Tai dar vienas Momofuku kūrinys. Nuo Kalėdų mano liko spanguolių ir norėjau jas kaip nors skaniai sunaudoti. Tada prisiminiau šį gražuoli ir - vualia!
Kepdama jį naudojau Momofuku interneto svetainės receptą, bet kol susiruošiau aprašyti, jis iš ten dingo. Nežinau ar tai susiję su Kalėdomis ar Momofuku persigalvojo ir nusprendė pasilaikyti jį sau... Būtų keista, nes internete yra ne tik paplitęs jo receptas bet ir video.
Reikės prie progos atspausdinti dar esančius jų puslapyje receptus kolei ir jie nedingo, nes tikrai dar yra ką norėčiau paragauti.
Tortas gavosi aukštesnis nei Momofuku obuolių tortas. Jau praeitą kartą turėjau įtarimų kad recepte yra netikslumų, o dabar galutinai įsitikinau, kad reikia naudoti didesnę nei nurodyta kepimo formą (kepant biskvitą), nes biskvitas išėjo labai aukštas ir labai paaukštino patį tortą.
Aukštas tortas atrodo tikrai įspūdingai, bet visgi optimalus jo aukštis būtų toks kaip obuolių torto - apie 12 cm. Nes aukštesnį sunkiau transportuoti ir vėliau valgyti.
P.s. visus labai sveikinu su pagaliau atėjusia žiemą. Taip, žinau, nelengva... reikia rengtis šilčiau (bet iš kitos pusės daug lengviau pasirinkti ką rengtis - kuo šilčiau tuo geriau), batai pastoviai purvini ...slidu. Bet man vistiek labai faina, o kiek vaikams džiaugsmo :-) Norėčiau kad oras dar leistu senį besmegenį nulipdyti ir tada jau žiemos planas minimum būtų įvykdytas.
Imbierinis spanguolių Momofuku tortas
Sudėtis:
16 cm diametro apvalus labai aukštas tortas ~ 15 -18 cm
- imbierinis tortas
- spanguolių sultys, reikės 1/4-1/2 stiklinės
- spanguolių padažas
- kremas su trupiniais
- pyrago trupiniai
- grietinėlės sūrio kremas
- spanguolių trupiniai
Imbierinis tortas:
- 120 g minkšto sviesto
- 200 g rudo cukraus
- 50 g balto cukraus
- 32 g melasos
- 4 kiaušiniai (kambario temperatūros)
- 105 g vynuogių kauliukų aliejaus
- 105 g kefyro (kambario temperatūros)
- 1 a.š. vanilės ektrakto
- 450 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. druskos
- 1 a.š. meduolių prieskonių
- 20 g. tarkuoto šviežio imbiero
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi stačiakampę kepimo formą. Šį kartą aš naudojau 33*23 cm, biskvitas gavosi per storas, todėl kitą kartą naudosiu didesnę kepimo formą - 35*25 cm arba dar didesnę).
Sviestą suplakite su cukrumi iki purumo. Toliau plakant įdėkite melasą ir, po vieną, kiaušinius, gerai suplakant prieš dedant sekantį. (Rekomenduoju naudoti virtuvės kombainą su K formos lopetėle/priedu)
Sumažinkite greitį iki minimalaus ir po truputį supilkite kefyrą, aliejų ir vanilės ekstraktą. Padidinkite greitį ir plakite kol masė beveik padvigubės, taps puri ir vientisa (tai gali užimti šiek tiek laiko, turėkite kantrybės - apie 6 min.). Jei reikia sustokite ir su mentele nustumkite viską nuo sienelių į apačią.
Tuo tarpu sumaišykite ir persijokite miltus, kepimo miltelius, druską, prieskonius.
Sumažinkite greitį iki minimalaus ir įmaišykite imbierą, tada miltų mišinį. Maišykite tik tol kol visi ingredientai susijungs.
