Monday, July 14, 2014

Vienos varškės apkepas

Taip, pasirodo yra ir toks :) Jo išskirtinis bruožas - apelsinų žievelė (nors man turbūt jo išskirtinis bruožas - tai jo kilmė :D ) Aš dėjau tik vieno apelsino žievelę, bet galima įdėti daugiau, kad tikrai jaustųsi :) arba naudoti apelsino žievelės cukatus. 
Apkepas purus, lengvas ir drėgnas (jei neperkeptas, aišku). Kepamas žemoje temperatūroje, todėl neskilinėja ir taip nesukrenta (bent jau man). Kepiau vakare, nes žadėjau pusę įdėti broliui į žvejybą, bet kaip supratau, tai ta jo pusė ryto nesulaukė :D Na o mes savo pusę sukapojome vakarienei :) buvo gardu. 
Receptas iš prosenelės knygutės. Guli jį sau šalia kompiuterio ir vis man "ramybės" neduoda. Iš tiesų negalvojau, kad taip užsikabliuosiu. 
Prosenelė savo laiku buvo puiki kulinarė, nors žodis "buvo" čia netinka, ji ir dabar yra, tiesiog šiuo metu ji nedaug gamina. Kai su vyru pradėjome draugauti ir jis pastebėjo mano aistrą virtuvei, jis vis pasakojo apie savo atostogas pas močiutę ir apie jos be galo skanų maistą. Buvo labai smagu klausytis, nes pasakojant vyras tiesiog virsdavo tuo vaiku, leidžiančiu atostogas pas močiutę. Kai susipažinau su ja, supratau kodėl taip yra :) Mažiaus prosenelė labai šviesus žmogus su didele mylinčia širdimi.  





Vienos varškės apkepas



  • 700 g. varškės 
  • 7 tryniai
  • 7 baltymai
  • 210 g. kambario temperatūros sviesto
  • 1 stiklinė cukraus pudros
  • 65 g. razinų
  • nutarkuota vieno apelsino žievelė
  • žiupsnis druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 3 v.š. bulvių krakmolo





Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros, todėl nepamirškite juos anksčiau ištraukti iš šaldytuvo.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Išklokite apvalios 23 cm skersmens kepimo formos dugną kepimo popieriumi, o šonus ištepkite sviestu.

Sumalkite varškę su virtuvės kombainu, kad ji būtų švelni. (Arba iš karto pirkite švelnią varškę).
Suplakite cukrų su sviestu iki kreminės konsistencijos. Plakant po vieną įdėkite trynius. Po kiekvieno trynio gerai viską išplakite. Masė turi būti kreminės konsistencijos. 
Atsargiai su mentele sumaišykite varškę su sviestu, persijotu krakmolu ir razinomis, apelsino žievele bei vanilės ekstraktu. Išplakite baltymus iki standumo ir atsargiai, porcijomis įmaišykite į tešlą. 
Pastaba: Sviestą, varškę, krakmolą ir vanilės ekstraktą galima sumaišyti su mikseriu arba virtuvės kombaino pagalba. Bet man labiau patinka tai daryti ranka, nes tai suteikia daugiau kontrolės ir užtikrina teisinga rezultatą.
Tešlą įdėkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 min., tada sumažinkite temperatūrą iki 150 C. ir kepkite dar 30 min., tada sumažinkite iki 130 C. ir kepkite dar 1 0min. Išjunkite orkaitę, praverkite truputį dureles ir palikite pyragą atvėsti orkaitėje (ne mažiau valandos). Išimkite pyragą iš orkaitės ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tada įdėkite pyragą dar minimum 3 val. į šaldytuvą. Tai yra būtina, tada pyrago skonis "išsiskleistų" :)
Pateikti su kuom tik širdis geidžia ir pilvas leidžia - su uogomis, grietine, plakta grietinėle, šokoladiniu kremu...:) arba tiesiog apibarstyta cukraus pudra. Mes valgėme su uogomis ir creme brulee kremu.
Skanaus.



Thermomiksas:

Jei sviestas šaltas, tai supjaustykite jį kubeliais ir įdėkite į thermomikso indą. Kaitinkite 1 min. 37 C. 2-3 gr. Tada plakite 1-2 min. 3-4 gr. 
Įberkite cukraus pudrą ir plakite 1-2 min. 4-5 gr. Palikite 4 gr. ir pro skylutę dangtyje dėkite po vieną trynį. (Gerai viską išplakite prieš dedant sekantį) Masė turi būti kreminės konsistencijos.
Išimkite masę ir sudėkite į dubenį ir įdėkite varškę į thermomikso indą. Malkite 1 min. 6 gr. padedant mentelė. Varškė turi tapti švelni. 
Išimkite varškę iš thermomikso indo ir gerai ji išplaukite. Įdėkite drugelį ir įpilkite baltymus su žiupsniu druskos. Plakite 3-4 gr. iki standumo. 
Tuo metu atsargiai su mentele išmaišykite sviestą, varškę, krakmolą, apelsino žievelę, vanilės ekstraktą ir razinas. Su mentelė dalimis įmaišykite baltymus. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir kepkite kaip nurodyta aukščiau. Skanaus

Įkvėpimas:  J. Dmochowska-Gorska "Domowe ciasta i desery" 

No comments:

Post a Comment