės. Pakepinkite keletą minučių kol slyvos šiek tiek suminkštės. Įpilkite 1/2 alaus ir virkite kol alus beveik išgaruos. Perkelkite slyvas į kiaurasamtį ir pakartokit tą patį su figomis. Vaisius ataušinkite ir tada tolygiai paskirstykite po pyrago dugną. 

Jei turite galimybę, iš anksto įdėkite virtuvės kombaino indą ir plakimo šluotelę į šaldytuvą kad jie būtų šalti.
Jei naudojate želatiną - ją išbrinkinkite lediniame vandenyje, gerai atspauskite ir sumaišykite su karšta grietinėle (50 g).
Į virtuvės kombaino indą sudėkite sūrį, grietinėlę, vanilės sėklas ir kondensuotą pieną. Plakite iki kreminės konsistencijos. Gale, jei naudojate, įplakite želatiną. 
Įdėkite kremą į formą ant vaisių ir tolygiai paskirstykite. Viršų išlyginkite ir pabarstykite likusiais sumaltais sausainiais. Uždėkite ant viršaus jums patinkantį trafaretą ir pabarstykite cukraus pudra. 
Viršų papuoškite slyvomis, figomis, vanilės lazdele ir anyžiaus žvaigžde. 
Pyragą galima valgyti iš karto. Jei naudojote želatiną, tai įdėkite pyragą į šaldytuvą porai valandų ar ilgesniam laikui. Kaip minėjau, aš pyragą gaminau iš vakaro, todėl naudojau želatiną, bet manau tai nėra būtina ir jis ir taip puikiai išsilaikytų. 
Skanaus






Įkvėpimas: France2.fr; Video

Basmati ryžiai su avinžirniais, džiovintomis vyšniomis ir keptais svogūnais







Basmati ryžiai su avinžirniais, džiovintomis vyšniomis ir keptais svogūnais





  • 270 g basmati ryžių
  • aliejus kepimui
  • 400-450 ml verdančio vandens
  • 2 a.š. maltų kumino sėklų
  • 1,5 a.š kario
  • 1 skardinė avinžirnių - nukoštų
  • 180 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 1 svogūnas, perpjautas per pusę ir supjaustytas plonai griežinėliais
  • 1/2 v .š. miltų
  • 100 g džiovintų vyšnių
  • 3 v.š. sukapotų petražolių
  • 1 v.š. sukapotų krapų
  • druska ir pipirai


Įkaitinkite puodą su šlakeliu aliejaus ir įberkite ryžius su 1/4 a.š. druskos. Išmaišykite ir porą minučių apkepkite ryžius. Atsargiai įpilkite verdantį vandenį, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir virkite 15 min. Išjunkite ugnį, greitai nukelkite dangtį ir uždenkite puodą švariu virtuviniu rankšluosčiu, vėl uždenkite dangtį ir palikite pastovėti 10 min. 
Kol verda ryžiai paruoškite avinžirnius. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir greitai apkepkite prieskonius (karį ir kuminą). Nepalikite keptuvės be priežiūros nes prieskoniai gali greitai sudegti. 
Įberkite avinžirnius ir 1/4 a.š. druskos. Išmaišykite ir keletą minučių apkepkite avinžirnius. Įdėkite avinžirnius į dubenį. 
Įkaitinkite keptuvę su saulėgrąžų aliejumi. Svogūnus apvoliokite miltuose ir apkepkite aliejuje. Apkeptus svogūnus palikite keletui minučių ant popierinio rankšluosčio, kad jis sugertų aliejaus perteklių. Įdėkite į dubenį su avinžirniais. 
Taip pat į dubenį su avinžirniais  sudėkite petražolės, krapus, vyšnias (jas, jei norite, prieš tai užpilkite 5 min. verdančiu vandeniu ir nukoškite) ir ryžius. Išmaišykite ir paskaninkite druska ir pipirais. Galima pateikite kaip garnyrą arba kaip atskira patiekalą su gaiviomis salotomis. Skanaus.





