Saturday, June 7, 2014

Plikytų pyragėlių kalnas tėčio dienai

Čia turėjo būti varškės pyragas, bet pastaruoju metu tiek jų prikepiau, kad nusprendžiau padaryti pertrauką. Kartais tyliai apgailestauju jog mano tėtis nemėgsta šokoladinių desertų... jis mėgsta šokoladą, bet, vat, šokoladiniai desertai jam atrodo riebūs :) kas yra "riebūs" labai sunku suprasti, nes kas kartą tai kažkas kitko... :D toks jau tas mano tėtis - atsikelti naktį ir nejučiom sušlamšti pusę plytos šokolado yra tvarkoje :) dar galima ištuštinti mamos šokoladinių saldainių "saugyklą" pakeliui atgal į lovą, bet šokoladinis tortas jam - per riebus :D O aš dabar su mielu noru tėvo dienos proga iškepčiau šokoladinį torčiuką.
Vietoje to paruošiu desertą, kuriam pas mus nėra abejingų :) Desertą, kuriam niekas čia negali atsispirti... - plikytus pyragėlius su plikytu kremu ir karamele - croquembouche.
Croquembouche - tai prancūziškas desertas, kuris atrodo kaip kalnas iš plikytų pyragėlių aplietų karamele arba "apvyniotų" karamelės siūlais.







Croquembouche su plikytu kremu ir karamele



Plikyti pyragėliai:

  • 215 g. sviesto 
  • 400 ml. vandens (2,5 stiklinės) 
  • 2,5 v.š. cukraus 
  • 320 g. miltų 
  • 10 kiaušinių 
  • žiupsnis druskos 


Plikytas kremas:

  • 1 l. pieno 
  • 150-200 g. cukraus 
  • 65 g. kukurūzų krakmolo 
  • 4 dideli kiaušiniai 
  • 4 tryniai 
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto arba 1 vanilės lazdelė 


Karamelė:

  • 2 stiklinės cukraus 
  • 1-2 v. š. vandens 


Pateikimui:

  • Kūgis 10*30 cm (Man padarė vyras iš, eeee, dabar nežinau, kaip ta medžiaga vadinasi - tokia žalia, kaip puta, į ją gėlės kompozicijai yra kišamos :) ) apvyniotas folija. 
  • dantų krapštukai 



Plikyti pyragėliai:

Puode užvirkite 400 ml. vandens. Įdėkite sviestą, cukrų ir druską (apie 1 a. š.) Virkite viską ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps. Nuimkite puodą nuo ugnies ir įberkite miltus. Išmaišykite ir grąžinkite puodą ant viryklės. Virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami šaukštu, kol tešla sušoks į kamuolį arba kol "atšoks" nuo puodo sienelių. Tai užims tik keletą minučių. 
Palikite tešlą atvėsti apie 10 min. Įdėkite ją į virtuvės kombaino indą ir įstatykite mentelės priedą. Maišydami vidutiniu greičiu dėkite po vieną kiaušinį ir kiekvieną gerai įmaišykite į tešlą. 

Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.
Išklokite porą kepimo skardų dvigubu kepimo popieriaus sluoksniu. 

Įdėkite tešlą į konditerinį maišelį ir ant kepimo skardos išspauskite mažus pyragėlius. Tarp jų palikite maždaug 3-4 cm atstumus. Nedarykite labai didelių pyragėlių , nes jie dar išsipūs (maždaug padvigubės). Croquembouche'ui reikia mažų ir vidutinio dydžio pyragėlių. 
Jei pyragėliai turi "uodegėles" viršuje, tai sušlapinkite pirštus ir prispauskite juos arba sulyginkite viršų, kad būtų lygus. 
Pašaukite skardas į orkaitę ir sumažinkite temperatūrą iki 190 C. Kepkite, kartas nuo karto apsukdami ir pakeisdami vietomis skardas - 25 min. Išjunkite orkaitę, išimkite pyragėlius iš orkaitės ir su aštriu mažu peiliu pradurkite kiekvieną pyragėlį tam, kad išleisti garus. Grąžinkite pyragėlius į orkaitę ir palikite dar 5 minutes džiūti orkaitėje (orkaitės durelės turėtų būti truputį pravertos). Išimkite pyragėlius iš orkaitės ir palikite atvėsti ant grotelių. 
Pakartokite tokią pačią procedūrą su likusia tešla, kol iškepsite visus pyragėlius. 