Įdėkite tešlą į kepimo formą ir kepkite 30-35 min. Lengvai paspauskite pirštu biskvitą - paleidus, jis turi atgauti formą. Jei įspaudimas liko - kepkite dar kelias minutes. Išimkite kepimo formą iš orkaitės ir atvėsinkite biskvitą.
Suvyniotas į maisto plėvelę biskvitas gali gulėti 5 dienas šaldytuve. Todėl drąsiai galite jį iškepti iš anksto.
Spanguolių padažas:
- 150-200 g spanguolių
- 50-100 g cukraus
- 30 g vandens
- žiupsnis druskos
Visus ingredientus sudėkite į blenderį ir susmulkinkite. Įdėkite viską į puodą ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite ant mažos ugnies 10-15 min. kol padažas šiek tiek sutirštės.
Atvėsinkite prieš naudojant. Sandariai uždarytas padažas gali stovėti 2 sav. šaldytuve.
Pyrago trupiniai:
- 480 g miltų
- 40 g cukraus
- 1 a.š. druskos
- 230 g išlydyto sviesto
- 40 g vandens
Į virtuvės kombaino indą įberkite miltus, cukrų ir druską ir sumaišykite. Įpilkite sviestą ir vandenį ir maišykite su K formos lopetėle/priedu kol susiformuos žirnių dydžio trupiniai.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. Įberkite trupinius į kepimo skardą bei tolygiai paskirstykite, pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 min. Kartas nuo karto trupinius su šakute sumaišykite ir didesnius susmulkinkite. Trupiniai turi būti tamsiai auksinės spalvos. Išimkite ir ataušinkite kepimo skardoje.
Kremas su trupiniais:
- 1/2 pyrago trupinių kiekio
- 220 g pieno
- 1 a.š. druskos
- 80 g minkšto sviesto
- 80 g cukraus pudros
Virtuvės kombaine (arba blenderio pagalba) sumaišykite pieną, druską ir trupinius iki vientisos mases (be gumuliukų).
Sviestą suplakite su cukrumi iki purumo. Sumažinkite greiti iki minimumo ir po truputį įdėkite sumaltą trupinių masę. Tada padidinkite greitį ir plakite kelias minutes (3-4 min.) kol masė taps labai šviesi ir puri.
Kremą galima naudoti iš karto, arba saugoti sandariame inde šaldytuve.
Grietinėlės sūrio kremas:
- 100 g minkšto sviesto
- 100 g grietinėlės sūrio
- 1a.š. vanilės ekstrakto
- 100 g cukraus pudros
- žiupsnis druskos
Suplakite sviestą iki purumo. Sumažinkite greitį ir įdėkite sūrį. Plakite minutę kol viskas susijungs. Įdėkite druską, vanilę ir cukrų. Plakite 30 sek. -1 min. kol viskas susijungs.
Kremą galima naudoti iš karto, arba saugoti sandariame inde šaldytuve.
Spanguolių trupiniai:
- 60 g liofilizuotų spanguolių
- 40 g pieno miltelių
- 40 g miltų
- 12 g kukurūzų krakmolo
- 1/2 a.š. druskos
- 25 g cukraus
- 60 g išlydyto sviesto
- 20 g pieno miltelių
- 120 g balto šokolado
Įkaitinkite orkaitę iki 120 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi.
Sumalkite liofilizuotas spanguoles iki miltų.
Sumaišykite 40 g pieno miltelių, miltus, krakmolą, druską, cukrų. Įpilkite sviestą ir maišykite kol susiformuos trupiniai. Paskirstykite trupinius ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 min. Kol trupiniai taps auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir ataušinkite.
Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite šokoladą.
Įberkite trupinius, 20 g pieno miltelių ir sumaltas spanguolės į dubenį ir sumaišykite. Įpilkite šokoladą ir sumaišykite. Maišykite kas 5 min. kol šokoladas atvės ir susiformuos vidutinio dydžio trupiniai (maždaug pupų dydžio). Palikite atvėsti.
