Thursday, June 19, 2014

Gimtadienio tortas mano geriausiam ir vieninteliam broliukui - morkų biskvito vyniotinis su braškių įdaru ir plakta grietinėle

Vieną gražią birželio dieną, kai mano buvo septyneri, gimė mano broliukas. Daugelis vaikų prašo tėvelių broliuko ar sesutės, o aš nebuvau viena iš jų, todėl kai mama su tėčiu parvežė jį namo, labai sužavėta nebuvau. :) Dar dabar prisimenu, kaip pykau (matyt, kad ant tėvų) ir žmonėms ateinantiems aplankyti naujo šeimos nario, siūliau jį pasiimti sau (jei jau jis toks nuostabus, kaip visi kalba). Iki šiol dėl to mane griaužia sąžinė. Vaikystėje nebuvau geriausia pasaulyje sesuo...ir žibalo į mano sąžinės ugnį įpila dar tas faktas, kad mano brolis vaikystėje buvo auksinis vaikas (tiesiogine to žodžio prasme). Jei gyvenčiau savo gyvenimą dar kartą - bučiau geresnė sesuo (mūsų vaikystėje). 

Na galbūt ir nebūčiau :) nes nežinočiau ką žinau dabar...bučiau vėl egoistė...deja deja... todėl vaikystės "nesusipratimus" dabar bandau užglaistyti visokiais skanėstais :) 
Bandžiau jo išklausinėti, kokio jis norėtų torto, bet atsakymas "skanaus" nelabai man padėjo...:) Todėl nusprendžiau, kad, jei bus karšta, pagaminsiu naminių grietinėlės ledų tortą su karamele, o jei bus šalta - vyniotinį su braškėmis.
Buvo šalta... :D
Ką gi, vyniotinis tai ne visai įprastas gimtadienio tortas, todėl reikėjo pasistengti, kad jis būtų ypatingas. 
Iš pradžių galvojau, jog blogai aš čia sugalvojau, nes brolis nelabai mėgsta visokių morkų (moliūgų, cukinijų ir t.t.) pyragų ir braškės jam turi būti atskirai (t.y. braškės gali būti ant torto, bet ne viduje) :) o čia viskas viename, visa puokštė nemėgstamų dalykų. Bet viskas pavyko puikiai. Vyniotinis gavosi labai lengvas, tiesiog orinis. Pateikiau lengvai atvėsintą, tai jis tiesiog tirpte tirpo burnoje. Niekas garsiai nepasakė, o brolis nepastebėjo, kad tai morkų pyrago vyniotinis. Sūris ir braškės (puiki pora) vienas kitą papildė. Na, be abejo, atitinkamai vyniotinį papuošiau ir nusipelniau didelio "WOW" iš mano brolio.




Morkų biskvito vyniotinis su braškių įdaru



Vyniotinis:
  • 100 g. miltų
  • 1 stiklinė morkų džemo
  • 1/2 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 1/4 a.š. malto muskato
  • 1/4 a.š. malto imbiero
  • 1/4 a.š. malto juodo pipiro
  • 1/2 a.š druskos
  • 5 tryniai
  • 5 baltymai (1 a.š. citrinos sulčių + žiupsnis druskos plakimui)
  • 1/4 stiklinės balto cukraus
  • 1/3 stiklinės rudo cukraus
  • 2 v.š. cukraus pudros



Įdaras:

  • 300 g. grietinėlės sūrio (philadephia)
  • 50 g. sviesto
  • 115 g. cukraus pudros
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 150 g. grietinėlės  
  • 2 stiklinės susmulkintų (peiliu) braškių

Papuošimui:

  • 450 g. grietinėlės
  • 3 a.š. cukraus  (su kaupu)
  • 1 a.š. grietinėlės standiklio 
  • sauja žemuogių
  • našlaitės (gėlės)
  • cukriniai torto pabarstukai (spalvoti)





Vyniotinis:



Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Paimkite maždaug 45*33 cm. dydžio kepimo skardą ir išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu.
Dubenyje sumaišykite miltus ir prieskonius (cinamoną, druską, imbierą, muskatą, pipirus) su kepimo milteliais ir soda. 
Suplakite trynius su cukrumi (baltu ir rudu) iki standžių putų. Sumažinkite mikserio apsukas iki minimumo ir įmaišykite morkų džemą. Atsargiai maišant, per tris kartus įmaišykite miltų mišinį. 
Kitame švariame dubenyje suplakite iki standžių putų baltymus (įpilkite citrinos sulčių ir įberkite žiupsnį druskos - greičiau suplaksite baltymus). Atsargiai, per kelis kartus , įmaišykite baltymus į tešlą. Paskirstykite tešlą su mentele tolygiai ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15-18 min., kol viršus taps tamsiai auksinės spalvos. 
Išimkite biskvitą iš orkaitės ir pabarstykite cukraus pudra. Paklokite didelį švarų virtuvinį rankšluostį ant stalo ir apverskite ant jo biskvitą (viršum žemyn). Nuimkite kepimo popierių ir greitai su rankšluosčiu suvyniokite biskvitą į vyniotinį. Čia yra filmukas. Veikite greitai, nes jei biskvitas atauš, tai suvynioti jį bus labai sunku, jis pradės lūžinėti.
Palikite vyniotinį atvėsti 30 min. -1 val.

Tuo tarpu paruoškite įdarą.


Įdaras:

Suplakite grietinėlę.
Virtuvės kombaine su mentelės priedu sumaišykite sūrį, sviestą ir cukrų iki vientisos masės. Įmaišykite vanilę ir grietinėlę. 

Vyniotinio surinkimas:

Išvyniokite biskvitą. Jis turėtų būti ataušęs. Patepkite per visą plotį įdaru ir pabarstykite tolygiai braškėmis. Suvyniokite biskvitą atgal į vyniotinį. Jei planuojate pateikti ji vėliau - suvyniokite į maisto plėvelę ir padėkite į šaldytuvą. 
Jei ne, tai papuoškite su plakta grietinėle (suplakite grietinėlę su cukraus pudra ir standikliu), žemuogėmis, gėlėmis bei pabarstukais. 

Skanaus






Įkvėpimas: Fine Cooking Magazine April/May 2013

3 comments: