Tuesday, July 26, 2016

"Mano" ledai

Labai ilgai to laukiau ir dabar turėčiau, turbūt, šokinėti ant vienos kojos ir ploti, bet negaliu. Negaliu, nes galvoje košė. Kaip ir viskas gerai, viskas aišku, bet mintys bėgioja po galvą tokiu greičiu, kad jau jų neseku, tegul sau bėgioja. Pavargs ir grįš į vietą. Apie ką aš čia? O gi apie Hanso Ovando kursus, kurie dabar vyksta "Baker street" studijoje Vilniuje. Kai viskas susigulės, būtinai apie tai papasakosiu. 
Dabar, dabar galiu papasakoti apie gerą sekmadienį. Jis buvo tikrai geras, nes ekspromtu (o taip, būna kartais ir taip, labai retai, bet būna) sudalyvavau Daivos Mikšiūnienės konditerijos kursuose. Programoje buvo tortas su juodais serbentais, citrusinis tortas ir pyragaitis su kriaušėmis ir karamelė. 



 Aš labai mėgstu juoduosius serbentus desertuose. Čia iš tiesų mano vienas iš vasaros atradimų, nes anksčiau man serbentai asociavosi su pasakymu "priskinsi kibirą serbentu ir tada galėsi eiti žaisti". O čia dar kremas su našlaitėmis. Šis tortas tiesiog mane pakerėjo. Citrinis tortas kurtas remiantis Herme Medelice tortu. Aš jau kuri laiką vis galvoju jį pagaminti bet... na taip, rankos nedaeina. Turėjau progą jo pagaliau paragauti. O karamelinis pyragaitis tiesiog užkariavo mane variniu puodu. Jame tikrai karamelė išeina ypatingai skani. Laukiu progos, kada galėsiu viską pagaminti ir paragauti namuose. 

Na, o dabar pistacijų ledų receptas. Tai mano vieni mėgstamiausių ledų. Vieni iš tų, kur ištraukus iš šaldiklio, sunku uždaryti indelį ir padėti atgal. Kartu pateikiu labai  traškių ir gardžių vaflių receptą. Jis tapo tiesiog nepakeičiamas pas mus šią vasarą. 




Pistacijų ledai




  • 2/3 stiklinės pistacijų riešutų + 1/3 stiklinės, jei norėsite įdėti jų į ledus papildomai
  • 2 ir 2/3 stiklinės pieno
  • 1 v.š. + 2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 56 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/4 stiklinės gliukozės sirupo
  • keletas lašiuku migdolų ekstrakto


Įkaitinkite orkaitę iki 175 C.

Įberkite riešutus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10 min. kol riešutai pradės įgauti rudą atspalvį (tik tik  pradės). Išimkite iš orkaitės ir sumalkite su virtuvės kombainu iki pastos konsistencijos. 

Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite pieno ir kukurūzų krakmolą. 
Kitame dubenyje iki vientisos konsistencijos sumaišykite druską su sūriu bei pistacijų pastą. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 

Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų ir gliukozę. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų. Supilkite mišinį į užsegamą šaldymo  maišelį (tokį kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti (maždaug 30 min. - 1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, į vandenį įdėkite daugiau ledukų ).  
Įdėkite mišinį į ledų gaminimo mašiną ir pradėkite gaminti ledus. Tada įlašinkite migdolų ekstraktą ir  gaminkite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą - sluoksnį ledų, tada pabarstykite sukapotais pistacijų riešutais, jei naudojate, vėl ledus, vėl riešutus ir t.t. Uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. 
Skanaus. 



Vafliai:



  • 2 didelių kiaušinių baltymai
  • 1/4 stiklinės grietinėlės (35 proc)
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1 a.š. migdolų ekstrakto
  • 70 g išlydyto ir šiek tiek atvėsinto sviesto
  • 2/3 stiklinės miltų

Dubenyje sumaišykite baltymus ir grietinėlę. Įdėkite cukrų, druską, abu ekstraktus ir minutė maišykite, kad viskas gerai susijungtų. Įmaišykite sviestą ir tada miltus. Trumpai viską sumaišykite tik kol viskas susijungs ir tešla bus vientisa. 
Kepkite vaflius vaflių keptuvėje ir iškepus iš karto susukite, nes jie labai greitai kietėja. Palikite atvėsti. 


Įkvėpimas: J.Britton Bauer "Jenis Splendid ice cream at home" 

Monday, July 25, 2016

Kavos ledai








Kavos ledai




  • 2,5 stiklinės pieno
  • 1 v.š. + 2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 43 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/8 a.š. druskos
  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 3 v.š. gliukozės sirupo
  • 1/4 stiklinės kavos pupelių - stambiai sumaltų


Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite pieno ir kukurūzų krakmolą. 
Kitame dubenyje iki vientisos konsistencijos sumaišykite druską su sūriu. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 

Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų ir gliukozę. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite kavą. Palikite 5 min., kad pritrauktų, tada nukoškite per sietelį (išklokite jį su merle) ir išspauskite kuo daugiau skysčių. Tada įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų. Supilkite mišinį į užsegamą šaldymo  maišelį (tokį kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti (maždaug 30 min. - 1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, į vandenį įdėkite daugiau ledukų ).  
Įdėkite mišinį į ledų gaminimo mašiną ir pradėkite gaminti ledus. Gaminkite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą, uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. Skanaus. 

