Tuesday, October 25, 2016

Molli pyragaitis


Aš nesu didelė gervuogių gerbėja. Pasodinome sode keletą krūmu, nes gi labai sveika, o jei sveika - tai būtinai reikia. Tačiau reikia ne tik pasodinti, bet dar ir valgyti, tiesa? O vasarą gervuogėms sunku konkuruoti su kitomis uogomis (pas mus kažkodėl vienas derlius jų būna vasarą, o kitas - rudenį), o ir rudenį joms į kaulus duoda avietės. Taip ir gyveno tos gervuogės, kaip pasiturintis, bet nemėgstamas giminaitis mūsų sode, kolei neatradau šito recepto. Gervuogės su baziliku labai skanu, labai :-) vėliau net ledus tokio skonio sugalvojau. Mums labai patiko Molli - tai gerai apgalvotas ir suderintas desertas. Ir be abejo labai vasariškas: gervuogės, lavandos...:-) lengvumas bei gaivumas. Suradau jį pas Andy Chef. Man patinka jo blogas, labai gražios ir apetitą (bei norą gaminti) keliančios nuotraukos ir svarbiausi -, viskas, ką iki šiol gaminau iš jo, dar ir labai gardu.  





Molli pyragėlis



Sudėtis:


  • musas su lavanda
  • šokoladinis biskvitas be miltų
  • gervuogių ir baziliko konfi (confit)
  • balto šokolado ir jogurto kremiu (cremeux)
  • Veidrodinė glazūra

Balto šokolado ir jogurto kremiu:

  • 75 g grietinėlės ( 35-36 proc.)
  • 25 g gliukozės
  • 7 g želatinos
  • 190 g baloto šokolado
  • 190 g natūralaus jogurto (aš naudoju graikišką)
  • geltoni dažai

Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje 10 min. 
Į puodą įpilkite grietinėlę bei gliukozę ir pakaitinkite kol gliukozė ištirps. Įmaišykite jogurtą ir pakaitinkite beveik iki užvirimo. Užpilkite ant šokolado ir palikite porai minučių pastovėti, kol ištirps šokoladas, tada išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Įmaišykite gerai atspaustus želatinos lapelius ir šiek tiek geltonų dažų (dažus naudojame dėl grožio, todėl, jei nenorite, galite jų nenaudoti). Viską gerai sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos. Išpilstykite kremiu  į formeles ir užšaldykite. Aš naudojau Silikomart Globe (vienos tūris 26 ml).


Gervuogių ir baziliko konfi:


  • 190 g gervuogių piure
  • 8 g šviežio baziliko
  • 8 g kukurūzų krakmolo
  • 25 g cukraus
  • 3 g želatinos
Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje 10 min. 
Dubenėlyje sumaišykite cukrų ir krakmolą. Puode sumaišykite gervuogių piure bei baziliką ir pakaitinkite (beveik iki užvirimo). Kai mišinys taps karštas, atsargiai įberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Pakaitinkite mišinį (maišant) dar porą minučių. Nuimkite nuo ugnies, įdėkite gerai atspaustus želatinos lapelius ir sublenderiuokite su rankinių blenderiu. Įpilkite į tokias pat formas kaip ir kremiu. Man gavosi pusė formų su kremiu ir puse - su konfi. Užšaldykite. 


Šokoladinis biskvitas be miltų:

  • 120 g baltymų
  • 125 g cukraus
  • 80 g trynių
  • 35 g kakavos


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo skardą arba formą kepimo popieriumi. 
Baltymus suplakite su cukrumi beveik iki morengo konsistencijos (aš plakiau iki morengo.
Atsargiai neperplakite, nes bus sunku įmaišyti kitus ingredientus). Įdėkite trynius ir persijotą kakavą ir mažiausiu greičiu suplakite iki vientisos masės. Įdėkite tešlą į kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite. Tešla turėtų būti apie 4 mm storio. Pašaukite į  orkaitę ir kepkite 3-6 min. Lengvai paspauskite biskvitą - jei paspaudus ir patraukus pirštą jis grįžta į vietą - biskvitas iškepęs. Išimkite jį iš orkaitės ir išimkite iš formos, bet nenuplėškite kepimo popieriaus. Uždenkite viršų kitu kepimo popieriaus lapu  ir padėkite ant jo kažką sunkaus, pvz. pjaustymo lentelę.


