Friday, November 29, 2013

Penktadienis - sepijos raudono vyno padaže, bulkutes ir juoda duona

Mane dažnai drauges klausinėja, kodėl aš nerašau savo Blogo...aš vis nusišypsau ir kažką atsakau (kaip ir į mandagius komplimentus iš serijos  - kada atidarysi savo restoraną).
Vakar vėlai vakare skaičiau/varčiau vieną kulinarinį lietuviška blogą ir eilinį kartą pagalvojau - aš taip negalėčiau... ;)

Viskas gražiai parašyta, superinės nuotraukos, viskas nuoseklu, gražu, švaru, su kableliais, nosinėm, be daugtaškių. Gražus rašinėlis,  na jei imti visą blogą, tai tada knyga:) 


Ar kada pastebite savo mintis? ar jūsų mintis panašios į rašinėlį? Mano tikrai ne. Mano mintys veja viena kitą, persipina ir būna visai ne į temą....
"Kaip gerai, kad mažius miega dar..." "hmmm, nepamenu ar sūdžiau sriubą?" "Man  tikrai, tikrai reikia tų batų..." "na, kada aš sutvarkysiu namus?" "reikėjo vakar visgi pažiūrėti sepijų receptus..." "viskas - šiandien po šeštos valandos vakaro nevalgau!!" "aš už taiką pasaulyje"  ir jos būna visos kartu:) tikrai ne viena po kitos ir ne visos išplėsta forma. Taip, gal reikėtų imti tik svarbiausias? :) Bet toliau jau sektų rašinėlis...:)
Jei jau kažką ir rašysiu, tai rašysiu viską ir apie viską, chaotiškai, nes aš ir esu chaotiška...
I profilį įdėjau nuotrauką savęs tokios, kokią prisimenu ir norėčiau matyti:) O čia, čia esu tikra aš dabar :)
Pradėsim nuo bulkučių. Prašom susipažinti - čia Ponas Raugas. Ponas jau iš ryto buvo išimtas iš šaldytuvo ir jau kelias valandas laukia  veiksmo. Manau, kad jau jis atsigavo ir jo kūnas yra normalios kambario temperatūros.



Taigi bulkutėms reikės:

  • 200 g. raugo
  • 500 g. miltų (būtų idealu, jei miltų baltymų kiekis būtų ne mažiau 12 proc.)
  • 40 g. sviesto 
  • 25 g. cukraus
  • 10 g. druskos
  • 10-15 g. šveižių mielių
  • 270 g. vandens kambario temperaturos


Užminkom tešlą, suformuojam iš jos kamuolį ir paliekam uždengtą dubenyje pusvalandžiui. 

Tuo tarpu.. paruošiam sepijas.


Sepijos raudono vyno padaže su perliniu kuskusu


  • 1000 g. šaldytų ir atitirpintų sepijų, supjaustytų juostelėmis
  • vienos paprikos išvalytos ir supjaustytos kubeliais
  • gabaliuko porų (supjaustytų)
  • vieno svoguno ir 3 skiltelių česnako (susmulkintų)
  • 3 lauro lapų
  • 200 g. raudono sauso vyno
  • 125 g. perlinio kuskuso
  • 1 a.š. cukraus
  • 2 a.š. aguonų
  • 10 vnt. juodų pipiriukų (sutraiškytų)
  • 5 vnt. kvapniųjų pipirų (sutraiškytų)
  • pusę šaukštelio druskos
  • pusantro valg. šaukšto pamidorų pastos.



Visus ingridientus išskyrus  perlines kruopas išmaišom kartu, sudedam į kepimo formą (išteptą aliejum) uždengiam dangčiu ir pašaunam į įkaitintą iki 220 C orkaitę ( be ventiliatoriaus).




Troškinam 50 min. Tada paragaujam sepijų - jos turi būti jau minkštos.  Padažo turėtų būti pakankamai pagaminti kuskusui. Jei troškinant padažo labai sumažėjo, reikėtų dapilti vandens. Įberiam perlines kruopas, išmaišom, uždengiam ir atgal į orkaitę 15 min.


Tuo tarpu grįžtam prie bulkučių :) Prabėgus pusvalandžiui dar kartą apminkom tešlą ir suformuojam bulkutes. Tešlą reikėtu plėšyti, o ne pjaustyti. Man gaunasi 9 bulkutės po 120-130 g. 
 Suformuojame bulkutes ir sudedam jas ant silikoninio kilimėlio į kepimo skardą. Padarom įkirpimą ar įpjovimą viršuje, uždengiam maistine plėvele ir paliekam dar pakilti 15 min




Mano sepijos radono vyno padaže su kuskusu ką tik atkeliavo iš orkaitės. Idomu, ar bus kada sukurta technologija, kuri perteiktų kvapą taip, kaip foto perteikia vaizdą? :) Būtų smagu pasidalinti ne tik vaizdu, bet ir kvapu. Nuostabiai kvepiantis troškinukas!!!


Kur mano didysis šaukštas?!



As labai mėgstu perlinį kuskusą dėl jo ypatingo skonio. Jį valgyti ne tik skanu bet ir malonu, o šitam troškinuke jis tiesiog tobulai dera su sepijom. 

Vakarienė jau laukia, o kad orkaitė neliūdėtų, pašaunam į ją bulkutes:) 200 C. - 20min. (be ventiliatoriaus)


LEISKITE BULKUTĖMS ATVĖSTI ANT GROTELIŲ. Taip, taip, žinau, kad kvepia dieviškai ir, kad norisi labai irgi žinau...o ta traški plona plutelė...mmmmm :) BET valgyti karštas bulkutes ar duoną yra nesveika. Sugadinsite sau skrandį! Aš palauksiu kolei nudirbsiu visus darbus darbelius, o mažius miegos:) Užkursiu židinį, įsipilsiu sau raudono vyno taurę... atlaušiu tos mano bulkutės :D Ojj, taigi žadėjau po 18 val. nevalgyti...bet gal čia nuo rytojaus? :D

Dar liko juoda duona su raugu užminkyti, kad rytoj iš ryto iškepčiau kepaliuką savaitgaliui.

 Juoda duona

  • 300 g. rupių ruginių miltų
  • 300 g. kvietinių miltų
  • 200-250 g. raugo (nuotraukoje jis matosi)
  • 500-600 ml. vandens
  • 1 a.š. druskos
  • 80 g. cukraus
  • 2 v. š su kaupu arba 1/4 stiklinės sezamo sėklų
  • 2 v. š. su kaupu arba 1/4 stiklinės  saulėgražų
  • 2 v. š. su kaupu arba 1/4 stiklinės lino sėmenų
  • 1 v. s. su kaupu kmynų
  • 2 v. s. su kaupu arba 1/4 stiklinės  ruginio salyklo




Tešlą galima išminkyti įvairiai. Bandžiau su virtuvės kombainu, mikseriu, su šaukštu, bet žinokit, geriausiai tai su rankom. Geras jausmas yra minkyti juodą duoną. Kažkas šviesaus viduje atsiranda, šiluma :)


Atidalinu raugą kitam kartui, įdedu į stiklainį, užsuku - ir į šaldytuvą. Tešlą į kepimo formą, kad pakiltų per nakti:) rytoj kepsiu...


2 comments:

  1. Sveiki norejau paklausti kokioje temperaturoje kepate joda duona ir kiek laiko mazdau aciu ,man labai patinka jusu blogas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, aciu uz komplimenta:) labai malonu, kad jums patinka mano blogas:) Juoda duona kepu 200-205 C - 1 val.

      Delete