Thursday, April 24, 2014

Kas pasakė miau? Langues de chat sausainiai



Taip jau būna po švenčių, pilnas šaldytuvas ne tik maisto, bet ir mažų indelių su likučiais: čia atliko padažo, ten keletas baltymų...truputis jogurto ir varškės... Kartais tie maži indukai varo mane į neviltį, nes reikia pasukti galvą kaip juos sunaudoti:) bet kartais receptai patys ateina, lengvai ir greitai. 
Kai pamačiau Langues de chat sausainių receptą, žinojau, kad šaldytuve yra 3 atlikę baltymai ir kad tai būtent TAS receptas, kurio man reikia. Labai paprasti ir greitai pagaminami sausainiai.




Langues del chat  arba kačių liežuvėliai. Sausainiai gavo pavadinimą dėl savo formos, kuri tikrai primena liežuvį. Kažkam, matyt, labai patiko katinai:) jei jų garbei pavadino sausainius :) o gal tas kažkas norėjo pašmaikštauti... na, bet kuriuo atveju prigijo ir liko. 





Kačių liežuvėliai



  • 3 baltymai
  • 100 g. sviesto, kambario temperatūros (supjaustyto kubeliais)
  • 120 g. cukraus pudros
  • 130 g. miltų
  • žiupsnis druskos
  • pagardinimui pasirinktinai (kažką vieną): vanilė, citrinos arba laimo žievelė, apelsino žievelė, rožių vanduo, kardamonas.


Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite kepimo skardą silikoniu kilimėliu arba kepimo popieriumi.

Išplakite sviestą su cukrumi, druska ir pasirinktu pagardu (aš naudojau  vanilę). Įmaišykite iš pradžių baltymus - tik tiek,  kad viskas susimaišytų, o tada - miltus, irgi tik tiek, kad viskas susimaišytų ir tešla būtų vientisa. Neperplakite ir nepermaišykite. 


Thermomiksas:
Į thermomikso indą sudėkite sviestą, druską ir cukraus pudrą. Pradėkite plakti 1 min. 6 gr. Po 20 sek. pro skylutę dangtelyje įpilkite dalimis baltymus. Įberkite miltus ir pasirinktą pagardą (aš naudojau vanilę) ir viską sumaišykite 20-30 sek. 3 gr. 


Įdėkite tešlą į konditerinį maišelį, jei turite, tai naudokite tiesų antgalį, maždaug 1 cm diametro, jei ne, tai tiesiog nukirpkite maišelio galą taip, kad skylutės diametras  būtų apie 1 cm. Išspauskite ant kepimo skardos virvutes, kurios virs liežuvėliais. Tarp jų turėtų būti šioks toks tarpas, nes kepant jos išsiplės. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 5-7 min. Kai sausainių kraštai paruduoja - viskas - sausainius reikia traukti iš orkaitės. Perkelkite juos ant grotelių ir atvėsinkite. Laikykite hermetiškame inde (galiojimo laikas apie 2 sav.).
Skanaus



Įkvėpimas: "Chez panisse deserts" L.Remolif Shere, Petit bohnium 



No comments:

Post a Comment