Musas su lavanda:

  • 40 g baltymų
  • 40 g trimolino
  • 125 g pieno
  • keli lašai lavandų ekstrakto
  • 40 g cukraus
  • 40 g trynių
  • 12 g želatinos
  • 250 g grietinėlės (35-36 proc.)
  • violetiniai dažai


Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius 10 min., kad išbrinktų.  

Pagaminkite creme anglaise:
Į puodą įpilkite pieną ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks  82 C. Pabaigoje įmaišykite gerai atspaustą želatiną ir lavandų ekstraktą. 
Baltymus suplakite su trimolinu iki morengo konsistencijos. Dubenyje suplakite grietinėlę su violetiniais dažais iki pusiau standumo (kitaip tariant, pusiau suplakite grietinėlę). Atsargiai sumaišykite 3 mases kartu (morengą, grietinėlę ir creme anglaise). 


Surinkimas:


Paruoškite cilindro formos formeles. Jei naudojate metalines - jų dugną aptempkite plėvele maistui, o šonus išklokite acetato plėvele. Aš naudojau 8 cm diametro cilindro formos silikoninės formelės. 
Išpjaukite reikiamą kiekį ir reikiamo dydžio biskvito apskritimų. Biskvito apskritimai turi būti porą milimetrų mažesni už cilindrus. 
Išimkite iš formelių kremiu ir konfi, bei sujunkite tarpusavyje kremiu su konfi. 
Pripildykite cilindrus iki pusės musu ir įdėkite sujungtus įdarus confi į apačią (t.y. konfi veliau bus viršuje, o kremiu apačioje). Įdėkite dar šiek tiek muso ir tada - biskvitą. Jį lengvai, šiek tiek sukant, įspauskite į musą. Įdėkite į šaldiklį ir užšaldykite (ne mažiau 10 val.). 


Galite naudoti jums patinkančia veidrodinę glazūrą. Aš naudojau šitą. Arba galite naudoti pvz. šitą, tik naudokite baltą šokoladą ir norimos spalvos dažus. Glazūra tūri būti padaryta iš anksto (prieš ne mažiau nei  24 val.) ir pašildyta iki 30-35 C. 

Išimkite pyragaičius iš šaldiklio ir iš formos. Apliekite glazūrą ir papuoškite pagal norus ir fantaziją. 
Įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms atitirpti (apie 6 val., bet viskas priklauso nuo šaldytuvo). 
Skanaus






Įkvėpimas: Andy Chef

Sunday, October 23, 2016

Acharuli khachapuri

Mano vyrams  patinka pica, todėl kai pamato kylančią dubenyje mielinę tešlą penktadienį - jie dažniausiai pralinksmėja. "It's a pizza time" taip, taip, taip :-) O mažius džiaugiasi dar ir dėl to, kad galės padėti. Jam labai patinka "lipdyti" picas ir jas "rengti". 
O man labai patinka chačapuri ir kartais penktadieniais būna būtent tai. Man patinka jų laivelio forma, ji man kažkodėl kelia apetitą. Patinka tešlos minkštumas, net purumas sakyčiau (bet tai tikrai ne bulka). Patinka maišyti įvairius sūrius ir išgauti naujus skonius. Patinka tai, kad jie tirpsta burnoje. O dar man patinka prie jų pasidaryti didelį dubenį gaivių salotų ir įsivaizduoti, kad čia salotos su trupučiu chačapuri, o ne atvirkščiai.  






Acharuli khachapuri



Tešla:


  • 500 g miltų
  • 15 g šviežių mielių (jei norite, kad tešla greičiau iškiltų, naudokite 20 g mielių)
  • 1 kiaušinis
  • 220 g natūralaus graikiško jogurto
  • 1 a.š. druskos
  • 120 g šilto (drungno) vandens
  • kiaušinio plakinys, tešlos patepimui 
Visus produktus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir minkykite 5-6 min., kol tešla taps minkšta, elastinga ir nelipni (jei reikia, minkant įpilkite papildomai, pagal poreikį, vandens). Suformuokite iš tešlos kamuolį ir įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite dangčiu (nesandariai) ir palikite valandai - pusantros pakilti. Tešla turėtų pakilti dvigubai. 
Išimkite iš dubens, lengvai perminkykite ir išleiskite visus oro burbulus iš tešlos. Padalinkite tešlą į 6 dalis (jei norite didesnių khachapuri) arba į 12 dalių (jei norite mažų).

