Taip, ir vėl gimtadienio tortas :) po truputį mano blogas virsta gimtadienio tortų receptainė. Nieko negaliu padaryti, per gimtadienį tortas - šventas dalykas. Net jei žmogus gimtadienio nešvenčia, tortas vistiek turi būti. Juk žmogus turi sugalvoti norą, užpūsti žvakutes ir pozityviai pradėti savo asmeninius naujus metus :)
Dažniausiai iki paskutinės minutės nežinau koki gimtadienio tortą kepsiu. Tai labai priklauso nuo nuotaikos, žmogus kuriam kepsiu, turimo laiko ;) Kartais man atrodo, kad tie tortai tai patys pas mane ateina (o gal geriau sakyti, per mane ateina?)
Šį tortą pamačiau gimtadienio išvakarėse ir pagalvojau, kad jei surasiu tų DAIMS saldainių (iki to net nebuvau apie juos girdėjusi) tai kepsiu būtent jį. Užsukus į parduotuvę, taip jau atsitiko, kad nepamiršau praeiti pro saldainių skryrių ir... suradau tuos saldainius :D Ir tada..tada pasigailėjau, jog nepažiūrėjau kiek jų man reikės, todėl pripirkau daug, beveik dvigubą dozę :) Nieko tokio (šiuo metu mėstamiausias mažiaus pasakymas) dabar turime namuose šiek tiek saldainių atsargų (manau neilgam).
O tortas tikrai vertas dėmesio. Drėgnas, minkštas ir dar tie karamelės gabaliukai...mmmmhmm :) Galite puošti arba ne, bet iškepti privalote :)
Tortas "Saldainiukas"
- 360 g. miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. sodos
- 1/2 a.š. druskos
- 1/2 a.š. malto muskato
- 30 g. migdolų miltų (aš tiesiog sumaliau migdolus su virtuvės kombainu)
- 300 g. sukapotų DAIMS saldainių
- 220 g. sviesto
- 200 g. cukraus
- 35 g. rudo cukraus
- 4 L dydžio kiaušiniai
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 250 ml. natūralaus jogurto
- 2 skardinės virto kondensuoto pieno
- 250 ml. plaktos grietinėlės
- 1 v.š. cukraus pudros
- 100 g. šokolado
- keli klevo arba ąžuolo lapai
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Patepkite sviestu 26 cm diametro apvalią kepimo formą.
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, muskatą ir migdolų miltus.
Kitame dubenyje sumaišykite Daims saldainius su kupinu šaukštu miltų mišinio.
Suplakite sviestą su cukrumi iki putų. Įberkite rudą cukrų ir vanilės ekstraktą ir plakite dar porą minučių. Įplakite po vieną kiaušinį (prieš dedant sekantį kiaušinį gerai išplakite mišinį.
Dalimis įmaišykite miltus ir jogurtą (dedant dalimis, pakaitomis). Nepermaišykite tešlos. Maišykite tik tiek, kad ingredientai susijungtų. Greitai įmaišykite Daims saldainius ir įdėkite tešlą į paruoštą kepimo formą. Išlyginkite viršų ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 val. arba kol medinis iešmukas, įkištas į torto vidų ir ištrauktas, liks sausas. Išimkite tortą iš orkaitės ir palikite dar 10 min. kepimo formoje, tada išimkite ir palikite atvėsti ant grotelių.
Susmulkinkite šokoladą ir išlyginkite jį ant garų vonelės (arba mikrobangėje, kaip parodyta čia)
Išplaukite ir nusausinkite klevo lapus. Su šepeteliu patepkite lapus šokoladu. Šokolado sluoksnis turetų būti ne labai plonas, o maždaug vidutinio storumo. Jei jis bus per plonas, tai kai šokoladas sustings, bus gan sunku nuimti lapą nesulaužant šokolado. Palikite lapus išdžiūti/sustingti. Kai šokoladas sustings, atsargiai nulupkite lapus.
Patepkite torto šonus virtu kondensuotu pienu ir išlyginkit su mentele.
Jei virtas kondensuotas pienas yra labai kietas, tai pašildykite jį truputį. Jis suminkštės ir bus lengviau tepti.
Išplakite grietinėlę su cukraus pudra.
Patepkite torto viršų plakta grietinėle ir papuoškite šokoladiniais lapais.
Skanaus.
Įkvėpimas: Chocolate and Zucchini
Man labai gražūs ir rudeniški šitie torto papuošimai :)
ReplyDeleteAciu:) man jie irgi labai grazus ir mieli.
Deletekokia puiki mintis( šokoladiniai lapai) !
ReplyDeleteDekoju:)
Delete