Plikytas kremas:

Greitkratyje suplakite 100 ml. pieno, kiaušinius, trynius, pusę cukraus ir krakmolą. Perpilkite viską į didesnį dubenį.
Į didelį puodą įpilkite likusį pieną, vanilės ekstraktą ir įberkite likusį cukrų. Užvirkite ant mažos ugnies, nemaišant. Kai tik pienas užvirs, nuimkite jį nuo viryklės ir su plakimo šluotele išmaišykite. Pilkite po mažą samtelį karšto pieno į kiaušinių mišinį, nuolat maišant su plakimo šluotele, kol supilsite visą pieną. Nepilkite viso pieno iš karto, nes kiaušinių masė tiesiog sutrauks nuo aukštos temperatūros. Gausis virta kiaušinienė, o ne plikytas kremas :) Perpilkite viską atgal į puodą ir grąžinkite jį ant viryklės. Virkite ant vidutinės arba mažos ugnies, nuolat maišant, kol kremas sutirštės. Tai užtruks minutę, na, gal porą. 
Čia yra labai geras video apie plikyto kremo gamybą. Įdėkite kremą į švarų dubenį ir ant viršaus uždėkite apskritimą (iškirpkite pagal dubens diametrą) iš kepimo popieriaus. Tą patį galima padaryti ir su maistine plėvele. Svarbu uždėti kepimo popierių arba maistinę plėvelę ant kremo viršaus, o ne tiesiog uždengti, nes kitaip kremas pasidengs tokia "odele" ir ją reikės nuimti (galima aišku ją skaniai suvalgyti). Atvėsinkite ir laikykite uždengtą šaldytuve. Kremą geriausia gaminti iš vakaro. 


Croquembouche'o surinkimas

Paimkite torto lekštę arba padėklą ir pritvirtinkite prie jos/jo kūgį. (aš tai dariau su dvipuse lipnia juostele). Paruoškite dantų krapštukus. Įdėkite plikytą kremą į konditerinį maišelį (jei turite specialų pripildymo antgalį, tai galite naudoti jį, bet aš naudoju vienkartinius kond. maišelius ir tiesiog nukerpu patį galiuką taip, kad man būtų patogiau pripildyti pyragėlius. Su peiliuku pyragėlių apačioje padarykite skylutes ir pripildykite juos kremu. 
Susmaigstykite dantų krapštukus į kūgį taip, kad būtų patogu ant jų užmauti pyragėlius.
Į puodą arba keptuvę įberkite cukrų ir įpilkite 1 v. š. vandens. Virkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps ir taps auksinės spalvos. Nuėmus nuo ugnies jis dar patamsės todėl nepervirkite.
Imkite pyragėlį, pamerkite jį į karamelę ir smeikite ant kūgio. Kai visus susmaigstysite, paimkite šakutę ir su ja kabinkite karamelę kuri jau bus pradėjus stingti ir tempkite siūlus, kad papuošti Croquembouche'a. 
Skanaus.




Kaip aš tai dariau su Thermomiksu


Už ką myliu savo Thermi, tai už plikytų pyragėlių tešlą ir plikytą kremą. Lengva ir galvos neskauda :D


Plikyti pyragėliai:

Į thermomikso indą įpilkite vandenį ir įdėkite cukrų, druską bei sviestą. Viską virkite 5 min. 100 C. 1 gr.
Įberkite miltus ir maišykite 20 sek. 4 gr. Nuimkite thermomikso indą ant stalviršio (kad greičiau vėstų) ir palikite atvėsti 10 min.
Grąžinkite indą į vietą ir įjunkite 5 gr. Pro skylę dangtyje dėkite po vieną kiaušinį ant besisukančių peiliukų. Kai visus sudėsite, tai plakite dar 30 sek. 5 gr.
Sudėkite tešlą į konditerinį maišelį ir.... viskas kaip aprašyta aukščiau.


Plikytas kremas:

Sudėkite visu ingredientus į thermomikso indą ir virkite 7-10 min. 90 C. 4 gr. Tiesiog nuo 7 min. stebėkite kremo konsistenciją. Nepervirkite. 

Toliau viskas, kaip aprašyta aukščiau.

Skanaus




Įkvėpimas: Fine Cooking Magazine Dec/Jan 2011; Fast and Easy Cooking - Thermomix recipe book; Thermomikso knyga "Ja gotovliu po svojemu"


No comments:

Post a Comment