Sunday, September 28, 2014

Tešloje kepti baklažanai

Kartais pažįstami manęs paklausia, kodėl mano bloge beveik nėra receptų su mėsa. Jei noriu pasimaivyti tai sakau - prašome paklausti mano vyro - jis jums trumpai ir drūtai atsakys :) Bet, dažniausiai atsakau trumpai ir lakoniškai - neturiu kam gaminti tos mėsos...
Mano vyras nėra mėsaėdis (čia tikslūs jo žodžiai) ir jam pilnai pakanka vieną kartą per savaitę suvalgyti šašlykus (savaitgalio pietus). Vėliau būna panašiai kaip su vaikais kurie iš visko iškrapšto daržovės kaip "nevalgomas" :) Pagamini makaronus su mėsa  - makaronai dingsta, o mėsa lieka... abra kadabra :)
Mažius? Mažius mėgsta mėsą :) Mėgsta kukuliukus, kotletukus, močiutės virtas dešrelės (kurias ji jam pagamina su meile). Viską tai aš jam gaminu atskirai su sumažintu prieskonių (ypač druskos) kiekiu tam, kad vaikas pažintų tikrus patiekalų skonius. 
Bet yra dalykų kuriuos mes mėgstame su vyru abu, pvz. baklažanai :) todėl neretai juos gaminu. Šį kartą nusprendžiau pabandyti naują receptą, kuris iš pradžių man atrodė gan sudėtingas, bet iš ties pasirodė gan paprastas (laiko sąnaudų prasme). Traški plutelė, minkšti baklažanai viduje, sūris ir švelnus pomidorų padažas (su biškučiu, vos pastebimu, mėsos, (nepyk mano vyre, bet ten buvo mėsa)) vienas iš geriausių skonių junginių. 






Tešloje kepti baklažanai su pomidorų padažu



  • 2 vidutinio dydžio baklažanai
  • druska
  • aliejus
  • 1-2 kiaušiniai
  • 1/4 stiklinės miltų
  • 35 g. parmesano sūrio (sutarkuoto) 
  • 1/3 stiklinės duonos trupinių
  • padažas:
      • 1 skardinė konservuotu pomidoru (425 g.)
      • 1 svogūnas
      • 2 skiltelės česnako
      • 100 g. faršo
      • gabaliukas šaltai rūkytos šoninės
      • 1/3 stiklinės vandens
      • druska ir pipirai
      • sauja petražolių (susmulkintų)
      • 1 a.š. džiovinto raudonėlio
      • 1 a.š. džiovintos maltos paprikos
      • aliejus kepimui
  • vienas rutuliukas šviežio mozzarella sūrio
  • 100 g. fermentinio mozzarella sūrio (sutarkuoto)





Supjaustykite baklažanus gan storais greižinėliais. Pabarstykite juos iš abiejų pusių druska ir palikite 20 min. 

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. 

Nusausinkite baklažanus su popierinė servetėle. Tada iš abiejų pusių patepkite juos aliejumi (Jis gan greitai susigers). 
Paruoškite 3 indus. Į vieną įberkite miltus, į kitą - suplaktą kiaušinį (-ius), o į trečią  sumaišytus sūrį ir duonos trupinius. 
Paimkite baklažanų griežinėlius ir iš pradžių apvoliokite juos miltuose (nukratykite miltų perteklių) tada panardinkite į kiaušinio plakinį, o tada - apvoliokite duonos trupinių ir sūrio mišinyje. Sudėkite griežinėlius ant kepimo grotelių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 min. arba kol baklažanai iškeps ir gražiai apskrus.

Tuo tarpu pagaminkite padažą. 
Susmulkinkite ir apkepkite svogūną ir česnaką. Įdėkite faršą ir kepkite kol faršas iškeps. Tada įdėkite pomidorus, jei naudojate cielus (nesmulkintus), tai dėdami sutrinkite (lengvai) juos tarp pirštų. Įpilkite vandens, įdėkite prieskonius bei petražolės ir viską išmaišykite. Kepkite ant vidutines ugnies apie 10 min. Tuo tarpu kitoje keptuvėje apkepkite supjaustytą šoninę ir įmaišykite ją į padažą. 

Išimkite baklažanus iš orkaitės ir įkaitinkite orkaitę iki 220 C.

Į kepimo indą įpilkite padažą ir tolygiai jį paskirstykite. Ant viršaus sudėkite baklažanus. Pabarstykite sūriais: sutarkuotu fermentiniu ir suplėšytu šviežiu mozzarella sūriu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 10 min. kol sūris išsilydys. Išimkite iš orkaitės ir pateikite. Skanaus.






Įkvėpimas: No Recipes

2 comments:

  1. Labas. O kokios duonos yra trupiniai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki,
      Tinka baltos duonos arba batono trupiniai (tiesiog su virtuves kombainu sumalkite). Taip pat galima naudoti maltus dziuvesius.

      Delete