Friday, May 22, 2015

Šokoladinis tortas su aviečių musu









Šokoladinis tortas su aviečių musu



Šokoladinis biskvitas:


  • 3 kiaušiniai (dideli)
  • 3 tryniai (dideli)
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 1/3 stiklinės miltų
  • 1/3 stiklinės kukurūzų krakmolo
  • 1/4 stiklinės kakavos
Pastaba: Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.


Sirupas:

  • 1/4 stiklinės cukraus
  • 1/3 stiklinės vanens
  • 1/4 stiklinės aviečių sulčių

Aviečių žėlė:

  • 125 g pertrintų aviečių be sėklyčių
  • 30-50 g cukraus (pagal skonį)
  • 3 g (1 a.š.) želatinos


Šokoladinis ganašas:


  • 160 g susmulkinto šokolado
  • 140 g grietinėlės


Aviečių musas:


  • 680 g šaldytų aviečių
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/3 stiklinės aviečių sulčių
  • 2 stiklinės grietinėlės
  • 15 g želatinos


Papuošimas:


  • 100 g temperuoto balto šokolado
  • 150 g suplaktos grietinėlės 
  • spalvotos kokoso drožlės






Šokoladinis biskvitas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (be ventiliatoriaus). Išklokite dviejų  apvalių 20 cm diametro kepimo formų dugną kepimo popieriumi.

Karščiui atspariame inde (aš naudojau virtuvės kombaino indą) suplakite su rankiniu mikseriu kiaušinius, trynius, cukrų ir druską, kad viskas susijungtų ir suputotų. Įstatykite indą į puodą su verdančiu vandeniu taip, kad vanduo neliestų indo dugno ir sumažinkite ugnį iki vidutinės. Plakite kiaušinius kol masė taps šilta. Nuimkite indą nuo puodo ir plakite toliau (patogiausia su  virtuvės kombainu) kol masė atauš ir jos apimtis patrigubės, bei ji taps tiršta. 
Sumaišykite miltus, krakmolą, kakavą ir persijokite mišinį į indą su kiaušiniais. Atsargiai su mentele viską sumaišykite. 
Padalinkite tešlą tarp dviejų kepimo formų, išlyginkite viršų ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20-30 min. (priklauso nuo turimo formų ir orkaitės). Biskvitas yra iškepęs, jei lengvai paspaudus su pirštu viršų, įspaudimas grįžta atgal (atgauną formą). Ištraukite iš orkaitės ir ataušinkite kepimo formoje. Aš šį kartą bandžiau nauja "triuką" apie kuri skaičiau jau ne kartą, bet buvo vis nedrąsu išbandyti - ką tik iškepto biskvito metimas į žemę iš maždaug 30 cm aukščio (kepimo formoje).  Skaičiau, kad tai padeda, kad biskvitas nesukristų. Ir žinote ką? Tai veikia :-) Taigi, ištaukiate biskvitą iš orkaitės ir metate ant stalo ar ant žemės iš 30 cm aukščio, tada paliekate ataušti. Man padėjo. Biskvitas gražiai iškilo ir toks ir liko kai ataušo ir išėmiau jį iš kepimo formos. 

Sirupas:

Puode sumaišykite visus ingredientus, užvirkite ir nuimkite nuo ugnies, Atvėsinkite.


Aviečių žele:

Išklokite maistine plėvele 20 cm apvalią kepimo formą. 
Želatiną sumaišykite su 1-2 v.š. vandens ir palikite išbrinkti. Pakaitinkite puode aviečių piure su cukrumi ir sumaišykite su želatina. Išpilkite į kepimo formą. Atvėsinkite ir įdėkite į šaldiklį sustingti.

Ganašas:

Užvirkite grietinėlę puode ir užpilkite ant šokolado. Palaukite 2 min. ir tada sumaišykite iki vientisos masės. Leiskite atvėsti. 

Aviečių musas:

Atitirpinkite avietes. Įdėkite jas kartu su visu skysčiu (kuris liko kai jos atitirpo) į puodą ir sumaišykite su cukrumi. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 10 min. Nuimkite ir pertrinkite per sietelį. Turėtumete gauti 2 stiklines aviečių masės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. 
Želatiną sumaišykite su pora šaukštų vandens ir palikite išbrinkti. Pakaitinkite aviečių sultis ir sumaišykite su želatina, kol ji visiškai ištirps. Sumaišykite sultis su aviečių mase. Suplakite grietinėlę iki purumo ir mentele sumaišykite su aviečių  mase (aviečių masė t. b. maždaug 30 C., bet ne šiltesne).

Surinkimas:

Paruoškite apvalią 23 cm diametro kepimo formą - dugną išklokite kepimo popieriumi o šonus su acetato plėvele (arba su maistine plėvele).

Padėkite ant dugno vieną biskvito dalį, patepkite sirupu ir patepkite ganašu. Ant viršaus uždėkite plonu sluoksniu musą. Užpildykite musu ir šonus. Kitą biskvito dalį padalinkite per pusę. Padėkite ant viršaus vieną biskvito puselę, patepkite ją sirupu ir tada ganašu. Ant viršaus padėkite želę. Likusią biskvito dalį patepkite ganašu ir  padėkite ant žele, patepimu į apačią. Viršų patepkite sirupu ir tada - likusiu ganašu. Ant viršaus ir iš šonų uždėkite musą. Išlyginkite viršų ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai sustingti.
Kitą dieną išimkite tortą iš formos ir nuimkite acetato plėvelę.
Paruoškite kitą tokio pat ilgio acetato plėvelę. Įpilkite temperuotą baltą šokoladą į konditerinį maišiuką ir nupieškite juosteles ant paruošos acetato juostos. Palaukite kol šokoladas pradės stingti (bet dar nepilnai sustings) ir apjuoskite su juosta tortą. Palikit pilnai sustingti ir tada nuimkite acetato plėvelę.



Papuoškite tortą su plakta grietinėle ir spalvotomis kokoso drožlėmis. Filmukas apie gėlės čia.


Skanaus







Įkvėpimas: Sprinkle Bakes

4 comments:

  1. Receptas labai fainas ir iš karto užsimaniau išbandyti, bet mane iš karto nužudo matavimo vietenai stiklinės, kaip taip įmanoma konditerijoje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, vat, vat ir as sakau, kaip taip galima? :D
      As naudoju matavimo vienetus tokius kaip ir originalaus recepto saltinyje norodyti (o saltynis visada yra po receptu, iraso gale, je ka).
      Patinka gaminu, nepatinka negaminu ir nerasau kad man perskaiciuotu i gramus ir militrus.

      Delete