Thursday, July 3, 2014

Pyragas (beveik tortas) su braškėmis


Po mažiaus gimtadienio labai sunku susikaupti ir apskritai kažką pagaminti. Kažkaip viskas sustojo, taip lyg laikrodžio kojelė užstrigo - jis tiksi, bet strėlytės - nei iš vietos....
Sėdžiu ir žiūriu į mažių, ne tiesiog žiūriu, o gėriuosi juo. Sėdi mažas žmogeliukas ir nutaisęs rimčiausią veidą kažką piešia.Viskas kaip ir labai gerai, tik tyliai ir greitai šmėsteli mintis " Viskas jau buvo..." Kažkur nesenai skaičiau, kad kai gimsta vaikai, tai tėvų gyvenimas ima gesti, o  vaikų - vystytis. Matyt ta mintis užsikabino ir dabar sukasi ratu mano galvoje...
Nesenai buvome aplankyti mažiaus prosenelės, ji be galo džiaugėsi mus matydama, o labiausiai, be abejo, ji džiaugėsi mažiumi. Dabar, kai prisimenu jos veido išraišką ir jos žvilgsnį, tai suprantu "viskas dar tik bus".





Pyragas beveik tortas su plakta grietinėle ir braškėmis





  • 300 g. miltų
  • 1 v.š. kepimo miltelių
  • 225 g. kambario temperatūros sviesto
  • porą žiupsnių druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 250 ml. pieno
  • 4 tryniai
  • 4 baltymai
  • 1 a.š citrinos sulčių
  • 200 g. cukraus
  • 6 v.š. (nubraukti) cukraus pudros
  • papuošimui:
        • 450 ml. grietinėlės
        • 3 a.š. grietinėlės standiklio
        • 3 a.š. cukraus pudros
        • pora saujų  išdžiovintų torto trupinių
        • braškės





Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Patepkite sviestu arba aliejumi 23 cm skersmens apvalią kepimo formą su nuimamais šonais. 
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. 
Su virtuvės kombainu arba mikseriu išplakite sviestą su cukrumi (200 g.) iki kreminės konsistencijos. Plakdami toliau dėkite po vieną trynį, tada vanilės ekstraktą (tešla turi būti vientisos konsistencijos). Paeiliui po truputi įmaišykite miltus ir pieną (berkite dalimis miltus, o pakaitomis pilkite pienu).
Išplakite baltymus su druska ir citrinos sultimis iki putų, tada berkite po šaukštą (neskubėkite visko iš karto suberti) cukraus pudros ir plakite iki standžių putų.
Dalimis įmaišykite baltymus į tešlą. Neskubėkite, nes baltymai tokiu skubant sukris ir pyragas nebus toks purus ir lengvas. 
Perdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite- 45-60 min., kol pyragas taps tamsiai auksinės spalvos, o medinis iešmukas įkištas į vidurį pyrago - ištrauktas bus sausas be "šlapios" tešlos. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite 15-20 min. formoje. Tada išimkite iš formos ir palikite atvėsti ant grotelių. 

Žodis apie torto trupinius:

Prieš porą dienų kepiau biskvitinį tortą. Jį ruošiant, puošiant ir formuojant liko keli nemaži gabaliukai biskvito. "Negi išmesi", kuris sėdi mano galvoje, liepė sugalvoti, kaip juos panaudoti :) Todėl juos sulaužiau ir sudėjau ant kepimo popieriumi išklotos skardos bei pašoviau į įkaitintą iki 120 C. orkaitę. Džiovinau maždaug apie valandą, išėmiau, ataušinau ir sumaliau su virtuvės kombainu. Įdėjau į sandarų dubenėlį ir va šiandien nusprendžiau panaudoti.
Manau kad čia puikiai tiks ir sumalti sausainiai Gaidelis.

Pyrago "apranga":

Išplakite grietinėlę su cukraus pudra ir standikliu.
Aptepkite pyragą grietinėle. Šonus apibarstykite/ aplipdykite trupiniais. Čia yra filmukas kaip tai padaryti su riešutais (kažkaip nesuradau su trupiniais filmuko).
Papuoškite pyrago viršų su braškėmis ir pateikite:) 
Skanaus





Thermomiksas:

Į thermomikso indą sudėkite miltus, kepimo miltelius, sviestą, žiupsnį druskos, vanilės ekstraktą, trynius, cukrų (200g.) ir įpilkite pieną - malkite 1 min. 5 gr.
Perdėkite tešlą į dubenį ir išplaukite bei nusausinkite thermimokso indą. Įdėkite drugelio priedą.  Įdėkite baltymus, žiupsnį druskos ir citrinos sultis į thermomiksą ir plakite 4 gr. be matavimo puodelio iki putų. Tada berkite po šaukštą cukraus pudrą ir plakite iki standžių putų. Išimkite baltymus iš thermimikso ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
Toliau visa kita - kaip aprašyta aukščiau.

Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2011

No comments:

Post a Comment