Tuesday, July 22, 2014

Varškė, varškė, varškė...mes mylim varškę :)





Ar dažnai ieškote receptų internete? O gal labiau mylite spausdintą žodį? Na arba rašytą (kruopščiai į sąsiuvinuką) savo ranka. Sakote dabar tai nemadinga? :) 
Aš tiesiog dievinu knygas. Man patinka laikyti jas rankose, patinka jų kvapas ir svoris rankoje. Net kvapas patinka :) o dar patinka pabraukti kas man yra svarbu arba užrašyti šone pastabą (taip, taip žinau niu niu niu (pagrūmotų pirštuku mažius) esu knygų gadintoja).
Kai man reikia recepto, tai visų pirma peržvelgiu savo kulinarines knygas, vėliau žurnalus :) ir tik tada, jei nieko nesurandu, kreipiuosi į poną internetą. Bet dažnai būna, kad receptas mane pats susiranda :) internete :) taip jau atsitinka, kad staiga ima ir iššoka per ekraną receptukas į virtuvę. 
Vakar vakare žvalgiausi varškės apkepo recepto ir aptikau nuostabų lenkišką tinklaraštį :) staiga man toptelėjo mintis, kad čia bus kone pirmas lenkiškas blogas, kurį aš skaitau...Sakote kas čia keisto? o tai, kad aš esu lenkė :D 
Negaliu logiškai paaiškinti, kodėl neturiu ne vienos receptų knygos lenkų kalba (apart tų, kelių,  kurias gavau nesenai dovanų iš mažiaus prosenelės) ir iki šiol žvalgiausi receptų anglų arba lietuvių kalba :) Prenumeruoju blogų italų, ispanų, prancūzų kalba naujienas :) ir staiga aš suvokiau, kad tarp jų nėra lenkų :D iš kitos pusės, labai gerai - dabar turiu ką atrasti :D




Varškės pudingas (Sernik budyniowy)



  • Pudingas:
      • 500 ml. pieno
      • 3 v.š. cukraus
      • 3 v.š. bulvių krakmolo
      • 3 v.š. miltų
      • vanilės esencija

  • Varškė:
      • 1 kg. švelnios varškės arba porą kartų sumaltos su mėsmale
      • 4 kiaušiniai
      • 2/3 -1 stiklinė cukraus
      • 2 a.š. bulvių krakmolo

  • Pagrindas:
      • 250 g. sausainių arba biskvito trupinių, arba sausainiai riešutų mišinys (per pusę)
      • 100 g. sviesto





Iš pradžių pagaminkite pudingą, nes jam reikia atvėsti.
Greitraktyje suplakame 250 ml. pieno, cukrų, krakmolą, miltus ir vanilę. Puode užverdame likusį pieną ir sumažiname ugnį. Maža srovele pilame greitkračio turinį į puodą, nuolat maišant plakimo šluotele. Verdame ir maišome, kol pudingas sutirštės. Nuimame nuo ugnies ir perdedame į dubenėlį. Atvėsiname. Aš, kad būtų greičiau, įdėjau dubenėlį į dubenį su šaltu vandeniu ir kartas nuo karto maišiau pudingą, kad nesusidarytų plėvelė ir jis auštų tolygiai. 

Toliau seka pagrindas.
Sumalkite sausainius arba sausainių ir riešutų mišinį virtuvės kombaine arba blenderyje. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su sausainiais. 
Paimkite 23 cm diametro apvalią kepimo formą (su nuimamais šonais) ir išklokite kepimo popieriumi. Išklokite sausainių mase kepimo formos apačią ir šonus suformuodami pyrago pagrindą.
Įdėkite 10 min. į šaldytuvą arba jei skubate - į šaldiklį.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. be ventiliatoriaus. 

Su plakimo šluotele arba su mikseriu sumaišykite varškę su pudingu ir cukrumi. Sudėkite po vieną kiaušinius. Gerai viską suplakite prieš dedant sekantį. Gale įberkite bulvių krakmolą ir viską gerai sumaišykite.
Viską įdėkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkit 30 min., tada sumažinkite temperatūrą iki 160 C. ir kepkite dar 30 min. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą atvėsti orkaitėje su uždarytomis durelėmis.   Išimkite iš orkaitės ir iš formos ir įkiškite keletai valandų į šaldytuvą. Pateikite su viskuo, kas miela jūsų skrandžiui. Labai skanu tiesiog su grietine ir uogomis. 
Skanaus




Thermimiksas:

Sudėkite visus pudingo ingredientus į thermomikso indą ir virkite 5 min. 90 C. 3 gr. arba kol masė sutirštės.
Išimkite ir atvėsinkite.
Sudėkite sausainius arba sausainių ir riešutų mišinį į thermimikso indą ir malkite 5 gr. Išimkite. Įdėkite supjaustytą gabaliukais sviestą ir ištirpinkite jį 100 C. 2 gr. 
Tada vėl įberkite sumaltus sausainius ir išmaišykite 10 sek. 4 gr. padėdami mentele.
Paimkite 23 cm diametro apvalią kepimo formą (su nuimamais šonais) ir išklokite kepimo popieriumi. Išklokite sausainių mase kepimo formos apačią ir šonus suformuodami pyrago pagrindą.
Įdėkite 10 min. į šaldytuvą arba jei skubate - į šaldiklį.
Sudėkite varškę, kiaušinius, cukrų, pudingą į thermomikso indą ir malkite 1 min. 6 gr. Tada įberkite bulvių krakmolą ir malkite dar 30 sek. 
Toliau kepkite kaip aprašyta aukščiau. 
Skanaus


Įkvėpimas: Pozytywna kuchnia


No comments:

Post a Comment