Kodėl 2 tortais? Nes buvo nemažai svečiu, o aš nemėgstu mažų, beveik permatomų poros kąsnių torto gabaliukų :) jei tortą valgyt tai valgyt...:) ar ne? O dar, 2 metukai - 2 tortukai...gražu. Kitais metais pabandysiu iškepti 3 tortukus (be abejo mažesnius).
Šis tortas kardinaliai skiriasi nuo pirmojo - jis labai lengvas, tiesiog orinis. Kepiau jį tam, kad būtų atsvara visam tam ŠOKOLADUI.
Biskvitinis tortas su plikytu kremu (Chiffon cake)
- 320 g. miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 200 g. cukraus
- 50 g. cukraus pudros
- 3/4 a.š. druskos
- 130 g. saulėgrąžų aliejaus
- 4 tryniai
- 170 g. vandens
- 2 a.š. vanilės ekstrakto
- vienos citrinos nutarkuota žievele
- 10 baltymų
- 1 a.š citrinos sulčių
- 1-2 skardinės virto kondensuoto pieno
- 0,5 * Plikyto kremo - receptas yra čia.
- 500 g. cukrinės dekoravimo masės
- gelinių maistinių dažų
Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išklokite 25-26 cm diametro apvalios kepimo formos dugną kepimo popieriumi. Iš karto noriu pažymėti, kad silikoninės ir "neprilimpančios" kepimo formos čia netiks, kadangi biskvitas kildamas turi "kabintis" už formos sienelių, o vėliau tai padės jam išsilaikyti ir nesukristi. NIEKUO NETEPKITE KEPIMO FORMOS, tik išklokite dugną kepimo popieriumi.
Sumaišykite ir persijokite miltus ir kepimo miltelius. Įmaišykite cukrų (200 g.) bei druską. Kitame dubenyje sumaišykite trynius, vandenį, aliejų, vanilės ekstraktą ir citrinos žievelę. Įpilkite viską į dubenį su miltais ir energingai išmaišykite iki vientisos masės.
Sumaišykite baltymus su citrinos sultimis ir žiupsniu druskos, tada suplakite iki standžiu putų. Berkite po truputį cukraus pudrą ir plakite kol cukrus "ištirps" ir jo nesijaus, o masė taps blizgi.
Atsargiai dalimis įmaišykite baltymus į tešlą. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir išlyginkite su mentele jos viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 45-60 min., kol medinis iešmukas, įkištas į vidurį ir išimtas, liks švarus, neaplipęs drėgna tešla. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje. Biskvitas kažkiek (bet nedaug) sukris, tai normalu. Apveskite mentele kraštus tam, kad atlaisvinti tortą nuo formos ir atsargiai išverksite jį ant grotelių. Nuimkite kepimo popierių.
Atverskite tortą atgal ir padėkite ant torto lėkštes. Su aštriu peiliu perpjaukite tortą į 2 lygias dalys. Užtepkite labai plonu sluoksniu virtą kondensuotą pieną ant vienos torto dalies. Uždėkite plikyta kremą ir paskirstykite su mentelė. Uždėkite ant viršaus antrą torto dalį. Aptepkite tortą su kondensuotu pienu ir gerai išlyginkite šonus ir viršų.
Įdėkite 10 min. į šaldytuvą. Išminkykite dekoravimo masę. Pabarstykite kočiojimo kilimėlį krakmolo ir cukraus mišiniu ir iškočiokite iš dekoravimo masės ploną, didelį apskritimą. Perkelkite jį ant torto ir apdenkite juo tortą. Čia yra filmukas kaip tai padaryti.
Iš likusios tešlos padariau torto apačios papuošimus (susukau dvi virvutes) ir meškiuką. Palikau tortą nakčiai šaldytuve, o iš ryto vyras nupiešė traukinuką.
Įkvėpimas: E.M. Prueitt and Ch. Robertson "Tartine"
No comments:
Post a Comment