Friday, April 4, 2014

Baltame vyne troškinti šonkauliukai su bulvių-obuolių risotto

Šitą receptą dedikuoju savo draugei Editai:) Ji dabar Japonijoje ir jai, manau, ne iki šonkauliukų... nors, ką gali žinoti :)
Edita mėgsta šonkauliukus ir mes, atsiradus progai, vis bandom ir ieškom Vilniaus maitinimo įstaigose skaniausių šonkauliukų :) Kol kas laimi Rene
Sakoma, kad nėra sunku pagaminti skanius šonkauliukus, o reikia tik kantrybės ir meiles :D iš tiesų taip ir yra:) nors valgygamas mūsų restoranuose taip nepamanysi ir nepasakysi :)
Ką gi Editusik:) kai grįši iš savo Japonijos prašom užsukti paskanauti šonkauliukų :) Čia oficialus kvietimas :D





Baltame vyne troškinti šonkauliukai su bulvių-obulių risotto



Šonkauliams paruošti reikės:


  • 2 kg. jautienos arba veršienos šonkaulių 
  • druskos 
  • 1/4 stiklinės saulėgrąžų aliejaus
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų - stambiai supjaustytų
  • 2 vidutinio dydžio obuolių - nuvalytų ir stambiai supjaustytų
  • 1 česnako galvos -  nuvalytos ir susmulkintos
  • 1 morkos - nuvalytos ir stambiai supjaustytos
  • 1 saliero stiebo - stambiai supjaustyto
  • 1 stiklinės balto vyno
  • 1 vanilės ankšties (perpjauti ir išvalyti sėklytes) arba 1 tonka pupelės (sutarkuoti)
  • 1 stiklinės pomidorų pastos
  • 4 lauro lapų
  • druskos ir pipirų
  • 3 stiklinių vištienos sultinio

Bulvių- obuolių risotto:


  • 400 g. bulvių (nuskustų)
  • 2 obuolių - nuskustų,su ir išimtomis sėklytėmis
  • 3 v.š. sviesto
  • 4 česnako skiltelių  - susmulkintų
  • 1 vidutinio dydžio svogūno - susmulkinto
  • 1/4 stiklinės balto vyno
  • 2,5 stiklinės vištienos sultinio
  • druskos ir pipirų
  • 1/2 stiklinės tarkuoto parmesano arba džiugo sūrio


Šonkauliai:


Šonkaulius įtrinkite su druska ir palikite kelioms valandoms marinuotis. Jei yra galimybė, marinuokite juos per naktį. Supjaustykite šonkaulius į porcijas.
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir apkepkite šonkaulius iš visų pusių, kol jie gražiai apskrus.
Sudėkite juos į kepimo/ troškinimo indą.
Įdėkite į keptuvę obuolius, svogūnus, morkas, salierus  ir pakepinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės, pabaigoje įdėkite česnakus ir viską kartu dar pakepinkite. Perdėkite viską  į kepimo indą, kuriame yra šonkauliukai.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 C.
Sumaišykite baltą vyną su vanile arba tonka pupele ir įpilkite į keptuvę. Kartas nuo karto pamaišant užvirkite vyną. Įdėkite pomidorų pastos, lauro lapus ir įpilkite vištienos sultinį. Išmaišykite viską ir užvirkite. Užpilkite šituo skysčiu  šonkaulius. Uždenkite kepimo indą aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 val 45 min. arba kol mėsa taps labai minkšta.
Surinkite daržoves ir skystį iš kepimo indo ir susmulkinkite viską iki vientisos  mases  - gausis padažas. Jei padažas bus netirštas, tai įpilkite jį į puodą ir pavirkite apie 10 min., kol dalis skysčio išgaruos ir padažas sutirštės.  Pateikite šonkaulius su bulvių-obuolių risotto  ir padažu. 





Bulvių-obuolių risotto



Su mandoline supjaustykite bulves ir obuolius labai mažais kubeliais. 
Įkaitinkite keptuvę su šaukštu sviesto. Pakepinkite svogūnus ir česnaką iki tol, kol  suminkštės (apie 5 min.) Įpilkite vyną ir virkite kol vynas beveik išgaruos. Tada sudėkite obuolius ir bulves ir įpilkite vištienos sultinį. Viską gerai sumaišykite. Padidinkite ugnį, kad greitai užvirtų, o  kai užvirs  sumažinkite ugnį ir virkite, kartas nuo karto pamaišant, apie 25 min., kol bulvės išvirs ir beveik visas skystis išgaruos. Išjunkite ugnį. Paskaninkite risotto druska ir pipirais. Įmaišykite likusius 2 šaukštus sviesto. Tada įdėkite sūrį, viską sumaišykite ir pateikite.
Skanaus. 



Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2008

No comments:

Post a Comment