Thursday, April 10, 2014

Gnocchi su gorgonzolos padažu, šoninės ir graikiškų riešutų padažu.


Kažkada labai senai, studentavimo laikais, vienai draugei sakiau - mano mėgstamiausias patiekalas - bulvė. Kalbėjome tada apie šventes ir aš svajingai pasakojau apie mano močiutės vėdarus ir mano mamos cepelinus. Draugė į manę žiūrėjo įtariai... - bulvės? Jūs čia Vilniuje per šventes valgote bulves? :D taigi čia...na "vargšų" maistas.... Per šventes žmonės valgo MĖSĄ :) ir tada jinai svajingai pasakojo apie kepsnius :)
Man įdomu ar ji prisimena mūsų pokalbius? :) Vaida, ar prisimeni?
Nežinau ar tada pasakiau tau, kad mano šeima (iš tėvo pusės) turėjo  didelį ūkį, bet ne daug žemės, todėl vertėsi gyvulininkyste :) Duona buvo "tik per šventes", o mėsa buvo kasdienis valgis. Todėl, matyt, meilė duonai yra mano genuose :) todėl, turbūt, per šventes man norisi tiesiog kugelio, vėdarų ar cepelinų :)

Mes labai mėgstame gnocchi. Ir ne bet kokius :) o minkštus, švelnius, tirpstančius burnoje. Taigi net toks, rodos, paprastas patiekalas kaip bulviniai virtinukai irgi turi savo kabliukų.
Bulves reikia virti su lupenomis.  Kodėl? Italai mano, kad taip jos nepritraukia per daug vandens, o ir skonis juk virtų su lupenomis ir be, skiriasi.
Bulves reikia sumalti su mėsmale arba bulvių spaustuku. Kodėl? Todėl, kad tokiu būdu bulvės pagaus daugiau oro, o tai suteikia joms švelnumo.





Bulviniai virtinukai - Gnocchi di potate



  • 1 kg bulvių
  • 1-2 kiaušiniai
  • 250 g. miltų
  • 1 a.š. druskos
  • žiupsnis pipirų

Bulves nuplauti ir išvirti su lupenomis. Nukoškite jas ir iš karto nulupkite (nežiūrėkite taip į mane, aš neišprotėjau ir tai tikrai yra įmanoma...- jei karšta, tai padėkite sau naudodami virtuvinį rankšluostį - įsukite bulves į rankšluostį ir nulupkite).
Sumalkite bulves su mėsmale arba su bulvių (ir leistinukų) spaustuku. Nepatariu to daryti su virtuvės kombainu - nebent norite klijų :) Galima naudoti ir bulvių grūstuvę, bet tada tešla nepagaus tiek oro ir liks šiek tiek gumuliukų.


Įmaišykite kiaušinį, druską ir pipirus. Kiaušinių kiekis iš tiesų priklauso ir nuo jų dydžio ir nuo bulvių rūšies. Jei bulvės labai krakmolingos, tai naudokite 2 M dydžio kiaušinius.
Įmaišykite 150 g. miltų, tada po truputį berkite likusius miltus ir minkykite tešlą. Tešla neturėtų būti lipni (na gal truputį). Fokusas pokusas čia yra tame, kad sunaudoti kuo mažiau miltų, nes nuo to priklauso virtinukų švelnumas ir minkštumas (nebent jums patinka kietesni virtinukai).
Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir iškočiokite iš tešlos volelius, supjaustykite juos į norimo dydžio virtinukus. Virtinukus įspauskite su šakute, kad liktu dryžiai. Jie yra reikalingi ne tiek dėl grožio, kiek dėl padažo :) Prie virtinukų su dryžiais geriau kimba padažas, todėl jie būna skanesni.

Šį kartą gnocchi gaminau su labai gudriu bet paprastu prietaisu - Mpressu. Gavau savaitgaliui išbandyti, tai apart kroketų, kotletų ir sausainių (na reikia gi pilnai daiktą  išnaudoti) be abejo buvo ir gnocchi.
Man patiko, kad su juo galiu dėti mažiau miltų, nes net jei tešla bus truputį lipni, tai vis tiek jis man tuos volelius padarys. Ir svarbiausia greitai... Vanduo nespėjo ši kartą užvirti :D


Įmetam virtinukus į verdantį (pasūdytą) vandenį ir kai jie iškils į paviršių paverdam dar 2-4 min., priklausomai nuo jų dydžio. Gerai nukoškite virtinukus, užpilkite padažu ir pateikti. Skanaus



Gorgonzolos ir grietinėlės padažas


  • 180 ml. grietinėlės (35 proc.)
  • 60 ml. balto sauso vyno
  • 120 g. gorgonzolos sūrio (su sūriu su baltu pelėsiu irgi labai skanu)
  • 2 v.š. šviežių smulkintų česnako laiškų arba 1 v.š. džiovintų
  • druskos ir pipirų

Keptuvėje ant mažos ugnies užvirkite grietinėlę su vynu. Įdėkite sūrį ir virkite maišant, kol sūris ištirps. Įdėkite česnako laiškus ir paskaninkite druska ir pipirais. 





Šoninės ir graikiškų riešutų padažas


  • 1/2 stiklinės vištienos sultinio
  • 30 g. sutarkuoto parmesano sūrio
  • 1/2 stiklinės grietinėlės
  • 2 kiaušinio triniai
  • žiupsnis pipirų
  • 100 g. šoninės - supjaustytos kaip spirgučiams
  • 1/2 stiklinės graikiškų riešutų - stambiai sukapotų

Greitkratyje suplakite sultinį, grietinėlę, sūrį, kiaušinio trynius ir pipirus. 
Keptuvėje pakepinkite šoninę, tada įdėkite ir apkepkite riešutus. Nuimkite nuo viryklės ir nuolat maišant pilkite grietinėlės mišinį. Grąžinkite keptuvę ant viryklės ir ant mažos ugnies pavirkite porą minučių, kol padažas sutirštės. Pagal poreikį paskaninkite padažą druska. 




Įkvėpimas: K. Caldesi "The Italian cookery course"; Cook's Illustraded Cookbook

6 comments:

  1. Receptas bus isbandytas, bet isduokit paslapti- kur galima butu nusipirkti toki Mpressa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Galiu jums ji uzsakyti, parasykite man 7.alina@gmail.com, susitarisime :)

      Delete
  2. O kokia kaina sio Mpressa? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I visus kl. del Mpresso atsakau elektroniu pastu - 7.alina@gmail.com

      Delete
  3. Alina labai Jums aciu uz receptus. Pastaruoju metu bandau viena po kito ir visi gaunasi super (mieliniai vafliai -tobuli tobuliausi). Siandien dariau gnocchi su sonines padazu....ir vel kruva liaupsiu is seimynos. Bandysiu kepti Kijevo torta..Kaip gerai, kad suradau Jusu bloga. Sekmes Jums!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man be galo malonu girdeti, kad jums ir jusu seimai patinka mano receptai :) Ir aciu kad nepatingejote parasyti :) As kaip tik rytoj galvojau gaminti irgi gnocchi :) Butinai isbandykite Kijevo torta:) lauksiu atsilepimu :)

      Delete