Friday, July 11, 2014

Obuolių pyragas ar varškės apkepas? ABU :)

Aną savaitgalį ilgai negalėjau apsispręsti ar desertui paruošti obuolių pyragą ar varškės apkepą. Abu atrodė viliojančiai. Net mečiau monetą kad atsitiktinumas už manę nuspręstu, bet ši karta nepadėjo. Iškrito varškės pyragas, o aš vis tiek vis dar galvojau apie obuolių... Todėl nusprendžiau juos sujungti :) Gavosi skanus pyragas, su trapiu padu, varškės įdaru ir obuolių sviesto pertepimu, o viską vainikavo plakta grietinėlė (nepamainoma vasaros kompanione) ir uogos bei gėlės :)




Varškės pyragas "Vasarėlė"




Varškės sluoksniui


  • 70 g. sviesto
  • 550 g. varškės
  • 5 kiaušiniai
  • 2 nemažos virtos bulvės
  • 160 g. cukraus
  • 50 g. razinų
  • 2 v.š su kaupu cukraus pudros
Tešlos sluoksniui:

  • 1,5 stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės tirštos grietinės
  • 120 g. sviesto
  • 50 g. cukraus

Obuolių sviestas pertepimui. Receptas čia.

Papuošimui:

  • 450 ml. grietinėlės
  • 2 v.š cukraus pudros, arba pagal skonį
  • uogų mišinis
  • gėlės





Varškės sluoksnis:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Ištepkite sviestu apvalią 23 cm. diametro kepimo formą su nuimamais šonais.
Sudėkite į virtuvės kombaino indą varškę, trynius, cukrų (160 g.) ir malkite iki vientisos purios masės. Varškės grūdelių neturėtų likti. Baltymus lengvai suplakite, suberkite cukraus pudrą ir viską suplakite iki standžių putų. Atsargiai įmaišykite baltymus į tešlą. Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Po 30 min. sumažinkite temperatūrą iki 160 C., o dar už 30 min. - iki 150 C. Kepkite žemoje temperatūroje, kol pyragas iškeps. Palikite atvėsti orkaitėje truputį pravertomis durelėmis. Pastaba: neperkepkite pyrago, nes jis bus kietokas. Kepant žemoje temperatūroje man tai užtrunka apie valandą - pusantros. Pats pyrago viduriukas gali būti toks, lyg nedakepęs, minkštas. Jis baigs "gamintis" kol pyragas vės. 
Išimkite pyragą iš orkaitės ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Išimkite iš formos ir palikite pastovėti kelias valandas šaldytuve. 

Tešla:

Išplakite sviestą su cukrumi. Po truputi įmaišykite miltus ir grietinę. Tešlą uždenkite ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite 23 cm diametro apvalią kepimo formą kepimo popieriumi.
Išimkite tešlą ir išklokite ja  tolygiai formos dugną. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20-30 min., kol tešla taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir išverskite iš formos ant grotelių. Atvėsinkite.

Pyrago surinkimas:

Išplakite grietinėlę su cukraus pudra. 
Ant torto lėkštes padėkite tešlos sluoksnį. Patepkite jį storu sluoksniu obuolių sviesto ir atsargiai uždėkite varškės apkepą. Aptepkite ir išlyginkite šonus su obuoliu sviestu. Viršų papuoškite plakta grietinėle, uogomis ir gėlėmis. Iki pateikimo laikykite šaldytuve. Skanaus. 







Įkvėpimas: J. Dmochowka-Gorska "Domowe ciasta i desery"

2 comments:

  1. Nerealiai visi Tavo tortai ir pzragai atrodo!!!!

    ReplyDelete