Wednesday, August 9, 2017

Vietoje torto



Birželis - mano tortų mėnuo. Taip, yra toks mėnuo metuose, kai gimtadieniai, vardadieniai, sukaktuvės ir šiaip vasara sąlygoja, kad tortai dažniau nei įprastai atsiranda ant mūsų stalo (na ir aišku mūsų pilvuose, o moterims vėliau ant šlaunų, sėdmenų ir kitų minkštomis tapusių vietų).
Šiemet taip jau atsitiko, kad tas mėnuo buvo kitoks. Tortai tyliai liūdėjo atrinktuose receptuose, kurie pasislėpę giliai tarp knygų lentynose. Lūžusi dešinė ranką liepė ilsėtis ir net negalvoti apie... na žinote apie tortus. :-)
Bet aš juk taip negaliu, na negaliu :-) todėl šiek tiek pagalvojau ir supratau, kad jei paprašysiu namiškių pagalbos, tai bus proga išbandyti įvairius desertus taurėje, indelyje, stiklainyje. Desertus, kuriuos vis planavau išbandyti, bet juos eilėje vis nustumdavo tortai ir pyragai.
Man patinka desertai stiklainiuose. Man atrodo tai šiek tiek romantiška, kaip piknikas. Patogu, nes reikalui esant jus galite užsukti stiklainį ir pasiimti jį su savim į... na nors ir ant namo stogo. 
Rožių skonio desertai labai mažai kam patinka. Prisipažinsiu, iš pradžių man jie irgi dvelkė labiau kvepalų parduotuve nei cukraine. Bet viskas priklauso nuo rožių vandens kiekio ir nuo skonių derinio. 



Persikai su rožių kremu, vanilės ir gvazdikėlių trupiniais bei šeivamedžių putomis



Sudėtis:


  • Troškinti persikai su vanile
  • Rožių kremas
  • Vanilės ir gvazdikėlių trupiniai
  • Cukruoti rožių žiedlapiai


Cukruoti rožių žiedlapiai:

  • Rožių žiedlapiai - tinka naminės, chemija nepurkštos rožės
  • 1 baltymas
  • 200 g cukraus
Atrinkite tik pačius gražiausius žiedlapius.
Baltymą šiek tiek paplakite kad jis suskystėtų. Su teptuku patepkite abi žiedlapio puses  baltymu (labai plonu sluoksniu) ir įdėkite į indą su cukrumi. Apvoliokite žiedlapį cukruje, perteklių atsargiai nukratykite ir padėkite žiedlapį ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Palikite išdžiūti per naktį. 


Troškinti persikai su vanilė:

  • 40 g sviesto
  • 800 persikų be kauliukų
  • 20 g cukraus
  • 30 g šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 2 vanilės ankštis
  • 1/2 citrinos žievelės
  • žiupsnis šviežiai maltų juodų pipirų
Persikus supjaustykite griežinėliais.
Sviestą ištirpinkite keptuvėje. Įberkite persikus, cukrų, vanilės sėklas kartu su vanilės ankštimi bei citrinos žievelę ir įpilkite citrinų sultis. Sumaišykite ir pagardinkite pipirais. Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 5 min. kol persikai šiek tiek suminkštės. Išimkite ir ataušinkite. Ir sudėkite į stiklainius.


Vanilės ir gvazdikėlių trupiniai:

  • 100 g miltų
  • 100 g migdolų miltų
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto - supjaustyto kubeliais
  • žiupsnis šviežiai maltų gvazdikėlių
  • žiupsnis druskos
  • 2 vanilės ankštys
Dubenyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, cukrų, gvazdikėlius, druską ir vanilės sėklas. Sumaišykite sausus ingredientus su sviestu iki  trupinių konsistencijos. Įdėkite į šaldytuvą valandai.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C.  Įdėkite trupinius į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite. Kepkite apie 15 min. Išimkite ir atvėsinkite. 


Rožių kremas:
  • 480 g  grietinėlės
  • 80 g trynių
  • 120 g cukraus
  • 400 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 14 g cukraus pudros
  • 30 g rožių sirupo
  • 15 g rožių ekstrakto
Karščiui atspariame inde sumaišykite cukrų ir trynius. Pakaitinkite, nuolatos maišant, ant vidutinės ugnies kol mišinis pasieks 85 C. Nuimkite nuo ugnies ir plakite virtuvės kombaine kol atauš.
Sūrį sumaišykite su cukraus pudra, rožių sirupu ir rožių ekstraktu. 
Grietinėlę suplakite iki purumo.
Atsargiai sumaišykite sūrio mišinį su trynių mišiniu ir su plakta grietinėle. Įdėkite kremą į konditerinį maišiuką. Išspauskite kremą į stiklainį ant persikų. Pabarstykite trupiniais.


Šeivamedžio pūtos:

  • 340 g šeivamežio sirupo
  • 50 g cukraus
  • 7 g versawhip miltelių
  • 3 g ksantano gumos miltelių
Cukrų sumaišykite su versawhip milteliais ir ksantano gumos milteliais bei sumaišykite su šeivamedžio sirupu. Suplakite virtuvės kombaine iki purumo. Įdėkite į konditerinį maišiuką ir išspauskite ant trupinių. Papuoškite cukruotų rožės žiedlapių ir pateikite. Skanaus.

Įkvėpimas: Ch. Felder "Patisserie"; P. Herme "Pastries" A. Bachour "Chocolate"


3 comments: