Nusprendėme savaitei (iki Velykų) atsisakyti mėsos. "Lengvai", su neslepiamu džiugesiu, pasakė mano vyras. Pfff... Jis nėra mėsaėdis...(aš irgi, bet mėsa man patinka). Kas kartą kai pagaminu mėsišką patiekalą man tenka išklausyti "priekaištų" sumaišytų su čepsėjimu ir su "skanu" :)
Tai valgysime žuvį? Eeee, na žuvies jis, matote, irgi nevalgo, nebent sūdytą lašišą :) Sušių savaitė? O, taip, jam tai PATIKTŲ :D Bet to tikrai nebus :) nebus mėsos ir sušių irgi nebus. Taip, aš bjauri.
Laukiame Vėlyku, visi turim kažko atsisakyti :)
Kas gi mums lieka? Makaronai, daržovės, kuopos... Man asmeniškai užtektų DUONOS :) ir salotų (paprastų, neįmantrių - agurkai + pomidorai + grietinė) ir tai manau būtų tikras pasninkas. Bet žinau, kad neištversiu kažko nepagaminus...žinau...
...ir laukti ilgai nereikėjo.
Baklažanų plovas su Hilbeh ir Jogurtu
Baklažanų plovas:
- 2 vidutinio dydžio baklažanai
- 400 g. ilgagrūdžių ryžių
- 100 ml. alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas - susmulkintas
- 1 česnako skiltelė - susmulkinta
- 1 skardinė (400 g.) konservuotų susmulkintų pomidorų
- druska ir pipirai
- 1 v.š. kapotų šviežių petražolių
- 1 v.š. kapotų šviežių krapų
- 1 v.š. kapotos šviežios mėtos
- 600 ml. sultinio (pagal skonį) arba vandens - VERDANČIO
Hilbeh
- 2 v.š. ožregės sėklų arba skubantiems - 1 a.š. maltos ožragės
- šlakelis vandens
- 4 skiltelės česnako
- 1 stiklinė supjaustytų šviežių petražolių
- 1/2 - 1 a.š. druskos
- 1 citrinos sultys
- 2 maži aštrūs pipiriukai
Pateikimui:
- Hilbeh
- Natūralus jogurtas, geriausia graikiškas arba turkiškas
Reikėtų pradėti nuo Hilbeh:) kitą kartą taip ir padarysiu, nes per apsižiūrėjimą pamiršau užmirkyti ožragės sėklas nakčiai ir teko suktis ir padėties ir naudoti variantą skubantiems. Tai yra maltą ožragę.
Iš tiesų tikras hilbeh yra gaminamas iš brinkytos ožragės, nes mirkymas/brinkymas nuima jos kartumą ir atskleidžia mums naują ožragės pusę - jos tekstūra pasidaro kaip drebučių.
Hilbeh tai yra ožragės pagardas. Labai aštrus, bet ne deginantis.
Ožragės sėklas lengvai suskaldykite ir užpilkite šaltu vandeniu nakčiai. Sėklos išbrinks ir pasidengs ale drebučiais. Tada nupilkite vandenį.
Sudėkite ožragės sėklas, česnako skiltelės ir petražolės į virtuvės kombaino indą ir susmulkinkite iki pastos konsistencijos. (Thermomiksas - 6 gr. 5-10 sek.) Įdėkite druską, aštrius pipirus (aš naudojau be sėklų), citrinų sultis ir šlakelį vandens, viską sumalkite iki vientisos masės (Thermomiksas - 6 gr. 5 gr., tada su mentele viską nustumiam į apačią nuo sienelių ir 10 gr. 5 sek. vėl viską nustumiam ir jei reikia pakartojame 6-10 gr.). Sudedame hilbeh į švarų, hermetišką indą ir laikome šaldytuve. Galiojimo laikas - savaitė.
Dabar apie plovą:
Aš mėgstu nulupti baklažaną, jei naudoju jį plovui, sriuboms ar salotoms :) nes mes nevalgome žievelės. Bet jei jums patinka kitaip, tai labai prašom, galite ją ir palikti.
Taigi, nulupame baklažanus ir supjaustome kubeliais. Pasūdome ir sudedame į kiauraindį, paliekame 20 min. Kodėl? - Baklažanai šiek tiek nuvarvės ir kas svarbiausia -kepdami sugers mažiau aliejaus.
Gerai išplaukite ryžius. Plaukite, kol vanduo liks skaidrus. Kuo daugiau išplausite krakmolo, tuo geriau.
Įkaitinkite keptuvę su 2/3 alyvuogių aliejaus ir apkepkite baklažanus, kol jie taps auksinės spalvos. Išimkite juos iš keptuvės ir supilkite į keptuvę likusį aliejų. Sudėkite svogūnus, česnakus ir kepkite juos ant mažos ugnies, kol jie suminkštės ir taps auksinės spalvos. Tuo tarpu puode (aš naudoju dažniausiai ketaus arba keramikinį puodą plovui) užvirinkite smulkintus konservuotus pomidorus. Kai pomidorai pradės burbuliuoti įdėkite į puodą baklažanus, petražolės, krapus, mėtas ir svogūnus su česnakais. Viską sumaišykite ir pagardinkite druska ir pipirais.
Dabar atėjo laikas ryžiams. Atsargiai sudėkite ryžius į puodą tolygiu sluoksniu ant daržovių. Nemaišykite. Supilkite karštą (verdantį) sultinį ant ryžių. N E M A I Š Y K I T E. Užvirkite, uždenkite dankčiu ir sumažinkite ugnį iki minimumo (jei naudojate ketaus puodą). Virkite 18-20 min. Tada išjunkite ugnį, nuimkite dangtį, uždenkite puodą virtuviniu rankšluosčiu ir uždenkite dangtį. Palikite pastovėti 10 min.
Atsargiai viską sumaišykite ir pateikite plovą su jogurtu ir hilbeh pagardu.
Skanaus.
Šitas plovas gaunasi labai švelnus ir subtilus. Pagardas su jogurtu čia tiesiog būtini, nes pabrėžia skonius ir suteikia plovui šarmo. Nuostabi vakarienė:) ir nereikia jokios mėsos.
Įkvėpimas: G. and L. Malouf "Moorish, flavours from mecca to marrakech"
No comments:
Post a Comment