Kažkada kažkur perskaičiau mintį, kad mūsų smegenims nėra vakaro, nėra ryto, yra tik dabar ir šiandien. Aš nekalbų apie mūsų laiko suvokimą. Kalbu apie smegenų veiklą. Jei turime kažkokį skaudulį ir jį vis prisimename, smegenims tai yra dabar, ne vakar, o dabar. Jie reaguoja ir išgyvena informacija realiu laiku. Vėl ir vėl. Todėl mes vėl ir vėl save skaudiname ir draskome. Jei atgaminame džiaugsmą - tas pats. Nevalingai pradedame šypsotis, užplūsta emocijos, pakyla pulsas... Mes tai išgyvename vėl nors tai jau buvo.
Būtų nuostabu jei galima būtų nelaikyti savyje skaudulių, o tik gerus išgyvenimus ir prisiminimus. Deja tai nėra taip paprasta. Ne todėl, kad nėra gėrio be blogio. Ir ne todėl, kad tai yra mūsų patirtis (kartais laikome savyje tiek mus skaudinančių emocinių šiukšlių). O todėl, kad mes (apie tai kalbame visur aplinkui) labiau stengiamės atleisti, paleisti, pamiršti (let it go, kaip sakoma) bet pamirštame, kad ir patys turime paprašyti atleidimo. Joks skaudulys iš tiesų nedings be atsiprašymo. Negalėsi pamiršti kol neišlaisvinsi, neišlaisvinsi kol nepaprašysi atleidimo. Visada maniau, kad sunkiausia yra atleisti. Maniau, kad jei sugebėsi atleisti, tai sugebėsi ir pamiršti. Bet dabar galvoju, kad sunkiausia yra paprašyti atleidimo. Ne tarti tiesiog "atleisk", o susivokti ir pajusti tą atleisk. Ir tada tu busi laisvas nuo to peilio širdyje. Tada galbūt tu nelipsi vėl ir vėl ant to pačio greblio. Ir pradėti reikėtų nuo artimiausių žmonių. Galbūt net nuo tėvų... ir ne taip svarbu ar jie mums atleis (ir ar supras) daug svarbiau, kad mes paleisime skaudulius kurie mums varo vėžį (ir perkeltine ir tiesiogine prasme).
Tai yra kiek neiprastas stroganoff. Vieną dieną paskubomis ieškojau kažko skanaus vakarienei iš to ką turiu šaldytuve ir aptikau šį receptą. Man jis labai patiko. Neįprastas bet labai turtingas skonis (turtingas, nes viskas puikia subalansuota ir nesinori nieko nei pridėti nei atimti). Iš esmės labai greitai pagaminama, jei nepamiršti iš anksto pagaminti anakardžių grietinės. Ją beje gaminau tiesiog iš smalsumo, bet manau, kad tiktų ir paprasta grietinė.
Grybų stroganoff
- 1/2 stiklinės ankardžių grietinės (receptas pateiktas žemiau)
- 1 didelis svogūnas, smulkiai sukapotas
- 3 skiltelės česnako (išspaustos su spaustuku)
- 6-7 griežinėliais supjaustytų grybų (aš naudojau portabello grybus - supjaustyti ne labai plonai)
- šlakelis aliejaus kepimui (pvz. vynuogių kauliukų)
- 1/3 stiklinės raudono sauso vyno
- druska ir pipirai
- 500 g makaronų
- 2 v.š. kukurūzų krakmolo
- 2,5 stiklinės daržovių sultinio
- 2 v.š. Vorcestershire padažo
- 1/2 a.š. maltų garstyčių
- 1/2 a.š. džiovintos maltos paprikos (saldžios)
- sauja sukapotų krapų (pateikimui)
Anakardžių grietinė:
- 1 stiklinė anakardžių riešutų
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1/2-3/4 stiklinės vandens
- 1,5 v.š. obuolių acto
- 1/4-1/2 a.š. druskos
Iš pradžių paruoškite riešutų grietinę:
Anakardžio riešutus užpilkite šaltu vandeniu taip, kad apsemtų riešutus ir palikite išbrinkite keletai valandų arba nakčiai.
Nukoškite riešutus ir perpjaukite juos.
Virtuvės kombaine arba blenderyje sumalkite riešutus, citrinų sultis, actą, druską ir vandenį iki vientisos grietinės konsistencijos.
Grybų stroganoff
Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir pakepinkite svogūnus kol jie suminkštės ir taps auksinės spalvos, įdėkite česnakus ir maišydami kepkite apie 30 sek. Išimkite svogūnus iš keptuvės.
Įpilkite dar šlakelį aliejaus ir pakepinkite grybus (8-10 min).
Įpilkite vyną ir kepkite (vis pamaišant) kol vynas išgaruos. Įmaišykite svogūnus ir paskaninkite su druską ir pipirais.
Išvirkite makaronus. Nukoškite ir atidėkite 1 stiklinę skysčio į šalį.
Sumaišykite krakmolą su sultiniu ir įpilkite į keptuvę. Išmaišykite ir užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite keletą minučių. Įdėkite garstyčias, papriką, vorcestershire padažą ir anakardžių grietinę ir išmaišykite. Jei padažas jums atrodys per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens kuris pasiliko nuo makaronų.
Išmaišykite stroganoff su makaronais ir pateikite (pabarstykite krapai ir įdėkite dar šaukštelį anakardžių grietinės).
Skanaus
Įkvėpimas: Rouxbe
No comments:
Post a Comment