Nuo šio kekso prasideda serija patiekalų, kurie bus skirti mažiaus prosenelės garbei. Nesenai buvome jos aplankyti ir gavau dovanų keletą kulinarinių knygų iš jos bibliotekos. Aš dievinu kulinarines knygas ir tai niekam ne paslaptis, todėl be abejo labai, labai apsidžiaugiau :) o senelė džiaugėsi, kad kažkas jas naudos pagal paskirtį.
Šiandien vieną prigriebiau su savimi važiuodama į pedikiūrą :) (na laiką reikia praleisti maksimum naudingai, ar ne? :) ) ir tai buvo pusantros valandos absoliutaus kaifo :) Mes su Andžela (mano pedikiūro fėja) tiesiog lydėmės nuo šitos knygos. Knygoje yra daug labai skaniai skambančių receptu BET nėra nurodyti nei kepimo formų dydžiai, nei formos, nei orkaitės temperatūra. Knygoje taipogi pilna tokių perliukų kaip "paimkite tiek cukraus, kiek sveria 3 kiaušiniai ir tiek pat miltų kiek sveria 2 kiaušiniai" :D
Iš pradžių buvo sunku apsispręsti nuo kuo pradėti, bet tada prisiminiau, kad pirmas receptas, kuris užkabino, buvo mielinis keksas. O be to, nekepiau šiandien baltos duonos, tai jis puikiai tiks rytoj pusryčiams prie braškių.
Mielinis keksas
- 200 g. miltų
- 70 g. bulvių krakmolo
- 5 tryniai
- 5 baltymai
- 100 g. išlydyto sviesto
- 150 g. cukraus pudros (originaliame recepte buvo 200 g.)
- 20 g. šviežių mielių
- 5 v. š. pieno
- 70 g. razinų
- 50 g. sukapotų riešutų
- galima dar įdėti 50 g. apelsinų cukatų, bet aš jų neturėjau, tai nedėjau.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Patepkite sviestu kekso formą.
Sumaišykite ir persijokite miltus ir krakmolą.
Greitkratyje suplakite mieles su pienu, kol mieles ištirps.
Suplakite baltymus su žiupsniu druskos iki standžių putų.
Suplakite trynius su cukrumi. Plakdami toliau įpilkite sviestą. Sumažinkite greitį ir įmaišykite miltų mišinį bei mieles. Įmaišykite razinas ir kapotus riešutus. Atsargiai ( dedant po šaukštą) su mentele įmaišykite baltymus į tešlą. Perdėkite tešlą į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą. Išimkite iš orkaitės ir palikite 5 min. kepimo formoje, tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Pabarstykite cukraus pudra ir ragaukite. Skanaus.
Įkvėpimas: Janina Dmochowska-Gorska "Domowe Ciasta i Desery "
No comments:
Post a Comment