Įkvėpimas: Y. Ottolenghi "Jerusalem" 



Tuesday, April 26, 2016

Šokoladiniai keksiukai nuotaikos pakėlimui

Mažius jau antra savaitė serga, pradžioje alerginė sloga su kosuliu, o vėliau poliklinikoje pasigavo virusą...  Jis liūdnai žiūri pro langą ir vis klausia - "na kada gi ta saulutė pasirodys?". Jam atrodo, kad saulutė jį išgydys. Norėčiau jog taip ir būtų, norėčiau, kad jį ir mane išgydytų, nes ir aš pasigavau tą bjaurų virusą....
Labai norėjau pakelti jam nuotaiką, tai sugalvojau iškepti jam šokoladinius keksiukus. Kepėme kartu :-) ir tiesa pasakius nežinau kas jam labiau patiko, juos kepti ar valgyti :-) 
Keksiukai drėgni, minkšti ir lengvi. Kremas nėra būtinas bet jis yra tikrai gardus. 









Velnio maisto keksiukai su šokoladiniu kremu



Keksiukai:


  • 1/2 stiklinės kakavos
  • 60 g pieniško šokolado lašų
  • 1/2 stiklinės verdančio vandens
  • 1/2 stiklinės kefyro
  • 1 stiklinė miltų
  • 3/4 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1/2-2/3 stiklinės rudo cukraus
  • 1/2 stiklinės aliejaus (alyvuogių arba vynuogių kauliukų)
  • 1/3 stiklinės balto cukraus
  • 2 kambario temperatūros kiaušinių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto

Kremas:

  • 120 g juodo šokolado lašų
  • 60 g pieniško šokolado lašų
  • 2 v .š. grietinėlės
  • 30 g sviesto
  • 1/2 stiklinės grietinės
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1/4 stiklines cukraus pudros


Keksiukai:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite 12 keksiukų formą popieriniais įdėklais. 
Į dubenį sudėkite šokoladą bei kakavą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaukite porą minučių ir išmaišykite iki vientisos masės (be gumuliukų). Įmaišykite kefyrą. 
Sumaišykite miltus, sodą, druską ir persijokite. 
Dubenyje sumaišykite cukrų (paprastą ir rudą), aliejų, kiaušinius ir suplakite su mikseriu iki kremines konsistencijos. Dalimis, paeiliui įmaišykite šokolado mišinį ir miltų mišinį. 
Padalinkite tešlą tarp formelių. Jei mėgstate uogas, tai galima ant viršaus užberti po kelias šaldytas mėlynes. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, turi būti beveik sausas - su pora šlapių trupinių. Ištraukite iš orkaitės ir palikite dar 10 min. pastovėti formelėse, tada ištraukite ir atvėsinkite ant grotelių. 


Kremas:

Šokoladą, grietinėlę bei sviestą sumaišykite ir išlydykite virš garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite grietinę su vanilės ekstraktu ir cukraus pudra. Palikite šiek tiek pastovėti kol kremas sutirštės iki norimos konsistencijos ir patepkite juo keksiukus. 
Skanaus




Įkvėpimas: B. Fairchild "Bon Appetit Desserts"

Friday, April 22, 2016

Karamelizuoto česnako ir špinatų tartas


Jei mėgstate keptus česnakus tai šitas pyragas yra kaip tik jums. Tai labai lengvas tartas kuris puikiai tiks užkandai arba, jei pridėti kalną žalių salotų, antram patiekalui. 
Šį tartą gaminome kartu su mažiumi, jis padėjo sutarkuoti sūri su sūrio malūnėliu ir jis, jam taip patiko, kad jis trečdalį skanaudamas suvalgė -:) todėl, jei yra galimybė, nekeiskite sūrio rūšies :-) verta nupirkti būtent Cheddar. 





Karamelizuoto česnako ir špinatų tartas



Tešla:


  • 2,5 stiklines miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 225 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 2 v.š. obuolių acto
  • ~1/2 stiklinė ledinio vandens

Virtuvės kombaine (su peiliukais) sumalkite kelias sekundes miltus ir druską. Įdėkite sviestą ir sumalkite iki trupinių konsistencijos. Sumaišykite vandenį su actu ir pilkite dalimis nes viso kiekio jums gali  neprireikti. Aš įpyliau 2/3 kiekio ir tada sumaliau iki didelių trupinių konsistencijos (tešla jau pradeda jungtis, bet dar nesusijungė į kamuolį). Jei tešla vis dar labai sausa, įpilkite dar šiek tiek vandens ir sumalkite. Viskas priklauso nuo jūsų miltų ir nuo jūsų stiklinės. Išimkite tešlą iš kombaino ir porą kartų apminkykite, kad ji tiesiog susijungtų. Padalinkite per pusę, suformuokite blynus, suvyniokite į plėvelę ir įdėkite porai valandų į šaldytuvą. 


