Monday, June 22, 2015

Tėčio gimtadienio tortas



Tai sakote Kalėdinis laikotarpis "sunkus"? :) O ne, ne, ne :-) Jūs nieko nežinote apie mano birželį... Kas savaitę gimtadieniai ir šventės... vaikų diena, tėčio gimtadienis, brolio, mamos vardadienis, mažiaus gimtadienis, Jono gimtadienis....o kur dar draugių ir draugų šventės? :-) Visą mėnesį galvojame apie dovanas ir valgome tortus (ir ne tik). Mėnesio gale jau pradeda atrodyti, kad tai - viena ištisa šventė. Todėl lietus mums visai nebaisus, mes jo nepastebime :-) tegul lyja...:-)

Čia yra torto, kurį kepiau tėčiui, receptas :-) tortas mega skanus - labai stengiausi nustebinti tėtį (kas nėra lengva, nes jis periodiškai ir nuolatos valgo mano skanėstus). Tortas lengvas, šokoladinis su traškučiu. Galbūt kitą kartą kepčiau šiek tiek lengvesnį biskvitą, ne tokį šokoladinį ir truputį drėgnesnį. Į traškią masę dėčiau vien tik vaflinius vamzdelius. 












Šokoladinis tortas su traškiu "praline" sluoksniu



Tešla:


  • 65 g sviesto
  • 150 g juodo šokolado
  • 60 g trynių
  • 90 g baltymų
  • 65 g cukraus
Pastaba: geriausia yra sverti, bet vidutiniškai 60 g trynių ir 90 g baltymų - tai 3 kiaušiniai.



Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išklokite kepimo popieriumi 23 cm diametro apvalios kepimo formos dugną, o jos šonus patepkite sviestu. 
Juodą šokoladą išlydykite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ir sumaišykite su išlydytu sviestu (sviesto temperatūra - 40 C).
Trynius suplakite iki standžios kreminės konsistencijos su 35 g cukraus. 
Baltymus suplakite iki putų ir po truputį berdami likusį cukrų plakite iki standumo. 
Įmaišykite trynius į šokolado mišinį. Atsargiai dalimis įmaišykite į masę baltymus. 
Įdėkite tešlą į kepimo formą ir išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 12-18 min. (nuo 12 min. tikrinkite). Palikite atvėsti kepimo formoje. 



Praline:


  • 175 g praline (migdolų su lazdyno riešutu)
  • 45 g pieniško šokolado
  • 40 g juodo šokolado
  • 10 g sviesto
  • 100 g traškaus mišinio - pūsti ryžiai, susmulkinti vafliniai vamzdeliai.

Išklokite apvalios 21 cm diametro kepimo formos dugną kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu. 
Šokoladą išlydykite kartu su sviestu garų vonelėje ir sumaišykite su praline. Sumaišykite su traškiu mišiniu, įdėkite į kepimo formą, išlyginkite viršų ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 



Šokoladinis musas:


  • 3 tryniai
  • 50 g rudo cukraus
  • 1 a.š. Amaretto skonio sirupo 
  • 200 g kondensuoto pieno
  • 100 g juodo šokolado
  • 300 g pieno
  • 150 g grietinėlės (35 proc.)
  • 2 baltymai
  • 15 g želatinos


Želatiną sumaišykite su kelias šaukštais vandens ir palikite išbrinkti. Trynius, cukrų, amaretto skonio sirupą ir kondensuotą pieną suplakite. Pieną užvirkite ir užpilkite ant susmulkinto juodo šokolado, palikite kelioms minutėms ir išmaišykite iki vientisos masės. Po truputį (po pusę samčio) įmaišykite trynių mišinį į šokolado mišinį. Perpilkite į puodą ir virkite ant silpnos ugnies karts nuo karto pamaišant, kol masė šiek tiek sutirštės (arba pasieks 85 C). Įmaišykite želatiną.  Atvėsinkite masę iki 30 C. Suplakite baltymus iki standumo. Kitame dubenyje suplakite grietinėlę iki purumo (neperplakite). Įmaišykite baltymus ir grietinėlę į musą. 

23 cm diametro apvalios kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus acetato plėvele. Įdėkite šokoladinį biskvitą, ant viršaus įdėkite praline. Tada  ant viršaus dėkite šokoladinį musą  ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldytuvą nakčiai sustingti. 



Glajus:

  • 175 ml vandens
  • 100 ml grietinėlės (35 proc.)
  • 25 g gliukozės sirupo
  • 125 g cukraus
  • 60 g kakavos
  • 9 g želatinos
Želatiną sumaišykite su pora šaukštų vandens ir palikite išbrinkti.
Puode sumaišykite vandenį, grietinėlę, gliukozės sirupą ir cukrų. Užvirkite ir virkite kol masė pasieks 102 C temperatūrą. Įberkite (persijotą) kakavą ir gerai išmaišykite. Užvirkite ir nuimkite nuo ugnies. Įmaišykite želatiną, kol ji visiškai ištirps. Ataušinkite glajų iki 35-40 C (negalima dėti į šaldytuvą, kad pagreitinti procesą). 


Išimkite tortą iš šaldytuvo ir išimkite iš kepimo formos. Nuimkite ecetato juostą. Padėkite tortą ant grotelių, o po apačia padėkite didelę lėkštę (į ją nubėgs glajaus perteklius). Apliekite tortą glajumi.

Papuoškite tortą kaip jums patinka. Aš puošiau:

  • šokoladinio biskvito gėlės
  • kepinto šokoladinio biskvito trupiniai
  • šokolado lašai
  • valgomas auksas
  • pūsti ryžiai
  • plakta grietinėlė
  • šokoladiniai papuošimai ir saldainiai
  • šilauogės 



Įkvėpimas: Verdade de Sabor;  P. Herme

6 comments:

  1. Sveiki, o sio torto biskvita miltu nereikia ar pamirsor irasyt ? :) Labai lauksiu ats. noreciau isbandyt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, miltu nereikia, tai sokoladinis biskvitas be miltu. Jei abejojate ar jums patiks, tai cia yra kitas sito torto variantas: http://vakarsiandienrytoj.blogspot.lt/2015/11/sokoladinis-tortas-su-traskiu-praline.html

      Delete
  2. Sveiki, jau isbandziau gavosi super :) Nuostabaus skonio velykinis tortas.

    ReplyDelete
  3. Sveiki, be galo smagu kad ir jums patiko:) mums tai jis labai labai patinka :) aciu kad parasete.

    ReplyDelete
  4. laba diena, atrodo dieviškai skaniai :) kur galima įsigyti pūstų ryžių?

    ReplyDelete
    Replies
    1. labas vakaras, aciu:)
      pustus ryzius perku maisto parduotuveje, buna kartais prie sausu pusryciu.

      Delete