Thursday, May 14, 2015

Pražydo sodai, o kartu ir tortas


Šitas tortas jau kurį laiką rutuliojosi mano galvoje. Reikėjo kažko lengvo, kad tiktų po sočių šeimos pietų. Kažko gražaus, kad džiugintu akį ir kažko su žėlė, kad patiktų mano vyrui :-) 
Vieną dieną, kai pradėjo žydėti mūsų vyšnaitė, jis (tortas) tiesiog ėmė ir pasigamino. Rankos pačios dirbo. Norėjau kažko paprasto, o gavosi visas tortas :-) ir gerai..:-) kai bus proga, nereikės laužyti galvos - žinosiu ką iškepti. 






Tortas "Gegužė"



Tešlą:


  • 180 g. graikiškų riešutų
  • 100 ml cukraus
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 4 tryniai 
  • 4 baltymai

Vyšnių želė:

  • 380 g vyšnių tyrės
  • 9 g želatinos
  • 2 v.š. vandens
  • 50-100 g cukraus, priklausomai nuo tyrės rūgštumo

Vyšnių musas:

  • 500 ml grietinėlės
  • 15 g želatinos
  • 500 ml vyšnių tyrės
  • 1/3 stiklinės vyšnių sirupo
  • 1/2-3/4 stiklinės cukraus
  • 3 v.š. vandens

Sulaistymo sirupas: naudojau vyšnių sirupą.


Papuošimas:




Tešla:

Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. (be ventiliatoriaus). Išklokite 18 cm diametro apvalios kepimo formos dugną kepimo popieriumi.

Virtuvės kombaine sumalkite riešutus su žiupsniu cukraus iki miltų konsistencijos. Įberkite kepimo miltelius ir prasukite su peiliukais, kad viskas susijungtų.

Suplakite trynius su cukrumi iki standžių putų. Įberkite riešutus ir sumaišykite.

Išplakite baltymus su žiupsniu druskos iki standžių putų (bet ne "kietų" nes sunkiai įsimaišys). Atsargiai porcijomis įmaišykite baltymus į tešlą. Perdėkite ją į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-40 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite kepimo formoje, vėliau, išėmus iš kepimo formos, padalinkite į 2 dalis (aš išėmiau iš kepimo formos, suvyniojau į maistinę plėvelę ir įdėjau valandai į šaldiklį. Man tada buvo lengviau perpjauti į 2 dalis). Abi dalis apšlakstykite vyšnių sirupu. 


Vyšnių žele:

Želatiną sumaišykite su vandeniu ir palikite išbrinkti.
Vyšnių tyrę sumaišykite su cukrumi ir pakaitinkite puode iki 70 C, sumaišykite su želatina kol jį visiškai ištirps.
Išklokite maistine plėvele 18 cm diametro apvalią formą ir įpilkite ten žele. Truputį ataušinkite ir įdėkite į šaldiklį sustingti.

Kai būsite pasiruošę, surinkite tortą pagaminkite musą.

Želatiną sumaišykite su vandeniu ir palikite išbrinkti.
Vyšnių tyrę sumaišykite puode su sirupu, cukrumi ir pakaitinkite iki maždaug 70 C. Sumaišykite su želatinu. Jis turi ištirpti. Ataušinkite masę iki 30 C. Tuo tarpu suplakite grietinėlę. Švelniai sumaišykite tyrę su grietinėle iki vientisos masės.

Surinkimas:

Išklokite kepimo popieriumi apvalios (geriausia su nusegamais šonais) 20 cm diametro kepimo formos dugną.
Padėkite vieną tešlos dalį, ant viršaus padėkite musą (ant viršaus ir iš šonų). Tada padėkite žele, vėl sluoksnį muso ir tada antrą tešlos dalį ir viską užbaikite musu. Išlyginkite viršų ir įdėkite tortą į šaldytuvą sustingti (geriausia - visai nakčiai).
Išimkite tortą iš šaldytuvo ir pašildykite šiek tiek kepimo formos šonus, kad tortas lengviau išsiimtų. Išimkite tortą iš kepimo formos. Šonus papuoškite biskvito (šokoladinio) trupiniais. Viršų papuoškite gėlėmis, ČIA yra aprašymas, kaip jas galima pasigaminti.





Įkvėpimas: Gėlės iš The Cake Blog,
                  Torto tešla iš čia


No comments:

Post a Comment