Sunday, January 17, 2016

Gaminame patys - Saldinta pistacijų pasta


Maistas turi būti skanus. Mūsų laikas mes taip koncentruojames ties grožiu, kad pamirštame skonį. Niekas apie ji nekalba. Kai jus žiūrite foto instragram'e ar pinterest'e, kai skaitote blogus, žurnalus apie maistą, knygas - ar susimastote apie skonį? Ar tiesiog gražu - noriu. Tos nuostabios, gundančios, apetitą keliančios nuotraukos (atvirai pasakius jos tiesiog varo iš proto dažniausiai). Ach, kad jos garantuotų dar ir skonį.
Praeitą savaitę  sėdėjau  su Edita Blusynėje ir valgiau kalmaro žiedus. Labai paprastas patiekalas, bet tiesiog tobulai pagamintas. Viskas buvo taip paprasta ir savo vietoj. Gal tie kalmarai tiesiog viską sudėliojo į savo vietas. Na, tiesiog valgai, džiaugėsi ir viskas tau gerai, something like that.
Kažkada laukiau mašinoje mamos ir  pro šalį ėjo graži (tikrai graži mergina) su raudona suknele. Ji puikiai atrodė (taip puikiai, kad net norėjosi jai tai pasakyti) bet buvo vienas didelis BET - ji nuolat taisėsi suknelę. Vis norėjo ją patempti į apačią, taip lyg ana trumpėtų su kiekvienu jos žingsniu. Nuostabiai atrodanti mergina, visai tokia nesijautė ir visai nesvarbu kokią aš mačiau ją (ir kiti aplinkiniai). Jai nebuvo gera. Ji buvo tokia graži kitiems, bet ne sau. Kažin ar ji dar kada užsidėjo tą raudona suknelę.
Maistas turi būti skanus, o rūbai patogus ir tada viskas bus gerai. Bent jau tam momentui. Kartais momentas - tai viskas ką mes turime. Kartais vienas momentas gali išgelbėti visą dieną.





Šiandien gaminsime pistacijų pastą. Pistacijos yra žiauriai populiarus riešutai. Kad ir kokią knygą ar internetinį puslapį atsverti su šiuolaikiniais desertais, visur bus pilna pistacijų. Biskvitai su pistacijom, kremai, musai, ledai, pyragai, pyragėliai, eklerai... 
Man pistacijos euforijos nesukelia... riešutai kaip riešutai. Man patinka jų graži, sodri žalia spalva ir tai, kaip įspūdingai ji atrodo kepiniuose. 
Veik visuose receptuose, kur naudojamos pistacijos, minima jų pasta. Pasižvalgius po internetą nusprendžiau pasigaminti ją namuose, nes pramoninė kainuoja tikrai brangiai. 
Internete suradau nemažai receptų ir nusprendžiau pradėti nuo šito. Kitą kartą bandysiu gaminti ne saldintą, o tiesiog sumalti riešutus su šlakeliu aliejaus iki pastos konsistencijos. Skaičiau viename puslapyje, kad tokia pasta yra aromatingesne. Pažiūrėsim. Iš pradžių sunaudosim šitą. 

Saldinta pistacijų pasta



  • 500 g nuvalytų pistacijų
  • 200 g cukraus
  • 1 v.š. gliukozės sirupo
  • 1/3 stiklinės vandens
Jei jums reikia nuvalyti pistacijas tai -
Įdėkite pistacijas į dubenį ir užpilkite verdančiu vandenių. Palikite 4 min., nukoškite ir nulupkite pistacijas. Įkaitinkite orkaitę iki 100 C, riešutus įdėkite į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę 15 min., kad jie išdžiūtų. Atsargiai, neperkepkite jų, nes pistacijos pakeis spalvą.  Išimkite ir ataušinkite. 


Įdėkite visus ingredientus į virtuves kombaino indą ir malkite iki pastos konsitencijos. Ji turi būti vientisa su kuo mažiau grūdelių. Kartais sustokite ir nustumkite viską nuo  senelių į apačią, kad geriau susimaltų. Įdėkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve arba šaldiklyje. 


Įkvėpimas: Kitchen Wench

No comments:

Post a Comment