Tuesday, May 12, 2015

Višta kepta ant alaus skardinės

Kažkada labai senai (gal ir ne taip senai, nes 2010 metais) iškepiau savo pirmą vištą ant alaus skardinės. Įkėliau foto į facebooką ir jį sulaukė nemažai komentarų :-) kažkas stebėjosi, kažkas sakė, kad taip daro jau 100 metu (t.y. visada) tik naudoja vandenį, vyrai domėjosi ar būtina naudoti alų :-) Vienu žodžiu abejingų nebuvo. Mes irgi esame net labai neabejingi vištai ant skardinės. Vyras dabar jau nieko nesako dėl to alaus, kuris atitenka vištai (ankščiau juokėsi), o aš jums pasakysiu, jog kaip ir toje dainoje dainuojama (šalia kelio karčema) kad vynas ne vanduo... ( o studentas ne piemuo) taip ir alus ne vanduo, jis suteikia vištai savo skonį ir ją dar labiau suminkština. Todėl galiu drąsiai teigti, kad yra skirtumas ar kepti ant alaus ar ne. 





Višta kepta ant alaus skardinės



  • 1 višta
  • 1 skardinė alaus (būtent skardinė) -330 ml.
  • 1/2 a.š. džiovinto raudonėlio
  • 1/2 a.š. saldžios paprikos
  • 1/2 a.š. rūkytos paprikos
  • 1 a.š. druskos (arba pagal skonį)
  • 1/2 a.š. maltų čili pipirų
  • 1 a.š. malto kumino
  • 1 a.š. šviežiai malto 5 pipirų mišinio (balto, juodo, žalio, rožinio ir kvapniojo)
  • 1 a.š. rudo cukraus
  • šlakelis aliejaus
  • keletas šaukštų slyvų uogienės (geriausia alčios)

Vištą gerai išplaukite ir nusausinkite. Sumaišykite dubenelyje prieskonius (visus apart uogienės) su šlakeliu aliejaus ir gerai įtrinkite jais vištą. 
Įkaitinkite orkaitę iki 180-190 C. Atidarykite alaus skardinę ir nupilkite 1/3 alaus (arba išgerkite) (vyro geriau nevaišinti, nes gali nesuprasti kodėl likęs alus keliaus į orkaitę, t.y. atiteks vištai). Pastatykite skardinę ant kepimo skardos (o ją geriau išklokite kepimo popieriumi arba folija, tiesiog tam, kad vėliau būtų mažiau plovimo). Užmaukite višta (arba geriau gal sakyti - pasodinkite vištą) ant alaus skardinės ir pašaukite į orkaitę. Kepkite  apie 1,30 val arba kol višta iškeps. Jei turite termometrą - įkiškite jį į vištą, į storiausią jos dalį, o tai turėtų būti krūtinėlė. Aš kažkodėl bedžiau į šlaunį :-) (tik taip, kad jis neliestų kaulų, nes tokiu atveju parodymai bus neteisingi) ir kai tik skaičiukai parodys 75 C - višta gatava. Ji bus labai sultinga.  Pačioje pabaigoje, maždaug 10 min iki pabaigos patepkite vištą slyvų uogiene ir kepkite toliau. Išimkite vištą iš orkaitės ir leiskite "pailsėti" apie 10 min., tada nuimkite nuo skardinės ir padalinkite į dalis. Skanaus.

O čia ta mano ta pati - pirmoji višta ant alaus skardinės (receptas J. Oliverio). Kepiau tada ant didelės skardinės (0,5 l) kas yra nelabai patogu ir praktiška, nes užima daug vietos, o ir alaus tiek nereikia. Todėl rekomenduoju naudoti 0,3 l skardinę alaus. 




Įkvėpimas: Fine Cooking Magazine June/July 2015


No comments:

Post a Comment