Įkvėpimas: J.Britton Bauer "Jenis Splendid ice cream at home" 

Sunday, July 24, 2016

Vasara



 Man vasara - tai uogos. Tai smėlėtos braškės nuo lysvės (kurias renkant prisiragauji tiek, kad vos paeini), žemuogės, kurios dieviškai kvepia (o man jos kvepia vaikyste ir mišku,  dar batonu ir pienu) tai mėlynės (ir mėlynos rankos nuo jų rinkimo) su pienu ir cukrumi (nors labiausiai mėgstu mėlynių ir pieno kokteilius). Tai trešnės, kurias reikia ginti nuo paukščių (bent jau pas mus tai paukščiai labai "vriedni" ir nuolatos kėsinasi į mūsų derlių), raudoni ir juodi serbentai (kaip tik dabar sunoko ir jie man asocijuojasi su laisve, nes vaikystėje kibiriuką raudonų serbentų galima buvo iškeisti į "o dabar gali eiti žaisti su draugais", kitais žodžiais tariant - tai buvo išpirka už laisvę). Tai vyšnios, kurias galima valgyti saujomis, tiesiog nuo medžio. Tai  avietės ir tai agrastai ir šilauogės...
Vasara tai vaisiai. Tai slyvos (kurias valgant pamiršti patikrinti ar viduje nėra gyvos mėsytės), obuoliai ir, aišku, kriaušės. 
Vasara - tai agurkai, mažiukai, sultingi, ką tik nuskinti iš lysvės. Tai pomidorai (ir tas jų nerealus kvapas, sklindantis iš šiltnamio ir be galo viliojanti raudona spalva, sakanti - " ateik ir nuskink mane"), tai saldus žirniukai ir traškios jaunos morkytės. Ir, be abejo, tai šviežios bulvės, virtos su krapais ir pateiktos su stikline šalto kefyro arba pakepintomis voveraitėmis. 
Štai kodėl aš mėgstu vasarą. Štai kodėl aš jos laukiu ištisus metus. O dar todėl, kad kai eini per ką tik nupjautą žolę kieme ir jos aromatas kutena norį, o prieš mane vyšniomis aplipęs medelis, staiga pasijunti kitoje planetoje. Kur viskas iki skausmo miela ir tikra. Pasijunti čia ir dabar. 
Dažnai kai pasakoju apie tokius džiaugsmus žmonės tik gūžčioja pečiais, o jų išraiška sako "ir kam tau viskas tai? tiek darbo... nuėjai į parduotuvę ar turgų ir nusipirkai..." Tu gali nusipirkti vyšnių, bet niekada nenusipirkti to jausmo, kai jas skini nuo medžio ir valgai saujomis. Tu gali nusipirkti daiktą, bet ne jausmą. Taip, tai kainuoja daug laiko, darbo ir pastangų. Bet šiame gyvenime viskas kainuoja, bet ne viskas suteikia malonumą. 
Šiandien noriu pasidalinti mano vyrų (vyro ir mažiaus) vienų mėgstamiausių ledų receptu - tai mėlynių ledai. Jie labai švelnūs su lengvu lavandų poskoniu (kuris suteikia jiems dar daugiau vasariškumo). Pagaminu ir palieku juos sustingti silikoninėse ledų formelėse, ir gražu ir labai patogu :-) 








Mėlynių ledai


  • 2/3 stiklinės mėlynių
  • 2 v.š ir 2 a.š cukraus
  • 2 ir 2/3 stiklinės pieno
  • 1 v.š. +2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 56 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/8 a.š. druskos
  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/4 stiklinės gliukozės sirupo
  • 3 lašiukai lavandos esencijos

Puode sumaišykite mėlynes ir cukrų (2 v.š. ir 2 a.š.) ir kaitinkite kol cukrus ištirps, o mišinys užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. 

Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite 2 v.š. pieno ir kukurūzų krakmolą. 
Kitame dubenyje sumaišykite druską su sūriu iki vientisos konsistencijos. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 


Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų ir gliukozę. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų, tada įmaišykite mėlynių mišinį. Supilkite mišinį į užsegamą šaldymo  maišelį (tokį kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti (maždaug 30 min. - 1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, į vandenį įdėkite daugiau ledukų ).  
Įdėkite mišinį į ledų gaminimo mašiną ir pradėkite gaminti ledus. Įlašinkite lavanos esencijos ir gaminkite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą, uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. Skanaus. 





Įkvėpimas: J.Britton Bauer "Jenis Splendid ice cream at home" 

Wednesday, July 20, 2016

Burbuliukai


Beveik visos nuotraukas kurias matote šitame bloge daro mano vyras. Jis turi talentą ir žinias. Vien talento tikrai neužtektų, žinios yra būtinos. Negaliu pasakyti, kad maisto fotografavimas jį labai įkvepia (nes aš mačiau nuotraukas dalykų, kurie jį įkvepia ir jos yra įstabios) veikiau jis tai daro, nes aš primygtinai prašau. Anksčiau (turėčiau parašyti - kažkada senai, senai) aš maniau, kad jis tiesiog slepiasi už to savo objektyvo ir per jį žiūri į pasaulį. Bet dabar aš manau, kad tai yra jo būdas išreikšti tai, ką išreikšti beveik neįmanoma, tai, kas trunka tik momentą, tai kas yra sunkiai apčiuopiama nors turi savo gan tvirtą pavidalą. 
Šiandien sėdint prie kompiuterio ir rašant įrašą blogui, aš pagalvojau, kad aš irgi taip pat "slepiuosi" - tik ne už objektyvo, o savo virtuvėje, už savo rakandų. 
Čia taip.. na čia saugu, miela ir šilta. Ir kai rašau blogą, tai irgi "slepiuosi" - nes kai rašau, tai rašau sau ir man atrodo, kad niekas to vistiek neskaitys. Ir kai kartais gyvai man kažkas sako, jog skaito mano blogą, tai nusišypsau ir pagalvoju, kad sako taip iš mandagumo :-) Galbūt aš nevertinu savęs rimtai, bet juk aš esu tik mėgėja paskendusi magiškame virtuvės pasaulyje. 