Įdaras:

  • 5 kiaušiniai
  • 3 galvos česnako, padalintos į skilteles ir nuvalytos
  • druska ir pipirai
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. balzaminio acto
  • 1 v.š. klevų sirupo
  • 1 a.š. šviežių susmulkintų rozmarinų
  • 1 a.š. šviežių susmulkintų čiobrelių
  • 170 g sutarkuoto cheddar sūrio
  • 2 geros saujos mažų špinatų lapų
  • 3/4 stiklinės grietinės
  • 3/4 stiklinės grietinėlės


Patepkite sviestu 23 cm diametro tarto formą. Iškočiokite vieną dalį tešlos ir išklokite ja kepimo formą. Palikite viršuje šiek tiek tešlos pertekliaus (kelis mm). Įdėkite kepimo formą su tešla 15 min. į šaldiklį. 
Tuo tarpu iškočiokite antrą tešlos dalį (jei reikia, pabarstykite kočiojimo kilimėlį šiek tiek miltais) 3-4 mm storio ir supjaustykite juostom. Atsargiai paimkite po 3 juostas ir supinkite jas į kasas. Išimkite tešlą iš šaldiklio. Vieną kiaušinį lengvai suplakite. Patepkite kiaušinio plakiniu tešlos kraštus ir supintas kasas. Pritvirtinkite kasas prie tešlos viršaus. Įdėkite 15 min į šaldiklį.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.

Išklokite tešlą kepimo popieriumi ir įberkite keramikinius kepimo žirnius arba paprastas džiovintas pupas arba žirnius ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25-30 min. Išimkite popierių su žirniais, patepkite tešlą kiaušinio plakiniu ir kepkite dar apie 10 min. arba kol tešla taps auksinės spalvos. Išimkite ir atvėsinkite. 

Tuo tarpu pagaminkite įdarą.


Užvirkite puode vandenį ir pasūdykite jį. Įberkite česnakus ir virkite apie 3 min. Nukoškite. Įkaitinkite nedidelį puodą (galima ir keptuvę, bet joje ne taip patogu) su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir pakepinkite česnakus kol jie taps tamsiai auksinės spalvos - apie 2 min. Įpilkite actą ir 1 stiklinę vandens. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 10-12 min. kol česnakai suminkštės. Įpilkite klevų sirupą, rozmariną ir česnakus bei paskaninkite su druska ir pipirais. Virkite dar 5 min. kartas nuo karto maišant kol česnakai pasidengs glazūra. 

Greitkratyje ar kitame inde suplakite kartu iki vientisos konsistencijos likusius kiaušinius (4), grietinę, grietinėlę ir druską su pipirais. 

Ant tešlos dugno pabarstykite sūrį, tada špinatus, užpilkite kiaušiniu ir grietinės plakiniu. Ant viršaus paskirstykite česnakus (ir glazūra, jei kokia liko puode). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 35-40 min. Išimkite ir ataušinkite šiek tiek. Skanaus.





Įkvėpimas: Bon Appetit Magazine February 2015

Thursday, April 21, 2016

Labai didelis sausainis







Labai didelis sausainis



  • 175 g minkšto sviesto
  • 150 g rudo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 trynys
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnis druskos
  • 250 g savaime iškylančių miltų (self-rising)
  • 2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 70 g razinų
  • 80 g pieniško arba juodo šokolado lašų


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ( su ventiliatoriumi). Išklokite 23 cm diametro apvalios kepimo formos dugną kepimo popieriumi, o šonus ištepkite sviestu. 
Razinas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti 5-10 min. Nukoškite. 
Virtuvės kombaine suplakite sviestą su cukrumi iki purumo. Toliau plakdami įdėkite paeiliui: kiaušinį, trynį ir vanilės ekstraktą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, krakmolu bei druska ir persijokite. Įmaišykite miltų mišinį į suplaktą sviestą. Tešla bus gan tiršta. Įmaišykite šokoladą ir razinas. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20-25 min. arba kol tešla taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 5 min. pastovėti kepimo formoje. Išimkite iš formos. Pateikite šiltą su ledais arba ataušinkite, apšlakstykite išlydytu šokoladu ir pabarstykite cukraus pudra. 
Skanaus



Įkvėpimas: GoodFood Magazine October 2015 

Tuesday, April 19, 2016

Pyragėliai su varškės įdaru "Сочник"


