Tuesday, May 6, 2014

Apelsinų pyragas mano mamytei

Yra tiek žodžių, o aš negaliu surasti tinkamų, kad papasakoti apie savo mamą :) Mano mama yra pati pačiausia, ji tokia, tokia...Dievaži, dabar jaučiuosi kaip mažas vaikas, kuris, kai jam trūksta žodžių, bando kažką parodyti rankomis. :D
Mano mama yra nuostabi visą laiką, o ne tik pirmą gegužės sekmadienį. Niekada to nepamirštu ir jai irgi neleidžiu pamiršti. 
Mama - mano geriausia draugė. Galbūt taip buvo ne visada, bet yra dabar ir aš tuo be galo džiaugiuosi. 
Mamai patiktų labiau jei nekepčiau jai jokių pyragų. Iš tiesų ji vis juokauja, kad jai patiktų jog aš kuo mažiau gaminčiau, nes ji su tėčiu laikosi dietos...kol neatkeliauja šviežia duona, bulkutės ar pyragas ir kiti skanumynai :)
Bet aš negaliu neiškepti...esu priklausoma nuo virtuvės :)






Apeslsinų pyragas su šokoladiniu-riešutiniu kremu



  • 2 vidutinio dydžio apelsinai
  • 250 g. migdolų riešutų
  • 6 dideli kiaušiniai
  • 200 g. cukraus
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • Šokoladinis- riešutinis kremas:
            • 100 gr. cukraus
            • 100 gr. lazdyno riešutų be odelės (paskrudinkite lazdyno riešutus orkaitėje 200 C. 10 min. ir tada lengvai nuimsite odelę)
            • 100 g. juodo šokolado (susmulkinto mažais gabaliukais)
            • 100 g. pieno
            • 70 g. kambario temperatūros sviesto

  • cukrus
  • migdolų riešutų drožlės

Pyragas: 

Apelsinus gerai išplaukite ir įdėkite į didelį puodą su vandeniu. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies 40-45 min. Išimkite ir supjaustykite kiekvieną į 4 dalis. Išimkite sėklytes ir palikite atvėsti. (Apelsinus galite išvirti iš anksto, pvz. iš vakaro).

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Išklokite kepimo popieriumi (Suglamžykite kepimo popierių, ištiesinkite jį, tada išklokite formą) apvalią 23 cm diametro kepimo formą. 

Virtuvės kombainu sumalkite miglolus iki miltų konsistencijos ir sumaišykite su kepimo milteliais. 
Sumalkite iki piure apelsinus.
Suplakite kiaušinius su cukrumi iki standžių putų. Įmaišykite apelsinų piure ir migdolųmišinį.

Thermomiksas:
Įdėkite migdolus į thermomikso indą ir sumalkite 10 sek. 8 gr. 
Įberkite cukrų, kepimo miltelius ir viską sumaišykite 3 sek. 4 gr.
Įdėkite apelsinus ir malkite 15-20 sek. 4-5 gr.
Įdėkite kiaušinius ir maišykite 10 sek. 4 gr.



Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 45 min. - 1 val. (kai medinis iešmukas, įkištas į pyrago vidurį ištrauktas bus švarus ir sausas - pyragas iškepė)
Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.
Išimkite iš formos, apipilkite kremu, papuoškite smulkinta riešutine karamele  ir pateikite. Skanaus.

Šokolado-riešutų kremas

Įdėkite riešutus ir cukrų į virtuvės kombaino indą ir sumalkite iki pastos konsistencijos (apie 1 min.)
Užvirkite pieną su sviestu. Išjunkite ugnį ir įdėkite šokoladą. Palaukite kelias minutes, kol šokoladas pradės tirpti ir tada išmaišykite iki vientisos masės. Įdekite riešutų masę ir viską išmaišykite. 

Thermomiksas:
Įdėkite cukrų į thermomikso indą ir sumalkite 10 sek. 10 gr.
Įdėkite šokoladą, riešutus ir malkite 20 sek. 10gr.
Įdėkite sviestą ir įpilkite pieną,  malkite 10 sek. 7 gr.
Su mentele nustumkite viską nuo sienelių į dugną ir virkite 5 min. 50 C. 2 gr. 

Įpilkite į dubenėlį ir palikite truputį pravėsti. Kai kremas pradės stingti bet bus dar pakankamai skystas, išpilkite jį ant pyrago. Stenkitės pilti per pyrago vidurį. Jis pats gražiai tekėdamas "apdengs" pyragą. 



Riešutinė karamelė:

Įberkite maždaug pusę stiklinės cukraus į keptuvę ir ant vidutinės ugnies jį išlydykite. Pasistenkite pradžioje nemaišyti cukraus iki tol, kol jis beveik visas neištirps. Taip greičiau pagaminsite karamelę, nes jei maišysite, gali susidaryti cukraus kristalai, o juos vėliau yra sunkiau išlydyti. Įberkite gerą saują migdolų drožlių ir išmaišykite. Jei "mišinys bus per skystas, tada papildomai įberkite drožlių.
Išimkite karamelinius riešutus ant kepimo popieriaus ir labai plonai paskirstykite. Palikite visiškai atvėsti. Sulaužykite sustingusią plytelę į gabaliukus. Dalį riešutinės karamelės susmulkinkite su peiliu (gan smulkiai). Kitą dalį palikite gabaliukais. Papuoškite pyragą.






Įkvėpimas: Super kitchen machine; Thermomikso knyga "Fast and  easy cooking" 


2 comments:

  1. Kitaip tariant Nigela Lawson mandarinu pyragas. As dar pries sokoladini glaju aptepu pyraga marcipanu mase.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu Anonime uz informacija ir ideja. Neesu N. Lawson fane tai receptu jos neseku. :) saltinius nurodau tuos kur naudoju :)

      Delete