Wednesday, September 17, 2014

Moliūgo tortas (neoficialius gimtadienio tortas)


Mano vyras gimęs rugsėjį ir šiemet jam sukako 40 metu. Jis nenorėjo švesti gimtadienio, bet nuo torto (tiesą pasakius 2 tortų) jam išsisukti nepavyko. Iš tikrųjų ne tortas svarbiausia. Svarbiausia žvakutės :) gera nuotaika, dėmesys. 
Kažin kokį norą jis sugalvojo prieš pūsdamas žvakutes?  :) Tikiuosi, kad jis išsipildys :) 
Kai susipažinome ir pradėjome draugauti :) jam buvo 32. Tada atrodė jog viskas labai toli, kažkur ten ateity...Dabar matau, kad viska ką mes turime tai šią dieną. Tik šiandien. 



Apie tortą: drėgnas, lengvas ir skanus. Nei pridursi, nei atimsi :) viskas labai paprasta. Pradėjome doroti jau šiemetinius moliūgus, todėl ilgai galvoti kokį tortą kepti neteko. Norėjosi kažko lengvo (net gaivaus) ir minkšto, todėl susiradau receptą su kefyru (jį beja irgi jau sunaudoti reikėjo). Pasiteisino 100 proc. - manau kad kepsiu dar :) tik gal prieskonių dėsiu šiek tiek mažiau. 





Moliūgo tortas (su kefyru)




  • 225 g. sviesto
  • 1 stiklinė cukraus
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 2 ir 1/4 stiklinės miltų
  • 1 a.š. sodos
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š druskos
  • 2 a.š. cinamono
  • 1/2 a.š. džiovinto malto imbiero
  • 1/2 a.š. malto muskato riešuto
  • 1 sutarkuota tonka pupelė
  • 1 ir 1/4 stiklinės moliūgo piure
  • 1 stiklinė kefyro
  • kremas:
      • 450 ml. grietinėlės
      • 125 g. philadelphia sūrio
      • 4 v.š. kondensuoto saldinto pieno
  • 150 g. šokolado (sukapoto)
  • 50 g. pieno
  • avietės papuošimui





Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Patepkite sviestu 23 cm diametro apvalią kepimo formą.

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir likusius prieskonius.

Kitame dubenyje sumaišykite kefyrą ir moliūgo priure.

Suplakite sviestą su cukrumi iki purumo. Beplakant dėkite po vieną kiaušinį ir plakite iki vientisos purios masės. Įmaišykite miltų ir moliūgo mišinį. 

Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 val. arba kol medinis iešmukas, įkištas į vidų ir ištrauktas, liks sausas ir švarus. Išimkite tortą iš orkaitės ir palikite dar 15 min. kepimo formoje. Tada išimkite iš formos ir atvėsinkite ant grotelių. 

Suplakite grietinėlę, kondensuotą pieną ir sūrį (mascarpone) iki purumo.
Aptepkite kremu torto šonus ir viršų. Gražiai išlyginkite. Įdėkite tortą į šaldytuvą.

Garų vonelėje išlydykite šokoladą ir pieną. Leiskite jam truputį atvėsti ir sutirštėti. Įpilkite šokoladą į konditerinį maišiuką ir papuoškite tortą. Užbaikite su avietėmis. Skanaus





Įkvėpimas: The bakergirl, The baker chick

8 comments:

  1. Pyragas nėra tortas, koks jis puikus bebūtų.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brangusis anonime (butu smagu suzinoti jusu varda visgi) buciau be galo be krasto dekinga jei man paaiskintumete kas Tiksliai yra tortas ir kas Tiksliai yra pyragas. Aciu.

      Delete
  2. tòrtas [it. torta], konditerijos gaminys, ppr. SLUOKSNIUOTAS, daromas iš biskvito, vaflių, trapios, sluoksniuotos ar kt. tešlos sluoksnių, palaistytų sirupu ir perteptų kremu, uogiene.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekoju anonime, o dar reiktu pyrago apibrezimo. :) tik nerasykite banaliai - miltu kepinys:) (http://www.zodynas.lt/terminu-zodynas/p/pyragas_)
      Pyragas (jums turbut deja) bet gali buti SLUOKSNIUOTAS, perteptas kremu, uogiene IR permirkes sirupu. Nueikite i kepykla ir paziurekite kuo skiriasi pvz. napoleono pyragas ir tortas? o medaus? ir t.t.
      jau rasiau bet pasikartosiu. Jei perpjauciau sita kepini ir pertepciau kremu vietoj to kad ji uzdeti ant virsaus, ar kazkas pasikeistu is esmes? :) skonis? o gal tiesiog maziau kalbu butu? :)
      As krema dedu ne i vidu o ant virsaus. Remiuosi daniausiai uzsienio saltiniais. Ten viskas yra CAKE - ir SLUOKSNIUOTI ir NE.
      Jus galite iskepti ir pavadinti ji keksu jei taip jis jums bus labiau valgomas. Skanaus.

      Delete
    2. Miela autore,
      Nesikarščiuokite :). Jei jus savo puiku pyraga supjaustysite sluoksniais, sulaistysite sirupu ir pertepsite kremu, paliksite nakciai saldytuve - jo skonis tikrai bus kitas negu sito pyrago. Torto esme - sluoksniai ir ir susigeres kremas. Ir net jei Jus gincysites iki nukritmo Jusu pyragas netaps tortu.

      Delete
    3. Miela (as) anonime, labai gaila kad taip ir nesuzinojau kam turiu buti dekinga uz puiku pamokyma. Ka padarysi gyvename anonimu laikais.
      Ka gi daryti tada su sluoksniuotais pyragais? juk ten Sluoksniai ir susigeres kremas?
      as su jumis nesiginciju, maniau mes tik apsikeiciame nuomonemis.
      as tikrai nemanau kad kazkokiu stebuklingu budu galeciau pakeisti jusu nuomone:)
      maniau jus suvokiate kad mano irgi nepakeisite:) o gal yra kitaip?
      ir tam kad neuzbaigti kl. pasakysiu.
      Siais laikas tokios savokos kaip tortas ir pyragas praranda jas skiriancias ribas.
      Sitas tortas jau yra iskeptas ir suvalgytas. Jis nuo jus pastabos (oj cia ne TORTAS) nepasikeis. (kaip ir mano bei seimos suvokimas ka mes valgeme) Jus su manim nesutinkate? puiku:) Jusu valia.
      Uzdarykite puslapi, pamirskite, turekite gera laika ir puikaus jums savaitgalio.

      Delete
  3. Koks nuostabus papuošimas! Tobula, kaip gražiai apibėgę šokoladu krašteliai!
    Ir aš visai neanonimiškai pasakysiu - manau, jog vieniems šitas kepinys liks pyragu, o kitiems bus tortas. Kažkur aiškiai užtenka tik aptepti jį kremu, kitur reikia pertepti, apibrėžimai skirtingi, bet koks po galais skirtumas :) Jei aš gaučiau tokį TORTĄ, pvz, gimtadieniui, tai labai apsidžiaugčiau :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu labai uz koplimenta.
      Esu kulinariniu knygu myletoja ir tiesa pasakius kuo daugiau ju skaitau, tuo riba tarp torto ir pyrago tampa vis miglotesne. Kartais atrodo kad tie skirtumai tai kulturinai skirtumai.
      Man labai patinka ang. CAKE, nes i ji tiek telpa visko...:) ir nera vietos gincams :)

      Delete