Monday, June 23, 2014

Jei keksiukai tai "su viskuo"





Na ir kur ta vasara, kai jos taip reikia? Nes jau sąžiningai pakvipo rudeniu. Šiandien iš ryto važiuojant su mažiumi į sportą pagavau save svarstant - ar tai man vaidenasi, ar jau rudeniu kvepia lauke? 
Taip, taip, sunku žmonėms įtikti, o ypač dėl oro (nesenai internete skaičiau taiklią žinutę žmonėms nuo ORO - "Patys jus blogi..." )  bet man jau geriau, kad būtų karšta, kaip vasarai ir priklauso. Kad galima būtų degintis arba turškentis vandenyje su mažiumi, valgyti ledus ir mėgautis šiltu vėjeliu :) Plaukioti su valtimi ir gaudyt drugelius. 
Nesu labai didelė keksiukų mėgėja, bet kartas nuo karto jų užsimanau. Be to, pastaruoju metu kepiau tiek įvairių sausainių, kad reikia nuo jų truputį pailsėti. O dar, tai puikus būdas "atsiplėšti" nuo braškių, nes dabar tik tą darau, kad trinu braškės ir "ragauju" jas su pienu ir balta duona (taip, taip, reikia džiaugtis kol yra, bet gi ne pusryčiams, pietums ir vakarienei).
Kadangi buvo sudėtinga apsispręsti kokius gi keksiukus kepti, tai nusprendžiau prisiminti seną gerą labai skanių ir "turiningų" keksiukų receptą. Kepiau juos keletą kartų iškyloms ir jie, kiek pamenu, turėjo didelį pasisekimą.
Jie yra minkštučiai, purūs o iš viršaus traškūs, todėl turiu perspėti, kad pradėjus ragauti gan sunku sustoti. 


Morkų, obuolių ir riešutų keksiukai



  • 300 g. miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 2 a.š. malto cinamono
  • žiupsnis druskos
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 160 g. aliejaus
  • 220 g. cukraus
  • 300 g. tarkuotų morkų
  • 120 g. tarkuotų obuolių
  • 1 v.š. morkų džemo
  • 1 v.š. obuolių sviesto
  • 75 g. susmulkintų graikiškų riešutų
  • 50 g. kokoso drožlių
  • 70 g. razinų
  • traškus viršus (pabarstymas):
        • 50 g. sviesto
        • 80 g. miltų
        • 40 g. rudo cukraus
        • 50 g. greito paruošimo avižinės košės
        • 15 g. saulėgrąžų sėklų
        • 25 g. moliūgo sėklų
        • 15 g. sezamo sėklų
        • 1 v.š. aliejaus
        • 1 v.š. vandens


Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Į keksiukų formas įdėkite popierines keksiukų formeles. 

Į virtuvės kombainą sudėkite visus pabarstymo ingredientus ir malkite kelias sekundes, kol suformuos trupiniai.

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Kitame dubenyje sumaišykite aliejų, kiaušinius, cukrų, morkų džemą ir obuolių sviestą bei tarkuotus obuolius ir morkas. Atsargiai įmaišykite riešutus, kokosų drožles ir razinas, o tada - miltų mišinį. Nepermaišykite, tešla gali būti tokia "ciap liap". Pripildykite fomeles tešla (maždaug 3/4 tūrio) ir dosniai pabarstykite paruoštu pabarstymu.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 25-35 min., kol keksiukai gražiai iškils, taps auksinės spalvos ir medinis krapštukas įkištas į vidų ir išimtas bus švarus (neaplipęs drėgna tešla).
Išimkite ir atvėsinkite kepimo formoje. Kai keksiukai dar bus šilti, išimkite ir palikite galutinai atvėsti ant grotelių. Skanaus. 





Įkvėpimas: Ottolenghi "The Cookbook"

No comments:

Post a Comment