Įdaras:

  • 40 g fetos sūrio
  • 120 g ricottos sūrio
  • 80 g halloumi sūrio
  • 100-150 g cheddar sūrio
  • druska, pipirai
  • 1/2 a .š. za'atar prieskonių 
  • 1/2 a.š. smulkiai sukapotų šviežių čiobrelių
  • kiaušiniai

Sūrius susmulkinkite arba sutarkuokite. Sumaišykite visus įdaro ingredientus, apart kiaušinių, iki vientisos konsistencijos.

Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 250 C (Recepte buvo nurodyta 230 C temperatūra, bet aš visada kepu aukštesnėje). Jei turite, įkaitinkite kepimo akmenį, jei ne - metalinę kepimo skardą. 
Paimkite vieną tešlos dalį, padėkite ant kočiojimo kilimėlio ir iškočiokite gan plonai (maždaug 2 mm storio) apskritimą. Viduryje padėkite porą šaukštų  sūrio įdaro ir tolygiai jį paskirstykite, palikdami kelis cm nuo kraštų. Užlenkite vieną ir kitą kraštą (viršutinį ir apatinį) formuodami "laivelį". Kraštus gerai prispauskite (jie bus užlenkti vienas ant kito). Patepkite tešlą kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 5 min. Išimkite iš orkaitės ir atsargiai įmuškite į vidų kiaušinį (tešlos laivelio sienelės turėtų būti jau pakilusios ir kiaušinis neturėtu iš jo išbėgti kepant). Grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar 6 min. Išimkite iš orkaitės ir pateikite.  Pakartokite su likusią tešla. Skanaus.

Įkvėpimas: Y. Ottolenghi "Jerusalem" 

Thursday, October 20, 2016

Duona su rūgštele

Labai norėtųsi pasakyti, kad skani duona reikalauja daug pastangų ir taip pateisinti jai skirtą laiką, bet pati žinau, jog taip būna ne visada. Nes ne visada galbūt norisi  to išskirtinio skonio ir ne visada jis yra vertinamas. Kartais duona yra tik duona, ir ji puikiai tinka sviestui ir dešrytei į kompaniją. Kaip bebūtų, šita duona pareikalaus jūsų laiko ir šiek tiek pastangų. Ji to tikrai verta, kaip ir jūs verti kvapnios, minkštos, su traškia plutele, duonos. 
Siūlau išsikepti. 




Duona su rūgštele


  • 1 a.š. sausų mielių (3 g)
  • 80 g bulvių krakmolo
  • 500 g miltų
  • 180 g kefyro
  • 25 g obuolių acto
  • 100 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 a.š druskos
  • aliejus, formos patepimui
  • pienas duonos patepimui
Pastaba: Jei norite duonos be rūgštelės, tai nepilkite obuolių acto.