Šiandien vėl bus tortas. Tai dar vienas M. Selyaninos receptas. Aptikau jį tikrai netyčia ir,  galima sakyti, per laiminga atsitiktinumą. Buvau nusprendusi kepti kažką kitą, bet kai ekrane pamačiau jį, tai tiesiog negalėjau susilaikyti. Tiesa, jau gaminimo eigoje šiek tiek dvejojau pilant tiek šampano :-) bijojau, kad nebus taip skanu kaip tikiuosi :-D (tyliai svarsčiau, jog gal geriau bučiau jį taip išgėrus). Jis yra gan paprastas - biskvitas, musas ir žele su braškėmis, bet jo skonis yra nepakartojamas. Jei mėgstate šampaną, tai šitas tortas yra kaip tik jums. O aš savo ruoštu skiriu ji savo nuostabioms draugėms (prieš akis prabėgo visi smagūs momentai, kai kėlėme taures kartu).





Tortas "Braškė šampane" 


1 tortas 20 cm diametro - 6 -7 cm aukščio



Biskvitas:


  • 4 kiaušiniai
  • 1 trynys
  • 120 g cukraus
  • 120 g miltų
  • 15 g sviesto

Sirupas:

  • 50 g vandens
  • 50 g cukraus
  • 30 g ličių likerio

Pastaba: originaliame recepte naudojamas braskių sirupas.



Žėlė:
  • 250 g braškių
  • 400 ml šampano (sauso)
  • 200 g cukraus
  • 15 g želatinos
  • 1/2 citrinos sulčių

Musas:

  • 250 ml šampano (sauso)
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 3  kiaušiniai
  • 50 ml vandens
  • 200 g cukraus
  • 10 g želatinos
  • 200 ml grietinėlės




Biskvitas:

Paruoškite 23 cm diametro apvalią kepimo formą - dugną išklokite kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Sviestą išlydykite  ir pavėsinkite iki 40 C. 
Karščiui atspariame inde sumaišykite cukrų, kiaušinius ir trynį. Nuolat maišydami pakaitinkite garų vonelėje iki 52 C. Suplakite su virtuvės kombainu iki standumo. Atsargiai įmaišykite persijotus miltus ir tada sviestą. Įdėkite į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 min. Išimkite ir palikite atvėsti formoje. 



Sirupas:

Vandenį su cukrumi sumaišykite puode ir užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite likerį. 


Musas:

Atskirkite trynius ir baltymus. 
Želatiną palikite išbrinkti labai šaltame vandenyje. 
Į puodą įpilkite šampaną ir 50 g cukraus bei citrinos sulis ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir 50 g cukraus. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks 82 C. Įmaišykite želatiną. 
Pagaminkite itališką morengą:
Puode sumaišykite 100 g cukraus ir 50 ml vandens ir virkite kol sirupas sušils iki 117 C. Kai jis jau beveik pasieks reikiama temperatūrą, pradėkite plakti baltymus - jie turi būti švelnių putų konsistencijos. Toliau plakant po truputį pilkite karštą sirupą ant baltymų. Padidinkite greitį ir plakite kol masė pravės ir bus blizgios, purios, bet standžios konsistencijos. 
Grietinėlę suplakite ir sumaišykite su 1/2 morengo. Kitą morengo pusę sumaišykite su šampano mase (ji turėtų būti pravėsusi). Sumaišykite abu mišinius iki vientisos konsistencijos. Atsargiai, kad neprarastų lengvumo bei purumo. 


Surinkimas:

Paruoškite 20 cm diametro apvalų formavimo/kepimo žiedą arba kepimo formą, ne mažesnę nei 6 cm aukščio. 
Biskvitą išimkite iš formos ir perpjaukite per pusę. Mums reikės tik vienos pusės. Išpjaukite iš jos 20 cm diametro apskritimą ir įdėkite į žiedą. Gausiai patepkite sirupu. Ant viršaus tolygiai paskirstykite musą ir įdėkite valandai į šaldytuvą.
Tuo tarpu pagaminkite želę:
Braškes nuvalykite ir perpjaukite per pusę. Želatiną palikite išbrinkti lediniame vandenyje. 
Puode sumaišykite 100 ml šampano, cukrų  bei citrinos sultis ir pakaitinkite kol cukrus ištirps (neužvirkite). Įmaišykite želatiną ir likusį šampaną. 

Braškes gražiai išdėliokite ant muso, užpilkite keliais šaukštais želes ir grąžinkite į šaldytuvą 15 min., kad šiek tiek sustingtų, o braškės "priliptų"  prie muso ir vėliau neiškiltų į žele paviršių. Įpilkite likusią želę ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 
Išimkite iš formos ir, jei norite, papuoškite šonus liofilizuotomis braškėmis. Skanaus






Įkvėpimas: Если веришь, сказка оживет... ir tas pats receptas bet kitaip čia. 

