Monday, May 5, 2014

Penktadienio didelė pica (be minkymo)

Kai ateina penktadienis norisi patogaus maisto. Kartais pica - tai puikus variantas :) Aišku be galo patogu ją užsisakyti namo :) bet daug skaniau pagaminti patiems. 
Kai nėra noro kvaršinti sau galvos visokiomis subtilybėmis. (O pas italus viskas visada labai prasta, tačiau jie mėgsta subtilybes:) ir būtent dėl jų, itališkas maistas toks skanus.) Tada puikiai tinka pica be minkymo. Užmaišei, palikai, paruošei įdarą, iškepei, prisikirtai :D Paprasta? - Paprasta... :)
Tada eime kepti.





Švelnioji pica su ožkos sūriu ir cukinija ir gardžioji pica su šonine ir datulėmis



Picos tešla:


  • 500 g. miltų
  • 10 g. sausų mielių (2,5 a.š.)
  • 5 g. druskos (1 nubrauktas a.š.)
  • 5 g. cukraus
  • 300 g. vandens (vandens kiekis priklauso nuo miltų, kurios naudojate, tešla neturi būti labai kieta)
  • alyvuogiu aliejus

Ožkos sūrio ir cukinijos picos įdaras :


  • mocarellos sūris (fermintinis geltonas, ne šviežias)
  • pomidorų padažas (receptą žr. žemiau)
  • ožkos sūris
  • viena cukinija
  • parmesano arba džiugo sūris
  • druska ir pipirai

Šoninės ir datulių picos įdaras:


  • Mocarello sūris (fermentinis geltonas, ne šviežias)
  • parmesano arba džiugo sūris
  • gabaliukas šoninės (aš turėjau šaltai rūkytos šonines)
  • pomidorų padažas (receptą žr. žemiau)
  • kelios datulės (Rimi yra gan geros kokybės "Juicy Dates")
  • 5 pipirų mišinys


Pomidorų padažas:


  • 1 didelis svogūnas (supjaustytas į 4 dalis)
  • 1 a.š. maltos saldžios paprikos
  • 1 a.š. baharat prieskonių mišinio (yra didžiosiose RIMI pirkti, taip pat turkiškų maisto produktų parduotuvėse Vilniuje)
  • 1/2 saujos šviežių petražolių - be stiebų, tik lapai (jei nemėgstate petražolių, tai naudokite čiobrelius)
  • 1 v.š. nutarkuotos citrinos žievelės
  • 1 v.š. klevų sirupo
  • 1 a.š. druskos
  • 1 (450ml) indelis konservuotų pomidorų 

Tešla:

Dubenyje sumašykite miltus, cukrų ir druska. Greitkratyje suplakite vandenį su mielem. Įpilkite vandens ir mielių mišinį į dubenį su miltais ir viską gerai išmaišykite  šaukštu arba ranka (30 sek. - 1 min.). Minkyti nereikia. Uždarykite dubenyje sandariai ir palikite tešlą šiltoje vietoje pakilti. Ji turėtų pakilti dvigubai. Tai gali užtrukti 1-2 val. Jei labai skubate, tai iš esmės pakaks ir valandos. Jei vis gi turite laiko (arba jį susiplanavote) tai būtų gerai palikti tešlą kilti (ir fermentuotis) apie 2 val. 

Pomidorų padažas:

Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombainą ir sumalkite vidutiniu greičiu iki vientisos masės. 
Thermomiksas: sudėkite visus ingredientus į theromikso indą ir malkite 6 gr. 15 sek. 


Įdarai:

Sutarkuokite sūrius. (Thermomiksas - 5-6 gr. apie 10 sek.)
Ožkos sūrį susmulkinkite rankomis į nedidelius gabaliukus.
Cukiniją nuplaukite ir su skustuku priskuskite plonų ilgų juostelių (skuskite išilgai).
Išimkite kauliukus iš datulių ir supjaustykite jas gabaliukais.
Supjaustykite šoninę gabaliukais, kaip spirgučiams.


Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir padėkite ant jo tešlą. Padalinkite ją per pusę. Iš kiekvienos dalies suformuokite kamuolį. Daug neminkykite, kad neišleisti iš tešlos oro. Uždenkite maisto plėvele arba švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pailsėti 20-30 min.




Įdėkite kepimo akmenį į orkaitę ir įkaitinkite ją iki 240-250 C. Jei kepimo akmens nėra, tai palikite orkaitėje kaisti kepimo skardą. 

Paimkite kepimo popieriaus lapą (kepimo skardos dydžio) ir ištepkite jį alyvuogių aliejumi. Padėkite ant jo vieną dalį tešlos ir rankomis tapšnojant ir lengvai stumiant/tempiant "išskleiskite" tešlą į stačiakampį beveik per visą kepimo popieriaus plotą.  Nerekomenduoju naudoti kočeėlo. Tešla tikrai yra paklusni ir puikiai bei greitai formuojasi.  Jei naudosite kočėlą tai "išlyginsite" visus oro burbuliukus ir tešla bus kietoka. 

Pica su ožkos sūriu ir cukinijomis:

Patepkite tešlą pomidorų padažu. Man labai patinka italų pasakymas, kad tešla reikia tik pabučiuoti su pomidorų padažu,o ne užtvindyti. :) prisiminkite tai kai tepsite :) 

Pabarstykite tešlą mocarellos sūriu, ant viršaus ožkos sūriu. Išdėliokite cukinijų juosteles. Paskaninkite pipirais ir druska. Pabarstykite parmesano sūriu. Su liže pašaukite picą į orkaitę ant kepimo akmens arba skardos. Kepkite apie  10 min. Iš tiesų stebėkite picą, nes ji gan greitai iškepa.







Pica su šonine ir datulėmis:

Patepkite tešlą pomidorų padažu. Pabarstykite mocarelos sūriu, o ant viršaus šonine ir datulėmis. Paskaninkite pipirais (druskos nedėjau, nes šoninė pakankamai sūri). Pabarstykite parmesano sūriu ir su liže pašaukite picą į orkaitę. Kepkite apie 10 min.




SKANAUS

Prisivalgėm iki negaliu :D Vienbalsiai nusprendėm, kad antras įdaras skanesnis, datulės su šonine - mums tobulas derinys. Picos padas - traškus (ypač kraštai) su nuotabiom mažom oro kišenytėmis. Puikus patiekalas penktadienio vakarui. 


Įkvėpimas: J. Lahey "My bread"; G. and L. Malouf  "Malouf" 




No comments:

Post a Comment