Tuesday, June 10, 2014

Gimtadienio tortas


Šis mėnuo gausus tortadienių, vardadienių ir kitu progų kepti tortus :) Taip, taip sunkus mėnuo figūrai, na ir piniginei ne ką lengvesnis :D
Kažkada labai labai senai, kai mano tėvai laukėsi mano brolio, nutiko labai linksma istorija :) Mano tėvo gimtadienis yra birželio 8 dieną. Mama turėjo gimdyti irgi birželio 8-ą. Gydytoja juokais pasakė, kad tai būtų per gera dovana vyrui - sūnus gimtadieniui :) ir juokais paliepė dar savaitėlę palūkėti... Taip ir atsitiko, lygiai po savaitės gimė mano brolis :)
Mano tėčiui patiktų tortas su varške, todėl suderinau ją su biskvitu ir gavosi du viename - biskvitas ir sūrpyragis, o viską dengia šokoladas ir BRAŠKĖS. Po šokoladu subtiliai paslėptos razinos (mano tėčiui sūrpyragis būtinai turi būti su razinom :D )
Superinis derinys, nepaliekantis abejingų :)





Tortas "Du viename"



Sūrpyragis:

  • 340 g. grietinėlės sūrio (aš naudojau philadelphia)
  • 680 g. varškės (aš naudojau 9 proc. riebumo)
  • 150 g. cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 6 tryniai
  • žiupsnis druskos

Biskvitas:

  • 125 g. cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 1 trynis
  • 125 g. miltų
  • vienos citrinos arba apelsino nutarkuota žievelė
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba vienos vanilės ankšties sėklos
  • 50 g. ištirpinto sviesto

Papuošimas:

  • pora saujų razinų
  • braškės
  • keletas našlaičių
  • 125 g. grietinėlės (35 proc.)
  • 140 g. juodo šokolado - susmulkinto
  • 1 v. š. cukraus pudros





Sūrpyragis:



Įkaitinkite orkaitę iki 140 C. Patepkite sviestu apvalią 23 cm diametro kepimo formą su nuimamais šonais. Paimkite didelį lapą folijos ir sandariai (taip, kad nepraleistų vandens) apvyniokite/apdenkite formą iš išorės. Įdėkite kepimo formą į didesnį gilų troškinimo arba kepimo indą.

Su mikseriu suplakite grietinėlės sūrį su cukrumi ir druska iki vientisos masės. Įmaišykite varškę ir plakant mikseriu po vieną dėkite kiaušinius ir trynius. Pabaigoje įpilkite šaukštą brendžio, jei naudojate. 
Įpilkite tešlą į kepimo formą ir pripilkite į kepimo arba troškinimo indą karšto vandens tiek kad siektu iki pusės kepimo formos. Atsargiai pašaukite kepimo indą su vandeniu ir kepimo skardą į orkaitę ir kepkite 1 val. - 1val. 15min. Sūrpyragio kraštai sustings, o vidurys nepilnai (jis bus toks, želė konsistencijos). Išimkite kepimo formą iš vandens ir su mentele arba peiliu apveskite vidinę pyrago sienelę, kad jį atlaisvinti. Palikite atvėsti ir sustingti pyragą formoje. Tada uždenkite ir palikite šaldytuve per naktį. 


Biskvitas:



Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.

Išklokite kepimo popieriumi 23 cm diametro apvalią kepimo formą, šonus nieko netepkite. 
Kai orkaitė įkais, įberkite cukrų į kepimo skardą ir pakaitinkite 5 min.
Kiaušinius, trynį ir druską plakite su mikseriu minutę, tada suberkite šiltą cukrų, vanilę ir apelsino žievelę bei plakite toliau, kol masė taps standžių putų konsistencijos. 
Atsargiai įmaišykite miltus ir išlydytą sviestą. Perpilkite tešlą į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25-30 min. arba kol viršus taps tamsiai auksinės spalvos.
Išimkite biskvitą iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje. 
Papuošimas:

Razinas išplaukite ir 10min. užpilkite verdančiu vandeniu. Nukoškite ir nusausinkite.
Braškes nuplaukite ir nuimkite žalius kotelius.
Našlaites nuplaukite ir nusausinkite.
Pagaminkite šokoladinį ganašą.
Puode užvirkite grietinėlę ir suberkite šokoladą - nemaišykite. Palikite porai minučių, kol šokoladas ištirps. Tada įberkite cukrų ir viską sumaišykite iki vientisos masės. 

Torto surinkimas:


Padėkite biskvitą ant torto padėklo arba lėkštės. Ant viršaus atsargiai uždėkite surpyragį. Viršuje ratu palei kraštą išdėliokite razinas. Paimkite šokoladinį ganašą ir gražiai apipilkite razinas, o veliau užpildykite rato vidurį. Sudėkite į vidurį braškes ir papuoškite našlaitėmis. Palikite tortą vėsioje vietoje (bet ne šaldytuve) valandai, kol sustings ganašas. Skanaus.






Įkvėpimas: Food and Wine Magazine, K. Caldesi " The Italian cookery cource" 

6 comments:

  1. Labai super atrodo. Ieskau braskiu tortuko recepto kaip tik. Reikes gal megint :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu :) dabar ziuriu ir galvoju kad valgyciau ir valgyciau :) Manau ir jumi patiks :)

      Delete
  2. Replies
    1. :) aciu:) dabar ziuriu ir negaliu patiketi kad cia as kepiau :D

      Delete