Monday, July 18, 2016

Bandymas įtikti sau

Aš gimiau rugpjūtį ir ta diena (nenumaldomai) artėja. Šiandien geriant kava ir ramiai žvelgiant pro langą pagalvojau, kad aš vis saviškius kamantinėjau prieš jų šventes, kokių tortų jie nori, kokiu skonių, kokie mėgstamiausi...juk tiek daug yra išragavę ir t.t. O kokio torto aš norėčiau sau?  Kas tą dieną  padėtų sukurti man ypatingą nuotaiką, kas mane palepintų? Pagavau save galvojant apie naujus tortus kurie kaip tik laukia gražios progos. Tarp jų beje irgi ne taip lengva išsirinkti, nes dažniausiai norisi ir to ir ano ir galbūt net trečio. Bet nejaugi negaliu užsimerkus ir truputį pagalvojus (nes taip man dažniausiai lengviau susikaupti ir įsijausti) pasakyti - štai šito norėčiau, labai, labai norėčiau, nes jis man pats pačiausias, jis man beveik tobulas. Jie visi yra skanūs ir beveik visus  pakartočiau tikrai ne kartą (jei staiga dingtų visas kitas maistas ir planetoje Žemė liktų tik desertai :-D nes kitaip tiesiog nėra kaip ir nėra kada...) bet ne vienas nėra mielesnis už kitą. Pagamini nauja desertą ir, kol neatėjo jo laikas, tu vis vaikštai aplink jį kaip katinas ir jei galėtum, tai tikrai tą tortą paglostytum (kartais, jei gavosi kažkas tikrai sudėtingo (technikos prasme), tai net pašvilpauji arba padainuoji ta proga). Ir galų gale tiek jį sureikšmini, kad pradedi prie jo kabinėtis (t.y. kabinėtis prie savo darbo) tai veliūro spalva gal ne visai ta... tai glazūra gal ne visai taip išėjo, tai kaip reikia papuošimai nesižiūri...aišku tik tu viena - tai matai ir tik tau vienai tas rūpi. Tai mano maža drama. Desertas atsiduria ant lėkštės ir ateina tas momentas kai tu paragauji pirmą šaukštą. Ta trumpa tiesos akimirka. Arba skanus arba ne. Dažniausiai būna skanus ir tu jį su pasimėgavimu sudoroji, bet giliai viduje supranti, kad jau pradėjai galvoti apie kitą desertą, arba apie tai, ką pakeistum, ką padarytum kitaip. Tu tikiesi, kad akimirka sustos ir būsi tik tu ir desertas, nors per tą pirmą šaukštą. Pagavau save, kad aš visa bandau sau įtikti. Atrasti tai, kas ne šiaip man būtų be galo skanu, bet "vežtų", tai, ką norėčiau kartoti vėl ir vėl kol nenusibos. Kol kas taip yra tik su naminiais ledais, galėčiau juos valgyti kasdien 3 kartus per dieną ir dar vieną prieš miegą (būtinai balkone, žiūrint į naktį). O dar taip yra su duona kepta su raugu, ja net stengiuosi kepti rečiau, nes bėda kai jį guli duoninėje... tik ją ir valgau. 

 Šiandien noriu pasidalinti šokoladinio torto su vaniliniu kremu receptu. Tai M. Selyaninos receptas. Aš ja labai žaviuosi, skaitant jos blogą nemažai sužinojau ir išmokau. Tai labai drąsi ir atkakli moteris, kuri atrado savo konditerijoje ir vis nesustodama žengia tolyn į priekį. Šiuo metu jį yra visame pasaulyje pripažinta ir žinoma konditerė ir turi Ispanijoje savo konditerijos meno mokyklą. 
Tortas atrodo labai paprastas, bet jo skonis labai arti tobulo. Iš tiesų valgiau ir negalėjau patikėti, kad taip skanu. Gaminau ji brolio gimtadieniui ir maniau, kad liks dar kitai dienai prie kavos ir žinote ką? Nieko neliko :-) - viską, visiškai viską suvalgėme iš karto. 
Šis tortas man ypatingas dar todėl, kad pagaliau man patiko kaip aš jį glazūravau su veidrodine glazūra. 





Tortas Teo (šokoladas ir vanilė) pagal M. Selyanina


2 tortai 18 cm diametro



Šokoladinis biskvitas:


  • 68 g migdolų miltų
  • 68 g cukraus pudros
  • 165 g sviesto, išlydyto ir atvėsinto iki 40 C. 
  • 225 g trynių
  • 53 g grietinėlės
  • 53 g kakavos
  • 60 g juodo šokolado
  • 330 g baltymų
  • 75 g cukraus


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Paruoškite  silikoninį biskvito kepimo kilimėlį arba arba dvi skardas 30*40 cm išklokite kepimo popieriumi. 
Migdolų miltus, cukraus pudrą ir trynius suplakite iki purios (ir standžios) konsistencijos. 
Sviestą kartu su šokoladu išlydykite, sumaišykite su kakava. Jei yra gumulėlių, perkoškite masę per sietelį. Tada sumaišykite su grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į trynių masę. 
Baltymus suplakite su cukrumi iki morengines konsistencijos ir atsargiai sumaišykite su trynių mase.  
Įdėkite tešlą į kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite, tešlos aukštis turi būti iki 1 cm. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10-15 min. Išimkite ir atvėsinkite. 
Paruoškite du 16 cm diametro kepimo/ formavimo žiedus. Išklokite juos acetato juosta. 
Išpjaukite iš biskvito 4 -  16 cm diametro žiedus. Du iš jų įdėkite į kepimo žiedus. Visus įdėkite į šaldiklį ir užšaldykite. 


Traškutis:

  • 80 g juodo šokolado
  • 100 g praline pastos (migdolų)
  • 70 g  biskvitinių traškučių
  • 30 g karamelizuotų sukapotų kakavos pupelių (receptas žemiau pastaboje)
  • žiupsnis fler de sel druskos
  •  nutarkuota su smulkia tarka (be baltos dalies) 2 laimų žievelė
Pastaba: karamelizuotos kakavos pupelės: 50 g vandens, 50 g cukraus ir 50 sukapotų kakavos pupelių - vandenį sumaišykite su cukrumi ir užvirkite. Įberkite kakavos pupeles ir sumaišykite. Palikite šiek tiek pastovėti. Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išpilkite kakavos pupelių mišinį ant silikoninio kilmėlio ir pašaukite į orkaitę, kepkite apie 15 min.)

Juodą šokoladą sukapokite ir išlydykite. Sumaišykite su praline, biskvitiniais traškučiais, karamelizuotomis kakavos pupelėmis, druska ir laimų žievele. 
Paimkite tuos du likusius nepanaudotus biskvitus ir ant jų tolygiai paskirstykite traškučio masę - maždaug 4 mm storio. Įdėkite į šaldiklį ir užšaldykite. 


Vanilinis kremas:


  • 85 g grietinėlės (I)
  • 1 vanilės ankštis
  • 70 g cukraus
  • 35 g trynių
  • 4 g želatinos
  • 310 g grietinėlės (II)

Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius 10 min., kad išbrinktų.  