Virtuvės kombaino inde sumaišykite 160 ml vandens bei  sausas mieles ir palikite pastovėti 5 min. Miltus ir krakmolą sumaišykite, persijokite ir įberkite į virtuvės kombaino indą kartu įpildami ir kefyrą. Minkykite viską su kabliu 5 min. 
Suformuokite iš tešlos kamuolį ir palikite virtuvės kombaino inde pailsėti apie 15 min. (uždenkite dubenį su virtuvės rankšluosčiu).  
Išimkite tešlą, suplėšykite ją į didelius gabalus ir įdėkite atgal į indą. Pradėkite minkyti su kabliu ir sudėkite į indą druską ir actą. Minkykite 3 min., kol tešla taps elastinga. Tada, vis dar minkant, po gabaliuką dėkite sviestą. Neskubėkite sudėti viso sviesto iš karto, dėkite po gabaliuką, gerai išminkant prieš dedant kitą. Minkykite 5 min., kol tešla taps labai elastinga. Suformuokite iš jos kamuolį ir palikite dubenyje pailsėti 30 min. Perminkykite ją trumpai rankomis, vėl suformuokite kamuolį ir įdėkite į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite su dangčiu (nesandariai) ir palikite pakilti 18-24 val., kol tešla pakils dvigubai. 
Išimkite tešlą iš dubens, porą kartu perminkykite ir suformuokite iš tešlos stačiakampio formos blyną. Susukite jį vyniodami taip formuodami duonos kepalą. Paslėpkite siūlę po apačia ir įdėkite kepaliuką į sviestu arba aliejumi išteptą kepimo formą. Uždenkite ir palikite pakilti apie 4 val., kol kepaliukas pakils iki kepimo formos kraštų. 
Įkaitinkite orkaitę iki 250 C. Su mediniu iešmuku pradurkite keliose vietose duoną (atsargiai) tam, kad pradurti susiformavusius didelius oro burbulus (kitaip duona gali būti su oro tarpais arba su "skylėmis" viduje) ir pašaukite ją į orkaitę. Iškarto sumažinkite temperatūrą iki 210 C. (aš kepiau 200 C, bet viskas priklauso nuo jūsų orkaitės) ir kepkite apie 50 min., kol duona taps tamsiai auksinės spalvos.  Recepte rekomenduojama išimti duoną iš formos ir grąžinti dar 10 min. į orkaitę kepti be formos - aš to nedariau, bet jei jums išėmus duoną iš formos, jos šonai bus minkšti, tai įdėkite ją dar pakepti be formos. Ataušinkite duoną ant grotelių. Skanaus.




Tuesday, October 11, 2016

Plėšomos bandelės







Plėšomos  bandelės 



  • Pora bulvių (apie 170 g) - nuskustų
  • 1 stiklinė pieno
  • 115 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1,5 stiklinės miltų (I)
  • 4,5 a.š. sausų mielių
  • 3 v.š. cukraus
  • 2 kiaušiniai, lengvai suplakti kad susijungtų
  • 1 trynys
  • 2,75 stiklinės miltų (II)
  • 1 a.š. druskos

Bulvės išvirkite, nukoškite ir sugrūskite su bulvių grūstuvu. 
Į virtuvės kombaino indą sudėkite 3/4 stiklinės bulvių košės ir sviestą, įpilkite pieną  ir gerai išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Įberkite miltus (I), mieles, cukrų ir porą minučių minkykite tešlą su kabliu. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite pastovėti 30 min. Įberkite likusius miltus (II), kiaušinius, trynį bei druską ir minkykite tešlą apie 5 min., kol ji taps elastinga (jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų). Suformuokite tešlą į kamuolį ir įdėkite į aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite dangčiu (nesandariai) ir palikite 30 min. - 1 val. pakilti šiltoje vietoje. Tešla turi beveik padvigubėti. 
Tešlą, lengvai, porą kartų apminkykite ir padalinkite į 18 daliu. 
Išklokite kepimo popieriumi kepimo formą arba skardą. Aš naudojau 23*33 cm  stačiakampę kepimo formą. 
Suformuokite iš tešlos bulkutes ir sudėkite jas į kepimo formą vieną šalia kitos.  Viršų patepkite aliejumi, uždenkite ir palikite pakilti, iki jos pakils maždaug dvigubai. Vėl patepkite jas aliejumi (arba galima ir išlydytu sviestu), pabarstykite žiupsniu druskos ir pašaukite į įkaitintą iki 200 C. orkaitę. Kepkite kol jos taps tamsiai auksinės spalvos -  maždaug 15-20 min. Ištraukite iš orkaitės ir palikite 10 min. pastovėti kepimo formoje, tada atsargiai išimkite iš formos ir palikite atvėsti ant grotelių. Skanaus.

Įkvėpimas: Bon appetit Magazine



Thursday, October 6, 2016

Mano gimtadienio tortas








Mano gimtadienis jau seniausiai praėjo, bet aš niekada neskubu rašyti apie savo tortą, todėl dažnai žmonės, kurie skaito blogą, susipainioja - tai kuris čia tas "tavo" tortas?, klausia manęs sutikę. O visai nesenai išgirdau, kad tortas TEO yra mano tortas. Jį kepiau savo brolio gimtadieniui. Puikiai tai prisimenu. Iškepiau iš karto du - viena suvalgėme iš karto, o kitą jis suvalgė su draugais. Bet dabar visai ne apie tai. Mėgstu aš nuklysti į lankas. 

