Friday, May 9, 2014

Klasika - veršienos troškinys su alumi pagal Oliverį

Kartais gyvenimas primena zebrą - balta- juoda-balta-juoda. O kartais linksmuosius kalnelius - į viršų, žemyn ir vėl į viršų. Mano virtuvinis gyvenimas gal labiau panašus į natų gamą, lėtai kylame į viršų iki Si ir atgal :) Iš pradžių gaminau daug, vėliau mažiau ir po to -bvisai nieko negaminau (nes pati nieko nevalgiau :D) Kažkada  draugė man užrodė J. Oliverio knygas ir jos  grąžino mane į virtuvę. Receptas už recepto... užsikabinau ir jau negalėjau sustoti. Iš mano kulinarinės bibliotekos jo knygos yra turbūt daugiausiai išbandytos pagal pagamintų skirtingų patiekalų kiekį. 
Mėsos troškinys su alumi yra vienas mūsų mėgstamiausių receptų. Kartais naudoju jautieną, o kartais - veršieną. Negaliu net suskaičiuoti, kiek kartų gaminau šį troškinį, bet jis vis darbnenusibosta :) 
Skaniausi prisiminimai apie šį troškinį yra iš Austrijos :) Slidinėjome visą dieną, o kai pavargę bet laimingi grįžome namo, mūsų laukė mėsos troškinukas :) Jokia sriuba-guliašas jam neprilygs :D Ir sušildo ir atpalaiduoja ir maloniai pripildo skrandį :)




Veršienos troškinys su  alumi ir virtiniais



  • 900 g. veršienos mentės (arba jautienos, tik tada troškinimo laikas bus ilgesnis maždaug 1 val.)
  • 3 v.š. miltų
  • alyvuogių aliejus
  • 2 dideli nulupti svogūnai
  • 1/2 poro
  • 100 g. šaltai rūkytos šoninės
  • 3 salierų stiebai
  • sauja šviežio rozmarino šakelių
  • 1 l juodo alaus
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 4 vidutinio dydžio bulvės
  • 1 pankolio šaknys
  • 2 nedideliai džiovinti aitrus pipiriukai
  • druska
  • virtiniai:
      • 115 g. miltų
      • 1/3 a.š. kepimo miltelių
      • 60 g. sviesto
      • druska
      • šlakelis vandens


Mėsą supjaustykite gabaliukais ir įtrinkite druska ir pipirais. Įdėkite mėsą į didesnį dubenį, įberkite miltus, uždarykite dubenį dangčiu ir gerai pakratykite, kad miltai tolygiai pasiskirstytų.
Svogūnus perpjaukite per pusę ir stambiai supjaustykite. Nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais porą. 
Šonine supjaustykite gabaliukais, kaip spirgučiams.
Supjaustykite stambiai salierus, bulves, morkas ir pankolį.
Paruoškite virtinukų tešlą. Į virtuvės kombainą įdėkite miltus, kepimo miltelius, druską ir sviestą. Kapokite, kol mišiny taps duonos trupinių konsistencijos. Įpilkite šlakelį vandens,  kad tešla suliptų bet nebūtų lipni. Įdėkite tešlą į dubenėlį ir uždenkite dangčiu.
Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi  (porą šaukštų) ir apkepkite mėsą, kol ji gražiai paruduos. Tuo pat metu dideliame puode paspirginkite šoninę. Įberkite svogūnus ir porus ir pakepinkite keletą minučių, kol svogūnai truputį suminkštės. Įdėkite mėsą, salierus ir rozmarinus. Viską sumaišykite ir įpilkite alų. Įdėkite bulves, morkas ir pankolį. Užvirkite, pagardinkite druska ir įdėkite aitrius pipiriukus. Jei troškinys gaunasi labai tirštas, įpilkite dar stiklinę vandens. Valandą troškinkite ant vidutinės arba mažos ugnies . 
Paimkite virtinukų tešlą ir suformuokite graikinio riešuto dydžio apvalius virtinukus. Įdėkite juos į puodą ir troškinkite ant mažos ugnies dar 20-30 min. Pateikite su daug šviežios skanios duonos. Nes norėsis suvalgyti šitą nuostabų troškinį iki paskutinio lašelio ir su duonos  kriaukšle "išblizginti" lėkštę.
Skanaus




Kiekis iš tiesų gaunasi nemažas, bet šis troškinys kitą dieną būna dar skanesnis. Jį galima truputuką "perrengti" ir gausis naujas patiekalas :) toks savotiškas remake'as (ang. remake).





Reikės:



  • 1-2 stiklinės pomidorų padažo
  • 1 pakelio sluoksnuotos tešlos
  • 1 kiaušinio
  • gabaliuko fermentinio sūrio



Sūrį sutarkuokite. Įpilkite pomidorų padažą į troškinį ir išmaišykite. Pomidorų padažo kiekis priklauso nuo to, kiek jums liko troškinio. Perpilkite troškinį keramikinį arba stiklinį kepimo indą (arba galima daryti porcijomis - tada dėkite į kelis mažesnius kepimui tinkančius indus). Pabarstykite troškinį sūriu.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Greitkratyje suplakite kiaušinį.

Iškočiokite sluoksniuotą tešlą į 5 mm storio lapą. Išpjaukite apskritimą, truputį didesnio diametro nei jūsų kepimo indas ir uždėkite tešlą ant indo su troškiniu. Tešla turi visiškai uždengti indą ir dar kabėti iš šonų.  Patepkite kiaušinio plakiniu ir padaryti kelis ipjovimus su labai aštriu peiliu arba skutimosi peiliuku. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30-45 min.
Skanaus.






Įkvėpimas: J. Oliver "Laimingos virtuvės dienoraštis"


No comments:

Post a Comment