Šiandien su mažiumi buvome Amber cirke ir aš žvėriškai sušalau. Iki šiol negaliu sušilti, visos mintis kažkur išgaravo. Jie rašė, kad patalpos yra dalinai šildomos.. įdomu kur, kaip, nes po pertraukos mano kojos virto ledo gabaliukais. Ačiū Dievui bent jau vaiką iš įpročio šilčiau aprengiau...
Sekmadieni perverčiau keletą užsigulėjusių ir užsilaukusių savo eilės žurnalų ir sudariau savaitės meniu. Anksčiau dažnai taip darydavau, po to užmečiau, o dabar nusprendžiau atgaivinti idėją. Vakar net viską veik supirkau, kad nesiblaškyti ir kad būtų lengviau ir greičiau. IR... ir tiek vakar, tiek šiandien teko improvizuoti :-) nes tai tas, tai anas ir to kas buvo suplanuota, nespėjau. Žiūrėsim kaip toliau seksis... 
Šitie pyragėliai yra dieviški, jie būtinai užkariaus jūsų širdis nuo pirmo kąsnio. Kaip visada, rekomenduoju daryti iš dvigubos normos  iš karto :-) bet perspėju, kad jie yra visgi gan sotūs. 









Pyragėliai su varškės įdarų "Сочник"





Tešla:

  • 210 g miltų
  • 1 kiaušinis
  • 50 g cukraus pudros
  • 100 g minkšto sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 1/4 a.š. kepimo miltelių


Įdaras:

  • 200 g  varškės
  • 40 g cukraus pudros
  • 20 g grietinės (priklausomai nuo varškės, jei varškė sausesne, naudokite šiek tiek daugiau grietinės)
  • 30 g miltų
  • 1/2 trynio (kitą pusę iš karto sumaišykite su šlakeliu vandens, juo patepsite pyragėlius)



Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi.

Įdaras:


Jei naudojate paprastą cukrų, o ne cukraus pudrą, tada įdarą reikėtų pagaminti šiek tiek anksčiau, kad jis pastovėtų ir cukrus ištirptų. 
Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir su mikseriu suplakite/ sumaišykite iki vientisos konsistencijos. 


Tešla:


Miltus sumaišykite su kepimo melteliais bei druska ir persijokite. 
Virtuvės kombaine sumaišykite sviestą, cukrų ir kiaušinį iki vientisos konsistencijos. Įmaišykite miltus. Maišykite kol susiformuos tešla. 
Padalinkite tešlą į lygias 6 dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite į maždaug 5 mm storio ovalą. Padėkite  1/6 įdaro ant vienos tešlos ovalo pusės ir uždenkite kitą tešlos puse, bet taip, kad įdaras matytūsi. Sudėkite pyragėlius ant kepimo skardos, patepkite tryniu (tuo, kur sumaišėte su vandeniu) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20-25 min. kol pyragėliai taps tamsiai auksinės spalvos. 
Skanaus. 





Įkvėpimas: И. Чадеева "Выпечка по ГОСТу вкус нашего детства"

Monday, April 18, 2016

Mano "Skrydis"


Net nežinau, kaip aš galėjau jį pražiopsoti... aš mėgstu morenginius tortus, būtent todėl ir nesuprantu kaip aš jį pražiūrėjau. Tūkstantį kartų varčiau tą knygą ir jo NEMAČIAU... o dabar knyga nukrito ir tiesiog pati atsiverte šitame puslapyje. Pavadinimas "Skrydis" man nieko nesako, bet knygoje perskaičiau, kad anuomet jis buvo vienas geidžiamiausių ant švenčių stalo.
Šiek tiek pakoregavau receptą pagal save, o būtent - suteikiau kremui lengvos rūgštelės, pridėjau šokoladinį cremeux ir citrusinį žele. Tortas išėjo labai gardus. Iš pradžių maniau, kad jis bus labai panašus į Kijevo tortą, nes jo pagrindas irgi baltymai ir riešutai, bet visgi jie skirtingi. Dabar pagalvojau, kad jie kaip tų pačių tėvų vaikai - tokie panašūs, bet tokie skirtingi. "Skrydis" (jei lyginti tik padą be papuošimo) yra traškus kaip ir "Kijevo" bet tuo pačiu minkštesnis / švelnesnis. 
Tiesa, norėjau papasakoti apie sviestinį kremą. Taigi, kol nepamiršau, papasakosiu šiek tiek apie problemas ir jų taisymo būdus. 
Gaminant sviestinį kremą labai svarbu temperatūra. Ji turi būti kambario temperatūros (optimaliai 20-23 C, todėl vasarą, kai karšta, jį pagaminti yra tikrai nelengva). Tai galioja visiems ingredientams, o ne tik sviestui. Jei pvz. sviestas bus kambario temperatūros, o sirupas šaltas, kremas gali sušokti arba išsiskirti, kitaip sakant. Jei taip atsitiko tai jį dar galima išgelbėti - paimkite feną ir plakant kremą pašildykite indą. Kremas taps vienodos konsistencijos, tada suplakite jį toliau iki reikiamos konsistencijos. 
Jei ingredientai yra per šilti arba patalpų temperatūra per aukšta - kremas gali būti labai skystas ir nelaikyti formos. Tada įdėkite indą trumpam į šaldytuvą ir vėl suplakite arba sušlapinkite rankšluostį ir jį palaikykite šaldiklyje kol jis beveik sušals, tada apsukite juo plakimo indą ir plakite. Kremas atvės ir sutirštės. 









