Žydi obelys. Kaip taisyklė, atvėso oras. Pas mus porą naktų tvarką darė šalna. Iš ryto žiūrint į apšalusias gėlytes apimdavo liūdesyis. Darže nukentėjo bulvės, moliūgai ir kukurūzai... Ačiū Dievui, šalna pasigailėjo žydinčių braškių ir žemuogių, kurias paslėpėme po agro plėvele. Taip jau būna kai paskubi ir pamiršti senolių išmintį ir pradedi ūkininkauti anksčiau laiko. Taip jau būna, kai gamta pati nežino ko nori... nes braškės tikrai neturi žydėti balandžio mėnesį... (kaip ir žibutės - sausį).
Kai liūdna, puikiai tinka paprastas bet sušildantis rytietiškas plovas su datulėmis ir riešutais. Datulės suteikia plovui lengvo saldumo kurį atsveria vienas po kito atsiskleidžiantys prieskoniai, o riešutai padaro jį traškų ir labai viliojantį. Argi, galima jam atsispirti? :D
Plovas su datulėmis ir riešutais
- 250 g. ryžių
- 500 ml. vištienos sultinio
- 40 g. sviesto
- 100 ml. balto vyno
- 10 didelių gražių datulių
- 1/2 a.š. maltų juodų pipirų
- 1/2 a.š. maltų rožinių pipirų
- žiupsnis šafrano
- druska
- 1/2 a.š. malto cinamono
- 1/2 a.š. maltų kvapniųjų pipirų
- 1/2 a.š. maltos saldžios paprikos
- žiupsnis kajeno pipirų
- nutarkuota vieno apelsino žievelė
- 3 v.š. susmulkintų česnako laiškų
- riešutų mišinis:
- 2 v.š. aliejaus
- 1/2 stiklinės migdolų drožlių
- 2 v.š. anakardžių riešutų
- 2 v.š. kedrų riešutų
- 1/2 a.š. cinamono
- žiupsnis himalajų druskos
Ryžius gerai išplaukite (iki kol liks skaidrus vanduo). Užpilkite šaltu vandeniu ir palikite stovėti 10 min. Tada nukoškite.
Sultinį užvirkite ir laikykite šiltai (arba palikite ant labai mažos ugnies).
Išimkite iš datuliu kauliukus ir supjaustykite jas gabaliukais.
Gilioje keptuvėje arba puode išlydykite sviestą. Įdėkite į keptuvę datules, prieskonius (pipirus, šafraną, druską, papriką ir cinamoną) ir viską sumaišykite. Įdėkite ryžius, apelsino žievelę ir įpilkite vyną. Viską išmaišykite ir virkite, kol vynas išburbuliuos (tai užtruks tik kelias minutes). Tada įpilkite karštą sultinį,viską išmaišykite ir užvirkite. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite maždaug 15 min. Išjunkite ugnį, nukelkite dangtį ir užklokite puodą švariu virtuviniu rankšluosčiu. Ant viršaus uždenkite puodą dandčiu. Palikite pastovėti 15 min. tam, kad ryžiai išbrinktų.
Tuo tarpu paruoškite riešutų mišinį. Keptuvėje įkaitinkite alieju ir pakepinkite riešutus. Paskaininkite mišinį su cinamonu ir druska.
Įberkite į puodą česnako laiškus ir su šakute sumaišykite ir "supurenkite" ryžius puode. Dėkite plovą į lėkštę, pabarstykite riešutų mišiniu ir pateikite. Skanaus.
Įkvėpimas: G. and L. Malouf " Turquoise"
Super, Blondiniuk! :)
ReplyDelete