Vieną dieną mano draugė Lina užsiminė, kad artėja jos tėčio gimtadienis ir ji labai norėtų jį nustebinti skaniu tortu. Jos tėtis nėra labai didelis smaližius, o be to sveikata jam neleidžia laikyti plytelės šokolado po pagalve (mano tėtis taip dažnai daro) :-) Jam patiko mano tortas, kurį kepiau jai per Velykas, o ypač - varškės sluoksnis, todėl Lina paprašė iškepti "kažką tokio su daug varškės, mažai tešlos ir, geriau, be biskvito" ;-)
Pasakyta, padaryta... štai jis :-) baltas, baltutėlis, gražus, gražutėlis, ekstremaliai varškinis tortas. Puošiau šokoladu, dėl Linos :-) nes jai tortas ne tortas, jei jame nėra nors gramo šokolado.
Tėčiui tortas patiko:-) sakė, kad net trupinių neliko :-) Kas mane labai, labai pradžiugino. Į sveikatą.
Ekstremaliai varškinis tortas "Migla"
Apatinis sluoksnis:
- 290 g Oreo sausainių
- 60 g išlydyto sviesto
- 30 g šokolado lašų
- 60 g riešutų
- 30 g kakavos sviesto išlydyto (patepimui)
Varškės sluoksnis:
- 620 g švelnios varškės
- 310 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
- 4 dideli kiaušiniai
- 1 stiklinės cukraus
- 1 a.š vanilės ekstrakto
- 3 ir 3/4 v.š. bulvių krakmolo
Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros
Šokoladiniai-ruginiai trupiniai:
- 1/3 stiklinės cukraus
- 1/4 stiklinės kvietinių miltų
- 1/4 stiklinės ruginių miltų
- 3 v.š. susmulkintų kakavos pupelių
- 2 v.š. kakavos
- žiupsnis druskos
- 60 g. labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
Varškės musas:
- 460 ml. grietinėlės
- 125 g philadelphia sūrio (arba mascarpone)
- 200 g trintos varškės
- 60 g cukraus (kitą kartą naudočiau 100 g)
- 100 g pieno
- 5 tryniai
- 15 g želatinos
Papuošimas:
- 250 g juodo šokolado
- 100 g sviesto
- šokoladiniai morengai
- šokolado lašai
- šokoladinis biskvitas
Išklokite 21 cm diametro apvalios kepimo formos dugną (su nuimamais šonais) kepimo popieriumi ir šonus ištepkite sviestu.
Įdėkite sausainius ir riešutus į virtuvės kombaino indą ir trumpai sumalkite tam, kad juos susmulkinti, tada įpilkite sviestą į virtuvės kombaino indą ir sumalkite iki šlapio smėlio konsistencijos. Įberkite šokolado lašus ir trumpai sumaišykite. Išberkite sausainių masę į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Lengvai paspauskite pagrindą su stiklinės ar puoduko apačia, kad jis būtų tvirtesnis. Įdėkite kepimo formą pusvalandžiui į šaldytuvą. Išimkite ir patepkite išlydytu kakavos sviestu.
Įkaitinkite orkaitę iki 130 C. be ventiliatoriaus.
Sudėkite visus varškės įdaro ingredientus į virtuvės kombaino indą ir malkite kelias sekundes (vidutiniu arba dideliu greičiu) kol visi ingredientai susijungs ir įdaras taps vienalytis. Neplakite ir nemalkite ilgai, nes tešla pagaus daug oro ir vėliau kepdama pakils, o ištraukta iš orkaitės sukris. To mums tikrai nereikia.
Įpilkite varškės įdarą į kepimo formą ant sausainių pagrindo ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 val. - 1 val. 15 min. Įdaro kraštai turi sustingti, o vidus - būti želė konsistencijos (jokiu būdu neskystas ir bėgantis). Išimkite iš orkaitės ir padėkite ramiai atvėsti kepimo formoje iki kambario temperatūros. Įdaras turi būti šaltas, todėl uždenkite jį plėvele ir įdėkite atvėsti į šaldytuvą.
Tuo tarpu paruoškite trupinius:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo skardą silikoniniu kepimo kilimėliu arba kepimo popieriumi.
Į virtuvės kombaino indą įberkite miltus, cukrų, druską, kakavą, kakavos pupeles ir porą sekundžių malkite. Įmeskite sviestą ir malkite kol susiformuos dideli duonos trupiniai. Jei tešla gaunasi labai sausa, galima įpilti 1 šaukštą šalto vandens. Išberkite trupinius ant kepimo skardos ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo skardoje.
