Sunday, December 18, 2016

Svogūnų ir grybų tarta


Jau tuoj, tikrai tuoj... vienas du ir sėdėsime prie Kalėdų stalo. Liko savaitė ir facebookas mane erzina su "memories photo", nes vis parodo foto liudijančias, kad prieš metus (ir prieš 3 metus irgi) tokiu metu aš jau buvau pastačiusi savo Kalėdinį meduolių namuką. Čia toks mano punktelis - 30 metų gyvenau be Kalėdinių namukų, o, vat, dabar viskas, negaliu be jo... :-) ir žinote kas juokingiausia? - mes nelabai mėgstame meduolius... ir dar ne karto nesuvalgėme to namuko. Na bet tešlą užmaišiau, gal rytoj bus ta gera diena, kai aš jį iškepsiu. 
Šiandien šeimos pietų desertui ekspromtu papuošiau tortą Kalėdine tema - buvo Kalėdinės eglutės burbulai. Turėjo būti visai kitoks tortas, norėjau  padaryti Buche de Noel (kitaip tariant, tortą šakos pavidale), bet... bet tiesiog nespėjau. Teko suktis iš padėties ir štai prašome - gavosi labai dailus (kaip dažniausiai ir būna, kai darai šiaip sau) tortukas. Bet aš ne apie tai... Tėtis manęs paklausė ar aš galiu padaryti tortą be visų tų burbulų, tiesiog iškepti tortą ir tiek... kiek laiko sutaupyčiau. Ir jei tai nebūtų mano tėtis (kuris be abejo norėtų, kad aš turėčiau daugiau laisvo laiko ir gal net ilgiau miegočiau) aš, matyt, pabandyčiau įsižeisti. Ne, aš negaliu be tų burbulų... Negaliu. Aš galiu ilgai ieškoti reikiamų ingredientų bei kepimo formų, taupyti joms, laukti jų ir vėliau laukti progos joms panaudoti (na arba tą progą sukurti). Man tai svarbu. Aš sukuriu sau tą svarbą, nes ji mane motyvuoja. Kitaip turbūt pradėčiau viska daryti ciap liap ir  galų gale iš viso užmesčiau gaminimą. Laukiu dabar japoniško majonezo, draugė žadėjo lauktuvių parvežti. Noriu kepti A. Zumbo aviečių keksą. Taip, majonezas labai svarbu, labai... :-D Ne, paprastas netinka :-) 



Noriu šiandien pasidalinti grybų ir svogūnų tartos receptu. Nesenai jį kepiau ir noriu užsirašyti receptą kol dar prisimenu.



Svogūnų ir grybų tartas




Tarto tešla iš čia.

Įdaras:


  • 3 dideli portabello grybai
  • 1 didelis svogūnas
  • druska ir pipirai
  • 1-2 a.š. rudo cukraus
  • šlakelis balzaminio acto
  • šlakelis žuvies padažo
  • 4 kiaušiniai
  • 150 ml pieno
  • 100 g tarkuoto džiugo sūrio mišinio
  • 60 g kreminio ožkos sūrio

Paruoškite tešlą, išklokite su ja kepimo indą ir iškepkite taip, kaip aprašyta čia. 

Paruoškite įdarą:

Svogūną nulupkite, perpjaukite per pusę ir supjaustykite griežinėliais. Grybus išplaukite ir taip pat supjaustykite griežinėliais. 
Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir pakepinkite grybus. Gale apkepimo paskaninkite juos žuvies padažu.  Išimkite juos ir įpilkite į keptuvę šlakelį aliejaus. Pakepinkite svogūnus kol jie suminkštės ir taps auksinės spalvos. Įdėkite cukrų ir pakepinkite nuolat maišant pora minučių. Įpilkite actą ir pakepinkite minutę. Paskaninkite  druska ir pipirais.

Pieną suplakite/sumaišykite su kiaušiniais. Ant tarto dugno paskirstykite pusę kiekio džiugo sūrio. Ant viršaus paskirstykite svogūnus ir grybus. Užpilkite pieno ir kiaušinių plakiniu ir pabarstykite likusiu džiugo sūriu. Kur ne kur padėkite po šaukštelį ožkos sūrio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 180 C temperatūroje 30-35 min. Ištraukite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir pateikite. Skanaus

Tuesday, December 13, 2016

Žemės riešutų sausainiai (taip, dar vieni)

Tai amerikietiški sausainiai. Kodėl? Nes jie labai saldūs. Ir aš kaskart ant to pasimaunu. Veik visi amerikietiški kepiniai yra labai, na labai saldūs, aš tą žinau, bet vistiek kas kart nustembu kai paragauju. Receptą suradau pas Andy Chef, galbūt todėl praleidau pro akis cukraus kiekį recepte. Nors saldumas - sąlyginis dalykas. Gal jie tik man saldūs :-D gal jums dar norėsis juos cukraus pudra apibarstyti :-) (na arba cukraus glajumi aplieti). Pavaišinau jais savo draugę ir jai jie buvo kaip tik :-) (saldūs aišku, bet prie arbatos - kaip tik). 
Visas internetas mirga marga meduoliais, aš irgi kepsiu (nors jie not my thing at all) vien tam kad mažius pasidžiaugtų :-) jam patinka kepti sausainius, o jei dar gaus juos ir dekoruoti... turės džiaugsmo.  




Žemės riešutų sausainiai



  • 100 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 100 g balto cukraus 
  • 100 g rudo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 250 g miltų
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 60 g žemės riešutų - pakepintų
  • 40 g žemės riešutų sviesto


Sviestą ir cukrų suplakite iki purumo. Įdėkite kiaušinį ir plakite toliau iki vientisos  kreminės masės. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais  ir persijokite. Įmaišykite miltus ir druską į tešlą. Tadą įmaišykite žemės riešutų sviestą  ir riešutus (riešutus, jei norite, galite šiek tiek sukapoti). 

