Wednesday, September 24, 2014

Rytinis, šventinis aviečių pyragas


Vieną gražią vasaros dieną (o tiksliau per mano gimtadienį), nuostabiame krašte (Graikijoje) vienas puikus vyras paprašė manęs tapti jo žmoną (jei tiksliau - jo vaikųmama :D). 
Po metu, kitą gražią (nuostabią) rugsėjo dieną (rugsėjo 12 d.) mes nuvažiavome į baltą, baltutėlę bažnyčią, prisiekėme vienas kitam ir susituokėme. O tada buvo balti balandžiai, žirgai (kurie vos mūsų neišmaudė ežere) duona ir druska, šokis (prisimenu kaip būtent dėl  jo nerimavau, net laukiant bažnyčioje savo eilės dar karta jį pakartojome :D ), tortas, balius ir fejerverkai :) 
Praėjo 5 metai. Štai aš kepu pusryčiams lengvą avietinį pyragą ir man šiemet padeda mažas (be galo mums svarbus) žmogeliukas. Džiaugiuosi kad šiandien nereikia pergyventi dėl oro :) ir visu kitu milijono ir vienos smulkmenos. Vis dar galvoju, kad vestuvės buvo tobulos :) Turbūt kiekvienai jos vestuvės pačios pačiausios... 
Nesenai draugė manes paklausė ar aš užsirašiau kažkur savo vestuvinės emocijas, išgyvenimus, prisiminimus. Tada tik gūžtelejau pečiais (ne, neužsirašiau). Dabar galvoju, kad reikėjo. Jau dabar viska matau, jaučiu ir prisimenu kitaip. Būtų smagu paskaityti ir grįžti laike atgal. :) 





Greitas aviečių pyragas



  • 1 stiklinė miltų
  • 1/2 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 60 g. kambario temperatūros sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 1 kiaušinis
  • 1/2 stiklinės kefyro
  • 2/3 stiklinės cukraus + 2 v.š. cukraus pabarstymui
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 140 g. šviežių aviečių
  • 1 stiklinė maskarpone sūrio
  • 1 stiklinė grietinėlės
  • 1/4 stiklinės cukraus pudros
  • sauja šokolado lašelių
  • avietės papuošimui




Įkaitintinkite orkaitę iki 180 C. (su ventiliatoriumi). Patepkite sviestu 20 cm diametro apvalią kepimo formą.

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, sodą ir kepimo miltelius.

Suplakite sviestą su 2/3 stikline cukraus iki purumo. Toliau plakant įdėkite kiaušinį ir vanilės ekstraktą ir gerai išplakite.

Palaipsniui (įdedant dalimis, pakaitomis) įmaišykite miltus ir kefyrą. Įdėkite tešlą į kepimo formą. Ant viršaus išdėliokite avietes. Pabarstykite jas 2 v.š. cukraus. Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite 30 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 10 min. pyragą kepimo formoje. Tada išimkite iš formos ir atvėsinkite ant grotelių.

Išplakite maskarponės sūrį, cukraus pudrą ir grietinėlę iki kreminės konsistencijos (iki purumo). 

Patepkite pyragą kremu ir papuoškite šokolado lašeliais bei avietėmis. 
Skanaus.

Apie skonį: 
Pyragas yra labai lengvas ir drėgnas. Kremas tobulai ji papildo ir padaro pyragą tiesiog "oriniu". Mano vyras jei galėtu tai vienas viską suvalgytų :) deja, šį kartą jam teko dalintis :)






Įkvėpimas: Gourmet magazine

No comments:

Post a Comment