Dabar kai pagaliau atėjo žiema ir už lango šalta ir balta, norisi kažko intensyvaus, stipraus ir spalvingo. Norisi grįžti namo ir pasakyti - oho, kažkas dieviškai skaniai kvepia. Žiūrėti į lėkštę ir prisiminti vasarą su jos išdaigomis. Viską tai ir dar daugiau savyje turi rytų viduržemio jūros regiono virtuvė.
Osmanų imperija driekėsi per tris žemynus ir valdė artimuosius rytus, Balkanus, Krymą, Mažąją Aziją, Šiaurės Afriką. Ji buvo Rytų ir Vakarų civilizacijų ryšių centru ištisus 6 amžius.
Didžiausio klestelėjimo metu Osmanų imperija virto katilu, kuriame susijungė spalvos, kvapai ir skoniai. Kadangi osmanai labai vertino maistą ir tiesiog buvo pamišę dėl aukštosios maisto mados, tai virėjai iš viso pasaulio buvo mielai laukiami Konstantinopolyje. Sultonas turėjo 17 asmeninių virėjų ir jo valgį sudarydavo ne mažiau nei 20 skirtingų patiekalų.
Osmanų ir jų imperijos jau nebeliko. Liko tik atgarsiai...talentingų virėjų receptai, kur susijungia medus ir cinamonas, šafranas ir žagreniai, rožių ir apelsinų vanduo, rūgštumas ir saldumas. Vienos nuostabios knygos dėka galiu su jumis pasidalinti trupučiu paslapties. Juk viską, kas mums dar nežinoma, gaubia nežinomybės ir paslapties šydas.
Patiekalai nėra sudėtingi ir gaminti juos yra tikrai labai smagu.
Man labai patinka Levandų kvapas. Ji auga pas mus kieme, šalia namo ir kai vasarąa pražysta, kiemas prisipildo jos nuostabaus aromato. Bitės tiesiog aplimpa jos krūmą ir harmoningai zvimbia. Tiesiog negali praeiti pro šalį.
Man labai patinka Levandų kvapas. Ji auga pas mus kieme, šalia namo ir kai vasarąa pražysta, kiemas prisipildo jos nuostabaus aromato. Bitės tiesiog aplimpa jos krūmą ir harmoningai zvimbia. Tiesiog negali praeiti pro šalį.
Šiandien su drauge einame valgyti sušių, todėl nusprendžiau palikti vyrui skanų "kyšį", kad neliūdėtu. Mano vyras labai mėgsta sušius, todėl reikia sugalvoti kažką ypatingo bet nesudėtingo.
Levandų ir medaus glazūruota vištiena su medaus, čiobrelio ir kedro riešutų padažų
- 3 v. š. Porto, Maderos arba kito saldaus vyno
- 1 a. š. džiovintų levandų žiedų
- 4 v. š. medaus
- 1 v. š. klevų sirupo
- 4 puselės vištienos krutinėlės
- druska ir pipirai
Padažas:
- 100 g. pakepintų kedro riešutų
- 4 v.š. alyvuogių aliejaus
- keletas šakelių šviežių čiobrelių (smulkiai sukapotų)
- 2 v. š. medaus (skysto)
Kadirga plovas su riešutais ir džiovintais vaisiais ir bešamelio padažu
- 2 v. š. sviesto
- 2 svogūnai
- 2 skiltelės česnako
- 50 g. džiovintų spanguolių
- 50 g. razinų
- 250 g. trumpagrūdžių ryžių pvz. Arbario (aš šį kartą naudojau basmati ryžius)
- 500-600 ml. vištienos sultinio
- 60 g. migdolų drožlių
- 60 g. kedro arba pistacijų riešutų
- sauja šviežių krapų
- sauja šviežių petražolių
- druska ir pipirai
Bešamelio padažas:
- 20 g. sviesto
- 20 g. miltų
- 250 ml. pieno
- 0,5 a.š. tarkuoto muskato
- žiupsnis druskos ir pipiru
- 100 g. gruyere arba ementalio sūrio

Kaip pagaminti bešamelio padažą.
Thermomiksas
Sutarkuokite sūrį - 10-15 sek. 6 gr. Išimkite jį. Indo plauti nereikia.
Į themomiksą įdėkite sviestą ir jį išlydykite 1,5 min- 100 C- 1gr.
Įberkite miltus ir pakepinkite 1,5 min.- 100 C- 1 gr.
Įpilkite pieną ir įdėkite prieskonius, virkite 4 min.- 90 C - 4 gr. Jei pienas labai šaltas, tai tada - truputį ilgiau.
Įdėkite tarkuotą sūrį ir virkite 1 min.- 90 C. - 4 gr. Padažas turi būti vientisos (be gumuliukų) konsistencijos.
Be Thermomikso
Sutarkuokite sūrį. Išlydykite puode sviestą ir nuolat maišydami plakimo šluotele įberkite miltus. Gerai išmaišykite, kad nebūtų gumuliukų ir pakepinkite. Nuolat maišant po truputįį pilkite pieną ir įberkite prieskonius. Virkite ant mažos ugnies 5 min. (neleiskite užvirti). Įberkite sūrį ir maišykite, kol jis išsilydys ir padažas bus vientisas.

Skanaus.
Įkvėpimas - S. Rowe "Purple citrus and Sweet perfume"
No comments:
Post a Comment