Pagaminkite creme anglaise:
Į puodą įpilkite grietinėlę (I) ir vanilės sėklas (galima dėti ir vanilės ankštį, tik vėliau nepamirškite išimti jos) ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks 84 C. Pabaigoje įmaišykite gerai atspaustą želatiną.
Atvėsinkite masę iki 28-30 C. 
Suplakite likusią grietinėlę (II) iki purios, bet vis dar pusiau skystos konsistencijos. Kitaip tariant, pusiau suplakite grietinėlę. Atsargiai sumaišykite grietinėlę ir creme anglaise. Įdėkite po 240 g į kiekvieną formavimo/ kepimo  žiedą ant biskvitų ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldiklį ir palikite sušalti. 


Šokoladinis musas:


  • 190 g creme anglaise (receptas žemiau)
  • 300 g  grietinėlės
  • 225 g juodo Caraibe 66 proc. šokolado ( Valrhona)
  • 1 vanilės ankštis
  • 2,5 g želatinos

Pastaba: originaliame recepte nėra želatinos, bet aš įdėjau, kad ji šiek tiek sustiprinti, nes vasarą toks tortas ant stalo greitai pradėtų tižti. 


creme anglaise:


  • 125 g pieno
  • 125 g grietinėlės
  • 50 g trynių
  • 35 g cukraus


Pagaminkite creme anglaise:

Į puodą įpilkite grietinėlę (I) ir vanilės sėklas (galima dėti ir vanilės ankštį, tik vėliau nepamirškite išimti jos) ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks 84 C. Naudoti iš karto. 


Šokoladinis musas:

Grietinėlę sumaišykite su vanilės sėklomis (galima dėti ir vanilės ankštį, tik vėliau nepamirškite išimti jos) ir palikite pastovėti kad pritrauktų 24 val. (aš laikiau tik per naktį).

Karštą creme anglaise (atsverkite kiek reikia) sumaišykite su išbrinkinta lediniame vandenyje želatina ir  sumaišykite su pratirpintu šokoladų iki vientisos masės. Atvėsinkite iki 45-50 C ir sumaišykite su pusiau suplakta grietinėlė. 


Surinkimas: 

Paruoškite 2 18 cm diametro apvalius žiedus. Apačią šiek tiek  pakaitinkite ir aptraukite maisto plėvele, o šonus išklokite acetato juosta. 
Iki pusės pripildykite formą šokoladiniu musu, tada įdėkite biskvitą su vaniliniu kremu (vaniliniu kremu į apačią). Patepkite pora šaukštų šokoladinio muso ir įdėkite biskvitą su traškučiu (traškučiu į apačią). Šiek tiek spustelėkite (nesmarkiai), kad sluoksniai šiek tiek paskęstų muse ir jis išsilygintų iš šonų. Biskvitas gali pora milimetrų kyšoti virš torto apačios.  Įdėkite į šaldiklį ir užšaldykite (ne mažiau 10 val.). Išimkite ir glazūruokite su veidrodine glazūra. 


Veidrodinė glazūra:

  • 150 g vandens
  • 300 g cukraus
  • 300 g gliukozės
  • 170 g kondensuoto saldinto pieno
  • 24 g želatinos (išbrinkintos lediniame vandenyje)
  • 300 g juodo šokolado
  • 150 g neutralios glazūros 

Vandenį, cukrų ir gliukozę įdėkite į puodą ir išvirkite sirupą. Virkite kol jis įkais iki 103 C. Įdėkite želatiną ir šokoladą. Gerai sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos. Įpilkite kondensuotą pieną, neutralią glazūrą ir gerai sublenderiuokite su rankiniu blenderiu. Jei norite intensyvesnės spalvos - galima įdėti šiek tiek raudonų dažų. Uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite subręsti šaldytuve 24 val. Pašildykite (pvz. garų vonelėje) iki 35 C ir prieš naudojant vėl gerai sublenderiuokite. 

Glazūravimas:


Iš pradžių paruoškite viską glazūravimui ir tik tada ištraukite tortą iš šaldiklio. 
Paruoškite glazūrą ir pabarstukus, jei norite puošti torto apačią. 
Išimkite tortą iš šaldiklio ir iš formos. Padėkite ant grotelių ir padenkite glazūra. Su mentele nuimkite, nustumkite glazūros perteklių nuo viršaus. Šiek tiek palaukite kol visa glazūra nubėgs. Su mentelės pagalba paimkite tortą,  nuvalykite jo apačią ir padenkite pabarstukais. Padėkite tortą ant torto padėklo arba lėkštės. 

Torto viršų papuoškite  pagal fantaziją, aš puošiau šokoladine gėle. 

Tortą yra būtina laikyti šaldytuve iki pateikimo. Nepamirškite, kad tortui reikia laiko atitirpti, todėl glazūruokite jį iš anksto ir palikite atšilti šaldytuve (apie 6 val.). 

Pastaba: šitą glazūra yra gan saldi ir šiek tiek keičia torto skonį, todėl aš rekomenduoju naudoti šitą glazūra - ji yra mažiau saldi. 