Tortas "Skrydis" 



Tešla:


  • 130 g žemės riešutų
  • 200 g baltymų
  • 280 g cukraus
  • 100 g cukraus pudros
  • 1 pakelis vanilinio cukraus/aš naudojau 1 vanilės ankštį


Kremas:

  • 220 g minkšto sviesto
  • 190 g cukraus
  • 30 g kiaušinių masės ( 1 trynys + šiek tiek baltymo)
  • 125 g pieno
  • 1 v.š. laimo arba citrinų sulčių
  • 1 v.š. laimo žievelės (nutarkuotos su smulkia tarka, be baltos dalies)

Pastaba: originaliame recepte vietoj laimo sulčių ir žievelės naudojama vanilė ir konjakas. 




Papuošimui:

  • šokoladinis cremeux
  • citrusinė želė
      • 50 g cukraus
      • 5 g pektino NH
      • 100 g apelsinų skiltelių
      • 25 g citrinų sulčių
      • 80 g apelsinų tyrės
      • 60 g mandarinų tyrės
      • 7 g želatinos lapelių
      • 1 vanilės ankštis
  • morengas




Tešla:


Orkaitėje pakepinkite riešutus, ataušinkite ir stambiai sukapokite. 


Į karščiui atsparų indą įdėkite cukrų (cukraus pudrą palikite), baltymus ir sumaišykite. Kaitinkite nuolat maišant garų vonelėje kol baltymai pasieks 48 C ir cukrus visiškai ištirps. Įpilkite baltymus į virtuvės kombaino indą ir plakite vis didinant greiti, vos nei iki maksimalaus, keletą minučių (apie 5 min. tai tikrai) kol masė taps blizgi ir tvirta (laikys formą). Tada įberkite cukraus pudrą, vanilę (arba sumaltą vanilinį cukrų) ir plakite kol viskas susimaišys. Atidėkite 3-5 v.š. morengo į šalį. 
Atsargiai įmaišykite riešutus  į morengą. Atidėkite kelis šaukštus į šalį. 

Nupieškite ant kepimo popieriaus 2 20 cm diametro apskritimus. Padėkite kepimo popierių ant kepimo skardos. Įkaitinkite orkaitę iki 90 C. 

Įdėkite tešlą į konditerinį maišiuką ir išspauskite 2 20 cm diametro apskritimus (pagal nupieštus trafaretus) ant kepimo skardos. Atidėtą morengą su riešutais padėkite ant kepimo popieriaus ir paskirstykite laisvai - jis bus vėliau susmulkintas torto šonų papuošimui. Atidėtą morengą (be riešutų) įdėkite atskirai, po šaukštą, pabarstykite šiek tiek kakava ir uždenkite nedideliu kepimo popieriaus lapu. Prispauskite tolygiai taip, kad morengas lygiai pasiskirstytų ir taptų kaip plonas blynas. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 2 val. Aš palieku ataušti orkaitėje. 

Kremas:


Pieną ir kiaušinio masę suplakite /sumaišykite greitkratyje kad jie susijungtų (ne daugiau). Įpilkite pieno mišinį į puodą ir įberkite cukrų. Virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišant iki užvirimo. Sirupas turi šiek tiek sutirštėti (būtinai). Atvėsinkite iki kambario temperatūros. 

Sviestą suplakite su mikseriu iki purumo. Toliau plakdami po truputį pilkite sirupą ir plakite iki purios, kreminės konsistencijos. Pabaigoje įplakite laimo sultis ir laimo žievelę. 

