Šitie sausainiai yra pavojingai skanūs :) kol bandžiau nuspręsti ar jie traškūs, ar trapūs nejučia nemaža dalis jų tiesiog dingo :) Nežinau kur :) ir sąžinė mano irgi nežino :) (mat jai irgi jie patiko) :D
Kaži, o sausainiai gali būti ir traškūs ir trapūs?
Graikiškū riešutū cinamoniniai sausainiai
- 250 g. miltų
- 1/2 a.š. cinamono
- 1/4 a.š. sodos
- žiupsnis druskos
- 150 g. kambario temperatūros sviesto
- 130 g. cukraus pudros
- 1 kiaušinis (didelis)
- 90 g. graikiškų riešutų - smulkiai sukapotų
- 100-200 g. cukraus
- 2 tryniai
- 2 v.š. grietinėlės
Dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną ir sodą.
Dubenėlyje suplakite kiaušinius ir druską.
Virtuvės kombaine arba su mikseriu suplakite sviestą ir cukraus pudrą iki kreminės konsistencijos. Plakant vidutiniu greičiu, palengva pilkite kiaušinių masę į sviestą. Suplakite viską iki vientisos masės. Įmaišykite miltus ir riešutus.
Sudėkite tešlą ant maistinės plėveles lakšto ir suformuokite "dešrelę". Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir užspauskite bei užriškite galus, kad išlaikyti formą. Įdėkite tešlą į šaldytuvą 2-3 val., kad sustingtų.
Įkaitinkite orkaitę iki 165 C. Išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu kepimo skardą.
Suplakite trynius su grietinėle. Išberkite apie 100 g. cukraus ant kepimo popieriaus lapo ir tolygiai paskleiskite. Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir nuimkite maistinę plėvelę. Tešla turi būti kieta. Ištepkite tešlos "dešrą" trynių mišiniu ir gerai iškočiokite cukruje. Paimkite aštrų peilį ir supjaustykite "dešrą" plonais griežinėliais (maždaug 3-6 mm. storio).
Sudėliokite sausainius į kepimo skardą paliekant šiokį tokį atstumą tarp jų, nes kepant jie truputį prasiplės.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 7-10 min., kol sausainių kraštai patamsės (taps tamsiai auksinės spalvos), bet vidus liks šviesus. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.
Galiojimo laikas - 2 savaites (saugant hermetiškame inde) bet tiek jie neišgyvens :) nes kartą paragavęs negali sustoti.
Skanaus
Kaip pagaminti tešlą su thermomiksu:
Į thermomikso indą įdėkite sviestą ir pašildykite jį 1 min. 37 C. 2 gr. Jei naudojate kambario temperatūros sviestą, tai tada pakaks 30 sek. Įberkite cukraus pudrą ir plakite 30 sek. 4-6 gr. Masė turi gautis puri. Dubenėlyje suplakite kiaušinį su druska. Įjunkite 1 min. 4 gr. ir pilkite kiaušinio masę per skylutę dangtelyje. Įberkite miltus ir maišykite 3 gr., kol viskas susimaišys. Išimkite tešlą iš thermomikso į dubenį ir įmaišykite riešutus.
Įkvėpimas: E.M. Prueitt and Ch. Robertson "Tartine"
No comments:
Post a Comment