Dabar apie Grace.
Kai pamačiau šį tortą supratau, kad kepsiu jį savo gimtadieniui. Per daug net negalvojau, nes čia mano tortas. Ne, jame nėra slapto ingrediento (slaptas - tai tas, kuris padaro bet kokį gaminį skaniu, nes jis jums ypatingas). Jis tiesiog mano (nors ne aš jį sukūriau, tačiau gi daug jums artimų ir jūsų mėgstamų dalyku kuriate ne jūs, bet tai netrukdo jiems būti "jūsų"). Jis yra paprastas, bet su sudėtingomis detalėmis. Gal ne tiek sudėtingomis , kiek įdomiomis. Jame nėra želatinos, jis skanus TIK kaip visuma (atskirai ragaujant dalimis, jis netoks skanus), papuošimai reikalauja dėmesio (laiko ir noro irgi) ir be abejo jis suteikia galimybę kažko išmokti ir kažką išbandyti (tiesa pasakius daug ką, nes mastika, japoniškas biskvitas ir kakavos papuošimai man buvo šiokia tokia naujovė).
Jis tikrai padėjo man mano gimimo dieną pasijusti ypatingai. Įrašė į mano atmintį tą teigiamą emociją, prie kurios užsimerkus galiu bet kada grįžti - šiltas vasaros vakaras, mes su šeima sėdime lauke, viskas taip lengva ir vyksta lėtai, jokio skubėjimo (ir, be abejo, jokio streso). Tu žiūri aplinkui ir tau atrodo, kad viskas savo vietoje, viskas taip, kaip turi būti. 
Pabaigai norėčiau pakalbėti apie skonį. Šokoladinis biskvitas puikia jungiasi su žemės riešutų traškučiu (aš juos labai mėgstu, na ne pačius riešutus, o jų sviestą). Balto šokolado ir aliejaus kremas puikiai dera su konfi rugštele (kaip jau minėjau, atskirai tas kremas nėra labai skanus ir gali pasirodyti riebus). O musas labai lengvas ir švelnus. Viskas kartu tobula. 





Tortas Grace




Japoniškas biskvitas:


  • 50 g sviesto
  • 45 g pieno
  • 50 g kiaušinių
  • 85 g trynių
  • 70 g miltų
  • 125 g baltymų
  • 60 g cukraus

Japoniško biskvito gamyba šiek tiek primena plikytos tešlos gamybą. Į puodą sudėkite sviestą, įpilkite pieną ir virkite kol sviestas ištirps, o skystis - užvirs. Įberkite persijotus miltus ir gerai išmaišykite. Tešla sušoks į kamuolį. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite kiaušinius bei trynius ir norimos spalvos dažus. Aš šį kartą naudojau rožinius. Išmaišykite viską iki vientisos konsistencijos. 
Baltymus su cukrumi išplakite iki morengo konsistencijos.  Dalimis, atsargiai įmaišykite morengą į tešlą. 
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Paruoškite kepimo skardą - išklokite ją kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. Paskirstykite tešlą maždaug 5-6  mm storiu. Stenkitės, kad tešla būtų paskirstyta lygiai. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 12-16 min. Išimkite iš orkaitės, iš karto uždenkite kitu kepimo popieriaus lapu, arba silikoniniu kilimėliu ir apverskite (kitaip tariant, išimkite biskvitą iš formos). Palikite jį taip uždengtą šiek tiek atvėsti (nebūtinai pilnai) tada gerai suvyniokite į maisto plėvelę ir įdėkite 12 val. į šaldytuvą. (Jį patogiausia kepti iš vakaro ir palikti nakčiai šaldytuve)


Balto šokolado kremiu (cremeux)

  • 75 g grietinėlės
  • 17 g trimolino
  • 150 g balto šokolado
  • 100 g alyvuogių aliejaus

Baltą šokoladą išlydykitei garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje (šokolado temperatūra neturi viršyti 45 C)
Trimoliną maišykite su šilta grietinėle kol jis visiškai ištirps. Jei mišinys labai gausis šiltas, tai atvėsinkite jį iki 35 C. 
Sumaišykite grietinėlę su baltu šokoladu ir gerai sublenderiuokite. Po truputį pilkite aliejų ir maišykite. Vėl viską gerai sublenderiuokite iki vientisos masės. 
Įpilkite į 18 cm diametro silikoninę apvalią formą arba paruoštą konditerinį žiedą. Kremiu sluoksnis turėtų būti 0,8-1 cm aukščio.  Įdėkite į šaldiklį keletui valandų. 