Citrusinė želė:

Želatiną užmirkykite  lediniame vandenyje 15 min. 
Cukrų sumaišykite su pektinu NH.
Į puodą supilkite apelsinų ir mandarinų tyres, citrinų sultis ir sudėkite apelsinų skilteles ir vanilės sėklas. Pašildykite iki 50 C. Įmaišykite cukrų ir virkite iki užvirimo. Įmaišykite želatinos lapelius (išimkite juos iš vandens ir labai gerai atspauskite vandenį). Įpilkite žele į stačiakampę silikoninę formą ir palikite sustingti. Išimkite iš formos ir supjaustykite kubeliais. 

Pastaba: aš citrinų želę gaminau iš anksto ir šaldžiau - taip susitaupo laiko, o ir pjaustyti kebeliais lengviau. 

Surinkimas: 

Ant torto padėklo padėkite vieną tešlos blyną ir patepkite kremu. Padėkite antrą tešlos dalį ir aptepkite torto šonus ir viršų kremu. Su mentele išlyginkite šonus ir viršų. 
Sutrupinkite skirtą papuošimui morengo su riešutais dalį ir papuoškite trupiniais torto šonus. 
Šokoladinį cremeux įdėkite į konditerinį maišiuką ir papuoškite torto viršų. Ant viršaus padėkite kelis žele gabaliukus. Nuimkite popierių nuo morengo žiedų ir papuoškite jais tortą. 
Skanaus. 







Įkvėpimas: "Выпечка по ГОСТу. Вкус нашего детства!" Irina Čiadeeva




Sunday, April 17, 2016

Troškinta vištiena su grybais







Troškinta vištiena su grybais



  • 6-8 vištienos blauzdelės be sąnarių
  • druska ir pipirai
  • aliejus kepimui
  • 1 svogūnas - smulkiai sukapotas
  • 1 morka - supjaustyta griežinėliais
  • 1 salierų stiebas - smulkiai sukapotas
  • 1 stiklinė balto sauso vyno (Riesling)
  • 1 stiklinė vištienos sultinio
  • 4 šakelės šviežio čiobrelio
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 30 g sviesto
  • 2 dideli portabela grybai - supjaustyti
  • 1/2-1 stiklinė grietinėlės
  • 1/2-1 v.š. miltų
  • žiupsnis džiovinto peletrūno


Įkaitinkite orkaitę iki 160 C.
Vištieną įtrinkite druska ir pipirais.
Ketaus arba keramikiniame puode įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apkepkite vištieną. Išimkite ją iš puodo ir apkepkite daržoves ( svogūnus, morkas ir salierus) kol jos suminkštės. Įpilkite vyną ir virkite minutę, tada įpilkite vištienos sultinį ir įdėkite čiobrelius. Užvirkite ir įdėkite į puodą vištieną. Uždenkite dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą. 
Į kepimo laiko pabaigą įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi bei sviestu ir pakepinkite grybus. Paskaninkite juos druska ir pipirais. Pabarstykite miltais ir apkepkite. Išimkite iš orkaitės puodą, išimkite vištieną ir nukoškite skystį. Vištieną grąžinkite į puodą ir uždenkite dangčiu, kad jį liktų šilta. Įpilkite grietinėlę ir nukoštą skystį į keptuvę su grybais ir kepkite kol padažas sutirštės. Įpilkite padažą su grybais į puodą su vištiena  ir sumaišykite. Pateikite. Skanaus





