Monday, June 30, 2014

Mažiaus gimtadienio tortas nr. 1


Štai ir prabėgo  2 metai... Pabundu iš ryto ir negaliu patikėti. Oras, beje, lygiai toks pat, kaip aną dieną, kai visai netikėtai prasidėjo sąrėmiai. Mažius turėjo gimti liepos 6-7 d. Cezario operaciją man paskyrė  liepos 2-ą. Birželio 26 d., kaip tik pietums, (apie 14 val.) gimė mažas nuostabus berniukas. 
Visus 9 mėnesius aš spėliojau koks jis bus. Galvojau apie mūsų pirmą susitikimą. Svarsčiau apie meilę. Bijojau ir nerimavau, nes nešioti vaiką po širdimi, tai ne tas pats kas paimti jį ant rankų ir pasakyti - aš tavo mama. Tą pačią akimirką, kai jį pamačiau...Ne... net dar jo nemačiau bet žinojau, kad jis jau yra, čia, su mumis. Tą pačią akimirką pajutau tokią didžiulę meilę, kokios nesu dar patyrusi. Kartais man atrodo, kad tik tada ir sužinojau, kas yra tikrai meilė. 
Aš neskirstau meilės į rūšys. Sutinku, kad yra motiniška, vaiko - tėvams, meilė tarp vyro ir moters, draugams, Tėvynei ir daiktams... Bet aš jos neskirstau :) man meilė - tai nuostabus jausmas ir juo reikia tiesiog mėgautis. 
Įsivaizduokit nuostabų ežerą :) juk neskirstote jo į: tas vanduo tai gyvuliams atsigerti, o tas - tai žmonėms maudytis, čia - laistyti laukams, šitas - išgaruos, o šitas - žuvims reikalingas...:) jis  yra vienas ir nedalinamas, nors viskam naudojamas :) Vaiko gimimas tai kaip liūtis. Ežeras tiesiog pritvindo vandens :)

Fuf,  užsiplepėjau...

Na, dar tik porą žodžių apie patį tortą.
Mažius mėgsta šokoladą, todėl pirmas (iš viso buvo du) tortas buvo šokoladinis. Iš tiesų labai, labai šokoladinis - tinka tik tikriems šokolado mėgėjams :D Dabar manau kurį laiką bus ramu - nesisipnuos šokoladas (bent jau man).  




Labai šokoladinis tortas (devil's food cake) 


Tortui:

  • 250 g. miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 4,5 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 1/2 a.š. sodos
  • 115 g. kakavos (kuo geresnės kokybės)
  • 1 a.š. (nubrauktas) druskos
  • 230 g. kambario temperatūros sviesto
  • 550 g. cukraus (aš naudojau cukraus pudrą)
  • 5 kiaušiniai
  • 310 ml. kefyro

Ganašui:

  • 900 g. juodo šokolado
  • 1 l. grietinėlės
  • 2 indeliai virto kondensuoto pieno

Papuošimui:
  • geliniai maistiniai dažai
  • braškės
  • kokoso drožlės



Tortas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Paimkite dvi 23 cm diametro apvalias kepimo formas, išklokite jų dugnus kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu ir pabarstykite miltais (miltų nepadauginkite - perteklių išberkite iš formos).

Dubenyje sumaišykite ir persijokite miltus, krakmolą, kepimo miltelius, sodą, druską, kakavą. 
Virtuvės kombaine arba su mikseriu suplakite sviestą su cukrumi iki kreminės konsistencijos. Plakdami toliau po vieną įmuškite  kiaušinius, gerai viską suplakdami prieš įdedant kitą. Sumažinkite greitį iki minimumo ir pakaitomis dalimis įmaišykite  miltų mišinį ir kefyrą. Tešla turi būti vientisos konsistencijos.
Padalinkite tešlą per pusę ir įdėkite ją į kepimo formas. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 45 min. (tortai bus iškepę, jei medinis iešmukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas liks sausas, bet šlapios tešlos likučių). Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formose.  

Pašovę tortą į orkaitę, pagaminkite ganašą, nes jam reikės laiko sustingti. 

Ganašas:

Šokoladą smulkiai sukapokite ir įdėkite į dubenį. Puode užvirinkite ir iš karto nuimkite nuo viryklės grietinėlę. Užpilkite šokoladą grietinėle, nemaišykite, palikite pastovėti porą minučių, kad šokoladas pradėtų tirpti. Išmaišykite su plakimo šluotele arba mentele iki vientisos, blizgančios masės. Palikite atvėsti ir sustingti.

Torto surinkimas:

Išimkite tortus iš kepimo formų ir  su peiliu išlyginkite viršų, kad jis būtų lygus (tiesiog nupjaukite kas nereikalinga). Perpjaukite kiekvieną tortą per pusę, gausis 4 dalys. 
Padėkite vieną dalį ant torto padėklo ir patepkite ją (labai plonu sluoksniu) virtu kondensuotu pienu. Ant viršaus užtepkite sluoksnį ganašo ir uždėkite antrą torto dalį. Vėl patepkite virtu kondensuotu pienu ir vėl ganašu...taip surinkite visas dalis. Aptepkite torto šonus ir viršų ganašu ir gražiai išlyginkite. Čia yra geras filmukas kaip tai padaryti. 
Papuoškite torto viršų. Vyras nupiešė meškiuką, o aš jį nuspalvinau ir pridėjau balionus iš braškių. Tortą reikėtų laikyti  šaldytuve ir išimti porą valandų iki pateikimo, nes tortas skaniausias kambario temperatūros. Šaltas jis gali būti per kietas ir per sunkus.






Įkvėpimas: E. M. Prueitt and Chad Robertson "Tartine"

No comments:

Post a Comment