Thursday, April 3, 2014

Imbiero ir alaus tortas


Ar atkreiptumėte dėmesį į šitą receptą, jei čia nebūtų nuotraukos? Sakote įdomus pavadinimas? :D Gerai, sakykim jūs jau čia, ar skaitytumėte toliau, jei nuotraukos visgi nebūtų? o jeigu nuotrauka būtų nevykusi? :)
O gal nuotrauka - tai tik būdas jus suvilioti? O tortas gali būti visai ne pasakiškai skanus :D Vis tenka išgirsti, kaip mes mylime akimis :) bet tai ar po to skrandis džiaugiasi tuo, ką akys "pamilsta" :)
Gerai, gerai nekibinsiu daugiau jūsų :) 
Vienas klausimas - ar tortas turi būti gražus? Atsakymas - tortas turi būti skanus :) Toli gražu ne viskas, kas  yra gražu ir žadina apetitą yra skanu :) esu kepusi tortus, kuriuos buvo gaila valgyti:) nes,  na, tokie dailučiai...vėliau tik pečiais gūžtelti tekdavo, pffff - skonis - nieko ypatingo.  Taip pat esu kepusi tortus, kurie atrodė kaip "nelaimė" ir gadino nuotaiką - tačiau tik iki pirmo kąsnio :) nes pasirodydavo, kad jie dieviškai gardūs. Tokiu nelaimių niekas nefotografuoja, jų neaprašo... kaip jus manote- kodėl? :D
Šitas tortas nuotraukos neturėjo (iki šiol). Buvo kukliai aprašytas knygos gale. Na tortas ir tortas :) Mes turime savo mėgstamiausią guinness alaus šokoladinį tortą, kuris mums labai patinka... dabar, tiesą pasakius, turim du :) nes kai iškepiau šitą, jis mus visus (o mane - tai jau labai) nustebino. Nustebino, nustebino... nes atrodė sunkus, o buvo lengvas, lengvas...puikiai tilpo po sočios vakarienės :) ir dar buvo norinčiu pakartoti...ir negalvokite apie karamelę :) nes ji čia tik tam, kad jus suvilioti :) Štai taip :D tik nesakykite, kad nekrito į akį :D Stebėjau reakcija šeimyniškių, kai ta tortą atnešiau :) žybt, žybt akytės :) karamelė :D
Gerai, gana blevyzgų :) tortas laukia, karštai rekomenduoju :) ypač todėl, kad iškepti taip paprasta:) 





Alaus ir imbiero tortas



  • 1/2 a.š. malto kardamono
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 1/4 a.š. maltų juodų pipirų
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių
  • 1 stiklinė tamsaus alaus, geriausia Guinness
  • 1 stiklinė juodojo cukraus sirupo
  • 1,5 a.š. sodos
  • 3 kiaušiniai 
  • 1/2 stiklinės balto cukraus
  • 1/2 stiklinės rudo cukraus
  • 3/4 stiklinės saulėgrąžų aliejaus
  • 2 stiklinės miltų
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 2 v.š. malto džiovinto imbiero
  • 1/4 a.š. malto muskato riešuto
  • žiupsnis druskos
  • 1 v.š. šviežio tarkuoto imbiero

Papuošimui:


  • 100 g. cukraus
  • 2 v.š. vandens

Plakta grietinėlė:

  • 150 ml. grietinėlės
  • 2 v.š. cukraus pudros
  • 1/2 a.š. grietinėlės standiklio

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Patepkite sviestu žiedo formos 26 cm diametro kepimo formą.
Įpilkite į puodą alų, juodo cukraus sirupą ir užvirkite. Įberkite sodą. ATSARGIAI, skystis labai suputos, todėl būtų gerai, jei puodas būtų truputį didesnis. Atvėsinkite mišinį.
Dubenyje sumaišykite kiaušinius su cukrumi. Įmaišykite aliejų ir alaus mišinį. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, muskato riešutą, imbierą (džiovintą), kardamoną, cinamoną, pipirus, gvazdikelius. Įmaišykite alaus mišinį ir šviežią imbierą. Perpilkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę, Kepkite 45 min. Norėdami patikrinti ar tortas jau iškepęs, lengvai jį spustelėkite pirštu - jei jis atšoka, tai jau iškepė. Išimkite tortą iš orkaitės ir leiskite atvėsti kepimo formoje. Išimkite ir formos ir papuoškite karamelės papuošimais. Pateikite su plakta grietinėle. 




Karamelės papuošimai

Įberkite cukrų į nedidelį puodą kartu su vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies. Nemaišykite, nes cukrus susikristalizuos ir turėsite tiesiog daugiau darbo.... :) Virkite tol,  kol cukrus ištirps ir pasidarys gintaro spalvos. Nukelkite puodą nuo ugnies. Karamelė dar tamsės. Leiskite jai truputį pravesti. Kai karamele ims tirštėti paimkite šaukštą ir pilkite/ varvinkite  po biškį karamelę ant kepimo popieriaus lapo. Nupieškite dideli voratinkli arba groteles. Leiskite pilnai sustingti, tada gražiai sulaužykite ir papuoškite tortą. 

Suplakite grietinėlę su cukraus pudra ir standikliu. 




Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2005

4 comments:

  1. Įdomus derinys (užkibau ant kabliuko :)). Ir gražūs papuošimai. Ar gerai jie laikosi, netirpsta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aciu :) del papuosimo tai cia yra mazas motivatorius - https://www.youtube.com/watch?v=4wglOqKCAeA
      man 2 dienas issilaike puikiai, bet manau kad su laiku pradetu tirpti. Skaiciau kad nepataria tu papuosimu laikyti saldytuve nes tada greiciau "tirpsta".

      Delete
  2. O aš vis galvoju, kuo skiriasi tortas nuo pyrago? Man atrodo, tuo, jog tortas turi pertepimą, o pyragas ne. Na bent jau daugiau neįsivaizduoju pagal kokius požymius juos atskirti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo, tai amžinas klausimas :) nedrįsau keisti pavadinimo - recepte buvo parašyta TORTAS :) manau dabar griežtos ribos tarp pyrago ir torto vis labiau ir labiau nyksta. Pvz. Angel food Cake yra tortas, nors labiau tiktų pyragų kategorijai :) trapios tešlos pyragas su uogienės pertepimu taip pat gali būti tortas, jei gražiau trupučiuką papuošti. Yra Napoleono pyragas, taip pat yra ir Napoleono tortas - viskas tas pats, o skiriasi tik forma ir papuošimas :) Mane irgi vis kibina tas kl. - kas yra kas :)

      Delete