Thursday, July 10, 2014

Birus pyragas


Juokais mamai prasitariau, kad pastaruoju metu vis tenka gelbėti produktus :) tai obuolius, tai bananus ir štai :) prašom, šiandien gavau obuolių ir užduotį :) - išgelbėti ir juos :)
Iš pradžių pagalvojau, kad tiesiog iškepsiu juos trapioje tešloje :) Senai jau nevalgėme keptų obuolių, bet vėliau prisiminiau, jog norėjau išbandyti labai paprastą pyrago receptą. 
Prieš keletą metų kažką panašaus ragavau pas Laimą svečiuose (valgėm berods vyšnių pyragą). Buvo labai skanu, bet recepto neprisiminiau :) Pamenu, kad Laima tada džiaugėsi, jog super paprastas pyragas - sumaišai keletą ingredientų ir viskas. Nereikia jokiu kiaušinių arba pieno.
Todėl dabar užtikusi labai panašu receptą senoje receptu knygoje labai apsidžiaugiau.
Iškepiau vieną su obuoliais ir jis dingo tiesiog akimirksniu :) (vieną gabaliuką paslėpiau mažiui vakare pasmaguriauti) todėl kitą dieną kepiau antrą su uogomis. Antras pyragas gavosi truputį šlapesnis ir su rūgštelė. Valgiau pietums šiltą su stiklinė šalto pieno. Buvo pasakiškai skanu. Dabar manau kepsiu ir kepsiu kol neatsibos... 






Birus pyragas (šarlotka sypana)



  • 1 stiklinė miltų
  • 1 stiklinė manų kruopų
  • 1 stiklinė cukraus
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • gabaliukas sviesto (50-100 g.)
  • 1 kg. obuoliu arba 1 kg. uogų
  • glaistas:
      • cukraus pudra
      • pienas
      • nutarkuota citrinos žievelė

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. su ventiliatoriumi arba 200 C. bet ventiliatoriaus. Išklokite 23 cm apvalią kepimo formą kepimo popieriumi.

Dubenyje sumaišykite miltus, manų kruopas, cukrų ir kepimo miltelius.

Pirmą pyragą kepiau su obuoliais. Obuolius nulupkite ir stambiai sutarkuokite arba susmulkinkite su virtuvės kombainu.

Paimkite kepimo formą ir dėkite sluoksniais miltų mišinį ir obuolius - išeis 3 sluoksniai tešlos ir 2 sluoksniai obuolių. 
Sviestą labai plonai supjaustykite ir išdėliokite ant viršaus taip, kad padengtų beveik visą pyrago viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 45-55 min. 

Glazūra:
Sumaišykite visus glazūros ingredientus iki vientisos mases. Aš nelabai mėgstu glazūros, o ir pyragas turi pakankamai cukraus, kad jį dar papildomai saldinti, todėl naudojau ją tik dėl grožio, simboliškai. Ėmiau 2 v.š. su kaupu cukraus pudros ir 1 - 1,5 šaukštą pieno bei nutarkuotą 1 citrinos žievelę. 

Išimkite iš orkaitės pyragą ir iš karto palaistykite glazūra. Palikite 10 min. atvėsti formoje tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.





Antrą pyragą kepiau su uogomis. Ėmiau 80 proc. aviečių ir 10 proc. mėlynių ir 10 proc. braškių. Uogų sluoksnį dar papildomai apibarsčiau cukrumi (apie 2 v. š. šaukštai) nes avietės buvo šaldytos (ir atitirpintos)  ir labai rūgščios. 





Įkvėpimas: Jadwiga Klossowksa "Kuchnia dla wszystkich"

2 comments:

  1. taip spalvingai ir skaniai atrodo, super!

    ReplyDelete
  2. aciu labai :) is tiesu labai skanus ir paprastas pyragas :)

    ReplyDelete