Skanaus











Friday, July 15, 2016

Apie tai kas man patinka

Oras už lango man nepatinka, bet vasara tai tikrai ne metas liūdėti, todėl šis postas bus apie tai kas man patinka. Apie tai kas yra gerai ir apie tai kas verčia per lietų eiti į lauką.
Jau kurį laiką mes su mama vis tyliai pasvajodavome apie tai, kad vėl reikėtų auginti vištas (vėl nes kiek save mažą prisimenu, visados turėdavome šita džiaugsmą.  Bet tai buvo 20 a., atėjo 21 a. ir vištų nebeliko). Kasmet mes vis garsiau apie tai pasvajodavome ir šiemet jau tikrai labai garsiai pranešėme šeimai apie savo ketinimą auginti būrelį vištų ir gaidį. Šiaip, jei auginti vištas vien dėl kiaušinių, tai gaidys nereikalingas, jis tada tampa na... kaip pasakė vieną vyresnio amžiaus motera - darmojedu (suprask veltėdis) bet mes kažkaip pagalvojom, kad tegul geriau jau būna tas gaidys, net jei jis bus veltėdis, nes vištos be gaidžio - tai labai liūdna istorija. 
Kai kažką nusprendi, tai tada viskas vystos palyginus tikrai greitai (na taip - 3 metai kalbos, mėnesiukas veiksmo ir prašom, štai jums ir vištos). Vištidę pastate mano vyras. Pastatė taip, kad nepasakysi jog tai pirmas jo statytas tokio tipo statinys. Tai puiki vištidė su visais patogumais (tiek vištoms tiek mums).




Aptvėrėm šiek tiek žemės, kad jos galėtų laisvai vaikščioti ir vieną šeštadienio rytą pas apsigyveno 10 vištų ir  gaidys (pirmą mėnesį tas gaidys nelabai kuo skyrėsi nuo vištų, kas mane, tiesą pasakius, šiek tiek linksmino, kaip ir  jo mokymasis giedoti beje). Jos greitai tapo tikru traukos objektu, nes pasitaikė labai linksmos ir komunikabilios vištos. Viena, kuriai sunkiau sekas bendrauti su savo draugėmis, kai tik mus pamato, bėga ir tiesiog skundžiasi (kaip mažas vaikas) kitomis vištomis ir prašo užtarimo. Kita ateina ir prašo ją paglostyti (taip, paglostyti. Mielai tupia ant rankų). Visos dėl žirnių gatavos šokti gulbių ežerą arba šiaip, bet ką padaryti ir labai nusivilia, jei ateini be žirnių. O gaidys, jis visai ne veltėdis, jis gražiai gieda ir gano tas savo vištas :-) prižiūri, auklėja ir gina - tiesiog gražu stebėti. 



Po mėnėsio (gal net pusantro) jos pradėjo dėti kiaušinius. Iš pradžių po vieną, tada po du, dabar deda 6-8 mažus ar didesnius kiaušinius per dieną.



Iš pradžių gal buvo net šiek tiek gaila juos valgyti :-)  bet valgyti naminių vištų kiaušinius (ypač savo vištų) yra gėris.  Ta šių laikų prabanga žinoti ką dedi į burną sau ir vaikui. 
O žinote kas dar man patinka? Man patinka mūsų nedidelis darželis, kuriame auga visko po truputį (šiemet net keletas artišokų auga). Patinka jame dirbti, kai yra ūpo ir nuotaikos, nes niekas taip nepravalo galvos, kaip darbas darže. Patikėkit. Stresas darbe? Galva ūžia? Atvažiuokit, suorganizuosiu ravėjimo dirbtuves. Išravėsit piktžolės ir pašviesės galva :-). 
Man patinka, kad vasaros meniu didžiąją dali sudaro tai, ką patys išauginame. Daržas diktuoja tai, kas atsiduria mūsų lėkštėse. Dabar prasideda cukinijos ir tai puiki proga pasmaguriauti cukinijos žiedais. Taip žiedais. Tai labai lengvas, gardus ir šiaip laikomas net delikatesiniu,  patiekalas. Mums jis labai, labai patinka, todėl rekomenduojame išbandyti. 





Įdaryti cukinijų žiedai



  • cukinijos žiedai (pageidautina su mažom  cukinijom, nes taip skaniau) su koteliais
  • ricotta
  • mozzarella sūris
  • cheddar sūris
  • fetos sūris
  • druska ir pipirai
  • kiaušiniai
  • duonos trupiniai arba džiuvėsėliai
  • miltai
  • aliejus kepimui

Cukinijos žiedus švelniai išplaukite su labai šaltu vandeniu. Jei norite, išimkite piestelę (aš išimu). 
Dubenyje sumaišykite ricotta bei mozzarellos, cheddar bei fetos sūrį (maišykite pagal skonį kaip jums patinka, aš maišau beveik lygiom dalim cheddar ir mozarellos sūrį, daug ricottos ir šiek tiek fetos dėl skonio) iki vientisos masės. 
Paruoškite tris plačius indus/dubenys. Į vieną įberkite miltus, į kitą - šiek tiek suplaktus su druska ir pipirais kiaušinius, o į trečią duonos trupinius arba džiūvesėlius. 
Švelniai praskleiskite žiedus ir prikimškite į juos sūrio mišinio. 
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi (aš nepilu daug aliejus, tik tiek, kad beveik užengtų keptuvės dugną).
Iš pradžių apvoliokite cukinijų žiedus miltuose, tada panardinkite kiaušinių masėje ir tada apvoliokite duonos trupiniuose. Įdėkite į keptuvę ir apkepkite iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies. Išimkite ir pateikite. Skanaus





Tuesday, July 12, 2016

Mangoldais įdaryta vištienos krutinėlė


Kad nepasirodytų, jog aš čia vien pyragus ir tortus kepu (ir mes tik tą ir darome, kad smaguriaujame) štai jums, prašom, vištienos su mangoldais receptukas. 
Kaip jau minėjau, mangoldai - tai mano šių metų vienas iš atradimų. Negaliu tiesiog pro juos ramiai praeiti ir veik visados parsinešu saują iš daržo. 
Tai labai paprastas ir gan greitai pagaminamas patiekalas :-), bet atrodo prabangiai ir yra labai gardus.






