Friday, July 25, 2014

Turėjo būti paprastas rikotos apkepas, o išėjo kaip visada.

Viskas prasidėjo labai nekaltai. Turėjau rikotos, norėjau iškepti apkepą. Iškepiau, tada pamačiau, kad turiu  atlikusių baltymų, tai sugalvojau papildyti apkepą morengu. Na o tada supratau, kad dabar tai jau būtinai reikia plaktos grietinėlės ir uogų... 
Galbūt reikėjo sustoti ties apkepu, bet juk viskas kartu taip skanu :D 





Rikotos apkepas su stora kepure


  • 1kg rikotos
  • 10 kiaušinių
  • 200 g. cukraus
  • nutarkuota vienos citrinos žievelė
  • gera sauja (arba pagal skonį) razinų
  • 4 kiaušinio baltymai
  • 350 g. cukraus pudros
  • druska
  • 200 g. grietinėlės
  • pora šaukštų kondensuoto pieno
  • uogos
  • karamelizuoti sumalti riešutai





Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. (be ventiliatoriaus). Ištepkite sviestu 26 cm diametro apvalią kepimo formą.
Iškočiokite trapią tešlą ir išklokite ja kepimo formą. Čia yra filmukas kaip tai padaryti. 
Sudėkite į virtuvės kombaino indą rikotą, cukrų ( 200 g.), žiupsnį druskos, citrinos žievelę ir kiaušinius (10 vnt.). Sumalkite/suplakite viską iki vientisos masės. Įpilkite rikotą į kepimo formą ir pabarstykite ant viršaus razinomis. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30 min. , tada sumažinkite temperatūrą iki 170 C. ir kepkite dar 30 min.  Vėliau sumažinkite temperatūra iki 160 C. ir kepkite 20-30 min. arba kol viršus sustings, o trapi tešla bus tamsiai auksinės spalvos. Išjunkite orkaitę ir palikite apkepą valandai orkaitėje ataušti. Išimkite ir orkaitės ir ataušinkite iki kambario temperatūros.  Tuo tarpu paruoškite ir iškepkite morengą - viskas aprašyta čia. Tik aš kepiau vieną didelį, maždaug 23 cm apskritimą ir naudojau 4 baltymus, žiupsnį druskos, 350 g. cukraus pudros.
Išplakite grietinėlę su kondensuotu pienu iki standžių putų ir sumaišykite su uogomis bei karamelizuotais ir sumaltais riešutais. Sulaužykite morengą ir sudėkite jį ant rikotos. Ant viršaus uždėkite plaktą grietinėlę. Skanaus.





No comments:

Post a Comment