Įkvėpimas: Food and Wine Annual cookbook 2014

Thursday, April 14, 2016

Vištiena su medumi, imbieru ir laimu


Šeštadienį buvome pas mano tėvus ir pastebėjau, kad mano mažiui žiauriai patinka mano brolio kambarys. Jo kambarys nieko ypatingai neišsiskiria, kambarys kaip kambarys, vyriškai paprastas. Bet kai pažvelgiau į mažiaus veidą supratau, kad jam ten labai gera.  Tada supratau, kad man irgi labai patinka mano brolio kambarys. Nesvarbu kur jis bebūtu, nes per laiką jo dislokacija keitėsi ne kartą, mane visada traukė jo kambarys. Ir nepagalvokite, kad tai tiesiog vyresnio brolio kambario žavesys, nes mano brolis 7 metais už mane jaunesnis. Kai įžengdavau į tą kambarį atsidurdavau lyg paraleliniam pasaulyje ir jausdavausi lyg bučiau savo vietoje (ir žinote, atsirasdavo jausmas "kas viskas bus gerai").
Vaikystėje kai jis sapnuodavo košmarus, miegodavau jo kambaryje, kad jam nebūtų baisu. Vėliau kai ateidavau pas jį kai aš negalėdavau užmigti ar šiaip kamuodavo kas nors ir mes arba žiūrėdavome teliką iki išnaktų arba pasakodavome istorijas.
Kai buvau nėščia tai labai daug laiko praleisdavau brolio kambaryje. Kaskart kai atvažiuodavau pas tėvus vos ne iškarto eidavau į brolio kambarį. Galbūt aš jam ir trukdydavau (įsivaizduokit nėščia sese kur vis sėdi tavo kambaryje lyg tai būtų jos rūmai). Bet jis niekad nesiskųsdavo (bent jau man). O man iš ten tiesiog nesinorėjo išeiti.

Man tas kambarys tai mano "išėjimas", vieta kur as ir esu ir dingstu. Toks va psichoterapeutiškas kambarys. Dauguma žmonių galvoja, kad virtuvė - tai mano kambarys, mano erdvė, galbūt ir aš pati taip galvojau, bet dabar suprantu, kad dar yra ir TAS brolio kambarys, kuris visada mane trauks ir sustatys viską į vietas.







Vištiena su medumi, imbieru ir laimu



  • 4 vištienos ketvirčiai
  • 2 v.š. balzaminio acto
  • 1 v.š. medaus
  • 1/3 stiklinės tarkuoto imbiero
  • 1/2 a.š. harisa prieskonių
  • 2 a.š. garam masala
  • 1,5 a.š. maltos kalendros
  • 1 a.š. malto kumino
  • 1/2 a.š. kajeno pipirų
  • 1-1,5 v.š. druskos
  • 1 a.š. sutraiškytų juodųjų pipirų
  • 3,5 a.š. nutarkuotos su smulkia tarka laimo žievelės (be baltos dalies)
  • 2 a.š. cukraus
  • keletas skiltelių laimų


Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Patepkite aliejumi kepimo indą. 
Dubenyje sumaišykite actą, medų, imbierą, harisą, garam masala, kalendrą, kuminą, kajeno pipirus, druską, juodus pipirus, 3 a.š.  laimų žievelės. Subadykite vištienos ketvirčius su šakute ir įdėkite į dubenį su mišiniu, sumaišykite. Sumaišykite cukrų su likusiu 1/2 a.š. laimo žievelės. 
Įdėkite vištieną į kepimo indą,  uždenkite dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą. Atidenkite dangtį, pabarstykite cukrumi ir kepkite dar apie 10 min., kol vištienąaapskrus.  Pateikite su laimo skiltelėmis. Skanaus.





Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2015


Wednesday, April 13, 2016

Migdolų ir braškių tartas pagal Ch. Michalak


Labai norėčiau dabar išeiti į lauką ir priskinti darže braškių, tokių kvepiančių, gražių... šiek tiek smėlėtų. Žinau, kad nereikia skubinti laiko, nes tuoj taip ir bus, bet oras atsiprašant toks keliantis depresiją, kad tiesiog norisi užsimerkti ir ilgėliau pabūti TEN... darže tarp kvepiančių braškių....
Tiesa, nežinau kaip šiemet pas mus bus su braškėmis darže, nes gan daug iššalo...oras žiemas buvo negailestingas joms... Įtariu, kad čia bus kalti tie šalčiai, kur buvo iki -20 C be sniego. 
Tuo tarpu Kalvarijų turguje suradau gan skanias braškes iš Graikijos (kvapu ir išvaizda beveik nieko nenusileidžiančias toms, iš savo daržo... tiesa tai buvo tik kartą :-) nes kai po savaitės nuvažiavau nupirkti jų, skonis jau buvo ne tas). 
Nusprendžiau išbandyti dar vieną Ch. Michalak kūrinį - braškių tartą su migdolais. Padas yra kepamas su marcipanu, bet pas mus parduotuvėje nesuradau jo su nurodytu recepte migdolų procentu, tad teko gamintis pačiai. Galbūt galima naudoti ir tą iš parduotuvės, tik dėti tiesiog mažiau kiaušinių, bet aš nebandžiau, todėl už rezultatą neatsakau. Tiesa, visai nesenai suradau gardugardu.lt parduotuvėje marcipana su 52 proc. migdolu, jis tikriausiai būtų arčiausiai "tiesos" šiuo atveju. 
Tarto skonis labai ryškus. O gal reikėtų sakyti intensyvus? Nors ne, jis yra būtent ryškus. Speculaas sausainiai (ypač naminiai) suteikia jam aštrumo. Migdolų ir citrinų derinys yra labai įdomus, o jei dar pridėti braškes... mmm - tikras pavasaris lėkštėje. 
O dar noriu pasidžiaugti, kad Vilniuje atsidaro Baker street studija. Tiesa, tyliai pasidžiaugti, nes kol kas dar ne vienuose kursuose ar renginiuose kuriuos Baker Street būtų organizavę aš nebuvau. Bet žadu tą padaryti, nes jie į Vilniuje atveža labai gerus šefus, tokius kaip J. Martin ar H. Ovando. Labai smagu, kad pas mus atsiranda galimybės pasimokyti, sužinoti kažką naujo ir tobulėti. 