Padalinkite tešlą į 2 dalis ir iš kiekvienos dalies suformuokite ritinį, kiekvieną - 4-5 cm storio (diametro). Aš padėjau tešlą ant maisto plėvelės, praplatinau, suvyniojau į maisto plėvelę ir tada iškočiojau gražų reikiamo diametro ritinį. Įdėkite tešlą 1-1,5 val. į šaldytuvą.

Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Išklokite 2 kepimo skardas kepimo popieriumi. 

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maisto plėvelės. Supjaustykite tešlą 5 mm storio griežinėliais ir sudėkite juos į kepimo skardą 2 cm atstumu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 10-12 min. kol sausainiai taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite sausainius iš orkaitės ir perkelkite ataušti ant grotelių. Skanaus. 



Įkvėpimas: Andy Chef


Sunday, December 4, 2016

Pavlova. Kodėl? Nes sninga.

Pavlova - tai gabaliukas dangaus, kuris tiesiog nukrito pas mus į žemę (net ne nukrito, o nusileido) be jokios aiškios priežasties, nebent mus džiuginti. Kadangi žmogus vis bando išrasti dviratį (nors, gal teisingiau būtų sakyti ratą, nes nuo jo reiktų pradėti) tai dabar tapo populiaru pavlova vadinti morengą su kremu ir uogomis. Tai labai skanu, bet tai ne pavlova. Pavlovos plutelė yra traški, o vidus minkštutėlis ir purus. Pateikta su lengvu kremu (pvz. grietinėlės ir philadelphia sūrio arba mascarpone) ir gaiviomis uogomis (arba uogų padažu), ji tirpsta burnoje. That's the way I like it. Pavlova dažnai priskiriama prie vasaros desertų (nes lengva, gaivi ir su uogomis), bet man patinka pavlova kai sninga. Kai dangus lėtai, dideliais puriais gabaliukais leidžiasi ant žemės. Kažkada labai  senai, gal prieš 100 metų lankiau jodinėjimą. Vieną žiemos dieną nuvažiavau aplankyti žirgų, neplanavau jodinėti. Tiesiog norėjau pabūti žirgyne. Bet viskas susikloste taip, kad su nedidelė grupe išjojome į laukus. Buvo daug sniego, miškas ir laukai atrodė pasakiškai gražiai. Niekas nenorėjo kalbėti, visi tylėdami grožėjosi gamta. Visi kartu, bet kiekvienas pats su savim. Kartais tik pasigirsdavo tylus murmesys. Mes dalinomės emocija su žirgais,  tyliai, pasilenkus šiek tiek į priekį, kad tik žirgas girdėtų. Grįžtant namo pradėjo snigti. Tiesiog iš dangus pradėjo kristi dideli gabalai pūkų. Labai lėtai ir tyliai. Jokio vėjelio, tik snaigės, daug snaigių... Matomumas suprastėjo iki poros metrų į priekį. Vienu metų vienas žirgas pasileido lėkti. Dar porą akimirkų ir, kol spėjome apsižiūrėti, lėkė visi. Visi išlėkė į sniegą. Kažkur. Nemačiau kitų, tik girdėjau dundesį. Žirgai lėkė namo. Pamenu, kad apie tai pagalvojau ir nusiraminau. Mes lekiame namo. Ta laisvė kai nieko negalvoji, o tiesiog esi. Kai žirgas tave kaip vėjas neša per tyrą baltą spalvą. Nepamenu kaip sustojau. Gal netoli žirgyno sustabdžiau žirgą, o gal jis pats pristabdė prie namų. Trenerė barėsi, kad leidome pasileisti žirgams, bet visi tyliai dirbo prie žirgų ir nieko nesakė. Manau, kad mintimis buvome vis dar tame lauke. Prieš išeinant vaišinau savo draugą morką ir tyliai šnabždėjau "ačiū".
Mėgstu pagaminti pavlova kai iškrenta sniegas. Mėgstu prisiminti tą lauką ir tai, ką ten patyriau. 





Pavlova



  • 6 baltymai
  • 150 g cukraus
  • 100 g cukraus pudros
  • 6 a.š. krakmolo
Į karščiui atsparų indą įdėkite  cukrų (cukraus pudrą palikite) bei baltymus ir sumaišykite. Kaitinkite nuolat maišant garų vonelėje kol baltymai pasieks 50 C ir cukrus visiškai ištirps. Įpilkite baltymus į virtuvės kombaino indą ir plakite vidutiniu greičiu keletą minučių (apie 5 min. tai tikrai) kol masė taps blizgi ir tvirta (laikys formą). Tuo tarpu sumaišykite cukraus pudrą su krakmolu ir persijokite. Švelniai su mentele įmaišykite persijotą cukraus pudrą su krakmolu į baltymus. 
Įkaitinkite orkaitę iki 90 C. Ant kepimo popieriaus lapo nubrėžkite 20-23 cm diametro apskritimą ir padėkite lapą ant kepimo skardos. Įdėkite baltymų masę į apskritimą ir suformuokite "vulkaną" su nedideliu krateriu viduje (vietą kremui). Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2-3 val., priklausomai nuo "vulkano" dydžio. Aš palieku ataušti pavlovą orkaitėje. 
Į "vulkaną" sudėkite kremą, aš naudojau šitą sūrio kremą, bet puikiai tiks ir tiesiog grietinėlė. Viršų papuoškite mėgstamomis uogomis. Skanaus.