Spanguolių trupiniai sandariai uždaryti gali gulėti 1 mėn. šaldytuve arba porą mėnesių šaldiklyje.
Surinkimas:
Tortą patogiausia yra surinkinėti aukštame 16 cm diametro torto žiede, išklotame aukšta acetato plėvele (12-15 cm aukščio). Bet puikiai tiks ir apvali torto forma, o siauresnę acetato juostą galima naudoti tiesiog sujungiant vieną su kita ir padarant taip pakankamo aukščio.
Naudodami torto žiedą iš biskvito išpjaukite du 16 cm apkritimus - tai bus du viršutiniai sluoksniai. Trečią, apatinį sluoksnį mes surinksime iš likusių biskvito atraižų. Kad būtų lengviau įsivaizduoti čia yra video, kur yra surenkamas kitas Momofuku tortas (gimtadienio) bet principas tas pats. Taigi turite 2 gražius apskritimus ir vieną, surinktą iš to kas liko.
Tą negražų dėkite į apačią formos kurioje surinkinėsite tortą (aš surinkinėjau aukštame torto žiede, sujungiau 2 acetato juosteles vieną su kita). Gausiai patepkite spanguolių sultimis ir ant viršaus tolygiai paskirstykite 1/2 spanguolių padažo, išlyginkite viršų. Ant viršaus paskirstykite gerą saują trupinių ir lengvai su delnu juos prispauskite. Ant viršaus paskirstykite 1/2 trupinių kremo išlyginkite. Ant viršaus padėkite antrą biskvito apskritimą ir pakartokite - sultis, spanguolių padažas, trupiniai ir trupinių kremas.
Ant viršaus padėkite trečią biskvito apskritimą ir ant viršaus tolygiai paskirstykite grietinėlės sūrio kremą. Išlyginkite kad viršus būtų kuo lygesnis ir gražesnis ir pabarstykite spanguolių trupiniais. Įdėkite tortą į šaldiklį. Rekomenduojama jį laikyti šaldiklyje 12 val., o vėliau suvyniojus į maisto plėvelę jis gali gulėti šaldyklyje porą savaičių. 3 val iki pateikimo išimkite iš šaldiklio ir išimkite iš formos ir nuimkite acetato juostą. Ji lengvai nusiims ir torto šonai bus lygūs ir gražūs. Palikite tortą šaldytuve atšilti. Tortą galima papuošti cukruotomis spanguolėmis.
Skanaus.
Įkvėpimas: Eater, InStyle
Ant viršaus padėkite trečią biskvito apskritimą ir ant viršaus tolygiai paskirstykite grietinėlės sūrio kremą. Išlyginkite kad viršus būtų kuo lygesnis ir gražesnis ir pabarstykite spanguolių trupiniais. Įdėkite tortą į šaldiklį. Rekomenduojama jį laikyti šaldiklyje 12 val., o vėliau suvyniojus į maisto plėvelę jis gali gulėti šaldyklyje porą savaičių. 3 val iki pateikimo išimkite iš šaldiklio ir išimkite iš formos ir nuimkite acetato juostą. Ji lengvai nusiims ir torto šonai bus lygūs ir gražūs. Palikite tortą šaldytuve atšilti. Tortą galima papuošti cukruotomis spanguolėmis.
Skanaus.
Įkvėpimas: Eater, InStyle
Noriu paklausti - o kur perkate acetato juostą? Ir ar ją galima plauti ir vėl naudoti? :)
ReplyDeleteSveiti, acetato juosta yra www.tastyfun.lt
ReplyDeleteAs perku is http://www.dgficcbaltic.com bet cia reikia imti is karto didesni kieki.
Del pakartotinio panaudojimo tiksliai pasakyti negaliu... galima pabandyti isplauti ir pakartotinai panaudoti :)