Thursday, July 17, 2014

Plovas tešloje (Yafkali Pilav)

Gaminant šį plovą tikrai rizikavau, nes plovas - tai ne visai karščiams tinkamas maistas. Bet kas nerizikuoja, tas negeria šampano, ane? :) Iš plovo liko tik trupiniai...valgė net mano brolis, kuris šiaip plovų su džiovintais vaisiais nevalgo (tikiuosi jis šito neskaito :D nes apie džiovintus vaisius jis nebuvo informuotas, o abrikosus labai smulkiai supjausčiau , kad nekristu į akį:) kaip beje ir mėsą - kad nekristu į akį mano vyrui :D) Šiaip ar taip visi liko sotūs ir patenkinti, o kai kas net prašė netrukus iškepti šita plovą vėl. :)




Plovas tešloje (Yafkali Pilav)


Plovas:


  • 400 g. plovo ryžių
  • 60 g. sviesto
  • 60 g. migdolų drožlių
  • 1 didelis svogūnas (susmulkintas)
  • 160 g. stambiai sutarkuotų morkų
  • 250 g. smulkiai supjaustytos veršienos
  • 190 g. smulkiai supjaustytų džiovintų abrikosų
  • 1 a.š. maltų kvapniųjų pipirų
  • 1,5 a.š druskos
  • 900-1200 ml. sultinio
  • 100 g. vermišelių (makaronai)

Trapi tešla:
  • 380 g. miltų
  • 1/2 a.š druskos
  • 130 g. šalto sviesto
  • 1 trynys
  • 90 ml. šalto vandens

Plovas:

Ryžius gerai išplaukite ir palikite nuvarvėti.
Įkaitinkite keptuvę su 1/3 sviesto ir apkepkite riešutus. Išimkite juos iš keptuvės.
Įkaitinkite puodą su likusiu sviestu (aš naudojau ketaus puodą) ir apkepkite keletą minučių svogūnus. Tada įberkite morkas ir kepkite apie 5 min. Įberkite mėsą ir maišant apkepkite. Tada įmaišykite abrikosus, druską, pipirus ir 250 ml. sultinio. Užvirkite ir sumažinkite ugnį. Troškinkite ant mažos ugnies 15-20 min. 
Įpilkite likusį sultinį ir užvirkite. Suberkite ryžius ir  makaronus. Išmaišykite ir sumažinkite ugnį. Virkite ant mažos ugnies 20 min. arba kol ryžiai beveik išvirs (1-2 min. iki pilno išvirimo) ir visas skystis susigers. Išjunkite ugnį ir palikite uždengtą.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
Patepkite sviestu didelę apvalią 23-26 cm. diametro kepimo formą (patogiausia su nuimamais šonais).
Padalinkite tešlą į 2 dalis (maždaug 1/3 ir 2/3 santykiu)
Iškočiokite didesnę tešlos dalį ant kočiojimo kilimėlio ir išklokite ja kepimo formą. Iš kitos tešlos dalies iškočiokite apskritimą, kuris uždengtų viršų kaip dangtis. Sudėkite į kepimo formą plovą, pabarstykite riešutais ir uždenkite tešlos dangčiu. Tešlos šonus sujunkite. Patepkite viršų kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-40 min. Išimkite iš orkaitės ir iš kepimo formos. Pateikite su gaiviomis salotomis. Skanaus. 


Trapi tešla:

Sumaišykite miltus su druska ir persijokite. Supjaustykite sviestą kubeliais ir įtrinkite su pirštais juos į miltus kol tešla taps  trupinių konsistencijos.
Lengvai suplakite trynį su vandeniu ir įpilkite į dubenį su miltais. Sumaišykite ir lengvai "apminkykite" tešlą ant kepimo kilimėlio tam, kad tešla susijungtų. Čia yra geras filmukas apie tai. 
Suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.





Įkvėpimas: Tess Mallos " The complete middle eastern cookbook" 

No comments:

Post a Comment