Migdolų ir braškių tartas pagal Ch. Michalak





Padas:

  • 450 g marcipano 65 proc. (kadangi pas mus marcipano 65 proc aš neradau tai dariau pati - 260 g sumaltų migdolų arba migdolų miltų, 140 g cukraus pudros ir 2 baltymai)
  • 3 kiaušiniai
  • 250 g sviesto
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 1 citrina, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis
  • šlakelis apelsinų žiedų vandens
  • 180 g specolaas  sausainių


Braškės:

  • 300 g šviežių arba šaldytų braškių
  • 30 g rudo cukraus
  • 3,5 g pektino NH
  • 1 a.š. gliukozės
  • raudoni maistiniai dažai (pasirinktinai)
  • šviežios braškės
  • žiupsnis aitrių maltų pipirų
  • citrininių vaisių želė
  • šviežios mėtos
  • vienos citrinos nutarkuota žievelė (su smulkia tarka, be baltos dalies)










Iš vakaro paruoškite braškių padažą (coulis). Mums neprireiks viso padažo kiekio. 
Braškes sutrinkite ir įdėkite į puodą. Šiek tiek pakaitinkite (iki 50 C). Sumaišykite cukrų su pektinu ir įmaišykite į braškių piure. Užvirkite ir įmaišykite gliukozę ir, jei naudojate, dažus.  Pavirkite minutę ir nuimkite nuo ugnies. Įpilkite į kitą indą ir uždenkite maistine plėvele "kūnas prie kūno". Palikite atvėsti ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 



Padas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Paruoškite 20 cm diametro apvalią kepimo formą arba kepimo žiedą. 
Sausainius susmulkinkite ir įberkite į kepimo formą. Tolygiai juos paskirstykite ir šiek tiek suspauskite.
Į virtuvės kombaino indą arba į blenderį sudėkite marcipaną, druską ir išlydytą sviestą, sumalkite. Įberkite kepimo miltelius ir įdėkite vieną kiaušinį, sumalkite. Įdėkite dar vieną kiaušinį ir citrinos žievelę (nutarkuotą su smulkia tarka, be baltos dalies) ir malkite iki vientisos konsistencijos. 
Įpilkite tešlą į kepimo indą ant sausainių. Tešlos sluoksnis neturėtų siekti aukščiau negu pusės kepimo formos aukščio. Patogumo dėlei tešlą į kepimo indą įpilti  galima naudojant konditerinį maišelį. 
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-45 min. arba kol medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, liks sausas. Originaliame recepte nurodytas laikas - 15 min., bet man jis kepė ilgiau - apie 30 min. Tuo tarpu sumaišykite citrinos sultis ir apelsinų žiedų vandenį.
Išimkite padą iš orkaitės ir su šepetėliu gerai jį suvilgykite citrinų sultimis. Jei padas yra labai iškilęs per centrą, galima jį prispausti su torto padėkliuku arba lėkštute, kad taptų lygus. Išimkite padą iš formos ir atvėsinkite. 

Supjaustykite braškes gražiai į keturias daleles. Įdėkite į dubenį ir sumaišykite su žiupsniu pipirų ir keletu v.š. braškių padažo. 

Atsargiai perkelkite padą ant torto padėkliuko ir šonus apibarstykite cukraus pudra. Ant viršaus gražiai padėkite braškės. Papuoškite kubeliais supjaustytą žele, mėtų lapeliais ir citrinų žievele. Skanaus







Įkvėpimas: Video, france2.fr,  Un siphon fon fon,