Aš dariau iš pusantro kiekio ir man pakako 2 įdarams (nes dariau 2 tortus iš karto).



Aviečių konfi (confit):

  • 250 g aviečių piure
  • 110 g cukraus
  • 5 g pektino NH
Aviečių piure pašildykite puode iki 40 C. Cukrų sumaišykite su pektinu NH. Atsargiai įberkite cukrų į puodą su piure ir gerai išmaišykite. Virkite kol masė užvirs ir pavirkite dar 30 sek. -1 min. Nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek ataušinkite. Užpilkite ant kremiu sluoksnio ir tolygiai paskirstykite. Aviečių konfi sluoksnis turėtų irgi būti 0,8-1 cm storio.  Įdėkite į šaldiklį pilnai sušalti.



Šokoladinis biskvitas:

  • 60 g kiaušinių
  • 25 g trynių
  • 50 g cukraus (I)
  • 65 g baltymų
  • 20 g cukraus (II)
  • 15 g miltų
  • 15 g kakavos

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. 
Į  dubenį sudėkite kiaušinius, trynius ir cukrų (I). Suplakite iki purumo. Kitame dubenyje suplakite baltymus su cukrumi (I) iki morengo konsistencijos.  Sumaišykite miltus ir kakavą, persijokite ant trynių masės. Atsargiai išmaišykite. Per du kartus, švelniai maišant, įmaišykite morengą į tešlą. Įdėkite tešlą į kepimo formą ir paskirstykite tolygiai, kad tešlos sluoksnis būtų apie 0,8 cm (galima naudoti tiek apvalią, tiek stačiakampę arba kvadratinę formą, arba tiesiog paskirstyti ant kepimo popieriumi arba silkoniniu kilimėliu išklotos kepimo skardos). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 8-10 min. Išimkite ir ataušinkite. Išpjaukite iš biskvito 18 cm diametro apskritimą. 


Traškutis:

  • 60 g balto šokolado
  • 60 g žemės riešutų pastos
  • 60 g biskvitinių traškučių

Baltą šokoladą kartų su žemės riešutų pasta išlydykite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Sumaišykite su biskvitiniais traškučiais iki vientisos konsistencijos. 
Paruoškite 18 cm diametro konditerinį žiedą  arba silikoninę formą. Paskirstykite traškutį tolygiai 2-3 mm storio sluoksniu ant formos dugno, o ant viršaus padėkite biskvitą. Įdėkite keletas valandų į šaldiklį sušalti. 


Mėlynių musas:

  • 205 g mėlynių piure
  • 25-50 g cukraus (I)
  • 20 g krakmolo (kukurūzų)
  • 50 g kakavos sviesto
  • 50 g balto šokolado
  • 65 g baltymų
  • 130 g cukraus (II)
  • 40 g vandens
  • 425 g grietinėlės

Sudėkite mėlynių piure į puodą ir pašildykite jį. Dubenėlyje sumaišykite cukrų (I) ir krakmolą. Maišydami piure berkite į jį cukraus mišinį. Gerai išmaišykite. Šiek tiek pavirkite ant vidutinės ugnies, kad mišinys sutirštėtų. Čia panašiai kaip su plikytu kremu - panaši konsistenciją. Palikite šiek tiek atvėsti (maždaug iki 50 C). Išlydykite atskirai kakavos sviestą bei baltą šokoladą ir sumaišykite juos. Įdėkite į piure ir gerai sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos. 
Pagaminkite itališką morengą. 
Baltymus įdėkite į virtuvės kombaino indą. Iš vandens ir cukraus puode išvirkite sirupą - kaitinkite iki 121 C. Kai temperatūra pasieks 110 C, pradėkite minimaliu greičiu plakti baltymus. Kai temperatūra bus beveik 121 C, padidinkite greitį, kad baltymai lengvai suputotų. Kai sirupas pasieks reikiamą temperatūrą, padidinkite greitį iki vidutinio ir pilkite sirupą plona srovele ant plakamų baltymų. Stenkitės, kad sirupas kuo mažiau patektų ant plakimo šluotelės, o tiesiai ant baltymų. Plakite kol  morengas šiek tiek pravės ir jos taps blizgus. 
Grietinėlę suplakite iki pusiau standžios konsistencijos, t.y. pusiau suplakite grietinėlę.
Prieš viską sumaišant patikrinkite piure temperatūrą. Ji turėtu būti apie 40 C. 
Dalimis dėkite grietinėlę ir morengą į piure ir švelniai išmaišykite. 


