Gaminant šį plovą tikrai rizikavau, nes plovas - tai ne visai karščiams tinkamas maistas. Bet kas nerizikuoja, tas negeria šampano, ane? :) Iš plovo liko tik trupiniai...valgė net mano brolis, kuris šiaip plovų su džiovintais vaisiais nevalgo (tikiuosi jis šito neskaito :D nes apie džiovintus vaisius jis nebuvo informuotas, o abrikosus labai smulkiai supjausčiau , kad nekristu į akį:) kaip beje ir mėsą - kad nekristu į akį mano vyrui :D) Šiaip ar taip visi liko sotūs ir patenkinti, o kai kas net prašė netrukus iškepti šita plovą vėl. :)
Plovas tešloje (Yafkali Pilav)
Plovas:
- 400 g. plovo ryžių
- 60 g. sviesto
- 60 g. migdolų drožlių
- 1 didelis svogūnas (susmulkintas)
- 160 g. stambiai sutarkuotų morkų
- 250 g. smulkiai supjaustytos veršienos
- 190 g. smulkiai supjaustytų džiovintų abrikosų
- 1 a.š. maltų kvapniųjų pipirų
- 1,5 a.š druskos
- 900-1200 ml. sultinio
- 100 g. vermišelių (makaronai)
Trapi tešla:
- 380 g. miltų
- 1/2 a.š druskos
- 130 g. šalto sviesto
- 1 trynys
- 90 ml. šalto vandens
Plovas:
Ryžius gerai išplaukite ir palikite nuvarvėti.
Įkaitinkite keptuvę su 1/3 sviesto ir apkepkite riešutus. Išimkite juos iš keptuvės.
Įkaitinkite puodą su likusiu sviestu (aš naudojau ketaus puodą) ir apkepkite keletą minučių svogūnus. Tada įberkite morkas ir kepkite apie 5 min. Įberkite mėsą ir maišant apkepkite. Tada įmaišykite abrikosus, druską, pipirus ir 250 ml. sultinio. Užvirkite ir sumažinkite ugnį. Troškinkite ant mažos ugnies 15-20 min.
Įpilkite likusį sultinį ir užvirkite. Suberkite ryžius ir makaronus. Išmaišykite ir sumažinkite ugnį. Virkite ant mažos ugnies 20 min. arba kol ryžiai beveik išvirs (1-2 min. iki pilno išvirimo) ir visas skystis susigers. Išjunkite ugnį ir palikite uždengtą.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
Patepkite sviestu didelę apvalią 23-26 cm. diametro kepimo formą (patogiausia su nuimamais šonais).
Padalinkite tešlą į 2 dalis (maždaug 1/3 ir 2/3 santykiu)
Iškočiokite didesnę tešlos dalį ant kočiojimo kilimėlio ir išklokite ja kepimo formą. Iš kitos tešlos dalies iškočiokite apskritimą, kuris uždengtų viršų kaip dangtis. Sudėkite į kepimo formą plovą, pabarstykite riešutais ir uždenkite tešlos dangčiu. Tešlos šonus sujunkite. Patepkite viršų kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-40 min. Išimkite iš orkaitės ir iš kepimo formos. Pateikite su gaiviomis salotomis. Skanaus.
Trapi tešla:
Sumaišykite miltus su druska ir persijokite. Supjaustykite sviestą kubeliais ir įtrinkite su pirštais juos į miltus kol tešla taps trupinių konsistencijos.
Lengvai suplakite trynį su vandeniu ir įpilkite į dubenį su miltais. Sumaišykite ir lengvai "apminkykite" tešlą ant kepimo kilimėlio tam, kad tešla susijungtų. Čia yra geras filmukas apie tai.
Suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
Įkvėpimas: Tess Mallos " The complete middle eastern cookbook"
No comments:
Post a Comment