Wednesday, June 18, 2014

Šeštadienio desertas - trapus braškių pyragas su plakta grietinėle

Prasidėjo braškių sezonas, todėl tenka traukti iš archyvo receptus su braškėmis. Iš tikrųjų , čia yra trapaus rabarbarų pyrago receptas, kuris buvo labai mėgiamas mano draugų :) todėl nusprendžiau adaptuoti jį braškėms. Gavosi visai gerai :) trapi tešla, riešutai, braškės ir kremas :) iš tiesų net nereikia plaktos grietinėlės, bet su ja, aišku, skaniau :D




Trapus braškių pyragas 



  • 200 g. kambario temperatūros sviesto 
  • 170 g. cukraus 
  • 1 kiaušinis 
  • žiupsnis druskos 
  • 400 g. miltų 
  • 1 a.š. kepimo miltelių 
  • 2 v.š. šaukštai smulkintų riešutų (naudokite savo mėgstamiausius) 
  • 2 v.š. duonos trupinių 
  • 600 g. nuvalytų ir supjaustytų braškių 
  • 2 kiaušiniai 
  • 70 g. cukraus 
  • 100 g. grietinėlės 
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto





Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi apvalią 24 cm arba 26 cm kepimo formą su nuimamais šonais.
Suplakite sviestą, cukrų (170 g.), druską ir kiaušinį (1 vnt.) iki vientisos purios masės. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir įberkite į tešlą. Pirštų galiukais įtrinkite miltus į sviestą, kol susiformuos trupiniai (didesni ir mažesni).
Paimkite du trečiadalius trupinių ir įberkite juos į kepimo formą. Lengvai spausdami suformuokite pyrago dugną ir šonus (vientisus). Įberkite duonos trupinius ir paskirstykite juos tolygiai dugne. Pakartokite tai ir su smulkintais riešutais. Įdėkite braškes ir pabarstykite jas likusia tešla (trupiniais). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 25 min. 
Greitkratyje suplakite kiaušinius (2 vnt.), cukrų (70 g.), grietinėlę ir vanilę. Išimkite pyragą iš orkaitės ir atsargiai ant braškių užpilkite greitkračio turinį. Neperpilkite per pyrago kraštus, nes negražiai užkeps. Grąžinkite pyragą į orkaitę ir kepkite dar 25 min., kol "kremas" sustings ir viršus taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir palikite pyragą dar 10-15 min. formoje. Išimkite ir palikite atvėsti ant grotelių. Papuoškite plakta grietinėle ir šviežiomis braškėmis. 

Skanaus.



Kaip aš tai dariau su Thermomix


Pyrago tešla:

Į thermomikso indą sudėkite sviestą, cukrų ( 170 g. ), kiaušinį ir druską ir plakite 3-4 gr. apie 30 sek. kol masė taps vientisa ir puri.
Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, įberkite į thermomikso indą, maišykite 5 gr., kol susiformuos trupiniai.

Kremas:

Į thermomikso indą įpilkite grietinėlę, kiaušinius (2 vnt.), cukrų (70 g.), vanilę ir  plakite 15 sek. 4-5 gr.



No comments:

Post a Comment