Wednesday, July 23, 2014

Pati pačiausia mėlynių uogienė su riestainiais

Anksčiau uogienę visada virdavo mano mama:) prisimenu iš vaikystės didelius bliūdus ant viryklės, tą nuostabų uogienių aromatą ir, be abejo, beprotišką jų saldumą. :) Kartais gaudavau darbo -  maišyti verdančią uogienę arba nugriebti susidariusią putą. Ta puta man būdavo skaniausia uogienės dalis ir aš jos prisiragaudavau tiek, kad pakakdavo metams :) iš esmės uogienės jau ir nebereikėdavo :)
Kai atsirado namuose Thermomiksas, uogienes virti tapo ne darbas, o malonumas :) todėl tykiai perėmiau šitą pareigą. Tiesa pasakius, mama labai neprieštaravo :) 
Šiandien viriau vieną mėgstamiausių mūsų uogienių - mėlynių.:) žiemą ji iš lentynų rūsyje dingsta pirma




Mieliniai riestainiai (Obwarzanki droždžowe) su mėlynių uogiene



Riestainiai:

  • 500 g. miltų
  • 1/2 stiklinės grietinės
  • 3 tryniai
  • 30 g. sviesto
  • 25 g. šviežių mielių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 v. š. cukraus
  • 120-150 ml. pieno
  • 1 kiaušinis
  • 1 -2 v. š. rudo cukraus

Mėlynių uogienė: 

  • 1 kg. mėlynių
  • 500 g. cukraus
  • 2-3 v. š. citrinų sulčių
Riestainiai:

Į greitkratį sudėkite mieles, cukrų (1 v. š. balto) bei įpilkite pieną ir suplakite. Į virtuvės kombainą sudėkite miltus, druską, trynius, sviestą, mielių mišinį ir užminkykite tešlą. Perdėkite  į dubenį ir uždarykite sandariai dangčiu. Palikite pakilti 30-45 min. 
Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu.
Išimkite tešlą iš dubens ant kočiojimo kilimėlio ir suformuokite vidutinio dydžio riestainius. Dėkite juos į kepimo skardą. Uždenkite maistine plėvele ir palikite pakilti 20-30 min. Riestainiai turėtų pakilti pusantro karto. Patepkite riestainius kiaušinio plakiniu ir pabarstykite cukrumi (rudu).
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. ir pašaukite riestainius kepti. Kepkite apie 20 min., kol jie taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir ataušinkite ant grotelių. Skanaus

Mėlynių uogienė:

Sudėkite visus ingredientus į puodą ir virkite, kol užburbuliuos. Tada dar maždaug 5 min. ir viskas. Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite gerai dangtelius. Apverskite viršum į apačią ir palikite taip pastovėti 10-15 min. Apverskite atgal ir viskas :) ataušinkite ir neškite į rūsį :) kad tikrai sulauktų žiemos. 




Thermomiksas:

Riestainiai:

Sudėkite visus ingredientus į thermomikso indą ir minkykite 3 min. minkymo programa.
Toliau viskas kita, kaip aprašyta aukščiau. 

Mėlynių uogienė:

Sudėkite 1 kg. mėlynių, 500 g. cukraus ir 2 v. š. citrinos sulčių į thermomikos indą ir virkite 20 min. 100 C. 2 gr. 
Toliau viskas kita, kaip aprašyta aukščiau. 



Įkvėpimas: J. Dmochowka-Gorska "Domowe ciasta i desery" 


No comments:

Post a Comment