Wednesday, June 25, 2014

Keptas- nekeptas tortas


Na tikrai... dabar jau šį mėnesį galima paskelbti DESERTŲ mėnesiu. Dar niekada nekepiau tiek tortų. Birželis be abejo buvo kiekvienais metais ir kasmet tai - gimtadienių  maratonas (kuris su metais vis ilgėja, nes vis daugėja progų). Šitie metai itin gausūs tortų ir kitų skanumynų. Atrodo, kad nieko daugiau nedarau, o tik kepu tortus :D Be abejo, tai labai smagus užsiėmimas ir man patinka (taigi nesiskundžiu, o tik stebiuosi). 
Šis tortas - tai įžanga į Joninės :D Ne, ne, ne, mes nešvenčiame Joninių savaitę (taip, kad reikėtų įžangų) tiesiog taip jau gavosi, kad savaitgalį reikėjo torto, o aš jau audžiau mintį apie Joninės, todėl atsirado šokoladinis laužas. Iš tiesų tortą galima papuošti kaip tik norite. Arba iš viso nepuošti. Vyniotinį galima pertepti pvz. braškių arba aviečių marmeladu, tada jis bus ryškus ir pats bus puošmena. 
Vyras tyliai paburbėjo dėl spalvotu pabarstukų, kad jie "nupigina" šokoladą. Gal ir taip, bet man  kažkodėl patinka :D Iš tiesų tai dabar tapau tokia, žinote, "šarka" :D tai tam tikra prasme pašalinis gimdymo efektas. :) anksčiau blizgesio, labai ryškių spalvų, džvangaliukų nemėgau (sakykim taip, alergiškai nemėgau), o dabar visa tai tiesiog limpa prie manęs ir patinka, patinka, patinka...:). Kažin ar tai kada nors praeis...




Keptas-nekeptas tortas "Laužas"



Vyniotiniui:

  • Biskvitas:
      • 175 g. cukraus
      • 7 kiaušiniai
      • 175 g. miltų
      • vienos citrinos arba apelsino nutarkuota žievelė
      • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba vienos vanilės ankšties sėklos
      • 70 g. išlydyto ir truputį atvėsinto sviesto

  • Šokoladinis riešutinis kremas - receptas čia. Aš sunaudojau beveik dvigubą kiekį, bet manau, kad gal pakaktų ir vieno indelio. 
Pastaba: Kremas turi būti sustingęs, nes kitaip bus sunku juo tepti biskvitą. Jis tiesiog išbėgs vyniojant. 

Varškės įdarui:

  • 650 g.  varškės 
  • 100 g. cukraus 
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto 
  • 150 g. pieno
  • 3 tryniai
  • 100 kambario temperatūros sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 10 g. želatinos

"Pauksčių pieno" įdarui:

  • 1/2 indelio kondensuoto nesaldinto pieno
  • pora šaukštų klevų sirupo
  • 10-15 g. želatinos
  • pora šaukštų pieno
  • 100 ml. karšto (70 C.) vandens

Šokoladinis laužas
  • 200 g. šokolado
  • spalvoti pabarstukai
  • pora saujų žemuogių




Vyniotinis:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi.

Kai orkaitė įkais, įberkite cukrų į kepimo įndą ir pakaitinkite 5 min.
Kiaušinius, trynį ir druską plakite su mikseriu minutę, tada suberkite šiltą (karštą) cukrų, vanilę ir apelsino žievelę bei plakite toliau, kol masė taps standžių putų konsistencijos. 
Atsargiai įmaišykite miltus ir išlydytą sviestą. Perdėkite tešlą į kepimo skardą, su mentele išlyginkite kad būtų tolygus stačiakampis ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15 min. arba kol viršus taps  auksinės spalvos.
Išimkite biskvitą iš orkaitės ir pabarstykite cukraus pudra. Paklokite didelį švarų virtuvinį rankšluostį ant stalo ir apverskite ant jo biskvitą (viršum žemyn). Nuimkite kepimo popierių ir greitai su rankšluosčiu suvyniokite biskvitą į vyniotinį. Čia yra filmukas. Veikite greitai, nes jei biskvitas atauš, tai suvynioti jį bus labai sunku, jis pradės lūžinėti.


Palikite vyniotinį atvėsti 30 min. - 1 val.
Išvyniokite biskvitą. Jis turėtų būti ataušęs. Patepkite per visą plotį kremu ir suvyniokite jį atgal į vyniotinį. Suvynioję į maisto plėvelę padėkite į šaldytuvą 10-15 min.

Varškės įdaras:

Sumaišykite želatiną su pora šaukštu pieno ir palikit keletą minučių brinkti.
Greitkratyje suplakite pieną su tryniais ir vanilės ekstraktu. Supilkite masę į nedidelį puodą ir pakaitinkite keletą minučių, karts nuo karto maišant.  Masė turi beveik užvirti. Nuimkite ją nuo viryklės. Įmaišykite želatiną.
Į virtuvės kombaino indą įdėkite varškę, sviestą, druską ir įpilkite pieno mišinį. Malkite su peiliukais vidutiniu greičiu, apie minutę, kol visi ingredientai susijungs ir masė taps vienalyte. 

"Pauksčių pieno" įdaras:

Sumaišykite želatiną su pora šaukštu pieno ir palikite keletą minučių brinkti. Tada sumaišykite su karštu vandeniu ir klevų sirupu, kol želatina pilnai ištirps. Truputį atvėsinkite. Kondensuotą nesaldintą pieną išplakite su mikseriu iki standžių putų. Pastaba: Pienas turi būti labai, labai šaltas. Aš plakiau su rankiniu mikseriu (tupperware speedy chefu), užtrukau minutę. Įpilkite vandenį į įndą su išplaktu pienu ir atsargiai išmaišykite. 

Torto surinkimas:

Paimkite 23 cm diametro apvalią kepimo formą su nuimamais šonais ir išklokite maistine plėvele.
Išimkite vyniotinį iš šaldytuvo ir supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais. Išklokite jais formos dugną ir šonus. Supilkite iš pradžių varškės įdarą ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą stingti. Įdaras turi pakankamai sustingti, kad būtų galima pilti antra įdarą ant viršaus.
Įpilkite "Pauksčių pieno" įdarą ir palikite tortą šaldytuve per naktį, kad pilnai sustingtų. 

Šokoladinis laužas:

Garų vonelėje išlydykte šokoladą, supilkite jį į silikoninę formą, pabarstykite pabarstukais  ir palikite  vėsioje vietoje sustingti.

Torto papuošimas:

Išimkite tortą iš šaldytuvo ir išverskite jį iš formos ant torto pateikimo lėkštės. Nuvyniokite maisto plėvelę. Papuoškite žemuogėmis ir šokoladiniais pagaliukais taip, kad jie atrodytų kaip laužas. Pateikite. Skanaus. 






Kaip man padėjo Thermomiksas:



Įdaras:

Sumaišykite želatiną su pora šaukštų pieno ir palikit keletą minučių brinkti.
Įdėkite cukrų į thermomikso indą ir malkite 15 sek. 10 gr. 
Įpilkite pieną, trynius bei vanilės ekstraktą ir kaitinkite 5 min. 80 C. 1 gr. 
Įdėkite želatiną ir maišykite 1 min. 1-3 gr.
Įdėkit sviestą, varškę bei druską ir maišykite 30 sek. 4 gr.

2 comments:

  1. Vau!!!! Atrodo tobulai, tikras saldus laužas :) ir tie pabarstukai man čia labai tinka!

    ReplyDelete