Friday, May 23, 2014

Kreminis varškės pyragas (nekeptas)


Praeitą savaitgalį gavau pastabą iš tėvo, kad jau senai nebuvo varškės deserto :) Taigi kaip gera dukra skubu taisytis :D Jis norėtų varškės apkepo, bet man norėjosi kažko labai lengvo ir švelnaus, todėl nusprendžiau truputį paburti virtuvėje ir štai kas išėjo.




Kreminis varškėes pyragas su morengais



Įdarui:


  • 650 g. 9 proc. riebumo varškės 
  • 100 g. cukraus 
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba 1 sutarkuota tonkos pupelė
  • 150 g. grietinėlės
  • 3 tryniai
  • 100-120 g. kambario temperatūros sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 50 g. razinų
  • 50 g. džiovintų spanguolių

Pagrindui:

  • 10 džiovintų figų
  • 1 stiklinė migdolų riešutų
  • 1/2 stiklinės kokoso drožlių
  • 1/2 stiklinės anakradžio riešutų
  • 2 v.š. rudo cukraus

Papuošimui:
  • morengas: 
      • likę nuo torto 3 baltymai
      • 300 g. cukraus pudros
      • žiupsnis druskos
  • karamelizuotos migdolų drožlės:
            • 60 g. migdolų drožlių
            • 60 g. cukraus
            • 1 a.š. vandens





Pagrindas:

Figas užpilkite karštu vandeniu ir pabrinkinkite 10 min. Nukoškite ir gerai nusausinkite. Į virtuvės kombainą įdėkite riešutus, kokoso drožles bei cukrų ir sumalkite. Įdėkite figas ir malkite, kol  susiformuos vientisa masė.

Paimkite 20 cm diamentro kepimo  formą su nuimamais kraštais ir išklokite ją kepimo popieriumi (kad būtu lengviau, prieš tai gerai suglamžykite kepimo popieriaus lapą ir vėl ištiesinkite). 

Perkelkite tešlą į kepimo indą ir tolygiai išklokite ja formos dugną ir sienas. Įdėkite kepimo formą į šaldiklį stingti kol pagaminsite įdarą.

Įdaras:

Greitkratyje suplakite grietinėlę su tryniais ir vanilės ekstraktu. Supilkite masę į nedidelį puodą ir pakaitinkite keletą minučių, karts nuo karto maišant.  Masė turi beveik užvirti. Nuimkite ją nuo viryklės. 
Į virtuvės kombaino indą įdėkite varškę, sviestą, druską ir įpilkite grietinėlės mišinį. Malkite su peiliukais vidutiniu greičiu, apie minutę, kol visi ingredientai susijungs ir masė taps vienalyte. 
Su mentele įmaišykite razinas ir spanuogles. 

Išimkite kepimo indą iš šaldiklio. Masė turi būti beveik sukietėjusi. Įpilkite į formą įdarą ir įdėkite pyragą į šaldytuvą sustingti. Pageidautina  palikit per naktį, nes pyragui reikia laiko :)


Papuošimai:

Morengai:

Virtuvės kombaine arba mikseriu suplakite baltymus su druska iki lengvų putų. Berkite po porą šaukštų cukraus pudros ir plakite iki kol subersite visą cukrų ir jis visiškai ištirps. Įkaitinkite orkaitę iki 100 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. Sukraukite kiaušinio masę į konditerinį švirkštą (naudokit jums patinkantį antgalį) ir suformuokite morengus.  Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1-1,5 val. (priklausomai nuo morengų dydžio). Išjunkite orkaitę ir palikite morengus atvėsti viduje. Morengų gausis daug daugiau, nei jums reikia pyragui :) Bet jie tokie skanūs, kad ilgai neužsigulės. 




Karamelizuotos migdolų drožlės:

Į keptuvę įdėkite migdolų drožles, cukrų ir įpilkite vandenį. Kepkite maišydami, kol riešutai kramelizuosis. Išimkite karamelizuotas drožlės iš keptuvės ant kepimo popieriaus lapo ir atvėsinkite. 
Įdėkite jas į virtuvės kombaino indą ir sumalkite. 

Sustingusį pyragą išimkite iš šaldytuvo, vėliau - ir iš formos. Pabarstykite pyrago viršų maltais karamelizuotais migdolais ir papuoškite morengais. 





Skanaus

Pyragas labai švelnus ir lengvas :) vėsus, ką tik iš šaldytuvo, puikiai atgaivina. Nuostabus savaitgalio desertas :)



Thermomikso variantas

Pagrindas:

 Į thermomikso indą  įdėkite riešutus, kokoso drožles bei cukrų ir sumalkite 6 gr. 10 sek.  Įdėkite figas ir malkite  6 gr. kol,  susiformuos vientisa masė.


Įdaras:

Įdėkite cukrų į thermomikso indą ir malkite 15 sek. 10 gr. 
Įpilkite grietinėlę, trynius bei vanilės ekstraktą ir kaitinkite 5 min. 80 C. 1 gr. 
Įdėkit sviestą, varškę bei druską ir maišykite 30 sek. 4 gr.
Įdėkite razinas ir spanguoles, maišykite 15 sek. reversas 4 gr. 

Morengas:

Į thermomikso indą įdėkite"drugelį".
Įdėkite cukraus pudrą, druską bei baltymus - plakite 7 min. 37 C. 2 gr. 
Leiskite 10 min. atvėsti be dangčio 
Vėl plakite 7 min. 2 gr. 




Karamelizuotos migdolų drožlės:

Sudėkite atvėsintus karamelizuotus migdolus į thermomikso indą ir malkite 6 sek. 6 gr.






Įkvėpimas: Thermomikso knyga " Kelionės su Thermomiksu", Thermomix-recipes. com



2 comments:

  1. pataisykit kad karamelizuotose koko drozlese reikia 60g cukraus o ne vandens :)

    ReplyDelete