Mangoldais įdaryta vištienos krutinėlė



  • 2 vištos krutinėlės
  • druska ir pipirai
  • 50 g kedro riešutų
  • 1 didelis svogūnas, smulkiai sukapotas 
  • aliejus kepimui
  • 4 dideli v.š. mascarpone sūrio
  • didelė sauja mangoldų lapų (be kietos dalies)
  • 3 skiltelės česnako, išspaustos arba smulkiai sukapotos
  • smulkiai sutarkuoto džiugo arba parmesano sūrio pabarstymui

Vištienos file išskleiskite su peiliu ir praplatinkite su muštuku (čia yra gera iliustracija kaip tai padaryti). Iš abiejų pusių įtrinkite druska ir pipirais. 
Užvirkite didelį puodą vandens. Tuo tarpu riešutus pakepinkite ir ataušinkite.
Kai vanduo užvirs, pasūdykite jį ir įdėkite mangoldų lapus. Virkite 3-5 min., kol lapai nuvys. Tada išimkite ir įdėkite į dubenį su labai šaltu (lediniu) vandeniu, kad lapai greitai atvėstų. Tada juos nukoškite ir išspauskite kiek galite daugiau vandens. Padėkite ant lentelės ir supjaustykite. 
Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir  pakepinkite svogūnus kol jie suminkštės, tada įdėkite česnakus ir pakepinkite dar keletą minučių. Įmaišykite riešutus ir mangoldus. 
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi.
Vištienos filę patepkite mascarpone sūriu, tolygiai paskirstykite įdarą ir suvyniokite kaip viniotinį. Užtvirtinkite su mediniais pagaliukais/iešmukais. Padėkite ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20 min. Tada pabarstykite sūriu ir  sumažinkite temperatūrą iki 160 C, kepkite dar 20 min. (kol vidine temperatūra bus 65-70 C). Išimkite iš orkaitės ir uždenkite folija, palikite pastovėti 10 min. Atidenkite, išimkite iešmukus ir supjaustykite griežinėlias.
Skanaus.
Įkvėpimas: Simply recipes





Friday, July 8, 2016

Trečias kartas nemeluoja, ou Sugamour + nerealaus ledų deserto receptas


Taip ir vėl apie Sugamour. Ir ne, tai ne trečias kartas, kai ten lankausi :-) Buvau ten jau ne kartą - tiesiog gera drauge netoli turi ofisą ir taip jau yra, kad Sugamour yra labai tinkamoje vietoje susimatyti kavos puodeliui. Tai trečias kartas, kai rašau apie Sugamour. Rašau, nes yra ką parašyti. Visų pirma - jie turi naujovių, visų antra - norėdamos prasiblaškyti nuėjome su draugėmis jų degustuoti, visų trečia - tai buvo labai smagus laikas, nes visos trys šiek tiek domimės konditerija, todėl turėjome kalbos. 
Padavėjos turi naują aprangą: labai spalvingą, vasarišką, ryškią, tikrai gražią (ir padavėjos šiaip gražios) - tai pliusas. Jie vis dar neturi desertų meniu - tai m i n u s a s. Taip ir norisi pasakyti - nusipirkite gražaus popieriaus ir spausdinkite ant jo kasdien desertų meniu, jei jau taip dažnai (būtent tai man minėjo, kaip priežastį, kodėl neturi meniu) asortimentas keičiasi. Nes, nes dabar stovi ta graži padavėja prie desertų ir sako - sėskites prie staliuko ir savo padavėjai pasakysite ko norėsite iš desertų (man čia kaip lėktuve, graži bet griežta šypsena tau sako - take a seat, PLEASE).  Mes sakome kad daug ko norime, tai kažkaip gal bus sunku visus pavadinimus įsiminti (...ar aš privalau tai daryti???), mums atsako, kad jei ką, galėsim apibūdinti kaip tas desertas atrodo.... O Dieve, čia ką į kaina įeina dar ir žaidimas, atspėk desertą :-) na tikrai... gerai, einame prie staliuko, nes tokia tvarka,o  tvarka turi būti. Kaip ten bebūtų, padavėja vis tiek kelis kartus turėjo lakstyti ten ir atgal , nes buvo painiavos (nors ir su macaronsais, kurių jie turi daaaug rūšių). Beje, kai lankiausi ten prieš tai irgi buvo painiavos su desertais ;-) nes padavėjas atnešė ne tą pyragaitį, teko pėdinti iki vitrinos ir besti pirštu į tą, kuri norėjom (gal čia tik mano tokia laimė? o gal tiesiog jų planas "to be diffrent" arba "sudegink kelias kalorijas prieš desertą?") Todėl meniu nebuvimas yra m i n u s a s. 
O mes ragavome: pavlovą, mėlynių sūrio pyragą, aviečių sūrio pyragą, pistacijų ir žalių citrinų macaronsus, croissantą ir sūrios karamelės pyragaitį (kuris turėtų būti su dulcey šokoladu).
Man patiko pavlovos subtilus pateikimas, net gaila buvo valgyti. Balta baltutėlė, sutverta  iš dėbesėlio - toks buvo pirma įspūdis. Aš gal kiek kitaip įsivaizduoju pavlovą, bet šitos skonis irgi nenuvylė, labai skanus kremas ir braškės čia puikia dera (gal tas padažas man ne visai patiko, bet jo juk galima ir nepilti :-) ) Taigi pavlova - pliusas. 
Sūrio pyragai tiek aviečių, tiek mėlynių buvo teisingi :-) Plonas ir tikrai trapus padas bei kreminis įdaras, pagardintas uogomis. Aviečių labiau ryškesnis skonis, o mėlynės - mėgstantiems švelnumą :-) Kartais skanumas slepiasi paprastume, tai būtent toks atvejis. 
Šį kartą net macaronsai parodė save iš geresnės pusės. Tikrai mažiau saldūs nei anksčiau ir tas žalių citrinų - tai tikrai buvo žalių citrinų (t.y. užsimerkus ir atsikandus galima pasakyti ką valgai :-) ) galbūt man šiek tiek trūko mėsingumo. Tuo atžvilgiu Baker street macaronsai man patinka labiau. 
Croissantas gražus ir skanus, ne lengvas ir tirpstantis burnoje (būtent tokius mėgstu), o toks, na, labiau tinkantis padaryti skanų sumuštinį su ricottos sūriu ir uogomis arba vytinta mėsyte ir vytintais pomidorais. 
O pyragėlis su sūria karamelė nuvylė ir, ne tas žodis, kaip nuvylė... Valgiau jį jau čia anksčiau ir man patiko, todėl rekomendavau draugėms ir... tai buvo maža katastrofa, o ne pyragaitis. Tą, kuri valgiau, jis priminė tik savo išvaizda. Gražus tiesa? Taip, gražus kol jo neprapjauni ir neparagauji. Padas neaiškus, sūri karamelė guminė (taip, taip - guminė, tiesiogine to žodžio prasme), musas irgi ... na sakykim ne švelnus ir burnoje tirpstantis. O tas gražus šokoladinis/riešutinis apliejimas, - nevalgomas, nes jo skonis kaip šlapio popieriaus :-( Vienintelė dalis kuri buvo valgoma - tai tas kremas, kur buvo ant pyragaičio viršaus. 
Ką valgyčiau, jei eičiau dar karta? - ragaučiau kažką naujo :-) O jei reikėtų kažką kartoti, tai kartočiau, matyt, pavlovą.
Labai, labai senai (tikrai senai) vienoje kavinėje (berods Prie Parlamento, jei neklystu) buvo galima suvalgyti nerealų obuolių pyragą (berods taip ir vadinosi - Amierikietiškas obuolių pyragas) ir man jis labai patiko, taip patiko, kad norėjosi pakartoti vėl ir vėl. Šiuo metu labai pasiilgstu tokio jausmo, kad būtų vieta, kur norėtūsi grįžti vėl ir vėl, nes ten yra tas nerealus patiekalas.