Paimkite kepimo formą su varškės sluoksniu ir ant viršaus įberkite šokoladinius trupinius. Paskirstykite juos tolygiai formuodami trupinių sluoksnį.
Paruoškite 23 cm diametro apvalia kepimo formą, geriausia su nuimamais šonais - dugną išklokite kepimo popieriumi, šonus patepkite sviestu ir išklokite acetato juosta.
Išimkite varškės sluoksnį iš jo formos ir įdėkite į didesnę formą.
Pagaminkite varškės musą.
Želatiną sumaišykite su šlakeliu vandens ir palikite išbrinkti.
Paruoškite 23 cm diametro apvalia kepimo formą, geriausia su nuimamais šonais - dugną išklokite kepimo popieriumi, šonus patepkite sviestu ir išklokite acetato juosta.
Išimkite varškės sluoksnį iš jo formos ir įdėkite į didesnę formą.
Pagaminkite varškės musą.
Želatiną sumaišykite su šlakeliu vandens ir palikite išbrinkti.
Vanilės ekstraktą ir pieną sumaišykite puode ir virkite kol beveik užvirs.
Nuimkite nuo ugnies ir truputį atvėsinkite.
Tuo metu suplakite trynius su cukrumi iki standumo.
Nuolat maišant įpilkite į trynių mišinį samtį pieno mišinio. Gerai išmaišykite ir toliau maišant supilkite likusį pieno mišinį. Viską perpilkite atgal į puodą ir virkite nuolat maišant, kol mišinys šiek tiek sutirštės (arba pasieks 85 C). Tinkamas sutirštėjimas bus tada, kai atliekant taip vadinamą šaukšto nugarėlės padengimo testą t.y. perbraukus su pirštu per šaukšto nugarėlę, padengtą ledų mišiniu, tas perbraukimo pėdsakas išlieka. Čia filmukas apie tai.
Įmaišykite želatiną ir palikite šiek tiek atvėsti. Įmaišykite varškę ir sūrį. Masė turi būti vienalytė. Atvėsinkite masę iki 30 C. Suplakite iki purumo (ne iki standumo) grietinėlę ir švelniai įmaišykite į musą.
Įdėkite musą į kepimo formą ant torto. Išlyginkite viršų ir įdėkite į šaldytuvą sustingti nakčiai.
Papuošimas:
Išlydykite sviestą ir užpilkite ant susmulkinto šokolado. Palikite 2 min. ir tada išmaišykyte iki vientisos konsistencijos. Palikite šiek tiek atvėsti, kad glajus sutirštėtų iki jums patogios ir norimos konsistencijos.
Išimkite tortą iš šaldytuvo ir iš kepimo formos. Apliekite viršų šokoladiniu glajumi ir papuoškite šokoladiniais morengais, šokolado lašais ir gėlėmis išpjautomis iš šokoladinio biskvito.
Skanaus
Įkvėpimas: Bangomuša ir Verdade de Sabor
Įmaišykite želatiną ir palikite šiek tiek atvėsti. Įmaišykite varškę ir sūrį. Masė turi būti vienalytė. Atvėsinkite masę iki 30 C. Suplakite iki purumo (ne iki standumo) grietinėlę ir švelniai įmaišykite į musą.
Įdėkite musą į kepimo formą ant torto. Išlyginkite viršų ir įdėkite į šaldytuvą sustingti nakčiai.
Papuošimas:
Išlydykite sviestą ir užpilkite ant susmulkinto šokolado. Palikite 2 min. ir tada išmaišykyte iki vientisos konsistencijos. Palikite šiek tiek atvėsti, kad glajus sutirštėtų iki jums patogios ir norimos konsistencijos.
Išimkite tortą iš šaldytuvo ir iš kepimo formos. Apliekite viršų šokoladiniu glajumi ir papuoškite šokoladiniais morengais, šokolado lašais ir gėlėmis išpjautomis iš šokoladinio biskvito.
Skanaus
Įkvėpimas: Bangomuša ir Verdade de Sabor
O tik kakavos sviestas tinka patepimui? Jei naudočiau paprastą ar labai susigadintų skonis?
ReplyDeleteSveiki, nebutina naudoti ekologiska kakavos sviesta, galima ir toki is Delonos http://www.delona.lt/414,kakavos-sviestas-50g.html
DeleteKakavos sviesta siuo atveju negalima pakeisti paprastu sviestu, bet galima pakeisti baltu sokoladu. Arba galima is viso nieko netepti, apacia bus tiesiog maziau traski.