Surinkimas:


Paruoškite 20 cm diametro konditerinį žiedą - aptraukite jo dugną maisto plėvele, šonus išklokite acetato juosta. 
Įdėkite dalį muso į formą ir tolygiai paskirstykite. Išimkite iš formos kremiu ir konfi ir įdėkite atsargiai į formą ant muso. Šiek tiek sukdami įspauskite juos į musą. Ant viršaus įdėkite šiek tiek muso ir tolygiai jį paskirstykite. Padėkite ant viršaus biskvitą su traškučiu (biskvitų į viršų) ir šiek tiek sukdami į vieną pusę paspauskite/įspauskite jį į musą. 1-2 mm biskvito gali likti virš muso. Įdėkite į šaldiklį pilnai sušalti. 


Mastika:

  • 5 g želatinos (milteliais)
  • 10 g citrinos sulčių
  • 100 g cukraus pudros ( I)
  • 200 g cukraus pudros ( II)
  • 40 g krakmolo (kukurūzų)

Želatiną užpilkite 30 g ledinio vandens ir palikite išbrinkti. 
Puode sumaišykite cukraus pudrą (I) ir citrinos sultis. Jei norite spalvotos mastikos, tai dabar įdėkite norimos spalvos dažų. 
Želatiną išlydykite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, įpilkite į puodą ir pakaitinkite ant mažos ugnies iki 45 C. Tuo tarpu virtuves kombaino inde sumaišykite cukraus pudrą (II) ir krakmolą. Įpilkite šiltą sirupą į indą ir plakite maksimaliu greičiu su K formos mentele, kol masė atauš, susijungs ir taps vienalytė. Jei matote, kad masė nesusijungia, įpilkite dar šiek tiek citrinos sulčių. Suvyniokite mastiką į maisto plėvelę ir palikite ant stalo 1-2 val. Iškočiokite ją plonai (apie 2 mm) ir išspauskite normos formos dekoracijas, pvz. gėlytes. Palikite jas išdžiūti. Dalį mastikos iškočiokite plonai ir išpjaukite 1 cm aukščio juostą (tai darykite prieš pat tas juostas naudojant, nes jei jos išdžius, tai bus nebeįmanoma jomis apjuosti tortą). 


Veidrodinė glazūra, naudojau baltus ir juodus maistinius dažus. 



Dekoras:

  • 100 g kakavos
  • 50 g kakavos sviesto

Kakavą persijokite. Sviestą išlydykite ir sumaišykite su kakava. Turėtumete gauti tirštą pastą. Įdėkite ją į konditerinį maišiuką ir išspauskite norimos formos dekorą ant kepimo popieriaus lapo arba ant silikoninio padėkliuko. Dekoras greitai stingsta, todėl dirbkite greitai. Apibarstykite dekorą kakava. Geriausiai šis dekoro gamybos būdas tinka šakelių  gamybai. 


Papuošimas:



Išimkite tortą iš formos ir apliekite veidrodine glazūra. Greitai nubraukite su mentele glazūros perteklių nuo viršaus ir paliekite porai minučių, kad visas glazūros perteklius nubėgtų nuo torto. Perkelkite tortą ant torto padėkliuko.
Supjaustykite japonišką biskvitą maždaug 3,5 cm aukščio juostomis ir papuoškite jomis torto šonus (t.y. apjuoskite jomis tortą). Torto apačią, t.y. biskvito apačią apjuoskite juosta iš mastikos. 
Torto viršų papuoškite su šakele ir gėlėmis iš mastikos. Įdėkit tortą į šaldytuvą keletai valandų (maždaug 6 val.) atitirpti. Skanaus. 

Pastaba: tortas skirtas valgymui, o ne stovėjimui ant stalo, todėl išimkite jį iš šaldytuvo tik neužilgo iki pateikimo. 







Įkvėpimas: Andy Chef