Tuesday, April 4, 2017

Baltas varškės pyragas su egzotinių vaisių confi

Kartais pabundu naktį, guliu tamsoje ir atrodo, kad dabar yra ne dabar (žinote tą jausmą, kai nei miegi, nei esi pabudęs). Kad dabar yra rugpjūčio 25 diena, 2015 metai. Viskas yra gerai, tu girdi miegančių šalia vyro ir mažiaus kvėpavimą ir galvoji apie atostogas (kurios vos už kelių dienų). Guli tirštoje tamsoje ir tau atrodo, kad esi kosmose. Rytoj bus diena, kuri paženklins mano gyvenimą, bet aš dar to nežinau. Dar yra laiko ir dar viskas įmanoma. Lyg paspaustum "pauzė" ant gyvenimo pultelio. Žinoma ilgai tai tęstis negali, nes gyvenimo nei pristabdysi nei praeities pakeisi. Todėl štai tu jau suvoki, jog dabar 2017 balandis. Ir tu eilinį kartą slenki į virtuvę "atsigerti", ilgai stovi su stikline vandens ir žiūri į tamsą už lango. O su tamsa tik per tylą galima bendrauti. Ji puiki pokalbių draugė. Tu nieko nesakai, ji viską žino....Ji tiesiog ten.. ir čia, šalia. 




Labai mėgstu šitą varškės pyragą ir palyginus dažnai jį iškepu. Su juo tik viena bėda - kiek kartų kepiau, vis nepavykdavo jo nupaveiksluoti :-) Tai tas, tai anas... Prisipažinsiu, dabar kepiau jį specialiai dėl foto :-D nes labai norėjau pasidalinti receptu (yra pora žmonių kuriems aš ši receptą žadėjau, taigi štai, prašom :-) ) Deja, jis taip greitai dingo, kad tiesiog eilinį kartą likau be jo pjūvio nuotraukos :-D Todėl papasakosiu -  pyragas yra baltas, baltutėlis, kaip sniegas ir toks pat švelnus. Padą galite naudoti koki tik norite, čia skonio reikalas. Taip pat ir viršų - galima naudoti tiesiog džemą ar uogienę. Aš naudojau šį kartą egzotinių vaisių confi. 


Baltas varškės pyragas su egzotiniu vaisių confi


Padas:

  • 200 g oreo sausainių (sausainių įdarą aš nugramdau)
  • 50 g sviesto (išlydyto)
  • 50 g saulėgrąžų chalvos


Varškės įdaras:


  • 750 g varškės (geriausiai tinka švelni varškė  President)
  • 300 g grietinėlės ( 36 proc.)
  • 5 baltymai
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 20 g miltų
  • 20 g bulvių krakmolo
  • 1 vanilės ankštis


Egzotinių vaisių įdaras:

  • 200 g egzotinių vaisių tyres
  • 40 g trimolino
  • 60 g cukraus 
  • 2,5 g želatinos (180 blumų)
  • 5 g pektino NH



Pyrago pagrindas:

Sviestą, sausainius bei chalvą įdėkite į virtuvės kombaino indą ir malkite kol masė taps šlapio smėlio konsistencijos.

Paimkite apvalią 20-23 cm diametro kepimo formą su nuimamais šonais arba dugnu ir išklokite jos dugną kepimo popieriumi, o šonus ištepkite sviestu. 
Įberkite sausainių masę į kepimo indą ir išlyginkite formuodami tolygų pagrindą. 
Įdėkite 30 min. į šaldytuvą.

Varškės įdaras: 

Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombainą ir malkite / maišykite tik tol, kol viskas susijungs ir masė taps vienalytė. Plakti nereikia, nes tešla "pagaus" daug oro ir tada kepdamas pyragas gali labai iškilti, o vėliau, ištrauktas iš orkaitės, smarkiai sukristi. Tai įtakos ir skonį ir išvaizdą. 
Įpilkite/ įdėkite tešlą į kepimo indą ant sausainių pagrindo ir išlyginkite. 
Pašaukite pyragą į įkaitintą iki 130 C. (be ventiliatoriaus) orkaitę ir kepkite 1,15 - 1,30 val. Pyrago  paviršius primins beveik sustingusią žele. Išjunkite orkaitę, priverkite dureles ir palikite pyragą taip vėsti valandai. Išimkite pyragą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Užpilkite ant viršaus egzotinių vaisių tyrę ir įdėkite pyragą 12 val. į šaldytuvą. 

Egzotinių vaisių įdaras:


Želatinos lapelį užmerkite lediniame vandenyje kad išbrinktų.
Cukrų sumaišykite su pektinu. 

Puode tyrę pašildykite šiek tiek su trimolinu ir įmaišykite cukrų su pektinu. Užvirkite ir pavirkite 1 min. Įmaišykite gerai atspaustą želatinos lapelį. Panaudokite iš karto. 


Išimkite pyragą iš šaldytuvo ir šiek tiek pašildykite šonus (taip pyragą bus lengviau išimti iš formos). Išimkite iš formos ir papuoškite pagal norą ir įkvėpimą. Aš šonus aptepiau balto šokolado ganašu. Skanaus.




Įkvėpimas: Moje wypieki


No comments:

Post a Comment