O kadangi oras žadėjo taisytis, tai dalinuosi nerealiu, mus sužavėjusiu ledų desertų su braškėmis receptu. 
Tai dar vienas Ch. Michalak receptas (jis niekad nenuvilia).  Super traškus padas, kurį jis kepta orkaitėje su trafaretu, o aš kepiau vaflinėje, nes taip paprasčiau ir gaunasi puikiai. 
Traškutį galite naudoti koks tik jums patinka - šitas yra super paprastas ir greitai pagaminamas. Mano braškių ledai labai švelnaus skonio, gal šerbetas čia būtų kaip akcentas. Tikrai rekomenduoju save palepinti. 





Braškių ledų desertas pagal Ch. Michalak





Tešla:


  • 100 g baltymų
  • 100 g cukraus pudros
  • 100 g miltų
  • 100 g minkšto sviesto
  • žiupsnis druskos


Chantilly kremas:


  • 400 g grietinėlės
  • 80 g mascarpone sūrio
  • 40 g saldinto kondensuoto pieno
  • 1 vanilės ankštės
  • šlakelis apelsinų gėlių vandens
  • raudoni maistiniai dažai

Braškių compotee:


Traškutis:

  • 100 g gianduja šokolado (arba jums patinkančio pieniško šokolado)
  • 25 g pūstų ryžių

Pateikimui:

  • braškių ledai (arba šerbetas)
  • mėtų lapeliai
  • pabarstyti cukraus pudra braškių griežinėliai



Tešlos dubenėliai:


Į dubenį įdėkite druską, sviestą ir gerai išmaišykite, kad sviestas suminkštėtų. Įmaišykite cukrų, tada baltymus ir įberkite miltus. Greitai sumaišykite su plakimo šluotele iki vientisos konsistencijos. 
Įkaitinkite vaflių (plonu vaflių) keptuve ir įdėkite mažą šaukštelį tešlos. Kepkite iki tamsiai auksinės spalvos. Išimkite ir iš karto  įdėkite į nedidelį dubenį arba formą, kad tešla įgautų mums reikalingą dubenėlio formą. Palikite šiek tiek ataušti, tada išimkite ir palikite atvėsti ant grotelių. Atsargiai - tešla bus labai labai trapi. Pakartokite su likusia tešla. 


Traškutis:


Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje išlydykite šokoladą ir sumaišykite jį su pūstais ryžiais (galite įmaišyti ir žiupsnį druskos). Išberkite ant silikoninio kilimėlio arba kepimo popieriaus ir paskirstykite. Įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. 


Braškių  compotee:


Supjaustykite braškes mažais kubeliais ir įdėkite į dubenį. Paimkite mėtų lapelius, susukite į vamzdelį ir smulkiai supjaustykite, įberkite į dubenį su braškėmis. Nutarkuokite citrinos žievelę (be baltos dalies, su labai smulkia tarka) ir išspauskite 1-2 v.š. citrinos sulčių. Įdėkite porą šaukštų braškių padažo (coulis) ir išmaišykite.


Chantilly kremas:

Į virtuvės kombainą sudėkite  mascarpone sūrį, grietinėlę, vanilės ankštės sėklas, kondensuotą pieną, apelsinų gėlių vandenį ir išplakite iki kreminės konsistencijos.  Atidėkite pusę kremo ir įmaišykite į jį šiek tiek raudonų  maistinių dažų taip, kad kremas taptų gražios rožinės spalvos. Baltą kremą įdėkite į vieną konditerinį maišiuką, rožinį į kitą konditerinį maišiuką, o juos abu atsargiai įkiškite į trečią konditerinį maišiuką su žvaigždutės antgaliu. 


Pateikimas:

Paimkite tešlos dubenėlį, įdėkite / įberkite šiek tiek traškučio, ant viršaus padėkite gerą šaukštą braškių compotee, ant jų braškių ledus, juos papuoškite kremu, o viršų papuoškite braškės griežinėliu ir mėtos lapeliu. Skanaus

Įkvėpimas: www.france2.fr, video